Keresés

Részletes keresés

ívfény Creative Commons License 2015.02.26 0 0 2726

Ok! Köszönöm a válaszod!

Feltételezem, h az mc4 csatis témába nem széndéxol belefolyni, így azt még fontolgatom,, h mégis tegyek, mivel a szabvány kéri, de az ösztöneim , meg azt mondják, h 1 hibalehetőséggel kevesebb... Majd ezt még meglátom, gondokozom rajta erősen...

"

Ha átviszed a másik tetőfélen, akkor azt is megteheted, hogy a cserép alatt viszed, de más-más szarufán (távolságtaró nyomvonalvezetés). Ekkor sem baj, ha kpe csőbe húzod a lehetséges rágcsálók ellen.

Mégiscsak szebb, ha nem kívül megy."

A kinézet nem érdekel, annyira, mivel mostanra a tetőhély amúgyis úgy elmohásodott, h nem ez lesz a legcsúnyább a tetőn, de ebbe már belenyugodtam, mert a lényeg a funkcionalitás, h a tető ne ázzon be sehol!  És mivel, a kinézet 20-ad rangú, így leviszem egymás melett a 2 kpe csőben a dc kábeleket, ahogy írtam és a csatornát megkerűlve, az eresz alatt, be egészen a falig, ahol, már gégecsőben mehetne le  pincéig egészen, teljesen, szinte semmi gyúlékony anyag nélkűl, a szarufákhoz nem akarom, vinni, közel semmiképpen, ha már így kiirtom a tetőtéri jelenlétét a dc-nek. Valahogy úgy lenne, mint ahogy neked van, h a dc kábel kikerüli a tetőszélét, csak nekem a csatornát kerülné, csőben víve. És, ha mégis jönne a villám, akkor talán a tetőhélyon kívűl víve a kábeleket, a fém tetőm miatt, talán a villám is kívűl maradhatna ,akár a dc kábeleken lefutva, de ugyanez a szarufák melett a padlástérben, még távolságtartva is már talán veszélyesebb lenne? És ráadásul az a kábel levitel a ház hátsó részén van tehát, nem nagyon látom, hacsak nem megyek arra a területre, de engem nem zavar, mert biztonságosabb így! :) És igen! a villámhárítót én sem éreztem oda kellőnek, a villámokról sokat olvastam "Sándor" barátod írásaiban és a villámvédelemről is. De minnél többet olvastam, annál inkább elbizonytalanodtam, h ez nekem kell. Ráadásul katlanban lakom, és van körülöttem elég magasabban fekvő rész is, így biztosra ugyan nem mehetek, a villám tekintetében, h nem köszön be, de jó esélyekkel, talán nem jön be a házba elsődlegesen, max túlfesz képében, arra, meg ott a túlfesz patron, bár ezt a részét külön jó lenne kitárgyalni, de talán később, ha lesz rá energiád, kedved? az földelő kábelt, akkor a minusz dc szál melett leviszem és, leütök egy szondát, de a meglévő nagyon jó földelésemre is rákötöm, és mióta ez szóba jött, h eph, azóta bekötöttem a földelő rendszerbe az összes edddig nem bekötött fém ajtókat és, hegesztő asztalt (vasból van) neon armatúrák fémházát, egyebeket.A földelő kábel ami a paneloktól jönne lefelé, elég lenne 6-os rézből, vagy tegyek vastagabbat?

Előzmény: payagyerek (2724)
payagyerek Creative Commons License 2015.02.26 0 0 2725

A TL semmiképp sem indul el 10 táblával. Az arra van csinálva, hogy 14-20-ig sorosan. 20 fölött trükk.

Neked a Galvo és az IG Plusz jön szóba.

Neked 300V a sztringfeszed. Ezért mind2 inverter elindul cca. 7W-tól.

Előzmény: dBase (2722)
payagyerek Creative Commons License 2015.02.26 0 0 2724

Ha átviszed a másik tetőfélen, akkor azt is megteheted, hogy a cserép alatt viszed, de más-más szarufán (távolságtaró nyomvonalvezetés). Ekkor sem baj, ha kpe csőbe húzod a lehetséges rágcsálók ellen.

Mégiscsak szebb, ha nem kívül megy.

Az EPH-t tök felesleges mind2 csőbe vinned. Így csak összekötöd az ívhúzást. Menjen csak az egyikben, mely legyen inkább a "-" pólus.

Villámhárító.

NE!

Azt megteheted, hogy leállsz a sínről 1 helyen fal menti alusodronnyal 1 saját, új földelőszondára. Ez esetben is össze kell EPH-znod mindent! Ugyanis, ha becsap 1 villámáram, akkor a földszonda talajpotenciálját megemeli, de az együtt fog emelkedni a túlfeszpatronokkal és az inverterrel, mely okán nem lesz nagy potenciálkülönbség a napelem és inverter között.

Villámcsalogató tüskét (felfogórudat) ne tégy.

