Keresés

Részletes keresés

ívfény Creative Commons License 2015.02.15 0 0 2696

Én csak tartalék invertert szeretnék, ha nem kerűl nagyon sokba, de, ha átlép egy  határt az összeg, akkor pasz! A 3 kw-os tartalék, az drágább lenne, mint a 4 kw-os! A csatlakozási tortúrát nem szeretném megint végigcsinálni, ha nem muszály! Ráadásul a számolásaim szerint a 3kw-os rendszer kissé túlpanelozva is elég lenne, de csak abban az esetben, ha nincsen kimaradás és, ha az inverterem megficcen véletlen, akkor, lehet hetekig nincsen, vagy akár 1 hónapot is, amíg javítják és ez nyári vagy termelő időszakban fájdalmas lehet... Ezért gondolkodtam a tartalék inverterben, de ami jó áron volna, az 4kw-os és nem szeretném, ha ez miatt lenne probléma a szolgáltatóval, ezért is kérdeztem, h valaki nézi, vagy jegyzi e a legnagyobb feltöltött árammenyiséget.? Ha igen, akkor az inverter leszabályozásával 3 kw-ra is megérhetné a dolog. Ráadásul benne van a lehetőség egy ilyen tartalék inverterbe, amikor erősebben termel a rendszer, akkor fel lehetne rakni a 4kw-ost és nem melegedn, úgy, mint  a 3kw-os, amikor meg, jön a gyengébb termelős időszak, akkor mehet a 3-as tovább.

Előzmény: Krinyo (2695)
Krinyo Creative Commons License 2015.02.15 0 0 2695

De ha ilyen jó beszerzési forrásod van, miért nem veszel két 4 kW-osat, és miért nem arra csináltatod meg a rendszert/csatlakozást? Akkor nincs semmi gond...

Előzmény: ívfény (2694)
ívfény Creative Commons License 2015.02.15 0 0 2694

"Mi az hogy a tarcsi inverter van fenn?"

Ne mond, h nem hallottál még ilyet! Volt már itt is szó ilyesmiről! Mielőtt ezt is félremagyarázod elárulom, h mi van! van egy engedélyezett inverterem, de nem vennék hozzá faláron garanciát! Így dondolkodom egy másik beszerzésén, ami 4kw-os,, de sokkal olcsóbb lenne, mint egy feláras gari, az eredeti inverterre! És ezt csak addig használnám, amíg az eredeti inverter meglenne javítva esetleges meghibásodásnál. De úgy látom, szerinted, már megint isten ellen való vétket forgatok a fejemben!? Holott én csak igyexem kérdezősködni és tájékozódni, mielőtt megteszek valamit, ezt is pont azért, h ne legyen baj belőlle! ! Jobb néven venném, ha a kérdésemre segítő szándékkal válaszolván segítenél a döntésben, h egyáltalán vegyek e tartalék invertert, mint, h cinikus ladás hasonlatokkal, csúsztatva, félremagyarázol valamit! Én is szeretem az egyenes utat! De, ha egyenes út árának feléért megkapok valamit, akkor gondolkodóba esek, de nem feltétlen választom azt! Tehát, ha nem nézi a kutya sem, h 4kw-os az inverter, akkor nem foglakozok vele, de, ha igen, akkor, akár leszabályoztatva 3 kw-ra is érdemes lehetne egy ilyen tartalék. De a leszabályoztatás is pénzbe kerűl, igaz, kb 10 000-es nagyságrend.

Előzmény: kiggyo (2693)
kiggyo Creative Commons License 2015.02.15 0 0 2693

Mi az hogy a tarcsi inverter van fenn? Csináltattál (gondolom) egy tervet, vettél engedélyezett invertert, és működik a rendszered, a szerződött inverter teljesítménnyel.

Mire kell a tarcsi inverter? DeJavu érzésem van, régen a műszaki után kiszedték a ladából az 1300-as blokkot és berakták a tarcsi 1500-öst. Télen-nyáron szar lekopott gumival jártak, műszakira meg felkerült a szerelő kölcsi gumiszettje, ami a falu összes ladáját bérbe megjárta műszaki vizsgakor.

