Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Bár nem tudom mi az oka, de szerintem nem, főleg ha már kötött. Kérdés az hogy marc 1 hajnalán volt a -11 vagy marcius közepén? Tehát fő kérdés mennyi volt a min hőmérséklet marc közepén?
Sajnálom.Pont tegnap jutottak eszembe a fáid mivel láttam a neten mi volt Eger környékén.Kérdezni is akartam de már így választ kaptam.Mennyire súlyos a jégverés?
Nagyon hamar elkezdődött a zivatarszezon idén is.Tavaly Gyöngyösön május 3.-án tarolt a jég.
Mikor készül el a jégelháritó rendszer már és mennyire lesz hatékony hogy az ilyen események ne történjenek meg.
Én ugyan így jártam. Azt az ágat csonkoltam. Utána /Chorus +,topas,+ cuproxattal permeteztem/ és cuproxattal locsoltam is 10l víz /50ml. kb 2 héten keresztül 3-4 naponta Nálam bevált az idén már ott is hajt ahol azt hittem már nem is fog a megmaradt 3 vezér ág alsó részén. A fentebbi receptet itt olvastam a fórumon. Azt mondják nem 100% de egy próbát mindenképpen megér.
Sziasztok! nálunk kb -11 fok volt márciusban amit látszólag a bergeron fáim átvészeltek , rengetek virágrügy volt a fán ( talán ennyi még sosem) majd szépen ki is virágoztak , aztán a virágzás végén kb eldobálta több mint a felét ( egyszerűen leesett az egész virágfej) majd amik megkötődtek a kis gyufafej méretű barackokat is eldobálta... így kb minden fán maradt úgy 10-15 szem 5% se kb, valaki tapasztalt ilyet idén? mitől lehetett ez? Mégis csak megfáztak a rügyek? de akkor miért virágzott ilyen szépen? chrous-topas-t megkapták a fák
Ezt nem tudtam hogy az Érdiek is ebbe a gittegyletbe tartoznak,pedig róluk jókat lehetett olvasni(még a kanadai nemesítőkre is rávernek),igaz ezt régebben olvastam.
Nekem volt lehetőségem, még akkoriban a Cor-sorozathoz. Nagy volt a lelkesedésem, de mára már tudom hogy a Corred még úgy-ahogy, de a másik kettő igazán gyenge, nincs fajta értéke. Ma már egyik sincs meg, a 10/10-et idén húztam ki. Olyan vírusérzékeny volt, mint a besztercei.
Még mindig van egy rossz szokásom, időnként el szoktam menni a Naik rendezvényekre. Ősszel is mentem a Ceglédi kutatóba. Érdekessége, hogy nem volt meghirdetve sehol, a honlapon sem, értesítőt sem kaptunk. Én egy belső infó alapján mentem. Még előző nap talafonon érdeklődtem, hogy biztosan lesz? Majd a vonal túloldalán az asszony felháborodva kijelentette, hogy lesz, miért ne lenne?.
Másnap megérkeztem, teltház volt. AZ egyik Naik-os emberke örömmel konstallálta, hogy milyen sokan vannak, persze később kiderült, hogy 95%-ban a saját embereik vettek részt, kötelezően ajánlottan. Civilek alig voltak, de hogy is lehettek volna, hisz tényleg nem volt meghirdetve.
Leültem valahova középre, folytak az előadások. Egyszercsak bejött egy idős nénike (nevet szándékosan nem írok!), pont velem szemben ült le. Mellette volt egy oszlop, rajta egy Naik-os kiadvány, kajszifajtákkal,érési időkkel, stb(a Cor-ok is rajta voltak).
A kedves nénike ezt észrevette, majd azonnal fel is állt, és egy filccel elkezdte átírni, közben hangosan mondta, "ez nem is akkor érik", "ez szar semmit nem ér", stb.
Engem egyébként mulattatott, de a körülöttem ülőket kellően zavarta.
Miután szétfirkálta a posztert, elégedetten leült velem szemben. Az előadás folyt a kajszikról, mire a nénike folyamatosan belebeszélt, semmit sem tartott igaznak belőle. AZ előadót borzasztóan zavarta, de tudta hogy helyi nemesítőről van szó, így nem mert konfrontálódni vele. Én ekkor már kacagtam, erre a nénike még jobban belelendült a mondókájába, ekkor már a mikrofont is majdnem túlharsogta.
Majd egyszer felállt és köszönés nélkül, de elégedetten távozott :D
Mondanom sem kell, az egész napos előadás-sorozatból, semmi új információt nem kaptam.
S egy lemaradt gondolat, hogy a dologban nem is ez a legborzasztóbb, hanem az, hogy ahogy STiszteletes írja,
2014-2015-ben bejelentették 4 új magyar fajta létrehozását. Corred, Confirm, Corlate, Ceglédi Zamatos.
Mind a mai napig sehol sem kaphatók tiszta, biztonságos fajtaként, felelősséggel, legálisan. Sehol, a létrehozónál, még magasabb, licences pénzért sem. Miért???!
Egy budapesti kertészkedő ismerősöm által ajánlotta föl egy kertész a Ceglédi Zamatos fát azzal, hogy szaporított néhányat saját kisebb fájáról, de termését még ő sem látta.
Ugye míg egy-egy új fajtánál meglátjuk mi termelők is a "produktumot"illetve a fa "viselkedését" az nálunk is hosszabb időszak. Itt már és a terrán több jóbarátként tartott fórumozótól kaptam például én is oltó és szemzőhajtást, akik "elvégezték" az adott fajta bírálatát pár év alatt, és teljes mértékben megbízom bennük. Én is hasonlóképpen cselekedtem velük már többször.
Ebben a jelenlegi esetben azonban még vannak fenntartásaim, s látjátok, a hivatalosnak tekintett hely sem méltatott
Az elsők között rendeltem meg,akkormég csak be volt jelentve.
Hadd ne mondjam, hogy a mai napig nem kaptam semmit.
Ahogy említetted,nyugdíjba ment a nemesítő, a "fiatalok" meg még nem tudnak róla semmit. Csak az a gond ezzel az egésszel, hogy az átlag életkor 60 év :D
Milyen forrásban találtál rá a Ceglédi zamatos fajtára?
Átnéztem a legújabb kajsziról szóló könyvet (A sárgabarack 2011), de abban nincs említés róla. Van ellenben egy Korai zamatos fajta, de azt nem Cegléden nemesítették.
A Tsuni hosszú hajtásait alul felül finoman símítsd végig kesztyűs kézzel, a fele kiskajszi lepereg, meg van a termés ritkítás. (Bezzeg az enyémet nem kell simogatni, a termő rügyek mind elbarnultak és leperegtek.
Bergeron. Szinte nincs üres virág. Rózsakajszi: Gönci magyar: Ceglédi óriás. Na ezen látszódott hogy nem az igaz virágzáskor is. Kevéske azért van rajta.