Előzmény: ívfény (2718)
payagyerek Creative Commons License 2015.02.26 0 0 2723

Növelhető. Vannak helyszínek, ahol hozamnövekmény tapasztalható azért, mert a szomszédban 1 fehér falú irodaépület, vagy egyéb tükröződésre hajlamos tereptárgy van.

Vízfelületek mellett is látható a hozamgörbén amolyan kiugrásszerű forma.

Előzmény: vizimento (2719)
dBase Creative Commons License 2015.02.26 0 0 2722

Ma megvettem a tartót a codefonnál, és az inverteren agyalok, ha minden igaz lesz 10db amerisolar 250w. Kiszemelt márka FRONIUS, csak van 3 típus ami kb 300.000Ft ért kapható így-úgy.
IG tl.3.0 --------->MPP voltage range 350 - 700 V
IG PLUS 30v1 ------>MPP voltage range 230 - 500 V
Fronius Galvo 3.0-1---------->Min. input voltage (Udc min) 165 V Feed-in start voltage (Udc start) 185 V Nominal input voltage (Udc,r) 330 V
Galvóval kisebb teljesítménynél is elindul a rendszer már? Hasznosabb lenne úgy hatékonyabb? TL-lel meg alig indulna el szerintem 10 táblával, szerintetek?

Peter atyuska Creative Commons License 2015.02.26 0 0 2721

A napelem bizonyos hullámhosszon működik ez a fényspektrum egy vékony része. A tükör megoldásától (ezüst, stb megoldású tükröződő felület) függően vagy 0 vagy jobb eredményt kapunk. Szóval nem érdemes vele bajlódni. Plusz a tükrök inkább a hősugárzást fogják ráküldeni a panelra ami a panelnak nem éppen jó sőt csökkenti a leadott teljesítményét így lehet hogy még kisebb energiát nyerünk ki mint nélküle.

Krinyo Creative Commons License 2015.02.26 0 0 2720

Elvileg valamennyivel igen, főleg ilyen gyenge besugárzás mellett, gyakorlatilag a nyereség egy részét elviszi a tükör mozgatásához szükséges energia. :)

Vannak ilyen hatásfokemelő technológiák fejlesztés alatt, a felületre felvitt nanotükrökkel szeretnék csökkenteni a visszavert, illetve a tévútra induló fotonok mennyiségét. Álítólag ígéretesek az eredmények jópár százalékkal lehet majd emelni a hatásfokot, ha sikerrel jár a fejlesztés.

vizimento Creative Commons License 2015.02.26 0 0 2719

Egy napelem által előállított villamos teljesítmény növelhető azzal, ha nagy méretű tükrökkel + napfényt irányítok rá? Vagy azzal csak túlmelegítem? Vagy más oka van hogy nem találkoztam még ilyen megoldással?

ívfény Creative Commons License 2015.02.26 0 0 2718

Szia Payagyerek!

Mivel, a te segítséged volt eddig a lagnagyobb segítségemre, kérdeznék még pár dolgot tőled, ha nem bánod? Most arról lenne szó, h, ahogy tudod is, átakarnám rendezni a rendszert, 2 stringre alakítván és a biztonság felé növelés irányába és a következő a terv. A padlástéri kábelezés kuka!, Nyereg tető van és az egyik felén, vannak a napelem panelok és a tető másik felén akarnám levinni  a tetőhély felett a dc kábeleket, úgy, h 2 db 32-es kpe csőbe raknám a dc kábeleket, a rágcsálók védelme miatt, de úgy, h a stringek + szálai mennének egy kpe csőben a minuszok, pedig a másik kpe-ben.  2 KPE cső egymás melett futna, kb fél centire egymástól párhuzamosan. A földelés, menne egy 6-os  szigetelt réz kábelen a + dc kábel melett is és a minusz kábelek melett is a kpe csövekben. Tehát dupla lenne a földelő szál, ami menne a kábelek melett, volna e értelme ennek a dupla szálnak, valamilyen szempontból, vagy elegendő, ha csak egy 6-os szigetelt réz dróttal vinném le a földelést valamelyik kpe csőben? Valamint hezitálok a panelok alatti mc4 csatik beépítésén, mivel véleményem szerint kihagyhatnék egy esetleges hibaforrást, de így nem szabványos és nem utolsósorban, így, a szerelést letakart panelokkal kellene véghezvinni, h semmiképpen  ne érhessek a delejhez szerelés alatt és idővel, ha lenne valamilyen probléma a panelok feszejével, ugyancsak nehezebb lenne a kimérése a paneloknak, h melyik hibás, a gyorscsatinál problémamentesebb egy ilyen beavatkozás, mérés vagy egyebek... A villámhárító, egyenlőre, x akta számomra, mert nem egyszerű a kérdés, h az esetleges kiépítése, oda vonzaná az amúgy távolmaradó villámot, vagy , ha valahogy be@asz a ménkű, akkor jobban járok, ha van...

Előzmény: payagyerek (2584)
Pioharley Creative Commons License 2015.02.23 0 0 2717

Kedves Payagyerek!Meghozta a futár a tervező álltal felírt Túlfeszlevezetőket.