Mikor lesz már ennek a világnak vége? Miért nem jó az egyenes út?

Előzmény: ívfény (2690)
Krinyo Creative Commons License 2015.02.15 0 0 2692

Ez így már szerződésszegés, ezt tudni kell, ettől kezdve semmire sincs garancia...

Előzmény: ívfény (2690)
Krinyo Creative Commons License 2015.02.15 0 0 2691

Szerintem ez teljesen jó párosítás, szépen fogja hozni a 2,5 kW-nak megfelelő teljesítményt. Csak 2,1 kW AC az inverter névleges teljesítménye, de ezt a nyári melegben is szépen hozni fogja a 2,5 kWp panelsorral, pont optimális túlnapelemezés.

Előzmény: dudka321 (2689)
ívfény Creative Commons License 2015.02.15 0 0 2690

A villanyóra a max. teljesítményt rögzíti."

"

Még azt megkérdezném, evvel kapcsolatban, h ezt biztosan tudod, h rögzíti? Ha igen, hogyan tudják azt nézni? éves olvasásnál,, vagy távleolvasás? Konkrétumra lennék, kíváncsi, ha tudsz ilyet, vagy valaki! Ugyanis lenne, egy tartalék inverter, amit vennék és, az max 4kw körűl ad le, erről beszéltünk is nemrég és, ha meglesz a túlpanelezés, akkor, ha éppen a tarcsi inverter van fenn, akkor akár a 4kw-ba is belecsusszanhat a termelés, olykor...

Előzmény: payagyerek (2675)
dudka321 Creative Commons License 2015.02.15 0 0 2689

Sziasztok!

Tervezem napelemes rendszer telepítést és kaptam néhány korrektnek tűnő ajánlatot. A helyszínen sajnos max. 10 db panelnek van hely és további bővítés kizárt, így erre irányult az igényfelmérésem is.  Van egy olyan ajánlat amely 10 db Sharp panel 250W és SMA SB 2000 HF-30 inverter szerepel. Szeretném megkérdezni, hogy teljesítményben ezek összhangban vannak?  Az biztos, hogy további panelek elhelyezésére nem lesz lehetőségem.

Köszi

army74 Creative Commons License 2015.02.13 0 0 2688

Reggel megjártam a tetőt és a padlást. A legutolsó panel kábeleit levezettem a padlásra és ott a piros inverterhez tartó kábelt az utolsó előtti panelre kötöttem. Most már működik rendesen az inverter. 

Előzmény: army74 (2687)
army74 Creative Commons License 2015.02.13 0 0 2687

De írtad. De ha csak 37,5-el számolom is 525V. Ennyi volt eddig a max amit láttam a kijelzőn. Csak nem értem, ha reggeli induláskor megy és terheli állandóan akkor hogy tud a terheletlen feszültségre felmenni?

Előzmény: payagyerek (2684)
ívfény Creative Commons License 2015.02.12 0 0 2686

hátt, reményeim szerint az én kövérebb számlám, nem nyírbálja a tb költségvetésit a büdös életbe soha!!

Előzmény: payagyerek (2685)
payagyerek Creative Commons License 2015.02.12 0 0 2685

OFF

Pedig 1 sima ultrahang helyett is inkább vastagbéltükrözést írnak fel, mert az kövérebb számla a TB felé! :-)

Előzmény: ívfény (2681)
payagyerek Creative Commons License 2015.02.12 0 0 2684

Nem neked írtam annó, hogy 41V-al számold a sztringfeszt?

És persze itt jön elő megint az, hogy a "csudafajinnak" kikiáltott alacsony feszültségű inverterek milyen szűk tartományú installálási lehetőséget adnak. Annó próbáltam ellent mondani a hülye téziseknek, de mindhiába.

Előzmény: army74 (2682)
ívfény Creative Commons License 2015.02.12 0 0 2683

Ok!

