No akkor az van, hogy nekem olyan trágyám van amit kitett a tehén, és teljesen érett. Max. egy kevéske szalma lehet benne, semmi föld. Ez így nem tudom jó lenne-e.
Én talaj és növény kondícionálót használok. Általa kipusztulnak a talajban lévő kórokozók, ha komposztot kezelünk vele, nincs rothadás, csak érlelődés. A talajban is csak jótékony baktériumokat enged élni.
Én most ezt a vesszőt már földben hagyom, nem bolygatom meg, mert őt is áztattam a szerben, és a talaját is ezzel locsoltam be mikor leszúrtam. De azért írd meg, hogy a nem szárított érett trágya jó-e szerinted. Köszi.
Előszöris, amit lehet kapni zsákos marhatrágyákat azokban több a föld mint a trágya. De azért van annyi benne, hogy nem tudnak a penészedéses gombák benne jól szaporodni, mint a sovány földekben (amit meg utána állandóan majd tápozunk), viszont nagyon nyomják a gyökeresedéhez és a levelesedéshez szükséges tápanyagot.. Ha jó sterilen gyökereztettünk (gomba és rovarölős vízbe mártom a teljes vesszőket, majd száradás után teszem a vízbe (ezt is írtam már, hogy gomba mentesítem H2O2-vel és faszénnel), akkor nem lesz rothadás a földbe való átrakás után (néha ezt is lehet 0,5%-os H2O2 vízzel belocsolni). Biztos van ennél egyszerűbb és jobb módszer is, de én ezt alkalmazom.
Ha nem gyökeresedik de levelet nyom, akkor le kell törni róla az ilyen leveleket, mert kimerül a vessző és nem tud miből gyökeret növeszteni. De ha nincs rajta gyökérkezdemény én át sem ültetem addig földbe.
Hihetetlen! Tényleg tiszta trágyába rakod? Nekem is van egy kevéske, akkor a tied mintájára én is kipróbálom. Ha kihajt, leszedem a levelét. Szedjem le a levelét? :)
Néha van olyan,hogy az ágban van annyi erő, hogy kinyomja a levelet. Ezt akkor le kell törni, mert nem a gyökérre dolgozik. Itt van pl. a mostani, látszik, hogy ha leveszem a flakont, még a levegőbe is nyomják a gyökeret. Nálam az a lényeg, hogy jó nedves legyen a marhatrágya, így a flakonban is elég pára van.
Ki kell venni a cserépből és megnézni, hogy behálózták-e a gyökerek. Nálam egy hónap után teljesen kitöltik a fél literes poharat. Én marhatrágyába ültetek majd mindent.
Három fajta füge. Van amelyik fás van ami félfás. Jobban szeretem a teljesen fásakat. Így tudom amúgy a három fajtát megkülönböztetni. A termésük ezek voltak:
Én is raktam vízbe, pont mint te, és a fehér kis pöttyök megjelenése után mentek a flakonba, cserépbe. Hoztak pici levélkéket, de hetek óta állnak. Szerintem nekik ennyi volt.
Most amit hazahoztam estig ázik a kondícionálós vízben, aztán megy a cserépbe. Nekem jobban tavasszal sikerül.
Nekem már nyomja a kis leveleit az olaszból kapott (egy hónapja) ágak. Három napja pedig görög vesszőket gyökereztetek.
Nekem ilyenkor az vált be, hogy két hétig vízben állnak és amikor megjelennek az apró 1-2 mm-es gyökerek, mennek egyesével fél literes műa. pohárba a földbe és rájuk téve két hétig még vizes flakon. Eddig minden vessző gyökeresedett így nyáron.
Az augusztus nem a legmegfelelőbb füge szaporításra.
Meg lehet próbálni vesszőt gyökereztetni. Én olyan vesszőt választottam, ahol a tavalyi érett vesszőn egész rövid idei éretlen hajtás van. Az érettet a 4. nódusznál vágtam el. Az éretlen felső részéről leszedtem az alsó leveleket és az 1 szem fügekezdeményt. Maradt 3 levél melyeket félbe vágtam hogy minél kevesebbet párologtassanak. Majd meglátom, ha elfonnyadnak le is vágom őket.
Úgy teszem földbe, hogy a 4 érett nódusz, és a felette lévő félig érett vesszőrész a földben legyen.
Ha van a bokor tövén hajtás, gyökérrel le lehet választani, és mélyebbre elültetni az új helyén mint eredetileg volt.
Ha nem túl erősek a földből felnövő ágak, meg lehet próbálni egyet gyökérrel leválasztani. Bár ez elég nehéz. Hát ennyit tudok. :)
Legjobb tavasszal dugványozni, akkor szinte biztos a siker. Ha erről a bokorról nem sikerül, van az országban szerteszét egy csomó füge, bárhol lehet vesszőt venni tavasszal.
Egy ismerősöm költözik, és a kertjében lévő hatalmas fügebokorról szeretnénk néhány hajtást szaporításra megmenteni. Hogyan lehet ilyenkor szaporítani a fügét?
A múltkor írtam arról, hogy hosszúkás, vékony felsejű, alján kerekedő barna színű fügét találtam. Ma ismét arra jártam, és aszalódva vannak rajt a a szemeket. Sajnálom hogy nem tudok fotót mutatni, gondolom így hiába kérdezném a fajtáját is. Első termése most érik le, sok rajta a másod termés is ami még apró.
Vettem róla vesszőt, bár nem nagy esélyt látok már az idei gyökeresedésre. Amalgerolos vízben lesz estig, aztán konténerezem amalgerolos belocsolással. Próba-szerencse.
A zöld füge is teljesen érett már, nem olyan mint amiről egy oldallal előrébb fotót raktatok fel. Nagy szemű, sárgás zöld, kevés barna bemosódással.
Beérett egy másik is aminek vártam milyet fog teremni. Nagy szemű lila. Pár napja érik, és sok másod termés is van rajta.
Van-e tippetek, milyen fügéket találtam? Azon vagyok, hogy legyen ezekből itthon is. :)
igen inkabb barna mint lila, bar tavaly volt rajta par szem masodtermes, az meg inkabb bordo volt, tavalyelott vettem a szikerttol, most ugy aruljak hogy lila/viola. Az ize viszont egesz jo volt es a belsejeben nemigazan volt ureg, hanem teljesen kitoltotte a gyumolcshus es magot sem ereztem benne.
Biztos fekete rigó volt. Rügyeket is lezabál, nem csak érett gyümölcsöt. Nálam a mézbogyó most indul újra, és szinte minden hajtáskezdeményt levett. Kipusztítja.
nem a kutyak voltak, kb borsoszem meret korul egyik naprol a masikra eltunt a ket termeskezdemeny es nem talaltam meg a bokor alatt.
lilarol majd teszek fel kepet, jo sok masodtermes van rajta, duplak is, az elsotermeseit viszont ledobalta egy kivetellel, annak kell meg par nap hogy eheto legyen.