12db 245W-os Napelem egy stringen.

És csodálkozva látom hogy a dobozon ugyan az áll hogy Uoc max 600 VDC ,de a patronokon viszont csak az hogy Uc: 300VDC.

A 12x41V=492V Akkor ez most jó vagy sem?Nem a 492V-ot kellett volna duplán venni és az adná a túlfeszpatron nyitását???

payagyerek Creative Commons License 2015.02.19 0 0 2716

Ezen infókból:

Lehet túlfeszpatron-szivárgás hiba is.

Lehet inverterhiba is.

Ha DC és föld között 200V van, akkor meg is találta a hibát! A stringfeszből levon 200V-ot (panelonként 37-38-at) és meg is találta azt a panelt, amely gyanús lehet.

Nem tudom, miért húzott el a kivitelező!? Tanácstalan? :-)

Előzmény: T_H (2715)
T_H Creative Commons License 2015.02.19 0 0 2715

barátomnál baj van a napelem rendszerrel.

18 panel van fent neki. Kimend a dc bizti.

Visszarakták, de az inverter hibákat dob.

A telepítő de elkezte, hogy a házban, meg a hálózatban van a hiba aztán elhúzott.

Barátom a dc és a föld között 200V ot mér.

ADC résznek nem földfüggetlennek kellene lenni?

A földelés csak a vázra megy, mint életvédelem?

dBase Creative Commons License 2015.02.18 0 0 2714

Igen, igen ma megmértem a nagyház oldalára max 5db fér állítva, az a terv bukta. Marad vagy hátul vagy a bungi ...

Előzmény: Törölt nick (2713)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.18 0 0 2713

DK jobb. De ha már a képen lévő kecóról van szó, akkor én meggondolnám a hátsó műhely DK-i tetejének megpakolását. A kéménytől hátrafelé, és az előtte lévő fa kivágása után ;)

Előzmény: dBase (2712)
dBase Creative Commons License 2015.02.18 0 0 2712

Természetesen az előbb nem ment a képfeltöltés. A kép 11:20kor készült 2 napja kb.

Előzmény: dBase (2711)
dBase Creative Commons License 2015.02.18 0 0 2711

Hali, adott egy manzántetős ház és egy kis bungi az udvaron. A manzántetőre tudnék rakni 8-10 táblát (még nem mértem le pontosan) D-K irányú sajnos és akkor reggeltől kb 14ig sütné a nap. Vagy a bungi tetejére ami meg D-Ny irányú és 13 kor még mostani alacsony állás miatt a 10. napelemre lenne még kis árnyék a szomszéd tetejéről. Melyik a jobb, a reggeli, vagy a délutáni szerintetek? Melyiknek jobb a hozama átlag? A reggeli tetőnél hűvösebb az átlag hőmérséklet, de közben szerintem télen és környékén sokszor a délelőttök felhősek ködösek, a délutáni tető a bungin csak mikor már melegebb a levegő akkor indulna el, bár gondolom nyáron már magasabb a nap járása is legalább 12től érné telibe már mind a 10 táblát. A bungitol cső van a villanyóráig, a tetőről is kivitelezhető lenne a kiépítés.

ívfény Creative Commons License 2015.02.16 0 0 2710

off!

