Szia Zsófi69! Azt irja a szakirodalom, hogy kb. 15 napig lehet gyüjteni kb. 10-15 C-os hőmérsékletü helységben és minden nap forgatni kell egyszer. Mielőtt beteszed a gépbe minimum 12 órát szobahömérsékleten kell tartani, én egy napig hagytam. Én igy csináltam a tyuktojásokkal és 25 tojásból 23 csibe kelt ki. Szép napot kivánok mindenkinek. csave1
Tényleg érzik a libák, kacsák a jó időt, mert nálam is elkezdtek tojni. Azt szeretném megkérdezni, hogy ezek a tojások, jók - e már keltetni. Vagyis be lehet - e már rakni őket keltető gépbe. Hány napig lehet gyüjtögetni a kacsa és liba tojásokat?? Mert én még soha nem keltettem kacsát, libát. Vagy esetleg még várni kell a tojásgyüjtéssel, s majd ha jó idő lesz, akkor kezdjem el összegyüjteni. De attól félek, hogy mire jó idő lesz, akkorára meg kitojják magukat, s nem lesz tojás amit keltethetnék. Vagy tévedek??
Úgy néz ki mégis csak közeledik a tavasz, mert a libáim tojásrakásba kezdtek. Már javában tojika 2010-es bütykösöm, és a 2010-es magyar libám is, és ma elkezdett tojni az egyik 2009-es bütykös is. Gondolom a napokban elkezd tojni a 3. bütykös is.
A valász ennyire nem egyszerű, mert mikor futó számra álrulják 15 000 ft-ért a fiatal páva kakasokat és viszik haza kívnácsi vagyok mi a francot kezdnek velük!? Tavaly egy monori börzén 32 kakas és 3 tyúk volt egy futón! 3 tyúk 3 kakassal el kelt! Jó arány! :D
Na persz láttam már a sok pávához nem értő személyt akit, előszerettel vágtak át két kakas egy pár konfigurációban!
És nem 30 000 Ft-os ivarérett pávákat vágtak régen sem! ;) Bp-en mai napig vannak éttermek, melyek igen jó áron megvásárolják a madarakat. Egyszerű a képlet tojót nem kell vinni, de egy páva felnevelési költsége jócskán megtérül még az étteremnek való eladáskor is!
Szabad tojást vásárolni, csak szűrni kell a lehetőségét annak, hogy átverjenek. Mindenek előtt amig a tenyészetet nem vetted szemügyre, addig ne vegyél meg semmit ( Attól h tojás van, legyen ami meg is termékenyíti, és az legyen amit hírdet). Ha láttad hogy az van, akkor jöhet a lámpázás, és a pénzének megfigyelése.
Bizony a pávát is sorolhatod, mert még a XVIII. században fejedelmi étel volt a páva sült és előszeretettel fogyasztották a magyar főúri nemesek később alterjedt a parasztság körében is és ott sem kerülte el a konyhasztalt! Kicsit érthetetlen is, hogy miért szorult ki a magyar konyháról, pedig igen ízletes a húsa.
Ha a tojás hőmérséklete kb eléri a 8-9 fokot vagy ezalá süllyed, akkor az embrió megfagy már nem lesz keltethető. A 3 hetes keltetni való tojásokat is 11 fokon tárolják, speciális körülmények között.
Nem nem vetted el.Sőt szeretnék szerezni libát, főleg őshonosat . Mert van magyar kacsám , japán kacsám, pulykám, gyöngyös , házi tyúk , galamb , már csak a liba hiányzik a sorból (még pávám is van , azokat is sorolom valamilyen szinten a régóta háziasított Kárpát -medencei madarakhoz ). Most nem hajtok annyira hogy fajtatiszta őshonos állataim legyenek , inkább gazdasági szempontokat veszek figyelembe és a nekem tetsző tulajdonságú keverékeket is megtartom.
Persze az őshonosok itt előnyt élveznek a tűrőképességük miatt egy tanyán...de nem biztod,hogy akarok ugy tartani például magyar tyúkot,hogy fehéret,fogolyszínűt vagy kendermagosat külön-külön...inkább egybe és meghagyom a jol kotló,jó tojó,vagy nagyra növő egyedeket ...ugyan így szelektált régen öreganyám is.....
Persze,ha lenne egy adott színű állományom bizonyos célból-például a fajta megmentésére-akkor tartanám őket úgy is,de az inkább olyasmi lenne mint a díszmadár tartás ...vagy valami ilyesmi...
szerintem....
Hamburgiak tojnak...raktam keltetőbe tojást és szépen fejlődnek...
Kérdés:Kacsa tojás meddig bírja a hideget,mert mire össze szedem,van,hogy teljesen kihül...megfagyva nincs,de akár félnapot is kint van néha a mínuszban...igaz fészekben,oduban,olban...
Igazad volt! JÓl feltúrtam a fészket, s megtaláltam benne a tojást, ami meg volt repedve. Gondolom megfagyott, azért repedt szét. Hát ezeket a tojásokat még nem kell elrakni keltetni!!!!
Jól bolygatsd meg a fészket, nekem egy rossz autógumi a tojófészek, és annak a legszélében a szalma alatt volt egy tojás. Ha mégsincs, keress tojáshélyat, összeregadt fészekalmot, ezek a megevés jelei.
Eltünt a kacsatojás a fészekből! Együtt vannak a libák a kacsákkal, s lehet hogy valamelyik megeszi? Kapnak kevert takarmányt, ( búza, forgó, kukorica, stb) és persze meszet is. Mi a gond?
Én is jártam így...erdélyi kopasznyakúval...egy fórumozó társunk a kapirgálosról adott el nekem 20 tojást...fele kelt ki,de mind galléros,búbosak és sávozottak,nem kendermagosak....250 a tojás darabja....másik eset...400 forint darabja napos csirke 10 darab...kérdezem,hogy biztos az,ilyen színű nincs is erdélyiben...ezek 1000% azok...felnőtt korukra 8 különböző színű lett és mind galléros..Kökény K. már felvilágosított,hogy nem erdélyi...szóval már szarok az erdélyibe...meg abba ,hogy nem bízhat az ember már szinte senkibe...