úgy látom, hogy általános igazság nem létezik, csak vélemények.
Mindenesetre azért nem adom fel, hátha valamennyit fejlődök, így, szerek nélül is.
Nem akartam írni, vagy ezzel előhozakodni, mert nem szeretem, ha emiatt "sajnálnak", vagy megkülönböztetnek, de a helyzet az, hogy diabetesem van, magyarul cukorbeteg vagyok.
Így nem igazán merek ilyen dolgokhoz nyúlni, mint szénhidráttartalmú tömegnövelő, meg mesterséges turmix-erőitalok stb stb.
Szóval nézek valami másik tricepszgyakorlatot is, meg valamit a váll-progi mellé!
JÓ EDZÉST, ÜDV!
PS: én is gratulálok a képhez! Remélem 20 év múlva én is ilyen leszek (még)!
Egyébként én sem szedek semmifajta táplálékkiegészítőt, pedig a terem tömve van velük. A gulyásleves az én kreatinom:)
Azért szériában a 110 kg kimegy vele, és én abszolút csak magam miatt járok, mert jól esik, sem verseny, sem strand nem motivál, nőni pedig már nem nagyon akarok lévén, hogy 101 kg vagyok!
48? Gyilok! Jól nyomod. Gondolom jó érzés így elmenni mondjuk egy osztálytalálkozóra, a sok elhízott, vagy alkoholtól felpuffadt arcú 48-as közé. Gratula!
Táplálékkiegészítő nélkül nem fogod elérni a célodat! Ez biztos!
A lábaidat is valamennyire erősíteni kellene, már az arányosság és a megfelelő vérkeringés miatt is.
Tricepszre az az egy gyakorlat nudli!
Én a döntött törzsű oldalamelést megtámasztott homlokkal végzem, mert tropa a derekam. Aztal sarkára összehajtogatott törölközőt fektetek és arra teszem a homlokomat.
Fejlődést az én koromban (48) már nem érdemes hajszolni, csak igyekszem szinten tartani magam.
Még nagyon rég írtam, így talán nem olvastad, de nem szedek semmilyen tömegnövelőt vagy hasonlót, így akkor azt a tanácsodat tartom be, hogy se túl hamar, se túl soká az evés után nem edzek! :-)
A mai edzésem nem tetszett. A szerdám CSAK váll edzés, és ez így nem OK. Azon kívül nem tudom csinálni normálisan a "döntött törzsű oldalemelés"-t. Félek, hogy ha felállok, megfájdul a hátam, ülve meg kényelmetlen.
Éhesen nem szabad edzeni, felborul a szénhidrát egyensúlyod, meg ilyenek. Tele hassal szintén nem lehet sportolni. Én nagyobb étkezés után minimum 2 órával edzek, de 15 perccel előtte befalok egy púpozott csésze cukrozatlan gyümölcsrizst. Utána jöhetnek a táplálékkiegészítők: aminosav, kreatin-féleség, tejsavó protein, tömegnövelő turmix, kinek mi a szimpatikus.
Na igen, az átmeneti időszak a legszarabb, nem könnyű a rocksztárok élete:)
Utána viszont tök jó! Én hátrafogom, csak a ferde pados gyakorlatoknál b*szódik össze, amúgy engem még sosem zavart.
Most a vizsgák miatt elkég zaklatott az edzésem. Leginkább elégtelen, mert heti kétszer tudok menni terembe, vasárnap meg zárva van, amikor szabad lennék. Épp csak szintentartásra jó.
jó sok gyakorlatot csinálsz egyszerre, ez biztos tovább tart, mint egy óra!
És akkor tehát egy izomcsoportot hetente csak 1x edzel, igaz? Akkor ez nem kevés?
Látom, hogy hátra most nem csináltál "áthúzás döntött kézzel"-t. A BB-en láttam, ki is próbáltam a héten. Háát, mondhatom, eddig ez volt a leggyilkosabb, amit tapasztaltam: tökre leizzadtam, pedig alig pakoltam vmit a rúdra! :-)
Te nem szereted ezt a gyakszit? Amúgy a vállam ropogott, mint a gally, az emelgetés közben.
Biztos azért, mert nem voltam rendesen bemelegedve!? Az izületeim amúgy "ropogósak", az ujjaim, térdem, csuklóm, mind ropog alapból is...
Tegyetek fel Ti is képeket, hadd lássak valami szebbet a csontváztestemnél!
Még valami: írtak többen a z előzőekben a tömegnövelésről, szálkásításról, ilyesmikről. Az én 70 kg-mat mindenképp növelnem kell, ugye? És optimális esetben ez az edzések hatására meg fog történni? Mégis mennyivel lenne szükséges nehezebbnek lennem? Mármint ahhoz, hogy szép izmos felsőtestem legyen.
