Keresés

Részletes keresés

Furgancs Creative Commons License 2010.12.17 0 0 50

Ha kiváncsi a kettő közötti különbségre, vegyél egy a boltban mondjuk egy olcsó kommersz szeszesitalt, és vegyél egy vodkát. Ha megkóstolod érezni lehet a kettő közötti különbséget, ha nagyon kiváncsi vagy :) Ha nem akarsz ilyenre pénzt elkölteni, akkor elhiszed hogy egy vodka is tud különleges lenni. 

 

Az ital maga hiába íztelen, azért valami átöröklődik az alapanyagból, például van olyan vodka amit mikor felbontottam, egyből megéreztem rajta az árpamalátát, aminek a zamata jellemző az italra. Ezért természetesen a krumlivodkának is van egy sajátságos zamata, nem véletlenül tartják gyengébb minőségűnek, mint a gabonából készült társaikat.

 

Például a Royal Vodka így hírdeti a vodkáját:

 

"Minőségi gabonából erjesztett különleges vodka. Speciális többszöri lepárló eljárással és háromszoros szűréssel készül, melyek segítségével nyeri el a Royal Vodka végső tisztaságát és lágyságát, megőrizve a felhasznált gabona zamatát." 

 

A kommersz "íztelen" szeszesital viszont olyan, mint amit az orvosok használnak fertőtlenítésre, csak 30-40 fokra lehígítva.

Előzmény: Törölt nick (49)
Furgancs Creative Commons License 2010.12.17 0 0 48

Azt nem érted mi a különbség az ipari etilalkohol és a boltok polcain vodka néven kapható szeszesital között, ha nem az egyedi alapanyag?

Előzmény: Törölt nick (47)
Furgancs Creative Commons License 2010.12.17 0 0 46

Nem feltétlenül :)

 

Általános tévhit hogy a vodka (csak) burgonyából készül, sőt olyan állítást is hallottam, hogy krumplihéjból erjesztik.

 

A 18. század óta valóban készétenek vodkát krumliból, ez általában a lengyelekre volt jellemző, és jellemző még ma is, bár minden szeszfőzde leginkább abból főz, amit éppen olcsón be tud szerezni, hiszen az alapanyag a végeredmény szempontjából mellékes (talán a tiszta cukor kivétel ez alól, amiből nem is készítenek csak kommersz italokat). Oroszországban és a skandináv országokban például rozst használnak, mivel a rozs hidegtűrő növény, és képes megteremni a barátságosak túlzottan nem nevezhető éghajlatok nyári és őszi évszakaiban is. Nem mellesleg a gabonák használata olcsóbb is, és a kihozatal is fényévekkel jobb.

 

Első lépésben a burgonyát meg kell hámozni, aztán feltárni, majd szétzúzni és árpamalátával elcukrosítani. Hacsak valakinek nincs otthon egy centrifugából átalakított hámozógépe, akkor bizony nekieshet a kiskéssel a héjának. A kihozata jó feltárás esetén sincs feleakkora mint a nála jóval olcsóbb és egyszerűbb cefrézésű gabonáké.

 

 

Előzmény: Törölt nick (42)
öreg-muslica Creative Commons License 2010.12.16 0 0 41

Ezek szerint tisztában vagy a malátázással, nem kell félteni.

 

Egyszer nagyon megizzadtam a liszttel;( pedig figyelmeztettek rá)

Kb. 20% árpa malátához adtam 80% lisztet. Leült az aljára mint a gumi.

Viszont száraz kenyérrel keverve jól hangzik. Ki fogom probálni.

 

ö-m

 

Előzmény: Furgancs (40)
Furgancs Creative Commons License 2010.12.16 0 0 40

Először az őrölt kukoricát kb. egy órán át 70-80 fokos vízben puhára főztem, aztán 63-65 fokon tartottam a maláta társaságában két óra hosszán át. Én bográcsot használok :)

 

A Brandy-módszert megfogadom, és köszönöm a tanácsot!

 

Vodkakészítésre egyébként nemcsak közvetlenül lehet használni a gabonát, hanem közvetetten is. Pl én néha hozzá tudok jutni lejárt szavatosságú búzalisztekhez, amik erre a célra tökéletesek, de remek a száraz kenyér is, ezeket még könnyebb feltárni, mint a gabonaszemeket. 