Tulajdonképpen harag részemről sincs, vagy sértődés, mert, akkor nem állnék már veled szóba, csak dühít, inkább a félreértés, magyarázás. Mivel azt hiszem többször jeleztem, h" beszélgetünk", arra hajlando vagyok! sőtt! Egy fórumnak az lenne a lényege, h beszélnek emberek a a leginkább a  topiknévhez méltó témáról, de, lehet roszul éreztem, lehet jól?  Te, kezdtél erősen lovagolni az én dolgaimon, amit jól is írtál, h igazából semmi közöd hozzájuk, de nekem az volt a legzavaróbb az egészben, h alkotsz egy véleményt, ami hiányos infók alapján jelent meg a képzelet világodban, azaz pontosabban, az információk, kb 20%-ának vagy a birtokában és éppen a negatív részével a rendszeremnek, így az alkotott vélemény is csak kb 20%-os igazságtartalommal bír, tehát ez így nem kerek és nem fair! És elhiszed, vagy  nem, de én értem a lényeget, amit mondasz és akár megis ígérhetem, h nem beszélek olyasmikről amit te nem szeretnél hallani, de nembiztos, h bebírom tartani, mert ilyen vagyok! Az, meg, hogy te teljesen tisztán láss, az én dolgaimat illetően, h tényleges igazságtartalmú következtetésre juthass, nem ebbe a topikba való téma és nem is ismerjük annyira egymást, h ebbe ilyen szinte és mélységig belemenjünk, nem sok értelme lenne, szabadkoznom, vagy magyarázkodnom, már így is túl sok jutott energia erre. Tehát, h visszakanyarodjak a topiktémához is, becsülöm és tisztelem az olyan embereket, akik úgy csinálják meg a rendszerük, vagy bármely dolgaik, mint te! Én magam is ilyesmire törexem, viszont,  az egyik amiben igazad van, h én magam csak hobby szinten elektronikázok és ezt mondtam is, nem tagadtam soha!  de, azért úgy gondolom, h ha hozzáértő elmagyaráz nekem valamit, azt megfogom érteni, nagy valószínűséggel a napelemes témában, mert, azért ez nem atomfizika? Az alkatrészek amikből most áll a rendszer, bagó pénzemben vannak és a szerintem minimális biztonságot kielégítik, de villám és rágcsálók elleni védelmet nem!, így, ha le is szerelem, nem ér nagy vesztesség, visszarakom a polcra, majd jó lesz máshova egyszer talán, vagy nem. A többletet abban látom,, h újra kell vezetékeznem a panelektől, az inverterig, azaz a tf patron dobozig a pincébe. De, ha rakok fel újabb panelokat, amit fogok, akkor úgyis bele kell bolygatni a rendszerbe, mert most nem sorba, hanem 2 stringbe kell kötni a panelokat majd! A panelokra nincsen garim mivel használtakat vettem, fél/egy évesek.És amikkel kipótolom a rendszert azok is ebből a forrásból származnak! No! mindegy is! Ezeket is inkább csak azért írtam le, h láthasd, h mennyi minden  nem úgy van, ahogy te gondoltad és , még mennyi mindent nem írtam le, de utaltam rá, h felesleges és nem ide való! Itt a fő lényeg, az olcsóság, de, nem a biztonság kárára! Megint csak a topik címre hivatkozok!  És még annyi, h azért utazok az óccsóságra, mondjuk egy kivitelezés terén, mert sajnos soxor tapasztaltam, h nem a drágább szolgáltatás a jobb feltétlen! így lehet óccsó pézért, kaptam egy olyant,amilyen és a különbséget beleteszem a rendszerbe+-ba, de, ha a drágább kivitelezés is ilyen lenne, vagy esetleg még ilyenebb, akkor még arra a több 60 000-es tételre fizetném a +-t! ha alapból ismertem volna olyan embert, aki garantáltan jo, mint amit te is írtál és az elkéri a 60-at, akkor azt kifizettem volna, mert biztosra mehettem volna, h a pénzemért cserébe, megkapom a tutti tervezőt! sajnos mostanra kialakult bennem, sok csalódás után, h a szükséges kiadást, legyen az bármi, a lehető legolcsóbbra kell leszorítani, mert 10 esetből csak kb 2x-er kapom meg a kívánt  minőségű szolgáltatást a pénzemért cserébe! Mondok egy kívűlálló példát!  házamon, szinte mindent én csináltam a két kezemmel, kivéve a tetőszerkezet felállítását és a alsó szint vakolását. És itt a vakolás a lényeg, mert az nem akaródzott menni, valahogy, így felkértem a munkára egy helybeli mások álltal jónak mondott kőmíjest, aki látszólag elég jól is csinálta, szép egyenesek lettek a falak, viszont többször rá kelett szólnom, h ne spórolj az anyaggal! Én fizetem! Rakjál bele cementet, meg meszetet! Le lettem oltva, sőtt , majdnem sértődés lett belőle, h beleszólok! Mert ehhez ő ért! Ok! Csöndbe is maradtam, aztán, pár év mulva, mikor kezdtem tapétázni,  a felrakott tapéta, másnapra ahogy száradt, úgy lerántotta a mennyezetről a vakolatot, mintha ez lett volna a dolga! több négyzetméterről van szó! Köptem pár vajasat, és magam kijavítottam, jobb, kövérebb anyaggal és a munka közben rájöttem, h miért nem rakott annyi anyagot a mester a pépbe!, mert azzal nehezebb dolgozni és leszakítja az ember karját, mire eldolgozza és szépen besimítja! És érdekes mód, az én szakmailag tudatlan vakolásomon azóta is szépen fenn van a tapetta! nem cibálta le a szakszerűtlen vakolást! elnézést a hosszúra sikerűlt offért!

Előzmény: kiggyo (2709)
kiggyo Creative Commons License 2015.02.16 0 0 2709

Nincs semmi harag meg ilyesmi, rávilágítani úgysem tudtam a lényegre úgy látom.

Nem vagyok egyébként kivitelező, csak egy átlag user aki szintén maga telepítette a saját rendszerét.

Számlás panelekkel, garis inverterrel, valóban felkészített elektromos rendszerrel, számlás tervezővel. Az sk kivitelezés is inkább a speckó elhelyezési igények és a jobb szeretem magam jól megcsinálni természetem miatt van.

Először kiokosodtam a fórumon, majd kerestem értelmes tervezőt, és bevásároltam. Egy álom volt gyári cuccokkal szerelni egy hétvége alatt kész lett szondástól, mindenestől. Jött valódi ÈV mérés, átnézte, átvette papíron is a tervező, ütötte a szolgáltatót.

