A valász ennyire nem egyszerű, mert mikor futó számra álrulják 15 000 ft-ért a fiatal páva kakasokat és viszik haza kívnácsi vagyok mi a francot kezdnek velük!? Tavaly egy monori börzén 32 kakas és 3 tyúk volt egy futón! 3 tyúk 3 kakassal el kelt! Jó arány! :D
Na persz láttam már a sok pávához nem értő személyt akit, előszerettel vágtak át két kakas egy pár konfigurációban!
És nem 30 000 Ft-os ivarérett pávákat vágtak régen sem! ;) Bp-en mai napig vannak éttermek, melyek igen jó áron megvásárolják a madarakat. Egyszerű a képlet tojót nem kell vinni, de egy páva felnevelési költsége jócskán megtérül még az étteremnek való eladáskor is!
Szabad tojást vásárolni, csak szűrni kell a lehetőségét annak, hogy átverjenek. Mindenek előtt amig a tenyészetet nem vetted szemügyre, addig ne vegyél meg semmit ( Attól h tojás van, legyen ami meg is termékenyíti, és az legyen amit hírdet). Ha láttad hogy az van, akkor jöhet a lámpázás, és a pénzének megfigyelése.
Bizony a pávát is sorolhatod, mert még a XVIII. században fejedelmi étel volt a páva sült és előszeretettel fogyasztották a magyar főúri nemesek később alterjedt a parasztság körében is és ott sem kerülte el a konyhasztalt! Kicsit érthetetlen is, hogy miért szorult ki a magyar konyháról, pedig igen ízletes a húsa.
Ha a tojás hőmérséklete kb eléri a 8-9 fokot vagy ezalá süllyed, akkor az embrió megfagy már nem lesz keltethető. A 3 hetes keltetni való tojásokat is 11 fokon tárolják, speciális körülmények között.
Nem nem vetted el.Sőt szeretnék szerezni libát, főleg őshonosat . Mert van magyar kacsám , japán kacsám, pulykám, gyöngyös , házi tyúk , galamb , már csak a liba hiányzik a sorból (még pávám is van , azokat is sorolom valamilyen szinten a régóta háziasított Kárpát -medencei madarakhoz ). Most nem hajtok annyira hogy fajtatiszta őshonos állataim legyenek , inkább gazdasági szempontokat veszek figyelembe és a nekem tetsző tulajdonságú keverékeket is megtartom.
Persze az őshonosok itt előnyt élveznek a tűrőképességük miatt egy tanyán...de nem biztod,hogy akarok ugy tartani például magyar tyúkot,hogy fehéret,fogolyszínűt vagy kendermagosat külön-külön...inkább egybe és meghagyom a jol kotló,jó tojó,vagy nagyra növő egyedeket ...ugyan így szelektált régen öreganyám is.....
Persze,ha lenne egy adott színű állományom bizonyos célból-például a fajta megmentésére-akkor tartanám őket úgy is,de az inkább olyasmi lenne mint a díszmadár tartás ...vagy valami ilyesmi...
szerintem....
Hamburgiak tojnak...raktam keltetőbe tojást és szépen fejlődnek...
Kérdés:Kacsa tojás meddig bírja a hideget,mert mire össze szedem,van,hogy teljesen kihül...megfagyva nincs,de akár félnapot is kint van néha a mínuszban...igaz fészekben,oduban,olban...
Igazad volt! JÓl feltúrtam a fészket, s megtaláltam benne a tojást, ami meg volt repedve. Gondolom megfagyott, azért repedt szét. Hát ezeket a tojásokat még nem kell elrakni keltetni!!!!
Jól bolygatsd meg a fészket, nekem egy rossz autógumi a tojófészek, és annak a legszélében a szalma alatt volt egy tojás. Ha mégsincs, keress tojáshélyat, összeregadt fészekalmot, ezek a megevés jelei.
Eltünt a kacsatojás a fészekből! Együtt vannak a libák a kacsákkal, s lehet hogy valamelyik megeszi? Kapnak kevert takarmányt, ( búza, forgó, kukorica, stb) és persze meszet is. Mi a gond?
Én is jártam így...erdélyi kopasznyakúval...egy fórumozó társunk a kapirgálosról adott el nekem 20 tojást...fele kelt ki,de mind galléros,búbosak és sávozottak,nem kendermagosak....250 a tojás darabja....másik eset...400 forint darabja napos csirke 10 darab...kérdezem,hogy biztos az,ilyen színű nincs is erdélyiben...ezek 1000% azok...felnőtt korukra 8 különböző színű lett és mind galléros..Kökény K. már felvilágosított,hogy nem erdélyi...szóval már szarok az erdélyibe...meg abba ,hogy nem bízhat az ember már szinte senkibe...
