Keresés

Részletes keresés

successful77 Creative Commons License 2014.08.05 0 0 33401
az ilyen tovises dolgokkal az a baj, hogy mindig marad a körbezárt részen egy darab (kapu, ajtó) ahová nem tudsz ültetni. Max a háromsoros szögesdrót ami védi az ajtókat. Telallo citrom is brutális tüskéket nevel )))
Előzmény: Sándor111 (33399)
Sándor111 Creative Commons License 2014.08.05 0 0 33400

További jó tulajdonsága, hogy brutálisan invazív...

Előzmény: Sándor111 (33399)
Sándor111 Creative Commons License 2014.08.05 0 0 33399

Az ilyenre van egy nagyon jó módszerem. Egyszerű szederbokor. Régi jó fajta, tövises, de a tövisek olyan erősek rajta, hogy az ember húsát is kiszakítják. Nem vicc, már jópár ruhám bánta. Még a leveleken is apró tövisek vannak mindenhol. Apám vette még valahol Csillaghegyen jó régen. A termése nagyon finom, teljesen éretten nem savas és nagyon édes, viszont nem túl nagy. Ha jó komposztos, levegős földbe ülteti az ember, 5-6m-re is elnyúlnak az indái. Ha ezeket kerítésre felkötözik, az oldalhajtások előbb-utóbb áthatolhatatlan dzsungelt képeznek. Csak a (dilis) fakír próbál meg rajta átmászni - az is zérus sikerrel. Kizárólag védelmi célok miatt tartom.

Előzmény: wrc92 (33398)
wrc92 Creative Commons License 2014.08.05 0 0 33398

szanCSI2: Nem, az Alföldön élek, és ez a telek abban a faluban volt, ahol lakok. Szerintem ez a fajta viselkedés már az egész országban elterjedő félben van.

succesful77: Köszönöm szépen. Az egészben az a vicc, hogy minden nap ránézek, és az eset egyik estéről a másikra történt. Megpróbálom kideríteni, hogy ki lehet, de biztosan bizonyíték híján úgy sem fogok tudni, hogy ki volt. De hiszek abban, hogy az ilyen megkapja a maga jussát egyszer úgy is.

Előzmény: Törölt nick (33394)
wrc92 Creative Commons License 2014.08.05 0 0 33397

Köszönöm szépen az együttérzését! Most azt fogom tenni, hogy a kerítésre alul fölül szögesdrótot teszek, hátha az ilyen személyek meggondolják, hogy bemerjék-e tenni a lábukat a gyümölcsösre! Tavasszal meg majd újra ültetek a kiirtott fajtákból.

Előzmény: ninovarga (33392)
successful77 Creative Commons License 2014.08.04 0 0 33396
vagyis telek.

ami ilyenkor tuti, hogy a közelben lakik, vagy buliból hazamenet erőskodott valaki. Sőt, ha sűrűn latogatod, be tudnád hatarolni a napját, szerintem egy szombat esti bulis csávó esett neki. kàlámbó tuti kinyomozná!
Ha kis település, be lehet határolni kik lehettek.
Előzmény: successful77 (33395)
successful77 Creative Commons License 2014.08.04 0 0 33395
hétvégi nyaraló átka. (((
ezek után merjen az ember újra ültetni. . .
részvétem (((
Előzmény: wrc92 (33391)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.04 0 0 33394

Fogadni mernék arra, hogy nem a Dunántúlon lax !   ?

ninovarga Creative Commons License 2014.08.04 0 0 33393

A mérete nagyobb az átlagosnál?

Előzmény: Island* (33389)
ninovarga Creative Commons License 2014.08.04 0 0 33392

Hallatlan! Ez olyan minőségű cselekedet, ami még azt sem érdemli meg, hogy rossznak minősítsük. Még attól is lejjebb van! Őszintén együtt érzek!

wrc92 Creative Commons License 2014.08.04 0 0 33391

Ma reggel kinézek a családi gyümölcsös telkünkre és mit látok, az egyik káki ki van törve, kettő ugyancsak eltűnt. Egy körte csemete is eltűnt. Kiásom a helyüket, erre gyökér foszlányokat látok. Sehol, de sehol az égvilágon nem láttam ásás nyomokat. A két eltűnt kákinál hatalmas egységnyi gyökér maradt a földben. A nem normálisa valószínűleg kitépte. Kérdem én, hogy lehetnek ennyire kritikán aluli értelmi szinttel megáldva?! Nem, hogy nekem okozott rosszat, de egyik csemete sem fog megmaradni! Jól indult a szabim utolsó napja, mondhatom...

bakonyi gyerek Creative Commons License 2014.08.03 0 0 33390

Júliusi minimum: 13 fok

csapadék: 138 mm

Island* Creative Commons License 2014.08.03 0 0 33389

Kívülről sárgás-zöld a héja és érés idején elkezd fehéres repedéseket hozni a héjon.