Villanyos képzettségű vagyok mégis a helyi szemlén olyan dolgokat vetett fel a tapasztalt tervzező amire nem is gondoltam, és igaza volt. Nyugodtan alszok mert a lehető legkörültekintőbben tervezve, saját kezemmel szerelve minden apróságra odafigyelve gyári alkatrészekből, gyári technológiával készült.

Arra akartam csak utalni az előző levelemben hogy azt a 30eFt árkülönbözezet mesgspóroltad, de visszafordíthatatlanul szétbarmoltad a napelemek csatlakozóit (amivel a garanciának lőttek) és vettél csokit, kötésdobozt. Majd most leszereled/átalakítod stb. Szerintem nem spóroltál semmit vele, de te tudod, te dolgod. 

No befejeztem én is.

Előzmény: ívfény (2706)
ívfény Creative Commons License 2015.02.16 0 0 2708

nem értem miért tenném bele, ha éppen olyanokat akarok, amik kevésbé tűzveszélyesek és állítólag szakszerűek is? de, mindegy, erről sem vitáznék tovább!, Köszönöm a segítséget!

Előzmény: kiggyo (2704)
ívfény Creative Commons License 2015.02.16 0 0 2707

ezt max osztom!

Előzmény: Condens (2705)
ívfény Creative Commons License 2015.02.16 0 0 2706

nem szándékom vitatkozni, mert már van pálca törve a fejem felett és sem energiám, sem kedvem másokat meggyőzni, arról ami ténylegesen van körülöttem, de  mivel nem vagy minden információ birtokában, ezért kreáltál rólam egy képet és ezt az igét te szórod a neten rólam! Ezért dióhéjben én is összefoglalnám! Az effekta már nincsen, meg, amit bánok, mert jó lett volna tarcsiba, és ezt pótolván gondoltam egy hasonló beszerzésére helyette,  van viszont, mivel kelett, fronius igtl 3.0 és erre írtam, h nem veszek feláras garit rá!(az effektára egy perc gari sem volt)  viszont, ha ennek baja lesz garin túl, azt halottam, h nem javítják pár nap alatt, de ebbe nem megyek bele, mert lesz megint ,valamilyen "szocializmuson, rosszul szocializálodtam", beszéd, ami megintcsak, nembiztos, h a valóságos alapokon nyugodna és végeláthatatlan, vita lehetne az egészből! A lényeg, h nemcsak itt, hanem ez élet sok területén, szerintem csípi egyesek szemét, ha elcsusszan egy lehetséges munka a kezük ügyéből  így soxor az van utólag, h "le fog égni a házad" ,ha netán autószerelés, akkor meg, megfogsz ölni valakit, mert te csináltad a féket,  vagy egyébb hasonlatok lehetnének... (kinek nem inge nem veszi magára!)  de, arra nem gondolnak, ha reális áron vállalnák a munkát és nem extra profittal, lehet, megkapták volna a megbízást, de az extra profitost nem vállalják be az emberek, mert ez itt magyarország! Nincsen anyi péz, mint, mondjuk amcsiknál!  Éppen ezért kevés a munka, mert Magyarország és nem mindenki tudja megfizetni a drága napelemrendszert , ha mégis, akkor, lehet, már a szerelést, egyebeket nem. Az engedélyeztetésnél is volt vita a pénz körűl. Ebbe sem mennék bele. Én mindíg mondom, h ez a napelemesdi, nem gazdag hülyegyerekek, úri mulatsága, pedig sokan annak tekintik, hanem a spórolásról szól elsősorban és a környezetvédelemről! És mivel ,Magyarország, így a spórolás az elsődleges, szerintem.Részemről, berekeszteném a meddő vitát, h  most én , miért , vagy éppen miért nem égetem le a házam és ,mennyivel jobb lenne, ha nagy pézekért szakembert kértem volna fel, amiben ugyanúgy benne, van, h követ el hibát és leéghet a ház, mert viszont ilyet láttam már párat (kinek nem inge...) És itt nemcsak napelemes rendszerekre gondolok! És mindezektől független, köszönöm az eddigi segítséged!

Előzmény: kiggyo (2703)
Condens Creative Commons License 2015.02.16 0 0 2705

Azért nem véletlen az az engedélyeztetési folyamat....

Gondolj bele: Az utcában a trafótól jó messze lakik valaki, és önhatalmúlag feldob egy 4k s invertert, ami télen napsütésben, megfelelő napelemszámmal mondjuk rádob a hálózatra 20A -t. 

De mi történik az "utcai" vezetéken?

Miután messze van az inverter betáp a trafótól így az meglehetősen nagy impedanciát képvisel, azaz  jó eséllyel el sem indul az inverter szabvány szerinti beállításokkal, mert ahhoz, hogy a hálózat felvegye a teljesítményt (jelen esetben a 20A et) jó nagy feszültséggel kéne rátáplálnia a nagy hálózati impedancia miatt. És nyilván +300Vaceff tartósan nem elfogadható a 230Vaceff helyett... Mit szólnának pl. a tarfós berendezéseid ehhez? Vagy a szomszéd új LCD TV je?

