Csak nem azt akarod mondani, hogy Áronnak és fiainak valami különös génhiba folytán veszélyezteti az erkölcsi ítélőképességük zavartalan működését a "mértékletes" alkoholfogyasztás, de a Tiédet nem, sőt Téged kifejezetten "élénkít, frissít"...?
3Móz 10,9 Bort és részegítő italt ne igyatok, te se, meg a fiaid se, amikor bementek a kijelentés sátrába, hogy meg ne haljatok! Örök rendelkezés legyen ez nektek nemzedékről nemzedékre. 3Móz 10,10 Így tudtok különbséget tenni a szent és a közönséges közt, a tisztátalan és a tiszta közt, 3Móz 10,11 és így tudjátok tanítani Izráel fiait mindazokra a rendelkezésekre, amelyeket kijelentett számukra az ÚR Mózes által.
Sajnáűlak, hogy ennyire nem vagy képes kimondani; igen, valóban úgy tűnik, hogy a "mértékletes" alkoholfogyasztás nem "élénkít, frissít" (közlekedésbiztonságiaknak is ez a véleméyne), igen Léviták könyve egyértelműen kimondja, hogy csakis a teljes absztinencia biztosítja az ember ítélőképességének zavartalan működését. Vajon miért nem tudod ezt kimondani...?
Istennel nem értesz egyet, nem velem - bár végülis velem sem, mivel én Istennel egyetértek; szerintem is veszélyezteti az ember erkölcsi ítélőképességének zavartalan működését a "mnértékletes" alkoholfogyasztás...
Nem értel veled egyet. Ez van... Szerintem meg a túlzott szabálykreálás, törvényeskedés az ami az erkölcsi ítélőképességet elhomályosítja, mert úgy igazabbnak látszol ... mint a farizeus amikor Isten előtt imádkozik hogy ... bezzeg én nem vagyok olyan, dézsmát fizetek, nem teszem ezt, ezt meg ezt megteszem ... bezzeg amazok ... azok a csúnya kurvák, iszákosok meg, adócsalók ... etc
Szerintem sem veszélyezteti az alkohomentes ital erkölcsi ítélőképességünket, ám a "mértékletes" alkoholfogyasztás úgy látszik igen - már ha igaz a Biblia...
Arról írj, amihez értesz, amit értesz. Ezt nem érted, ezt hagyd abba. (Segítséget pedig kaptál már, keress rá a segítek kifejezésre). Élj a segítséggel, ne kérdezz vissza, mert az faragatlanság! Ami mondjuk nálad nem újség, ezért mondta Pál is ezt a módszert éktelenségnek. Tanulj, érts, hallgass. AKkor tán esélyed lesz, hacsak rég el nem játszottad. Mert akkor már ... á, lehet, hogy eljátszottad, azért vagy ilyen?