Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Igazad van. A barackfák a sokkhatás következtében lassan térnek magukhoz, némely ágon sok virágkezdemény látszik már, másutt meg meg sem mozdultak a rügyek (és nincs elfagyva). Úgy tűnik a cseresznye és meggyfák hamarabb fognak virágozni, mint a kajszik, ami példátlan lenne!
Hááát. Okunk itt sincs az örömre. Kb 50-60-%-os virágzásban vagyunk. Gönci kicsit több,mint gondoltam, de a fák méretéhez mérten szinte semminek mondható.
Bergeron van, de ilyen kevés sosem volt. Pannónia gyakorlatilag nincs.
Nézzük a jó dolgokat, bár ezekből mennyiséget nem szedünk, mert kis fák, de van ilyen is.
Nekem van két fiatal Gönci magyar kajszim és nincsen rajtuk fagykár. A többi fajta Tsunami, Orangered, Harcot fajták jelentős fagykárt szenvedtek fajtánként eltérő mértékben, legnagyobb fagykár az Orangereden van. -15 C körül lehetet március elején, de a kajszik dombon vannak, talán az is számit. 20 év körüli Magyar kajszin van rügyfagykár, de nem jelentős talán még ritkításra is szükség lessz. Sajnálom akinél alig lessz termés, de szerencse is kell a kajszi termesztéshez.
Tegnap voltam kint megnézni a birtokot. A jelenlegi állapot elkezdődött nálam is a rügyezés. Találtam itt ott virágrügyet a pannónián és a göncin is. / de tényleg csak 3-4 fán/ azokat is csak fiatal ágak végén 3-4-5db ,nyársakon semmi. A rügyek most akkorák mint az elfagyott termőrügyeim :( Vannak apróbb fagyások kisebb vesszők, vessző végek,nyársakon is látni hogy kaptak, nagyobb fagyásokat még nem fedeztem fel, de nem néztem át minden fát.
Nem kell kidobni , ha 1 szem él rajra akkor abból lehet tovább nevelni a fát . A gyökér nem károsodik , még mindig előrébb leszel mint ha újat ültetsz .
Igen .... most jön majd a felismerés hogy mit is okozott a -20 vagy az alatti hideg . Nálam is látni vesszőfagyást a kisebb fákon pedig " csak " -16 volt .
Bivalykabócáknak egy nemzedékük (univoltin) van évente. Az áttelelés pete formában következik be. Az első kifejlett példányok július közepén jelennek meg és október végéig lehet velük találkozni. A nőstények csoportokban helyezik le a petéket egy saját készítésű, félhold formájú kéregvájatba. A peterakáshoz az alacsony növésű rózsaféléket(Rosaceae) részesíti előnyben, ahol a peték áttelelnek. A nőstény által vájt hasadékok mindjárt első táplálékforrásként használnak kora tavasszal a frissen kelt lárvák számára. A lárvák a további fejlődésükhöz áttérnek a gyomnövényzetre és 5 vedlési stádium után fejlődnek ki augusztusra.
Ősszel vettem észre a kajszi fáimon apró kis hasadásokat.Ezen hasadások apró kis,fehér lárvákat rejtenek a kéreg alatt.Lemosóztam többször is(Champion Wg,Agroken),ismételten.Ma egy ágat megnéztem kíváncsiságból és megdöbbentem...Élnek és virulnak...
Tapasztaltabb kertészek tanácsára szamítok.Köszönöm előre is segítségeteket.A képet csatoltam.
Tegnap megnéztem tüzetesebben az új ültetésű területünket. Hát rendesen fagytak a kisfák. Ilyen problémám még nem volt. Mennyire tudják kinőni a részleges fagyást? Eléggé vissza is vágtam őket tegnap,igyekeztem az élő részig,de van, ahol maradt egy kis fagyott rész. Úgy láttam a vadkajszi nagyobb arányban maradt meg,mint a mirabolán.
Kivirágoztak a kajszifáim , bergeron , gönczi, ceglédi arany , mind egyszerre ! Ebben a 20 fok körüli meleg időben szükséges a topas-os permetezés így virágzás elején meg közepén? lemosó megvolt 1 hete kb
: ) ... tehát a lényeg , hogy mindenképp suhángra ( egy szál és más semmi ) kell visszavágni a magassága attól függ mekkora törzset tervezel .... 60 -100 cm között valahol .
Dybala, ha esetleg nem voltam teljesen érthető, elnézést. Szóval ha a talajtól elindulsz fölfelé, képeden van egy elágazás, úgynevezett ipszilon. A jobb oldali vessző a gyengébb, ezt tőből le kellene vágni.
Az erősebb megmaradt törzsképzőnél újra elindulsz a talajtól fölfelé, és 100 cm magasságban elvágod. Ekkor a vágás alatt lévő rügyek életképes fa esetén szépen kihajtanak, és növekedés után majd abból válogathatsz kedvező állású vázágakat.