Az öregebb kacsák hamarabb kezdenek tojni. Nekem már január elején volt 3 tojás, aztán meg most a napokban 2. De ilyenkor még nem ül meg, csak "feleslegesen" tojik. ( Ha csak nem csapod hozzá valami más tojáshoz, és kelteted ki velük együtt.) Általában áprilisban kezdenek el intenzíven tojni, és ekkor már valószínü, hogy meg is kotlik. ( Lehet előbb is fog, ez időjárástól is függ)
Nekem kotlás alatt a gácsér ott volt a tojókkal, nem bántotta őket, nem is foglalkozott velük. Igaz, ő már sok éve végignézte hogyan kotlik a háreme. De ha bolond a gácsér, és nem haggya a kotlót, akkor feltétlen külön kell zárni, de csak azután, miután teljesen letojtak, és már elkezdtek megülni. Én kelés után azonnal különzártam a kotlóst és a kiskacsákat is. Én személy szerint egy nagyobb ketrecben tartottam 2 hétig őket, hogy nehogy elvigye valami ( macska, patkány, görény stb...), aztán kb 1.5 hónapos korukig voltak az annyukkal. De ez az őszi keltetésem volt. A tavaszinál a tojót nem fogom ilyen sokáig velük hagyni, mert mire teljesen lemegy róla a kotlás, az kb 1 hónap, és ez kiesést jelent a tojástermelésben.
Ha nem bántják egymást a tyúkkal, akkor maradhat ott is. Nekem gyöngytyúkokkal vannak, és nagyon jól megvannak.
Nekem hosszú éveken keresztül voltak Toulouse-i ludak. Tudnék a termékenységről mesélni.
Én is beszéltem egyébként a mogyoródi emberrel, de nekem már akkor "bűzlött" a dolog, mikor a termékenységet mondta. Gondoltam ez átverés. Sokat nem tévedtem. Egyébként Monoron én is láttam árulni őket. A kis tuli már napos korban tottyosabb, mint a landi. :-)
Én csak abból indulok ki ezek alapján, hogy valami nagyon nem stimmel. Hatvanhárom-nak is toulusi-ak voltak és alig kötött tojás tőlük, pedig nagyon jó minőségű madarak voltak.
Más fajtákkal keverve viszont azt mondják nagyon sokban javül a tojás kötöttsége. ha landesivel keveri, még a szín sem fog eltérni, és a kinézet is nagyon sokáig olyan mind a kettőnél, de végül a tolulusi nagyon megnehezedik, megjelennek a nagy combok, háj a lábak között, míg a landesinek hosszabb a lába, nincs tojája és a has alatti lebeny is leginkább csak a tojókre jellemző az is csak az első tojásrakástól alakul ki, de nem olyan nagy mint a toulusi alapjáraton lévő haslebenye
Akkor Te a tanyán jártál?Mert én egy nagy családi háznál voltam,de ott is voltak kiskutyák és egy melléképület padlásán voltak a libákkal együtt.Egy südő gyerek volt ott.A libák szüleiről kérdeztem de azt mondta,hogy a tanyán vannak.A fickó Monoron is árult és Toulousi gúnár volt nála mutatóba.Vagy beetetés????
itt kezdődött a gond, mert a Toulusi nem egy nagyon jól szaporodó fajta így ennyi kislibát csak kb 500-700 tojásból lehet várni és akkor még talán keveset is mondtam
9-10 hónaposan, de tőlük ne is várj még tojást míg ilyen hideg van. Nekem 2 tavaly előtti tojóm van és egy tavalyi meg egy tavalyi magyar liba, még egy tojást se adtak idén, de ami késik nem múlik. Tavaly csak a két tojó volt és fejenként tojtak 55-58 tojást
nekem csak reggel eszik ezt mikor kijönnek, olyankor szoktak fürdeni is leginkbb meg párzani, bár azt nap közben is. Amikor ki vannak engedve a tyúkok akkor mennek enni az ő kajájukból is.
Én szemes kukoricát,búzát,zabosborsót és vegyesen darált kukoricát és búzát keverek nekik.Most kevertem hozzá takarmánymeszet.A bütykös milyen korban áll neki tojni?Az enyém 9 hónapos de nem tojik.
én ilyenkor tavasszal reggel mikor kiengedem őket akkor árpát és szemes kukoricát adok a bütykösöknek egyforma mennyiségben és adok hozzá mészgritet.Mészhiánya van a tojódnak azért lágy a héja
2010 tavaszi pézsmakacsa párom van,eddig még nem tojtak.2 tojótyúkkal vannak együtt.Mikor fog majd a kacsa tojni?A tyúkoktól ilyenkor el kell hogy vegyem?Hallottam hogy a költéskor a fiúkacsát is el kell venni a lánytól.
Köszönöm a választ!6 naposan potom 2500-ért vettem darabját,a 250 km kocsikázásrol nem is beszélve...Roppant boldog vagyok.Az eladó is az lenne,ha közelebb lakna...
akkor meg főleg. Ez a libafajta nagyon gyorsan nő, combosodik és megjelenik a lábuk között a nagy zsírlebeny is. Ezeknek viszont olyan a testfelépítésük mint a Landesi-nek
Sziasztok! Keresek fiatal libákat továbbtartásra...főleg őshonos fehér érdekel,de jöhet más,hagyományos(pl.:Landeszi) háztályi fajta is...egy gúnár és egy vagy kettő tojó érdekel...ha lehetne akkor cserélném inkább valamire...pulyka,gyöngyös,kopasznyakú csirkék,galamb,vietnámi malac...
Jelenleg nem adok el futókacsát. Még, ha közelemben találnák tojót akkor egy-kettőt szándékozok vásárolni. Sajnos így tavaszra megfogyatkoztak. A nyáron még hat fős volt a "csigavadász kommandó"! A rottweiler kutyámnak is volt sikerélménye. Azóta begörcsölve, vigyázzállásban tisztelegnek az elvonuló rotinak!
Igen, jól láttad őket. Valóban van még három indiai futókacsám is. A futókacsa képek azok ma de. készültek. A vadas a "Bubbancs" a fekete a "Sötétke" és a szürkésfehér a "Táncika"
Érdeklődni szeretnék, hogy a keltetni való libatojást gyújtsem-e össze, vagy haggyam a fészekben. Nem keltetőgéppel szeretném keltetni, hanem azt szeretném elérni valamely módon, hogy a liba keltse ki magának. Nemrég elkezdett tojni, már 4 tojás van a fészekben. Csak nem tudom, hogy gyűjtsem össze, vagy sem a tojásokat. A jelenlegi időjárás nagyon befolyásolja a tojások minőségét? Előre is köszönök minden segítséget, tanácsot!