Szia a tojód tiszta vérűnek tűnik. Párzani biztos fognak, és valószínű utódaik is lesznek, bár a gúnárod ha jól látom sokkal de sokkal nagyobb testű mint a tojód, ez esetleg megnehezítheti kissé a párzást. A gúnár jegyei miatt szerintem egy jó húsformában lévő libát fogsz tőlük kapni.
Mjad csak március körül kezdenek a libák tojni, most még ettől nem kell tartani.
Nagyon köszönöm a szakmai tanácsot! Nem is gondoltam, hogy ilyen "keveredett" jószágjaim vannak!!! Akkor légyszíves azt is áruld el nekem, hogy tenyészteni érdemes e őket? Lesznek - e tojásaik? Mikor fog a tojó tojni, s érdemes lesz- e keltetni a tojásaikat? Vagy egyáltalán fognak-e párzani?
Általában március elején kezdenek el tojni, mikor huzamosabb ideig enyhe már az idő. Akkor beindulnak párzás terén és megjelennek a tojások is.
Keltetésnél én 2-szer szoktam forgatni naponta, reggel és este ugyan úgy mint a tyúk tojást, de 2. héttől esti forgatásnál langyos vízzel fújom. Kelés előtt 3 nappal itt is abba kell hagyni a forgatást, már csak szellőztetni és rárásítani kell a tojásokat. Eléggé magas páratartalom kell nekik.
igen ez egy gúnár és egy tojó. A szín eltérés abból adódik, hogy a gúnárod landeszi vagy toulusi és bütykös lúd keverék, ezért is sárga a csőre és a bütyke nem pedig fekete. Illetve a színe is a landeszitől vagy a toulusitól öröklődött ezért szürkébb.
A nyakcsíkja is elég halvány, pedig a tiszta bütykösnek gúnár esetében nagyon látványos ahogy a majdnem fehér nyakból kitűnik a sötét csík. Illetve a leg árulkodóbb jel, arra, hogy a gúnár keverék, hogy a nyakán barázdált a tollfekvés (ilyen a nyakuk a landeszieknek, a magyar fehéreknek illetve a toulusiaknak is).
Szia! Szerintem megnyugodhatsz, mert a bal oldali az tojó, a nagyobbik az gúnár. Mondom, szerintem, de majd jön Krisz (Capricorn) és remélem megerősíti az állításomat. Addig is bocs, hogy én válaszoltam helyette.
Itt vannak a "Kért" fotók az azonosítás miatt! Sajnos jobb képeket nem tudtam csinálni, mert mindig mozogtak! Remélem ezek alapján sikerül megállapítani, hogy párban vannak-e? Vagy netalán két gúnár, vagy két tojó!
Teljesen véletlenül találtam rátok, s szeretnék segítséget kérni! Van 2 db bütykös lúdam. Ősszel úgy vettem őket, hogy párban vannak. Sajnos nem tudom eldönteni, hogy melyik a tojó, s melyik a gúnár, mert még nem tojnak, s nem láttam őket párzani sem!. Pedig azt mondják, hogy már kellene tojniuk. Szeretnék segítséget kapni, hogy miről ismerhetőek fel külön-külön. Akiktől vettem, ők sem tudtak nekem tanácsot adni! Annyit látok, hogy az egyik barna színű és kisebb, a másik szürke színű és nagyobb testű. Lehet, hogy ebből már kellene tudnom?? Lehet, hogy mindkettő gúnár??
Amúgy ilyenkor már ki van alakulva a csapat. Mert a libák ősszel a vedlés után választanak párt és rendeződik újra a csapatfelállás. Ilyenkor lehet csak új egyedet betenni közéjük, más időpontban nem fogadják be.
Nekem bütykösök vannak 1 gúnár 3 tojó meg egy magyar liba. Ha jó a gúnár akkor 5 tojóig fel lehet szaporítani a háremét, de az nem hinném, hogy jó, hogy 2 gúnár van egy helyen. Mert a tojók kiválasztják maguknak a gúnárt és a gúnár is a tojókat. Lehet egyik gúnárnak 6 a másiknak 1 tojója van csak. A másik gúnár tojóival nem párzanak.
nekem is azt mondták tavaly, hogy kell nekik fürdető minden képpen a párzáshoz. Van is nekik fürdetős de sosem párzottak benne, mindig csak kint a szárazon.
Szia. Én egy gunárhoz max 3 tojót adnék csak. Eléggé párválasztósak a libák és lehet hogy nem minddel sexel. Ha különtennéd 2 csapatra nagyobb esélyed lenne mert igy a gunarak leverik egymást a tojóról. Jó ha vizben tudnak párzani. Ott könnyebb nekik és javul a termékenység. Az elsö éves ludak akár 50 dbot is tojhatnak fejenként és elsö évben nem biztos a kotlásuk sem.
Sziasztok,szeretnék éreklődni nálatok van 2landeszi gúnárhoz 7 tojóm,ha ezek együtt maradnak termékeny lesz a tojásuk avagy a gunarak örökké verekedni fognak? És kell e nekik fürdető mert azt mondák itt,hogy anélkül nem lesznek termékenyek tojások.És ezek 1 évesek menyi tojásra lehet tőlük számítani?
szia! Kérdezd meg a Dísztyúkok és egyéb kapirgálók és a Tollas a hátam fórumon is. A tollast megtalálod a hsz-einm között. Biztos tud segíteni neked valaki. Merre laksz? Skolikáginak van landeszije, ő mindkét említett fórumot látogatja.
Szia 63. Köszi az infót. Toulouse-i tojásról pont a kétséges termékenysége miatt lebeszéltek. Talán majd naposan tud adni a Mogyoródi. Landeszit vagy nagytestü májxhús liba tojást viszont vennék keltetésre ha adna el nekem valaki.
Szia! Landeszi régebben volt a Kátkiban Gödöllőn, de ott már nincs, de 06-30-664-4464 a számuk, talán mégis tudnának velvilágosítást adni, hogy hol lehetne beszerezni belőle. . Toulouseit kérdezd meg ezen a számOn: 06-20-566-3736. Mogyoródon lakik az illető. Én tőle vettem a toulousei libáimat, de nem vált be a gúnár, már csak egy tojóm van. Hozzá lesz az idén egy fodros gúnaram. Kíváncsi leszek mit hoznak majd ki.
Némából nincs csak ez az egy pár fehérem,ezt is nagymamámtól kaptam, mert nála volt egy nagy csapat. Eleinte idegenkedtem tőlük, de már kezdem megkedvelni őket. Ha beválnak idővel szertnék majd egy pár színes egyedet is szerezni.