Tavaszi Jazz zsongás 2012 Pécs, szervezésébe fogtam. Ennek fókuszában a pécsi valamikori jazz zenészek közös felépésére kerül sor. Az egyik nap eseménye a " Night of the Hammond" lesz. Tradicionális és modern jazz számok közös előadása, mondhatjuk "jamm" keretében. Erre várnánk jelentkezőket. Szólisták, vagy akár működő zenekarok , akik ezt a hangszert használják.
A fellépésekhez kapcsolódó másik program a " Fotók Hammondra komponálva" kiállítás megnyitója lesz. Ide olyan képeket várunk, amelyek ugyancsak erről a hangszerről és előadóiról szólnak. Elsősorban magyar művészek megjelenítése lenne a célunk. A harmadik elképzelés ehhez kacsolódna, olyan általatok már kukába kívánt hangszermaradékokból kiállítás, amelynek mi méltóbb helyet képzelnénk, ha nem is " HardRock Caffe", de egy kicsit olyasmi. A helyi képzőművészekl ezek felhasználásával alkotnának.
Egyenlőre ennyit, minden kérdés, javaslat, bírálat, bármi az email címemre
Na mi az? Csak nem nekem kell beírni a fórumra, hogy holnap este 10h30-tól Premecz Matyi, Andy Hefler, Németh Viktor mutatja be, hogy mit tudnak a FUNKról az Istant nevű szórakozóhelyen!?
Mr Eskimo és én biztosan a tett helyszínén leszünk!
2003: Nagykanizsa, kertek alatt, 2006: A38, 2007: Kecskemét, Millenáris, 2008: Szeged, 2009: Sziget, 2010: Pécs, Debrecen, 2011: Zsinagóga, Papp L sa, Miskolc, Debrecen, Szombathely, és most RAM Colosseum.
Múlt vasárnap én is ilyen technikával játszottam egy templomi orgonahangzású eletromos példányon, annyi különbséggel, h balkézzel kíséretet hoztam a felső manuálon bal kézzel, az alsón a szólamot. De ez a manuálok regiszterelrendezése miatt alakult így. Az orgona is mellesleg 2 manuálos...
Legjobban Jimmy Smith 69-es videójában látható a lassú számoknál.
Mindig kényelmetlen hogy a bass-chord regisztráció harmóniáit balkézzel kb. a 4. oktávban kell játszani az alsó manuálon. Útban van az orgonista hasa, meg eléggé kitekert testhelyzet :-)
Jimmy ezt rafináltan oldotta meg. Jobbkézzel hozza a harmóniát lent és ballal szólózik fönt. Persze ha szétválasztottan játszik.
Kipróbáltam, feladta a leckét. Szokni kell ezt a fordított kézrendet, főleg abból a helyzetből hogy a láb meg marad, de nem akar.
Pontositva L102-es Hammond...az elso gyonyoru es ahitott orgonam volt Emerson utan szabadon. En nem szurkaltam bele a keseket, es meg a manko labai is megvoltak:-) Szegeden van tudomasom szerint meg.
Végre úgy játszottak a srácok, ahogy mindig is vártam!
Nemcsak szépen, jól, hanem állat módra.
Hatalmas, bő lére eresztett szólók, az ismert számok gyakori elterelése ismeretlen improvizációs terepekre.
A pillanat hangulata adta a vezérfonalat. Andyvel a számok különösen jól sikeredtek. Aztán az Organ Grinder Swing már bestiális lett. Utána elkezdődött a Rákok, amit menetközben felfüggesztettek és visszahívták Andyt. Kis szöszmötölés míg visszajött, majd folytatták, modulációval. Átfolytak a Gömbök számba, vagyis inkább a zenei alapjára, de szólók helyett egy ötperces ének/rap kerekedett OGD kíséretel. Az edigi laza jazzes hangulat helyett némi kőkeménység is bekopogtatott. A ráadásban is egyveleggé improvizálták szét a Nahát B számot.
Nem túl rég kezdték ezt a féktelen előadásmódot. Koncert, hangverseny helyett bulit műveltek. Az egészet hárították a tomboló nagyszámú közönség reakciójára, de szerintem meg fordítva müxik. Az ő előadásuk hozta helyzetbe a közönséget. Ok, egy derekas teltház szerencsés adalék, de láttam már olyat is, hogy a műsor végére fogyatkozni kezdett a tömörület. Itt most fordítva volt, tehát a zenekart tekintem oknak :-)
Remélem minnél több ilyennek lehetek fül és szemtanúja.
Érdemes figyelni a Kéknyúl honlapokat: myspace, facebook
Az egészet felvettem, csak a hangosítás akadozott. Az alulméretezett cucc állandóan levédett. Mindegy, visszahallgatható.