 

A sima árpa is tökéletes, energiát legalábbis nem kell rá pazarolni a feltársással, egyszerűen le kell forrázni és erjedhet is.

 

Persze gondolom ezeket te is tudod, de hátha más hasznát veszi :)

 

Előzmény: öreg-muslica (39)
öreg-muslica Creative Commons License 2010.12.16 0 0 39

Furgancs,

 

Ha jól látom  a hagyományos cefrézést akarod követni. ( én néha szeretem levágni a sarkokat). Az árpa maláta saját súlyának 9szeresét tudja átalakitani más keményitöböl

laboratoriumi körülmények között.Az arányokkal suroltad a határt, nem hiszem ,hogy az

elcukrositás 100% lett. Mennyi ideig hagytad a malátát és a fött kukoricát átalakulni ?

60-75 perc szükséges 65 C fokon. Én egy hütöládát használok erre pokroccal betakarva.

Ha a malátázásrol többet akarsz tudni, ajánlom ezt a sör fórumot.

Ha szénnel szüröd akkor valóban nem nagy gond a kukorica(plane ha olcsobban tudod

beszerezni mint a többit) Ha gabona ízt akarsz, probálj több rozsot és egy kevés zabot is beletenni.

Legközelebb ne a pálinka fözés , hanem a Brandy modszer szerint fözzed, meglátod az óriási különbséget. Az égetett szeszek döntö többsége( 92%) a Brandy modszer szerint készül(konyak,calvados, gin ,rum vodka, tequila,whiskey stb)

Szerintem jó úton jársz, a következö már tökéletes lesz.

 

ö-m

 

Előzmény: Furgancs (38)
Furgancs Creative Commons License 2010.12.16 0 0 38

Vodkát eddig csak kétszer főztem, de leírom hogy csináltam:

 

A kukoricát foró vízben főztem, aztán a kukorica mennyiségéhez képest 10% árpamalátát tettem hozzá, ezzel elcukrosítva a keményítőt.

A cuccot eztán kifőztem, a lejövő alszeszt 30%-ra hígítottam, és aktív szenet kapott. Az így íz és szagmentesedett szeszt beállítottam 25%-ra és finomítottam.

Én így csináltam.

 

A cefre alapanyaga kukorica volt, kevés búzával, és árpamalátával. Kb. 15 liter cefréből lett 3 liter 25%ra hígított alszesz (a finomítvány mennyisége nagyjából hasonló a pálinkáéhoz, azt sajnos nem figyeltem annyira a múltkor). A cefrébe nem tettem külön cukrot.

 

Mellesleg teljesen mindegy, milyen gabonát vagy alapanyagot használok, az íze mindig jelen lesz az alapanyagnak a párlatban. Ezért is aktív szenezik a vodkát (egyes esetben akár 10 alkalommal), hogy az íze eltűnjön. 

 

Én likőralapanyag helyett 40 fok körülire hígítva inni szeretném.

 

A cukorcefre inkább likőralapanyagnak jó, de a gabonából készül szesz - hiába az aktívszénszűrés - hagy némi zamatot a gabonákból, és ezt teszi a vodkát különlegessé.

 

Az első vodkámat egyébként egy bolti vodkával hasonlítottam össze (Siberia vodka), és az ízhatás megkülönbözhetetlen lett volna, ha az enyém nem lett volna előpárlatosan csípős ízű. Viszont kukoricaíznek nyoma sem volt, az előpárlatra meg oda figyelek legközelebb. 

 

Persze ez még nagyon kezdetleges folyamat, ezt még fejleszteni fogom legközelebb, alapanyag, és minden más téren is. Dehát ehhez tapasztalat kell. 

Előzmény: öreg-muslica (33)
Tudorka-7 Creative Commons License 2010.12.16 0 0 37

Köszi.

Lesz időm, megyek tanulni.

Előzmény: öreg-muslica (36)
öreg-muslica Creative Commons License 2010.12.16 0 0 36

Ez sör fórum itt van a szomszédban.

Elöször  olvass minél többet innen, ha még azután is van kérdésed ezek az urak mindent megválaszolnak.

 

http://forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=500&na_step=50&t=9158096&na_order=

 

ö-m

Előzmény: Tudorka-7 (34)
öreg-muslica Creative Commons License 2010.12.16 0 0 35

Tudorka,

 

Nem vagyok benne biztos, hogy sokat tudok segiteni a likör témában.

