Ez igaz, és egyet is értek velük minden országnak legyen csak meg a maga nemzeti itala, de ez az egész a gyakorlatban már nem ilyen egyszerű. A Németországban készített gyümölcspárlat épp úgy pálinka, attól függetlenül hogy nem lehet úgy értékesíteni, vagy feltünteni. A Magyarországon készített agávépárlat meg épp úgy tequila.
Nézd meg a vodkát: hiába orosz vagy lengyel eredetű, minden országnak megvannak a saját vodkái. Magyaroszágon is gyártanak whisky-t attól függetlenül, attól függetlenül hogy messze nem magyar eredetű, és annak is nevezik. Érdekesség, hogy a japánok is skót stílusú whisky-t készítenek, és egy alkalommal be is bizonyosodott, hogy bizony jobbat, mint maguk a skótok.
Persze a pálinkára igaz az, hogy csak magyar gyümölcsből jó, a tequila pedig csak a mexikói (amerikai) sivatagaiban élő agávéból.
Így van. De ugyanígy nem lehet pálinkának nevezni pl. a Németországban készített gyümölcspárlatot, legyen az bármennyire finom és "pálinkaszerű", mivel nem Magyarországon és nem Magyarországon termesztett gyümölcsből készült.
Oks, úgy tudtam, hogy kaktuszféle. Azt én is hallottam, hogy a törzsét kaparják ki, de azt hittem a nagyobb részét a leveleiből nyerik. Úgy látszik tévedtem :)
Tehát ha Magyarországon valami csoda folytán hozzájutna valaki elegendő mennyiségű agávéhoz, és tisztességesen meg is főzné, ahogy azt kell, jogilag akkor sem nevezhetné tequilának, csakmert nem Mexikóban készült. Bár az íze attól függetlenül még tequila lenne.
Bocs, de a kék agave, amiből a tequila készül, nem kaktusz, hanem a liliomfélék családjába tartozik, és nem a leveleiből készül a cefre, hanem a részben a földben levő törzséből, a kék agave "szívéből".
Másrészt csak akkor lehet tequilának nevezni, ha legalább 51%-ban kék agavéból készült, amit Mexikó négy adott államában termesztettek és ugyanennek a négy államnak az egyikében pároltak le. Egyébként csak a mezcal vagy pulque nevet viselheti.
Ha tequilát legalább 51%-ban agávéból erjesztett cefréből készítik, a többi része általában semleges szeszt adó gabona, vagy cukor.
Az agávé Mexikóban őshonos kaktuszfélesék, itthon is előfordul szobában dízsnövényként fordul elő. A vastag húsos leveleiről a "bőrt" letépik, és a benne lévő húst kikapara kezdik erjeszteni. Vannak legalább 51%-ban agavécefréből készült tequilák is, a mixito-k, ezek taroznak a minőségi tequilák közé, ami nagyon ritka.
A cukros húst tehát erjeszteni kezdik, általában cukor társaságában, és a kierjdt cefre dessztillációja adja a végeredményt. Kisüstön természetesen kétszer kell lepárolni a cefrét, de a tequila készítés inkább lepárló tornyokban történik.
Az érlelés fajtafüggő, van amit egyáltalán nem pihentetnek, van amit hónapokig, de van amit évekig érlelnek tölgyfahordóban (ha érdekel az érlelés, akkor a wikipédián fentvan).
Mexikóban az agávé elterjedt növény, bírja a nagy meleget és szárazságot, emelett rendkívül igénytelen, termesztése az ő éghajlatúkon igen könnyű, itt viszont legfeljebb cserepes növényként jöhet szóba a dolog, amit szerintem nem lehet úgy megoldani, hogy akár egy normális mennyiségű cefréd is összegyűljön.
Gyógynövényboltokban lehet kapni agávé szirupot, jó borsos áron lehet ilyet is használni, bár az árából már kijönne egy üveg tequila is.
Ezek alapján annyira nem javasolnám, hogy belefogj, ha mégis akkor választhatod, az egyszerűbb utat is: 90-80 fokos tiszta alkoholba áztass bele agavészirupot vagy az agávé húsát egy napon át. Az áztatás után hígítsd le 60-70 fokra a szeszt, és desztilláld le. A végeredmény íze hasonló lehet, bár akkorsem az igazi.
Gabonánál is van kozmaolaj jó bőségesen, sajnos azt annál sem lehet megúszni :) Ha a szeszt majd aktív szenezni fogod, akkor fölösleges szűrni, mert a szén úgyis megoldja. Ha whisky-t készítessz, akkor úgy fogd fel, mintha pálinka lenne: bizonyos mennyiséget le lehet választani, de a kozmaolajoknak fontos szerepük van a whisky ízvilága szempontjából, akárcsak a pálinkánál.
Még én se főztem tequilát, és valószínüleg nem is fogok, de van valahol hozzá egy receptem, azt előkereshetem neked, ha érdekel. Bár nem valószínű, hogy a tequila főzése errefelé megvalósítható, ugyanis az legfőbb alapanyagának, az agavénak a beszerzése nehézkes és drága lenne. De azért majd felteszem neked.
Arra jutottam, hogy a maradék kukoricám ami van, abból majd whisky lesz, a vodka dolgot meg újrakezdem más alapanyagokkal. A búza és a rozs jól hangzik.