Előzmény: ívfény (2700)
kiggyo Creative Commons License 2015.02.16 0 0 2704

Nem iktatsz tűzveszélyes dolgokat, hisz magad teszed bele. 

Előzmény: ívfény (2702)
kiggyo Creative Commons License 2015.02.16 0 0 2703

Összefoglalnám a véleményemet, hátha megérted miből alakult ki a sztereotípiám veled kapcsolatban:

"Ne felejtsük el, h amire te azt mondod, h "kigyújtja a házam" szakember, elfogadta!"

"ez kb a 30 körűli árban így fog zajlani! és még az is belefér, h kijön a végén az ember és megnézi, h mi, hogyan lett megcsinálva, aszem ,még fényképez és dokumentál is, h ne legyenek hibák, amikért utólag bünti járhat. tehát kb 5-10 perc papírmunka és, egy fél órás kijövetel, ami úttal együtt, legyen kb 2 óra és mindez, kb 30-ért, szerintem elfogadható, mivel ez az ember is tanult és fizeti a borsos mérnöki költségeket, meg egyebek."

Az nem szakember volt, maximum a nevében volt az. Vagy szakember volt, de látta hogy meggyőzni nem tud, ezért ráhagyta. A nevét mindenesetre adta az ügyhöz, gratula neki. A 60eFt-os szaki lehet nem ment volna bele a gányolásba, és nem kellene újra dolgoznod vele, ahogyan majd most tenni fogod elvileg.

"erről van szó! pont ezt tettem! megtaláltam a megfelelő embert! kb, a mai álltalam reálisnak és megfizethetőnek tartott áron! 30 körűli összegen!"

A minőség nem számít, csak az ár. A legkisebb is számít- Tesco :-)

Azért fontos ez, mert drótokat kötögetni mindenki tud, úgy gondolja. Aztán ha jön a baj, kiderül miért kell bekötni az EPH-ba valamit, miért lett volna jobb az úgy ahogy a szabvány előírja és a SZAKEMBER megtervezi.

Amíg nincs baj addig nincs baj. Ha jön egy villám a szakszerűen tervezett cucc jó eséllyel túléli, a szar pedig odavonzza a villámot és felgyújtja a házat.

Ha kifejtenéd hogy pontosan mi hogy készült, biztosan lenne még 2-3 szarvashiba benne, amire csak szakember gondol (földelőszonda megfelelő-e a villámáram levezetésre, stb...)

"(csak zárójelbe mondom, h érvéghüvelyes sorkapocs csatlakozás volt létesítve, nem, mezei, ahogy te elképzelted)"

Az csak egy szinttel jobb mint a semmi. A padlástérbe vezettet kábeledet egy mezei csokiban kötötted kötésbobozban, érvéghüvelyezve. Attól még ha lepárásodik a DC ív kialakulhat, a csoki nem ekkora DC-re van tervezve, blablabla.

Attól még fényévekre van attól a biztonságtól mintha az EREDETI csatlakozókat összedugtad volna a napelem alatt, ennyi idő alatt : KATT.

"Az, h itt ki látja ki nem számomra 20-ad rangú, míg nem csináltam szabálytalant!"

Eddig csak azt csináltad, szabálytalant. Amíg magadnak csinálod, lelked rajta, bár a családod/szomszédod bánatja. A gond ott kezdődik amikor szórod az igét, és a kollégáknak, haveroknak is segítesz, netán a falubelieknek szerelgetsz fusiban ha felbuzdulsz rajta.

"Az átalakítások, meg lehet elvileg "törvénytelenek", amiket tervezek, de az én házam, az én életterem, az én pénzem, amit védek velük, és azokat megfogom csinálni, mert biztonságosabbnak ítélem meg a rendszert ebben a formában"

Ez még az USA-ban sem így lenne, pedig ott az "Én házam az Én váram" a mondás. Szabálytalanul nem csinálgathatsz semmit, ezért is kér ennyi mindent a szolgáltató is.

Gázt is szoktál szerelgetni? Ott is találtál már ki tutibb megoldást mint a gyár? Esetleg autón fékcsövet váltottál már ki valami olcsóbb tuti dologgal?

A felelőtlenség ott van hogy ezt hirdeted is.

Amíg nem buksz meg addig semmi gond, de hidd el hogy így van, és ne történjen ilyen:

Ha áramütés, tűz, stb keletkezik a biztosító azért nem fog fizetni mert szabálytalan kivitelezés történt. Nem érdekli a valódi ok, ez a legegyszerűbb fogódzó, neked kell az ellenkezőjét bizonyítani. A szomszéd kárát is te fogod zsebből fizetni. Mennyit spróroltál a variáláson?

No ezért nem kókányol az Amerikai, mert személyes felelőssége van a tetteiért, ez is a szocializmussal sajnos elmosódott nálunk. Attól persze még létezik, sokan nem tudják, de pl. a kutyádért is felelősséggel tartozol, ha összetörik egy autó mert kiszalad elé, te fizetsz.