Vagy a súlygyarapodás és az kiizmosodás nem feltétlenül jár együtt?
A nagy súly egyszeri kinyomásához inkább váll és kar kell, mint mellizom. Ezek kisebb izomcsoportok és gyorsabban kifáradnak, mint a mell. A nagy izomcsoportokat (láb, hát, mell) nyúzni kell rendesen, hogy kellő impulzust kapjanak a növekedéshez.
A Hammerben a múltkor te voltál a magasabb, vagy az alacsonyabb srác? A magasak észrevételem szerint, ha vékonyabb testalkatúak közel sem fejlődnek olyan szépen és látványosan, mint az alacsonyabb arányosabb alkatúak, vagy a nagydarab robosztus emberek.
Imádom a 80-as 90-es évek testépítő legendáit. A Weider korszakot. Yates, Lee, Ferigno, Mr. Univerzumok! Ekkor kezdtem el először edzeni, és tőlük tanultam (persze magazinokon keresztül) a gyakorlatokat!
És miért van az, hogy az erőemelőknek nincs túl nagy, szép mellizmuk? Vagy pl. én: más gyerek, akinek tán még kisebb melle van, mint nekem, 10-20%-kal nagyobb súlyokat mozgat meg. Nekem 6 ismétléstől nem túlzottan durran be a mellem, 8 határeset, 10 már OK.
De én speciálisan sehogy nem fejlődő típus vagyok, szóval...:)
Az erő növekedése együtt jár az izomtömeg gyarapodásával. A többi stimmel.
Lee Haney szerint, tömegnövelés időszakában, a viszonylag nagy súlyokkal végzett gyakorlatokat (fekvenyomás, bicepsz állva kétkezes rúddal) 6-8 ismétléssel kell végezni. Úgy kell megválasztani a súlyt, hogy ne is bírd többször! De például a koncentrált bicepszezés, oldalemelés 10-12 , a lábnyújtás-hajlítás 12-15 ismétléssel megfelelő. Szerinte 3-4 szériákat érdemes csinálni.
Olvasmányaim és tapasztalatok szerint tömegnövelésre - értem ezalatt a nagyobb méreteket, formásabb tömegeket - inkább a 8, de legjobb a 10 ismétlés. 6-tal csak az erő növekszik, ha nagyobb súlyokat használ az ember. Szálkásításra meg 12, de inkább 14-16 ismétlés a megfelelő.
Az marha nehéz, én is azzal küszködöm. Bár nem sokat teszek érte, szinte semmi aerob gyakorlatot nem csinálok. Ma hasazással és nyújtással (hogy menjen a fejmagasságú rúgás) kezdtem, majd mellezéssel folytattam. Holnap bicepsz és láb erősítés lesz. Ha minden jól megy, 2-3 hét múlva fel tudok szerelni egy zsákot a kertben és akkor hadat üzenek az úszóguminak. Néhány viharos szeles nap is jót tenne, mennék szörfözni, ami szintén jó zsírégető.
Tehetnénk be képeket magunkról, hogy lássuk, ki milyen eredménnyel végzi az edzéseket! Én 48 éves vagyok, nem vehetem fel a versenyt a tizen- huszonévesekkel, de kicsi gyerekkorom óta sportolok, ami családi vonás, ugyanis a szüleim élsportolók voltak.
Szerintem kevés gyakorlatot csinálsz egy izom(csoport)ra!
Mell: fekvenyomás vízszintes és ferde padon 3x3x8 mindent az erődhöz illő súllyal, hogy az utolsót már fogvicsorgatva tudd kinyomni. Ha igazán tömeget akarsz növelni, nagyobb súlyokkal csak 3x3x6-ot emelj. Tárogatás lehet 4x10, pullover 4x8.
Tricepsz: állva vagy padon fekve kétkezessel 4x8, ülve a nyakad mögé 4x8, fekve a fejed mellé engedve 4x8, lórugás 4x8.
A bicepszezésedhez vedd hozzá az úgynevezett koncentrált gyakorlatot, amikor terpeszben ülsz, előredőlsz, a könyököd fölött megtámaszkodsz a combodon.
Vállra az állhoz húzást először kis súllyal próbáld, hogy a gyakorlat végrehajtása teljesen szabályszerű lehessen. Ha megszoktad a mozgást, emelheted a terhelést!
Lee Haney könyvéből és az elmúlt 20 évben megjelent szaklapokból merítettem a tudásomat.