Belül méz-sárga. A levelei 5 "ujjasok", keskeny karéjúak. A növény maga kicsi még kb. 60 cm, de meghagytam rajta ezt az egy gyümölcsöt, hogy megkóstolhassam.

Előzmény: ninovarga (33384)
pistimusik Creative Commons License 2014.08.02 0 0 33388

üdv.Xenil,érdeklődőm gránátalma ügyben.egy jó barátom,aki szlovák,nagyon nagy szeretne mégtöbb fajtát beszereznei,akár vásárlás,akár csere útján,hogyan lehetne kontaktusba lépni?egy email cím segítene.előre is köszönöm válaszát.tiszt.Hévizi István

Előzmény: Xenil (23430)
Sándor111 Creative Commons License 2014.08.02 0 0 33387

Értelemszerűen ez utóbbi esetben a Hayward-Tomuri párosról volt szó.

Előzmény: Sándor111 (33386)
Sándor111 Creative Commons License 2014.08.02 0 0 33386

"amúgy érdekes a két lány megy mint az őrület, a fiú méterrel lemaradt már."

Ugyanez a helyzet nálam is, a dmkert.-ből vettem az idén (2 porzós, egy termős). A vicces az, hogy amit Megyeri Szabolcs kertészetéből vásároltam, az ugyanezt csinálja (onnan csak két termőst) ...

Előzmény: successful77 (33299)
Sándor111 Creative Commons License 2014.08.02 0 0 33385

"amúgy a kopasz kivik közül pár meg azt csinálja, hogy a csúcshajtás elszarad, de onnan folytatja pár hét múlva. megég, vagy valami madár száll rá passz."

Ezt a "leszáradást" én is tapasztaltam, emiatt több helyen damilra futtattam a mellette kinövő oldalhajtást. Az volt a teóriám, hogy a meztelen csiga megy el a növény csúcsáig, hogy a legzsengébb részből lakmározzon, mint az már fára kúszó borostyán esetén többször megfigyeltem. A damilon azonban nem tud megkapaszkodni, a kis hajtáson szintén - gondolom amikor elindul(na), érzi mire van esélye. Szóval bejött a dolog, a damilos megoldásoknál ez a leszáradás (vagy csigaberágás) nem jelentkezett.

Előzmény: successful77 (33296)
ninovarga Creative Commons License 2014.08.02 0 0 33384

A füge nem a "sárga óriás" esetleg, mert abból adtam Miklósnak. (De adtam másból is, az is viselhetné a nevemet címmel.) :)))

Nem tudom, mit és mennyit lehet elhinni a klímamanipulációból, de az biztos, hogy teljesen feje tetejére állt szinoptikus helyzetek vannak sorozatosan. Ezt nem észrevenni nem lehet.

Előzmény: Island* (33381)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.02 0 0 33383

Sz.Besenyő Sajógát alatti talajmenti minimum és 2,0méteren mért pillanatnyi  hőmérs.
Sorszám    Dátum             Rad.min.    2m-en mért pillanatnyi         Megjegyzés
  320.     08.02.                   17,5°c      27,7°C/19h13'
  319.     08.01.                   18,5°C      28,0°C/19h05'
  318.     07.31.                   19,0°C      20,4°C/07h47'
  317.     07.30.                   17,0°C      21,1°C/08h25'
  316.      07.29.                  18,0°C      22,2°C/15h02'
  315.      07.28.                  17,5°C      22,0°C/07h38'
  314.      07.27.                  17,5°C      23,8°C/08h15'

marinmegye Creative Commons License 2014.08.01 0 0 33382

Szia. Ha  megengeded igy ismeretlenül, ugye a videoban elhangzottakat legalább fenntartással kezeled?

Amugy a videoból számomra nem derül ki ( az első 10 mp-es bemutatkozo után) hogy ő klimakutató lenne bármilyen értelmezésben - ő sem állitja magáról.

Gratulálok a fügéhez. Melyik fajta az a nagyon finom? idén belefutottam pár közepes fajtába. Pl. ettem 'nagy zöld'et..de az kifejezetten kiábrándito volt...

Előzmény: Island* (33381)
Island* Creative Commons License 2014.08.01 0 0 33381

Kedves Nino!