"van már hálózatra tápláló inverterem is, egy német effekta 3300 márkájú, nagyon pazar kis cucc! de azt mondják, h hiába van ez nekem, az elmü nem fogadja el!?"

"inkább kérek kölcsön, vagy kibérlek valakitől, míg átveszi az elmü az egészet!" 

"ő is azt ajánlotta, h szerezzek be olyan invertert, amit elfogadnak, legalább az átvevési időre, de ő nem tud adni, mert csak újak vannak és azt csak 20-30 000 ft-ért adná nekem kölcsön fajtától függően,"

ez ugyanaz mint a Ladás hasonlat a blokkal és a téligumival amin megsértődtél, te magad írtad a fentieket. 

Gondolom túlfesz levezető, ÉV mérés, minden "okosba" lett...

Utolsó kérdés:

Hogyan vetetted át a rendszert? Kölcsön inverterrel gondolom, mivel már volt egy nem legálisod, az effekta, most meg tarcsit akarsz venni.

Nem, az egyenes út nem a te műfajod.

Szerintem Te a szocializmusban szocializálódtál, ha van egyenes út akkor is "okosba" megy a dolog mindig. Hasonlítgatsz egy feketén "dolgozó" nevét adó embert egy legális, képzett, adózó szakemberhez. Mindenhol elintézed az Áfát, mindent okosban, mindeközben elvárod hogy neked legálisan járjon minden ha te alkalmazott vagy. Meg nyugdíj, TB, minden, csak a mocskos államnak ne fizessünk adót.

Ez a szociális kérdés, a te életed, lelked rajta, semmi közöm hozzzá.

De szakmailag más is benne van azzal amit csinálsz, mivel nincs is ezzel gond ha értesz hozzá, de láthatóan hobbi szinten nyomod.

Egy villanyszerelő tudja meddig lehet elmenni, és mindemellett csöndben is marad, nem szórja az igét a neten.

ívfény Creative Commons License 2015.02.16 0 0 2702

Nem is értem! Most ezt mire írtad? Mert kiiktatom a rendszerből a az esetleges tűzveszélyes dolgokat? Jobbá, gyáribbá, teszem a rendszert! Úgy veszem éstre itt hajlamos 1-2 adc félremagyarázni dolgokat, nem is értem, miért, de, ha ez jó nektek, csináljátok...

Előzmény: mzsombi (2701)
mzsombi Creative Commons License 2015.02.16 0 1 2701
" de az én házam, az én életterem, az én pénzem"

Hát nem laknék a szomszédban, az is biztos...

Részemről mostantól X, csinálj amit akarsz, csak mellém ne költözz a kreatív megoldásokkal.
ívfény Creative Commons License 2015.02.16 0 0 2700

EZ A BESZÉD!  :))

Ez tényleg, elvileg megoldja a gondot, de , ha mégis a tartalék inverter mellett döntök, akkor aszem, inkább leszabályoztatom! Mert, ha veszek egy ilyen "cullangot"  ?)) az is benne lehet , kb 10.be, ha jól saccolom? És a leszabályozással  lehet, talán legkevésbé mellényúlni, h megszaladjon a feltáplálás limitje. Viszont az 5-let, nagyon frappáns és használható!!  Köszönettel vettem! Amúgy, alapból saccolva kb 99%-ban elhasználom, a termelés 20-30%át azonnal, így kevés eséllyel szaladna meg a feltáp, de, az 1% is elég, h beírjon az óra magának, mondjuk 3,8kw-ot. Ezt sem akarnám magyarázgatni, ha adott esetben kellene. A lényeg, h mostanra, erősen gondolkodom egyáltalán legyen e tartalék inverter, mivel nem óccsó, de lehet, később, mire, aktuális lenne egy másik, már csak olyanokat lehet kapni a piacon, amik távvezéreltek, vagy más okosságokkal ellátottak és drágák, ellenben a mostani lehetőséggel, amikor nagyon baráti áron és, egyszerű agyú inverterhez juthatnék.

Az, h itt ki látja ki nem számomra 20-ad rangú, míg nem csináltam szabálytalant! Ha újraolvasod, nagyon sok a "ha" abban amiket írok.  Mert csak beszélgetünk egy lehetséges dologról. Hisz írtam is, h HA lesz inverter, törekednék, h törvényes maradjon, amennyiben van értelme... Az átalakítások, meg lehet elvileg "törvénytelenek", amiket tervezek, de az én házam, az én életterem, az én pénzem, amit védek velük, és azokat megfogom csinálni, mert biztonságosabbnak ítélem meg a rendszert ebben a formában és nyugodtabban alhatok és a családom is!

Előzmény: payagyerek (2699)
payagyerek Creative Commons License 2015.02.15 0 0 2699

Azt nem tudom, hogy nézik-e, de nézhetik (ha valami okuk merül fel), mert az óra tudja tárolni.