A szűrő után meg majd nyitva tarom a szemem, de az is lehet, hogy építek egyet, ha lesz kedvem, meg alapanyagom :)
Egyébként néha szokta néha ezt csinálni hozzászólás küldésekor. Én mielőtt elküldöm a szöveget, kijelölöm az egészet, és rákattintok hogy másolás. Aztán elkülöm, és ha megjelenik akkor nincs gond, ha nem, akkor csak új hozzászólás, és beillesztés.
Elnézésedet kérem, valóban a tequila nem szerepel a felsorolásodban!
A gin készítése továbbra is érdekel engem, bármikor is írod le, annak örülni fogok és előre is köszönöm!
Márcsak a megfelelő hordó beszerzése van hátra a whisky érleléséhez. Ami olcsó az elég silány minőségű, ami az ízlésemnek megfelelne az megfizethetetlen:(
A kukorica trükkös tud lenni. Ami jó a bourbon-nél az hiba a vodkánál.
Azt hiszem mondtam korábban, hogy próbáld meg kihagyni vagy csökkenteni
a kukoricát. A búza teljesen ízetlen, a rozs (ha tudsz szerezni) kifejezetten kellemes.
Persze minden az árától és elérhetöségtöl függ…..
A 3x lepárlás vodkánál és ginnél kötelezö. A harmadik elött lehigitva, de lehet kétszer is higitani. Minden higitás szagot és ízt csökkent.
Részben ez is az oka a higitásnak a pálinka fözésnél is. Sok kellemetlen ízt és szagot el lehet tüntetni. Ha ezt nem tesszük és higitás nélkül önjük fel a másodikat és jó szokás szerint a rézeleje utántól majdnem nulla fokig mindent beleengedünk akkor kapjuk azokat a borzalmas házi fözéséket.
Ezek azok a szörnyü italok amitöl egy pohár után percekig ökölbe szorul a talpad….
Vissza a szürésre. A legegyszerübb gravitációs szénszürö amit láttam így nézett ki :
Egy 1,2 m magas arasznyi széles müanyag csö (PVC?) , felül nyitott alul az also
30 cm a kb fele szélességüre csökken . Ez egy levehetö tölcsérben folytatódik.
A tölcsér tetején egy szita van, ez felett egy szürö papir. A tölcséres rész alján egy
finoman állitható csap van( ez fontos)
A szürés :
Elöször a szenet tesszük bele kb 2-3 összemarék szén ez kb 20-25 cm magas szén-oszlopot alkot az also részben. Ezután jön a vodka nagyon lassan ( a csap elzárva ).
A csapot megnyitod gyorsan csöpögösre, 1-2 dl után megszagolod és megkóstolod.
Ha jó, akkor nagyobbra veszed , ha nem akkor csökkented. Idönként újraellenörzöd.
( ez a legjobb része ) Kb 1-2 óra/5-10 liter. Sok mindentöl függ.
Tehát a szürés minöségét mi szabályozzuk a folyadék sebességével.
A belekevert szén nem hiszem hogy jól méködne, mivel a szürésnél valaminek mozognia kell . A bor derítésénél pl. a folyadék áll és a szürö mozog ( a derítö anyag ) függölegesen amig leülepedik az alján.
Sok sikert
ö-m
Más téma :
Ezt a választ két nappal ezelött akartam feltenni. Amikor kész lettem vele megnyomtam az “ Elküldöm “ gombot , erre az egész eltünt.
Gyakran fordul ez elö vagy csak velem történt ? Ha igen, mit lehet tenni ez ellen ?
Majd holnap jelentsd a helyzetet, hogy élednek-e. Még egyszer Boldog Karácsonyt. Reméljük jövőre már egy sorozat otthoni itallal lesz tele az asztal ;)
Ez a régebbi nevem, csak egyszer kitiltottak vele egy fórumból, mert eléggé másfelé terelődött a szó, akkor csináltam egy újat, most meg megint ez van :)
Okés, értem a lényeget, majd körülnézek mit árulnak :)
Amúgy szag és ízhibás is, úgyanis még vannak benne ízek, és még kukorica illata van.
Eddig kétszer lett lepárolva a cucc, de majd még le lesz egyszer.
Amúgy olyan aktív szénszűrésről hallottál már, hogy a aktív szenet/faszenet hetekre a tisztítandó szeszbe áztatják? Egyébként szűrős mödszerbe csak át kell engedni rajta amíg teljesen íztelen nem lesz, vagy ott is áztatni kell?
Bocs hogy ennyit kérdezek, de ebből a szűrés dologból teljesen amatőr vagyok :D
Nem hinném hogy túl jó dolog zeolittal szűrni, úgyanis erősen vízmegkötő hatású, nem is véletlenül használják az utak szórására, mióta sóval már nem lehet.
A legnagyobb lepárlók mind aktív- vagy faszenet használnak. Honnan vetted ezt a zeolitos szűrést?
Igen én is arra gyanakodtam, hogy a por túl apró...
Az a szűrő engem nagyon érdekelne :) Hol lehet ilyet kapni, és nagyjából mennyibe kerül? Esetleg otthon nem lehet elkészíteni? A henger belsejében vannak valamilyen alkatrészek, szűrők, vagy csak a leengedőnél van egy finom szűrő, afölött meg szénréteg, amire csak rá kell engedni a szeszt?