Úgy látszik a 2012-re tervezett "Tavaszi Jazz Zsongás Pécs" programunk a " Hammond éjszakája" fokuszálással nemzetközivé terebéjesedik. Ezért azok akik még fellépési szándékkal bírnak, minnél előbb jelezzék az email címemen, mert a szinpad "megtelik".
Ide kívánkozik a következő felhívás is.
A "Night of Hammond" egyik szelete egy fotókiállítás lesz. A téma: Jazz és a Hammond, szabadon bármilyen rátekintéssel, technikával, színesben vagy fekete fehérben. Tehát akik ebben a témában (vagy a környezetükben levők) műveiket kiállítani kívánják IDŐBEN jelezzék, mert itt is nagy a tolongás. Lesz zsűrizés, díjazás.
Tudom hiányoljátok a szakszerű "kiírást" , ezen azonban. elsősorban az anyagi háttér megteremtése miatt dolgozunk. A "zuhanyhiradó" szerű tájékoztatás ellenére azonban egyre többen érdeklődnek Norvégiától, Svédországig. Reményeink szerint nov. végére kitisztul a kép és mindent és mindenkinek a tudomására hozunk. Addig is...írjatok.
Ez miért és hogy van hogy másképp szól? Az operatőri és vágási (Feri) megoldások is kellemesek.
Egyébként szeritem Verával egy sikeres műfajt fogtatok meg. Azt, amit a nagy elődök is az ötvenes, hatvanas években.
Aktuális slágerek feldolgozása.
Végülis Jimmy bátyó is a The Champ átdolgozásával lett az, aki. Nem csak, de főként. Hozzáadott az eredetihez olyat, hogy arra csak felfigyelni lehetett hogy ki ez az....?!
(hasonló példa rokkban: Deep Purple-Hush, Led Zeppelin I..., bluesban: McGriff: I Got Woman)
Úgylátszik beírásomat csak Tóth Vera olvasta. Ő eljött, csak hallgatni.
A tegnapi koncert megítélésem szerint fordulópont volt. Ekkorát még nem játszottak. Hatalmas dinamika, óriás improvizációk.
Lényeg persze az orgona, főleg itt. Hangja tökéletesre lett beállítva. Vastagon, erősen alátámasztotta az egész zenekart. Mind kíséretben, mind szólókban. Ami a lényeg, a szólók nem is hasonlítottak a korábbiakra. Ezúttal nem viszonylag kimértek, rövidebbek voltak hanem a régi nagy elődöket felidézően bő lére eresztettek. Ráadásul kíválóan felépítve, változatos de bevált regisztrációkkal és a legfinomabb játéktól a legállatabb zúzásig. Több orgonaintró a számok elején szintén mosolyt csalt elő. Szóval aki most kihagyta, a hó közepire esőt szerintem tervezze be.
Végre sikerült úgy meghallgatnom a műsort, hogy nem porszívóztak a szobában:-)
Én "védelmembe" venném a hangmérnököt. Sajnos létezik CD minőség, és rádió minőség. A felvételen ez utóbbit véltem felfedezni. Azért gondolom ezt, mert, ha két, vagy három hangszer, vagy két hangszer+énekes szólal meg, egész tűrhető a felvétel. Szépen jönnek a részletek -valamennyire- van tere, és van dinamikája a felvételnek. Abban a pillanatban, hogy több hangszer is belép, egy lapos, dinamikátlan, és a hangerőt egy azonos szintre kompresszálva hallom. Valahol egyszer azt olvastam, hogy a "rádió minőségnek" egy bizonyos szabványnak kell megfelenie, ami a zsebrádiótól a Hi-fi rádióig -nyilván nem azonos dinamikával- meg kell, hogy szólaljon. Ettől függetlenül biztos, hogy van a hangmérnöknek elképzelése, hogy miként szólaljon meg a műsor. Ez ízlés dolga, de nem hiba......
Szerinetm egy zenekart, nem a hangmérnök munkája határozza meg, hanem az előadott produkció! Nekem tetszett a műsor, még akkor is, ha 78-as fordulatú lemezen is szólalt volna meg.
Legközelebb a felvételt, a keverő első "kijáratáról" kérjétek, és ne a rádió adásra alkalmassá tevő kütyü után:-)
Akkor már csak a hang minőségére leszk kíváncsi. Ha az arányok vackok, akkor annyi az egésznek. Nincs lehetőség utókeverni? Ámbár minek? Van bőven jó felvételetek.
Nem én kezdtem, de némi kiegészítést eszközöltem rajta. Sajnos nagyon sokan vannak akik ismerik Emersont, Lordot, Rhoda Scottot és ezzel befejezettnek tekintik tájékozódásuk. Szeretném ezt kibővíteni néhány száz hasonlóan kíváló hammondos előadóművésszel. Meg a még jobbakkal, akiktől a megnevezettek is tanultak! :-)))
Azthiszem ez Tony Carey. Van itt B3, Clavinrt, Minimoog, Mellotron, Solina string
Szolgálati közlemény: az MR2 bitjei változtatás nélkül rögzítve lettek.
data0001.ts mp4a sztereó 48000Hz 61Mb
Most nem tudom korrektül lecsekkolni, de nótbúkon vacak fülessel döngő felvétel. Az orgonának van basszusa, de teste nincs, kissé orrhangú. Cincog a fúvósok és a gitár mögött.
Asszem' még sokat nem tudok a Hammond-ról... Köszi tube mester!! Olvasgattam a Hammond wiki-n is. A magyar oldalt Te jegyzed, igaz? :) még mindig Rainbow....a billentyű szólók hőskorából "ezagyereknemnoooormális" :)))
Kissé szentségtörés itt, csak a játékélmény varázsa miatt mutatom (meg hogy orgonya is ván benne), az olasz "lagzis lajkók" se épp most jöttek a 6:20-assal... :) (bár a bass szólónál a konzervatóriumi éltes zongoratanárnők sírva menekülnének a kéztartás miatt!)
Most, PC híján legalább nem kell digitalizálnom az adást. Viszont az mpg4 tv tuneremmel digitális direkt kopit tudok csinálni. Be is programoztam. Jobb lesz :-)
A vibrátónál a körforgó minden második állomása OFF. A másik három meg az 1-2-3 erősségi érték. Hogy ez vibrátó-e vagy kórus, azt a körkapcsoló fölötti kis billenőkapcsolóval választhatjuk ki. Szóval a vibrátó ki-bekapcsolása a sima körkapcsolóval történt. Elég kényelmetlen megoldás. Hangban ugyanaz az eredmény viszont. A fekete vaslap alatti nagy kapcsolódoboz is könnyen átköthető a későbbi típusúnak megfelelőre.
Azután hiányzik a softmódis.Szinténhasznosésjó.
A B2-nél hogy megjelent a három billenőkapcsoló, nagyon sokat javított a játszhatóságon.