Ezer éve jártam itt, de ma eszembe jutottál egy füge-majszolása közben, amely a DMKerten keresztül érkezett hozzám két éve és a fajtája a felirat szerint: "Varga János - Muraszemenye". :)

Finom! :)

Kérlek, ha időd engedi, nézd meg ennek a kaliforniai meteorológusnak/ klímakutatónak az előadását, azt hiszem kimeríti a témát, hogy mi folyik a háttérben:

https://www.youtube.com/watch?v=vPhRQnDlftI#t=624

Előzmény: ninovarga (33379)
ninovarga Creative Commons License 2014.07.31 0 0 33380

A Győr-Moson-Sopron megyei csapadékösszegek az elmúlt 24 órát képviselik, nem egy hónapot!

Előzmény: ninovarga (33378)
ninovarga Creative Commons License 2014.07.31 0 0 33379

Kiegészítésként egy kis ismétlés az egyik tudományos folyóiratban néhány éve megjelent cikkem részletéből:

"Globális felmelegedés? Klímaváltozás? Szélsőségesebbé válás?

Az elmúlt évtizedben központi témává vált a „globális felmelegedés”. Szakcikkek százai, ezrei, tanulmányok tömege jelent meg erről. A kutatók többsége hőmérsékletemelkedést és szárazságot prognosztizált az elkövetkező évtizedekre. Az északi féltekén, azon belül az európai térségben is valóban volt tapasztalható a 20. század utolsó évtizedében és a 21. század első éveiben néhány tizedfokos középhőmérséklet emelkedés. Az ezen évek egyes évszakaiban bekövetkező átlaghőmérséklet-változások azt mutatják, hogy az éves középhőmérséklet emelkedés elsősorban a nyári évszak magasabb hőmérsékleteinek volt köszönhető. Jóllehet a klímaelemzők többsége utalást tesz az időjárás szélsőségeinek szaporodására is, a köztudatba mégis elsősorban az ivódott be, hogy már a jelenben is, de az elkövetkező időszakban különösen, egy melegedő klíma tanúi lehetünk. A nevezett időszak éveinek részletesebb tanulmányozása azonban azt mutatja, hogy sokkal inkább az időjárás kiegyensúlyozatlansága, szabályozatlansága érhető tetten, mintsem az azt megelőző időszakban tapasztalható viszonylagos kiegyensúlyozottság magasabb hőmérsékleti tartományban történő megvalósulásáról lenne szó.

Amennyiben eltekintünk a többi klímaelemtől, és kiemeltem a hőmérsékletváltozást vizsgáljuk, elfogadva a melegedés feltételezését, érdekes következtetésre juthatunk. Fentebb bemutattuk, milyen jelentős középhőmérséklet különbségeket okoz a domborzat. Néhány tíz méteres magasságkülönbség akár az egész fokos tartományba emelheti ezt az eltérést. Az egyes évek között is jelentős középhőmérséklet különbség van. Ez a tény azonban magában még nem feltétlenül befolyásolja egy adott földrajzi területen hagyományosan működő mezőgazdasági kultúrák biztonságát és termésbiztonságát. Sokkal nagyobb jelentősége van az ezen belül bekövetkező szélsőséges eseményeknek. Olyanoknak, amelyek valamilyen tekintetben a növénykultúrákra nézve bizonyos tűréshatárokat lépnek át. Hasonlóképpen, mint az inverziós jelenségnek köszönhető abszolút minimumokban megjelenő különbségek, amelyek az átlagok közt meglévő eltérésektől függetlenül húznak választóvonalat adott fajnál a téli túlélési lehetőségeket illetően. Az időjárási eseményeket figyelemmel kísérő gazdálkodó megtapasztalhatta az elmúlt években, hogy szélsőségesen meleg periódusokat hirtelen drasztikus lehűlések, teljesen száraz hónapokat özönvizek követtek. A rövidebb időszakok ilyetén szélsőségei évjárat méretekben is jelentkeztek. Kimutathatóan gyakoribbá és súlyosabbá váltak a tavaszi fagyok, érzékelhetően szaporodott a pusztító zivatarok és jégesők száma. Ezek nyilvánvalóan jóval nagyobb súllyal esnek latba, mint az esetleges 4-5-6 tizedfokos hőmérsékletemelkedés, de akár ugyanekkora csökkenés.

Ha vizsgálni kezdjük, miben áll ez a klímajelleg változás, azt láthatjuk, hogy az utóbbi másfél évtizedben megszaporodott az úgynevezett „blocking” helyzetek száma az európai térségben. Ez azt jelenti, hogy az európai időjárást alapvetően meghatározó és szabályozó atlanti ciklonok szabad nyugat-keleti pályán történő mozgását időről-időre szokatlan földrajzi helyeken kialakuló anticiklonok blokkolják. Ez a körülmény az időjárási menet korábbi időszakokra jellemző, úgynevezett „zonális” (szélességi körök mentén haladó ciklonpályák) jellegét „meridionális” (észak-déli) áramlásúvá változtatja.