Azért ez kissé megnyugtató! bár az én bejövő alukábelem 6-os, az óráig, pedig, van 32-es kismegszakajtóm, amire, ha jól tudom, 10-es derot dukálna?  A házban a legvéknyabb derot 2,5-ös sodrott réz, de ami a lényeg, az inverter, 4-es rézdróton eteti a villanyórát. A röhej az egészben, h amikor kértem a meglévő 25-ös szolgáltatói bizti cserét 32-esre, kértek műszaki szemlét, átvizsgálást a lakás hálózatáról, álltaluk elfogadott villanyész személyében, h jol vannak e méretezve a kanócok, a kéróban,  kötések, egyebek,de az ő drótjukkal nem foglalkoztak, h milyen vastag. Azaz olyan szinten igen, h miért nincsen kapocsba kötve a vellanyóra alatt a bejövő kábel?Mondtam nekik, h, az a tietek, tudnotok kellene!  Én eztet nem is tudtam eddig. Ahhoz csak tik nyúlhattok, mivel plomba alatti rész!  De nem is érdekel, amíg van delej a kecoban. plomba alatti rész az övék, ha az én telkemen van is, így azt rendezzék belátásuk éas a szabvány szerint! Szoval ezek, azért édekessek, h nekik ez + melo lett volna, megcsinálni, de nem volt annyira fontos, pedig, a 10-es drót kellene a 32 amperhoz! Mivel 15 méter nem lett volna a 6-os  bejövő aludrót csere, így ez nekem ingyenes lett volna, nem is cserélték, ha 16 méter, akkor fizetek és lehet cserélték volna?

Előzmény: payagyerek (2679)
army74 Creative Commons License 2015.02.12 0 0 2682

Már 3 napja nem termel a nagyobbik mezőm a derült napsütéses de hideg időben. Sajnos mindig nagyobb a feszültség mint 500V és az inverter kiírja hogy high voltage és nem csinál semmit. most buktam vagy 30kWh-t.

Holnap le fogok választani 1 napelemet.

ívfény Creative Commons License 2015.02.12 0 0 2681

INNYE!!!!

Így, h ennyire eltud komolyodni a helyzet, lehet, h bevarratom a férfi vulvuszt és kivezettetem csövön , a csokit! Vihetnek, injekciózhatnak, de a VULVUSZT NEM HAGYOM!!!!!!!!

Előzmény: kiggyo (2680)
kiggyo Creative Commons License 2015.02.12 0 0 2680

Igen, ez így van. Rád fog rontani a TEK,az IS, a KGB és a CIA, és egyenesen Gulágra fog vinni. Ez nem vicc, ez halálosan komoly. A szomszédomat még a régi módszer szerint méreginjekcióval végezték ki túlnapelemezés bűncselekmény elkövetése miatt.

Előzmény: ívfény (2678)
payagyerek Creative Commons License 2015.02.12 0 0 2679

Az nem jelent semmit. Az inverter névleges teljesítménye van megadva, mely kismértékben több is lehet.

Bár a 3-as inverter nem tol 3,3kW-ot. A max AC áram akkor lehetséges, ha épp alacsony az AC feszültség a hálózat felől. Normál esetben nem, mert a fesz 230V, de inkább 240.

Ráadásul, ha satnya a hálózati vezeték, akkor méginkább jelentkezik a feszültségnövelés az inverter részéről, mely árán tudja a több teljesítményt benyomni a hálózatba.

Előzmény: ívfény (2678)
ívfény Creative Commons License 2015.02.12 0 0 2678

hoppá!!!

"A villanyóra a max. teljesítményt rögzíti. Ha az soha nem tudta meghaladni a 3kW-ot, akkor nincs baj."

És mi van akko, ha az inverter, feltol a rendszerbe 3,3 kw-ot? Mivel képes rá, mert az, a imax részéről!  másnap, szolgáltatói kommandó jelenik meg a házamnál és, a villanyórához parancsolva , négykézlábra kényszerítve, irdatlanul meggyalázzák a seggemet?