Azt tudom,hogy az aromán és a szeszen kívül 20-25%  cukor szirup (invert cukor) van bennük.

Ez nem hiszem hogy nagy segitség.

 

ö-m

Előzmény: Tudorka-7 (28)
Tudorka-7 Creative Commons License 2010.12.16 0 0 34

Sört is főzöl?

de szeretnék én is.

Előzmény: öreg-muslica (33)
öreg-muslica Creative Commons License 2010.12.16 0 0 33

Na itt vagyok.

 

Hogyan fözted ki a vodkát ?

Mennyi cefréböl mennyi lett? A kukoricát jobb ha kihagyod vagy nagyon keveset használj, mert könnyen átérzödik a vodkába.

Azt mondják a jó vodkának nincs ize. Háromszor fözted?

 

Ha föként a vodka érdekel ajánlom ezt a lengyel fórumot sok kép van a frakcios és reflux töltött oszlopokrol.

 

http://bimber.ovh.org/galeria.html

 

Ezekkel egymenetben lehet 91-92% os vodkát fözni.

 

Én vodkát csak likör alapanyagnak csinálok(aromával)

 

Erre a célra a sörmaláta visszamaradó 2 kg árpájához adok  : 4 kg cukor , 1 kávéskanál citromsav, 1 evökanál kenyér élesztö

és kész.  (20-22 literhez)

 

ö-m

Előzmény: Furgancs (27)
Tudorka-7 Creative Commons License 2010.12.16 0 0 32

OK.

Asszem ehhez sör kell. :-)

Előzmény: Törölt nick (31)
Tudorka-7 Creative Commons License 2010.12.16 0 0 30

Kemény magok lehettek, mert sok eső volt.

Előzmény: Törölt nick (29)
Tudorka-7 Creative Commons License 2010.12.16 0 0 28

Eddig csak pálinkát, jót-rosszat :-)

De próba szerencse, mással  is...

Előzmény: Furgancs (27)
Furgancs Creative Commons License 2010.12.16 0 0 27

Ki milyen párlatokat szokott otthon készíteni?

 

Gondolom, ha már valaki otthon szeszt főz, akkor az első a pálinka, de a kisérletezőbb kedvűek messzebbre is el mernek merészkedni. Én pl nemrég próbálkoztam meg a kukorica-búza és árpamaláta alapanyagokból készült cefre főzésével, ebből vodkát szeretnék készíteni.

 

Ki mit szokott?

Tudorka-7 Creative Commons License 2010.12.16 0 0 26

Rossz volt a termés, vagy erős a szervezet?

Előzmény: Törölt nick (25)
Tudorka-7 Creative Commons License 2010.12.16 0 0 24

Neked bevált? :-)

Előzmény: Törölt nick (23)
Tudorka-7 Creative Commons License 2010.12.16 0 0 22

ha akkő a 100 évhez.....

Előzmény: Törölt nick (21)
Tudorka-7 Creative Commons License 2010.12.16 0 0 20

Egésség!

 

Előzmény: Törölt nick (19)
Tudorka-7 Creative Commons License 2010.12.16 0 0 18

nem én vótam, nekem kobakfájást csinál

Előzmény: Törölt nick (17)
Tudorka-7 Creative Commons License 2010.12.16 0 0 16

Piás angyalok?

Előzmény: Törölt nick (15)
Tudorka-7 Creative Commons License 2010.12.16 0 0 14

Igyunk, végül is "kellemes tevékenység"

 

Előzmény: Törölt nick (13)
Tudorka-7 Creative Commons License 2010.12.16 0 1 12

Előzmény: Törölt nick (11)
Tudorka-7 Creative Commons License 2010.12.16 0 1 10

naja...

 

Előzmény: Törölt nick (9)
Tudorka-7 Creative Commons License 2010.12.16 -1 0 8

biony-biony....

 

Előzmény: Törölt nick (7)
Tudorka-7 Creative Commons License 2010.12.16 0 0 5

és ez?

 

Előzmény: Törölt nick (4)
Tudorka-7 Creative Commons License 2010.12.16 0 0 2

L'chaim.

március 15. Kristóf Creative Commons License 2010.12.16 0 0 1

Nazdarovje!

félszeműbagoly Creative Commons License 2010.12.16 0 0 0

K0nyak

Előzmény: Tudorka-7 (-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!