9. térkép

A térkép (9. térkép) egy, az elmúlt évtizedben gyakran előforduló szinoptikus helyzetre ad konkrét példát. Látható, hogy a sajátosan elhelyezkedő légköri képződmények konstellációjában kialakuló áramlások mennyire éles és mély hullámokat képeznek észak-déli irányban. Ezek mentén időről-időre a szokásosnál hidegebb léghullámok jutnak el déli szélességekre és a megszokottnál melegebbek északiakra. Ezek nyomán a téli időszakban extrém hidegek alakulhatnak ki a kontinens felett, nyáron pedig a keveredési határzónákban pusztító viharok keletkezhetnek. Szélsőségesen meleg időszakokat szokatlanul hidegek válthatnak fel, átmenet nélkül.

Nem véletlen talán ezek után, hogy néhány évvel ezelőtt még szinte kizárólagosan melegedésről és szárazabbá válásról szóltak a kutatók jóslatai, mígnem néhány kivételesen csapadékos, árvízkatasztrófákkal tarkított, és Európa enyhébb klímájú, mediterrán és óceáni területének szélsőségesen hideg telű éve után egyenesen egy kis jégkorszak kezdetének víziója lát napvilágot.

A „józan paraszti ész” tapasztalati „agroklimatológiája”

Aki saját tapasztalataira hagyatkozva, különösen, ha gazdálkodóként figyeli nap, mint nap az időjárási eseményeket, sőt azok következményeit a „bőrén érzi”, egyértelműen valami korábbi rend felborulásaként élheti meg azt. A károkat okozó helyzetek súlyosságát még az a körülmény is fokozza, hogy a kárt okozó időjárási események, furcsa módon, egy-egy adott perióduson belül egyazon térséget érintve ciklikusan makacsul reprodukálódnak, tetézve a már egyszer vagy kétszer bekövetkezett negatív hatást. Amennyiben valaki úgy vélné, hogy csupán benyomásokról van szó, annak érdemes lenne követnie például az időszakos, évszakos, vagy éves csapadékadatokat és azokat összevetni a sokéves átlagokkal, különösen a korábban tipikus területi eloszlás tükrében. Ebben a tekintetben a gyökeres változás elsődleges oka abban áll, hogy a gyakran blokkolt ciklonpályák miatt az éves csapadék jelentős része úgynevezett „konvektív”, azaz meghatározott légköri helyzetekben helyileg képződő csapadék, a korábbi évtizedek frontcsapadék többletével szemben. A ciklonok okkluziós frontjaiból származó csapadék sem föltétlenül mutatja a korábbi időszak területi eloszlását, miután a ciklonpályák is változtak, sőt maguknak a ciklonoknak az eredete is, lévén, hogy arányaiban megsokasodtak, az úgynevezett „magassági hidegcsepp” helyzetek és a mediterrán ciklonok, amelyekre jellemző, hogy csapadékukat területileg koncentráltan bocsájtják ki, időnként extrém mennyiségben, atipikus módon teremtve atipikus viszonyokat, soha nem látott időjárási helyzeteket az érintett földrajzi területeken.

Előzmény: ninovarga (33378)
ninovarga Creative Commons License 2014.07.31 0 0 33378

Csapadékösszegek ma reggel 8-ig, az OMSZ Soproni Állomásának tájékoztatása szerint:

Sopron-Balf: 103.7 mm
Fertőrákos: 95.6 mm
Nagycenk: 70.4 mm
Fertőszentmiklós: 66.5 mm
Himod: 63.1 mm

ninovarga Creative Commons License 2014.07.31 0 0 33377

Talán így helyesebb: 200 mm/ 1 hónap, de a lényeg a lényeg.

Előzmény: ninovarga (33372)
ninovarga Creative Commons License 2014.07.31 0 0 33376

Az Ég kegyelméből itt sem volt jég. Letenye: 40 mm.

Előzmény: successful77 (33371)
ninovarga Creative Commons License 2014.07.31 0 0 33375

De ha már így betűt tévesztettem, viselje a kivi speciális vízigénye a "szananna" nevet!

ninovarga Creative Commons License 2014.07.31 0 0 33374

Jav.: 'SzaVanna'

ninovarga Creative Commons License 2014.07.31 0 0 33373

A látvány, gondolom, kellően bizonyítja a kivi extrém vízigényét.

ninovarga Creative Commons License 2014.07.31 0 0 33372

Szananna-élmény a kiviben a sivatagi időszakot követő 1 hónap/200 mm csapadék után

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!