Előzmény: payagyerek (2676)
ívfény Creative Commons License 2015.02.12 0 0 2677

capslock ügyben, diszlexiás vagyok, régebben az ilyeneket, én magam egyszerűen hülyének neveztem, azaz a diszlexiást! Gyereknek, , ha szóba jött a dolog, mivel, azt mondta rá a tanára, h"diszlexiás" és kérdezte, h az mit jelent, mondtam, "hülye vagy édes fiam", csak tanár bácsi becézve mondja.   Mivel, most olyan érzetem, van, h rám lehet mondani, h hülye vagyok, a billentyűzethez, maradjunk a diszlexiánál, mégiscsak egy árnyaltabb, becézett,  formája a hülyeségemnek...  :)

ezek a szolgátatós dolgok, akko helyre kerűltek, a fejemben, legalábbis azt érzem.. remélem nem leszek ebben is diszlexiás??  :)) ÉS mellesleg ez, az egész, napelemesdi, amolyan narkós dolog, mert, ha rászokik az ember, egyre több kell belőle!!, az elhasznált villanyos energiám ezt mutatja, h egyre többet használok! De nem értem mire, hova!?  Utána fog kelleni néznem, hogyan csinálom! Vagy felmerűlt bennem az is, h esetleg a felrakott ad-vesz óra mérne többet, mint a régi mechanikus, ganz? utána fogok járni, mert, mostanra, kellene lagalább 4,6-os rendszer, h kinullázzam az órát, leolvasásig, pedig eredetileg a 3-as simán elég kellene legyen, a 13 panelos meghajtással.

Előzmény: payagyerek (2675)
payagyerek Creative Commons License 2015.02.12 0 0 2676

Nekem 18-at kapirgált össze.

Előzmény: Krinyo (2674)
payagyerek Creative Commons License 2015.02.12 0 0 2675

OFF

No de hát Ívfény bátyám! A "CapsLock" gombóc épp arra való, hogy úgy maradjon! Az alatta lévő gombócot kell taposni és hozzá azon betűt nyomni, amit akarsz NAGYKÉNT. Vagyis a "Shift" nevűt, mely mind2 oldalban megtalálható a klaviatúrán.

ON

A csatlakozási teljesítmény a lényeg, hisz a HMKE kérelmet is az alapján adtad be.

Mi lenne, ha forgatón lennének a panelek, böszme éves hozammal? A tervdoksiban nem szerepel a rendszer ezirányú sajátossága, mert az a villamos részét taglalja a rendszernek.

Szintén nem kell szerepeltetni a doksiban a várható éves hozamot, mint ahogy az éves fogyasztást sem tudod garantálni, hiába van 32A lekötés a házikón.

A villanyóra a max. teljesítményt rögzíti. Ha az soha nem tudta meghaladni a 3kW-ot, akkor nincs baj.

Előzmény: ívfény (2673)
Krinyo Creative Commons License 2015.02.12 0 0 2674

Ezért ne csurogjon a barna lé, mert hülyeséget beszéltek, ezt így senki sem figyeli (szerintem) és nem is erről szól a szerződésed. Ha neked éjjel is sütne a nap, akkor sütne, közük nincs hozzá.

Hónapok óta az első (közel) zavarmentes nap...

Előzmény: ívfény (2673)
ívfény Creative Commons License 2015.02.12 0 0 2673

ok! ok!