Szia!Én azért hergellek egy kicsit jóóó?!!Te hány km-re laksz a bátor Döbrögitől?Mifelénk ennél kisebb baki miatt törött kézzel törölgetné a véres orrát!Én 300km-re lakok de meglátogatnám.Szerintetek Ő nem olvassa ezeket a fórum oldalakat?
Az én értékrendem szerint igen bátor az ember.Vagy igen hülye.Kiváncsi vagyok milyen képet vágna,ha becsengetnék hozzá...Ha keveréket akartam volna,veszek itt a faluba,van épp elég!Ráadásnak ezekkel mi a rossebet csináljak?!Ááá,nem is hergelem magam,nem éri meg.
Hát szerintem 10 napnál azért nem érdemes tovább gyűjteni, mert azt tudom, hogy a tyúk tojásnál aztán már elég rossz a kelés arány. Gondolom a kacsánál is.
Köszi a választ! Akkor azt ajánlod, hogy szedjem össze! S hány napig lehet gyüjtögetni, hogy még keltethető legyen? Egyébként magyar kacsáim vannak, nagyon szépek, 2 tojó és 2 gácsér.
Szia! Kint semmiképpen ne hagyd a tojásokat, mert túl hideg van még és megfagynak, keltetésre alkalmatlanok lesznek. Ha beszeded a tojást még ilyenkor az azért is jó, mert akkor tovább tojik a kacsa és a liba is, ha meg otthagyod, akkor hajlamosabb lesz korábban elkotlani és hiába ül el, ha a tojás meg addig túl hideg helyen volt. Amúgy milyen kacsa?
Szia. Némakacsa, vagy más fajta? Fajtától függetlenül, keltetésre még korán tojik. Olvasd el a 437-es hsz-t. Ha magyarkacsa, vagy más, akkor szedd össze a tojást, és géppel keltess, mert az alig kotlik. Nekem is tojtak párat, én behoztam, majd belököm a libákhoz és meglássuk mi sül ki belőle
Legyetek szívesek segíteni abban, hogy mi a teendő a tojásokkal, ha a kacsa elkezdett tojni.
Azt mondja a férjem, hogy csinált magának a kacsa egy fészeket, s igaz nem bele, hanem mellé tojt. Hozzá lehet-e nyúlni a tojáshoz, vagy nem ? Jó - e ez a tojás a keltetéshez? Elfog-e kotlani a tojó kacsa? Vagy ezek a tojások még nem jók keltetni. Hideg van.
Sziasztok! Igen én is úgy vettem őket méregdrágán hogy toulousei libák. Természetesen az enyémek is Mogyoródról vannak, voltak. Gyönyörűséges madarak voltak az biztos, csak nem mind adta teljesen a toulousei jegyet. Volt aki inkább a landeszire hasonlított mire teljesen kifejlődött. Aztán a termékenység. Ahogy Krisz megírta alig kelt kisliba, azok is elpusztultak pár napos korukban. Megmutattam a libáim képét egy szakértőnek. Azt mondta tuti keverékek, de a magvasság hiánya attól is lehet, hogy sokadik generációs beltenyészetből származnak a libák. Mivel nem tud a sárc honnan vérfrissíteni, (gondolom én) beltenyészt. Ez abból is kitűnt, hogy mikor a gunarat levágtuk, a tökei alig voltak nem borsónyi, de inkább borsnyi nagyok. Tudom a libáé alapból nem túl nagy, de ez azért még a rántanivaló pár hetes kakasénál is nagyságrendekkel kisebb volt. Vágtaunk mi már fodros magyar libát, és landeszit is, na azoké jóval méretesebb volt. Most az egyetlen megmaradt liba lányomat átvittem egy ismerőshöz, akinek a szintén tőlem származó, de a KÁTKI-ból vett landeszi tojásból kelt gúnara van. Kíváncsi leszek mi lesz most a kelési aránnyal. Ennyit a mogyoródi toulousei libákról. Vallaná be becsületesen, hogy keverékek, előbb utóbb amúgy is ki fog derülni, és adná olcsóbban.
Ha eszik darát, akkor a darába keverj futor-t ez egy kalcium/mész kiegészítő por. Semmi táp, semmi gm cucc nincs benne. Nekem a darát nem eszik meg, a futort szemes tengeribe kevertem, de azt othaggyák. Jobb szeretik a nyírségi homokot. A futoron kívül még zeolitot is adhatsz nekik, az ásványi anyag pótlásra szolgál.