A helyzet megoldható, de kell cullang hozzá. Először is veszel 1 állítható teljesítmény-kapcsolót.

Fotó: (ez épp 0-6kW-ig)

Ezt beállítod annyira, hogy a szükséges teljesítmény felett kapcsoljon be 1 villanybojlert, aminek tudod biztosítani, hogy minden ilyen esetben "üres legyen". (Tehát bekapcsolhasson a cekász ami elfogyasztja helyileg a többletet.) Biztosítanod kell, hogy a teljes túltermelés lehetséges időtartama alatt ne kapcsolhasson ki a cekász és ha tönkremegy véletlenül (megszakad a cekász) akkor lekapcsolódjon a túltermelő eszköz.

(Mondjuk az ilyen hsz.-eket azok is láthatják, akik elől rejtenéd.)

Előzmény: ívfény (2690)
ívfény Creative Commons License 2015.02.15 0 0 2698

Ok!

Semmi gond! Köszönöm a normálisabb hangvételű válaszod! Azért, mert fura figura vagyok, nem vagyok, nem érzem magam hülyegyereknek!  Ne felejtsük el, h amire te azt mondod, h "kigyújtja a házam" szakember, elfogadta! Ez más kérdés, h ennek ellenére éreztem,én is, h nem az igazi, lehetne biztonságosabban és ezért ment a para! Annak ellenére, h nem vagyok tisztában alapvető dolgokkal.  Te elfogadtad, elkönyvelted, h házkigyújtós a rendszerem, én , meg már úgy gondolok rá, h két osztással biztonságosabb, mint eredetileg, bár még nem csináltam meg az átalakításaim, de, 2-3 héten belűl tervezem! Várom a + panelokat és csinálni fogom! Na, most, ha mindent mereven nézünk a szabályok szerint, akkor ezt, ezeket sem követhetném el, csak engedélyesen!, pl, kábelek külső vezetése a padlástér helyett, a padlástéri doboz megszüntetése, földelés felrakása. (csak zárójelbe mondom, h érvéghüvelyes sorkapocs csatlakozás volt létesítve, nem, mezei, ahogy te elképzelted) Tehát az emberek sokfélék, de az én fura létemre is meghajlok az észérvek, hallatán és elfogadom, amennyiben meggyőznek. És az, h feldobok lehetséges dolgokat,ötletet,  témát, az nem jelenti, h el is követem azt, csak beszélek róluk, aztán jól körbejárva, vagy lesz belőle valami, vagy nem! De hát erre jók a fórumok, h megbeszéljék az emberek, a dolgokat nem? Ha azt mondom, h szükségem lenne pénzre, elmegyek rabolni, egyáltalán nem biztos, h megteszem, de, ha rá tudsz beszélni, meg tudsz győzni, h az nekem az okés,  lehetséges...  :)))

Előzmény: kiggyo (2697)
kiggyo Creative Commons License 2015.02.15 0 0 2697

Nem lekezelésből írtam amit írtam de tényleg érdekes egy figura vagy.

Folyamatosan parázol a gyári megoldásokon hogy attól ég le a házad majd meghágod egy kis házi hebrákkal az egészet. 

Parázol hogy a túlnapelemezéssel seggberúg a szolgáltató majd illegálisan nagyobb invertert akarsz feltenni.

Majd benyomod a mai nagy ötletet:

"Ráadásul benne van a lehetőség egy ilyen tartalék inverterbe, amikor erősebben termel a rendszer, akkor fel lehetne rakni a 4kw-ost és nem melegedn, úgy, mint  a 3kw-os, amikor meg, jön a gyengébb termelős időszak, akkor mehet a 3-as tovább."

No ehhez nincs mit hozzátennem, cserélgesd akár naponta ha ettöl jobb neked.

Egy inverter jó eséllyel 15-20 évig menni fog. Veszel egy tartalékot ma fél áron és ennyi ideig áll benne a pénzed. Mi ebben a jó? Miért nem veszel/javíttatsza akkor ha tényleg beszarik? Pár nap üzemszünet miatt,  előreláthatóan évtizedek múlva?

Ennyi erővel tartalék autód is lehetne lekonzerválva.

Egy komolyabb jégesőnek is van akkora esélye mint az inverter beszarásnak. Van tartalék napelemed is?

No a fentiek mérlegelése a te dolgod.

Ha akarsz tarsi invcsit akkor olyat vegyél ami most van hivatalosan, ekkor nem lesz gondod a cserével, vagy amit a szolgáltató elfogad 15 év múlva, mivel akkor majd le kell papírozni a cserét.

A nagyobbat kiszúrják, az óra loggol max teljesítményt. 

Nem engedélyezett, kínai cuccokért szerződésszegés jár.

Más azonos teljesítményű típus elvileg menni tud, ha nem kapsz ellenőrzést. Amire kicsi az esély, kivéve ha a szakértő jön megnézni mitől égett le a ház. Ha az ok nem is az volt, akkor is magyarázkodni kell. Megéri?

Előzmény: ívfény (2696)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!