értem, amiket írtok és megköszönöm! de, csak azért feszengtem, a témában, mert a műszakis srác, aki a papírokat intézte, kimondottan felhívta a figyelmem, h, ne termeljek túl sokat, az órába, ha túlnapelemezek, hanem igyekezzek elhasználni úgy, h még az órába kerülés előtt, elhasználjam, mert a szolgáltató, figyel, egy átlagot az x kw-os csatlakozási pontokhoz és, ha attól számottevően eltér,+-ba, éves szinten,  akkor hisztizhet. és, ha már szóba jött, ezért kezdett csurogni a barna lé a nacim szárán. ígyis igyexem én is , amikor süt a nap, mosatni az asszonyt, hegesztek, klímázok,  fúrok, faragok, mindent, csinálok, amihez csak áram kell. de , ígyis elment már 1 hónap alatt, 400kw, amit az óra beszámolt! ha ez így, megy, akkor év, végére, 5000kw körűl lesz az órában, én meg csak, elvileg anyit rakhatok az órába, +-ba, amennyit illik, egy 3 kw-os rendszernek, és itt jön az, h túlpanelozok, ha ez sem elég, akkor jön a nagyobb inverter csere!, h meglehessen a 0-ás számla, de... na! szóval csak ezeken tépelődtem magamban, ha már szóba jött...  :)

más: a capslockot nem merem lenyomni, mert, van, h úgymarad és leírok egy litániát, mire felnézek és , ha úgy elkűldöm, rámugranak, a fickók, h "mit kiabálsz te farok?" aztán ,meg, ha jól működik egyszer csak azt veszem észre, h mégis kis betűkkel írok, mert már megszoktam, ezért bocsi. kb 2 éve ilyen szar a billentyűm, ki kéne már cserélnem és megszokni, h KELLENÉNEK A NAGY BETŰK!! :)))

bocsika...  :)

Krinyo Creative Commons License 2015.02.12 0 0 2672

Az előbb nagyon szépen leírták a lényeget: a szolgáltató felé arra szerződsz, hogy a hálózatba maximum mennyi kW-tal tolsz. Hogy ezt napi 3 órában csinálod túlnapelemezés nélkül, és így termelsz mondjuk napi 10 kWh-t, vagy túlnapelemezel, mint paya, és napi 8 órán át futsz csúcson, ezzel termelve napi 20 kWh-t, az a szolgáltatót nem érdekli. Őt a csatlakozási maximális teljesítmény érdekli, hogy amögött mennyi panel van, az nem. Ugyanígy van aki kevesebb panelt akaszt a nagyobb inverterre és amíg később nem bővít, sosem fogja a maximális csatlakozási teljesítményt kihasználni.

Sőt, alapesetben (pl. nálam) egy 4,6 kWp mező a 4,6-os inverterrel sosem tud 4,6-ot kipréselni magából a hálózatba, leszámítva egy-két speciális esetet. Mert belép az alacsonyabb besugárzási szög és besugárzási érték (télen), vagy a nagyobb panelhőmérséklet (nyáron). Hiába van nyári, tűző, déli nap, nálam is maximum 3,8-3,9 kW jön ki a mezőből technikai okok miatt. Kivétel a szeles, felhős idő, ahol le tud hűlni a panel az árnyékban, aztán amikor rásüt a nap, na akkor megszalad. :)

Előzmény: ívfény (2668)
kiggyo Creative Commons License 2015.02.12 0 0 2671

Kedves Ívfény, ne parázz már rá mindenre. A szolgáltatóval kötött szerződésben kizárólag a csatlakozási teljesítmény van rögzítve, az a te dolgod hogy napi hány órában tolod be az áramot azon. Senki nem foglalkozik az évi hozammal, mivel őt az érdekli hogy hány amperrel akarsz bekavarni az ő hálózatába. 

Ha ingyen használhatod (reméljük sokáig) a hálózatot pufferként, akkor lehetőséged van arra, hogy betedd a kWh-kat a hálózatba amikor süt a nap, és amikor neked kell akkor vedd ki (hőszivattyúnak, bárminek). Azaz nyáron beteszed, télen kiveszed.

A villanybojleres példádból kiindulva nem kell foglalkoznod hogy forralsz-e vagy nem nyáron, berakod a hálózatba a felesleget, este meg fűtöd a bojleredet. Megint más kérdés hogy pazarlás fűtőszállal HMV-t csinálni, mivel jó eséllyel  bármilyen más megoldás megtérül, ami jobb hatékonyságú, és mehet akár vezérelt olcsó áramról is.

Ha veszel olcsón napelemet, akkor már csak egy invertert kellene venned és tudnál hálózatra táplálni. A többi bizbazod se lesz olcsóbb amivel lekapcsolod a DC-t, megvéded a családod életét mivel egy AC-re tervezett fűtőszálra DC-t vezetsz. A napelem áramgenerátoros, ha elég a fűtőszálad akkor felugrik a feszültséged, ami miatt akár át is üthet a szálad. Megoldható persze, de körültekintően kell eljárni, nem a házi barkács kategória.

Amit az inverter hatásfokán buksz, azt lazán behozza az MPPT-vel, úgyhogy hatásfokban ott vagy mint a direkt felhasználással, csak sokkal kötöttebben kell tenned.

Egy rákfenéje van, ha az átvétel feltételei rosszabbak lesznek (nem szaldó, hanem külön mért betáplálás, olcsóbban átvéve, vagy havi szaldózás), akkor agyalnod kell, de erre is van megoldás.A hálózat "vezeti" az invertert, arra kell figyelned hogy lehetőleg minél több ideig a fogyasztásod nagyobb legyen mint a termelésed, így nem táplálsz a hálózatra, viszont rugalmasan használod, mezei fogyasztókkal.

Halkan jegyzem meg ezt csináltam régen, amíg kísérleteztem, volt egy kínai inverterem, visszatápláltam, figyelve hogy ne legyen a szolgáltató felé táplálás. Arra a fázisra tettem minden fogyasztót, és igyekeztünk akkor használni a fogyasztókat amikor a napelem termelt.

Pl: megy a mosógép, képletes példa:

- süt a nap : 50% napelem, 50% démász áram

- felhő:  10% napelem, 90% démász.

És nem áll le a mosógép ha nem süt a nap.

OFF

Van SHIFT gombod a billentyűzeten? Rendkívül nehéz olvasni az írásaidat a többiekhez képest

ON

mzsombi Creative Commons License 2015.02.12 0 0 2670

Az óra két regiszteres, számolja a termelést és a fogyasztást is külön. Ha napközben megtermelem és éjszaka elfogyasztom, az mindkét számlálón meg fog jelenni. Csak az a termelés nem jelenik meg az órán, amit a termelés fázisán a termelés pillanatában el is fogyaszt a ház.

Előzmény: ShaReRe (2669)
ShaReRe Creative Commons License 2015.02.12 0 0 2669

A szolgáltató nem csekkolja az invertered (vagy igen?). Az órán pedig csak a különbség mutatkozik. 3kW mezővel termelsz egy évben kb. 3300 kWh-t. De ugye fogyasztasz is rendesen...

ívfény Creative Commons License 2015.02.11 0 0 2668

ok! de, ha mondjuk 5000 kw-ot  teszek az órába és 5000-et termelek egy 3 kw-os rendszerrel, azt hogyan csináltam??? ez simán szerződésszegés nem? mivel nem olyan hülyék, h ne tudnák, mire képes egy 3 kw-os rendszer! csak az a kérdés, h figyelik e ezt? vagy volt már, akinek ez problémát okozott? mert, ha túlpaneloz az ember, akkor is kehet éppen 4000-4500kw-ot termelni 3kw-os inverterrel nem? bár érzésem szerint, akkor szerződésszegés, ha nagyobb invertert használok, mint a 3kw?

Előzmény: Krinyo (2667)
Krinyo Creative Commons License 2015.02.11 0 0 2667

Tökmindegy mennyi megy az órába, az éves szaldó számít. Ha több a termelés-fogyasztás egyenlege mint nulla akkor fizetsz, ha kevesebb, akkor meg vagy kiszámlázod, vagy benthagyod, elveszett. Ha okos vagy és előre számolsz, tervezel, akkor előre is el tudod fogyasztani a várható termelést, ami vagy összejön, vagy nem.

Ennek az egésznek semmi köze hozzá, hogy mennyi megy az órába, mégegyszer: az éves egyenleg számít.

Előzmény: ívfény (2666)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!