Köszönöm a segítséged! A repülőjegy 100 e Ft volt kettőnknek.
Mi is a bankkártyás megoldás mellett döntöttünk. Az OTP-nél most akciósan lehet EUR-os számlát nyitni.
Elengedik az első éves kártyadíjat, az első négy hónapban nincsen bankköltség sem.
Mivel Európán belül maradunk, a vásárlások is ingyenesek. A Kp. felvétre nem emlékszem, hogy milyen ktg-et modtak, de az sem volt egy borzalmas összeg. Ha hazajövünk pedig megszűntetjük a számlát, így igazából, csak a kp. felvételek díjáért kaptunk meg a szolgáltatást.
Amit a transzferidőről írtál, a repülőtér és a kikötő között, azt nem teljesen értem. Mit is jelent ez pontosan?
A hajó indulása előtt kell legalább 3,5 órával a reptéren lenni, vagy a reptér és a hajó közötti út ideje?
Azt jól teszitek, hogy ha olcsó az euró, megtakaritásaitokat abba fektetitek.
Ennek ellenére érdemes € számlát nyitni, és oda betenni. Nem elsősorban a kamatért, hanem a megörzés végett.
(Egy rendörtiszt! ismerősöm szüleitől tüzifa eladás ürügyén a besurranók 2 millát vittek el a szekrényből.)
Ha kártyával vásárolsz, akkor neked soha nincs bankköltség. Az automatából kp. felvét esetén van némi költség, amit tőled levonnak. Bankja válogatja, hogy mekkora az összeg. Kp. felvételnél leginkább nagyobb összeget gazdaságos kivenni. A fix dij miatt. A kártyáról való költés (és kp. felvét) esetén nem valuta, hanem deviza eladási árfolyamon számol a bank. Az utóbbi néhány %-al olcsóbb.
E pillanatban az OTP € valuta eladási 271.78, a deviza eladási 267.80 az árfolyam, tehát 4 Ft/€ -val olcsóbb. ~1,5%.
Nem mindegy, hogy melyik bank kártyáját használod. Meg kell nézni az adott banknál érvényes árfolyamokat.
Én OTP, K&H, és Citi kártyákat használok. AZ OTP és a K&H tisztességes árfolyamot használ, addig a Citi árfolyamai 4-6 %-al is magasabbak.
Nem hinném, hogy a hajón ne lenne válfa. Az eddigi hajóinkon volt nem is kevés. De ha nincs, kérni kell a szobalánytól/fiútól.
Vasaló?
A Princesen volt mosó és vasaló helyiség minden szinten. Vasló és deszka ingyenes, a mosógép 4x25 centel működött.
Mosóport, egy mosásra való kiszerelésben is lehet venni.
A Norwegianon nem kerestem vasaló,mosó helyiséget, de voltak akciós napok, mikor pl. 20 Dollár erejéig díjtalanul mostak vasaltak. Ebbe ha jól emlékszem 4 db ing fért bele.
Mivel autóval mentek, emiatt nincs repülős súlykeret, érdemes betenni egy útivasalót.
Kérdéseiddel nem okozol gondot. Mi, de (különösen én), nagy utazók vagyunk. Engem az ilyen téma szórakoztat. Mindemellett szívesen átadom a tapasztalataimat.
A hajók teljes belső tere légkondis. A kabinban szabályozható, sőt átmehet fűtésbe is.
A közös terekben elég hűvös van, aki fázósabb az magára teríthet egy könnyebb kardigánt.
A medence körüli rész eléggé szélvédett. A menetszélből ott nem sokat érezni. Mi eddig csak trópusokon hajóztunk, ott nem volt ilyen gond. Most november végén Déleurópában még hűvös lesz, de Madeirát elhagyva, közelítve, majd átlépve az egyenlítőt tudunk strandolni. Lesz is a trópusokon 5 olyan nap, hogy csak megyünk az óceánon át.
Nézd meg a hajótok fotóit, + a googlen keress rá a hajóra, valamint a képekre. Átfogó képet kapsz a részletekről.
Oké köszönöm , akkor összeszedem a pozitív hozzáállásom és "fejlődök a korral" . Nem az adóhatóságtól tartok csak azért gondoltam hogy erre rákérdezek, mert mi nem bankszámlán gyűjtjük a pénzt hanem ha épp lenn van az euro akkor beváltjuk arra. Így ezért gondoltam arra hogy így nincs bankköltség és nem éppen az aktuális árfolyamon veszik le a kártyáról hanem még a kedvezményesebb összegen vásárolt összegért vásárolt euroból költök. Egyébként a kabin felszerelésére még rákérdeznék valahol olvastam, hogy nem volt vállfa.Ez előfordulhat? Tisztálkodási szerek, szappan, tusfürdő, sampon van e úgy mint a szállodákban vagy célszerű vinni magunkkal. a másik a vasalás . Vigyek magammal egy utazó vasalót vagy ott van e lehetőségem rá?
Remélem nem okozok sok gondot a kérdéseimmel, de sorozatban jönnek elő. például olyan hogy a nyilt vizen mennyire van hideg (szél) vagy a hajón a légkondi mennyire hűvös. Ez inkább a gyerekek öltözéke miatt kérdezem
Én évtizedek óta rendszeres kártyahasználó vagyok. Itthon és külföldön egyaránt.
A kis összegű néhány ezer Ft-os és a legnagyobb összegű költéseket is ahol lehet kizárólag kártyáról bonyolítok.
A neten is fizetek vele a megbízható helyekre. Úgy mint repülőjegyek, síbérlet elővételben, szinházjegyek, egyebek.
Zároltatok rajta külömböző értékü kauciókat. Hajó és autóbérlésnél, stb.
Cégem részére az anyagbeszerzéseket is céges, privát debit (betéti), és privát kredit (hitel) kártyával bonyolítom.
Van úgy, hogy elindulunk külföldre 100 dollárral a zsebben. Legutóbb, bejártuk nyugat USA egy részét bérautóval, majd átrepültünk Miamiba, ahonnan tovább mentünk a 10 napos karibi útra. Ketten vittük magunkal a százegynehány Dollárt.
Azt is szinte csupa 1 Dollárosokban, hogy legyen borravalóra. Hordárnak, taxisnak, pincérnek.
Ahol kellett, vettünk ki további kevéske kp.-t az apróbb kiadásokra. Minden egyebet kártyával fizettünk.
A készpézt ellophatják, rabolhatják. A kártyát azonnal tiltom. De a kódok hiányában nem igen tudnak vele mit csinálni.
Persze, ahogy az LGT sláger is mondja, "mindenki másképp csinálja" :)))
Persze, leteheted kp.-ben is a hajón. Amit elköltesz belőle, azt levonják, ami megmarad, azt visszakapod.
Ugyanez zajlik a kártyán is, csak ott nincs fizikai pénzmozgás.
A hajón készpénzzel akkor van gond, ha több lesz a kiadásod, mint ami pénz konkrétan nálad van.
A kártya akkor ciki, ha nincs kellő leadózott jövedelmed. Az Apeh minden költésedet láthatja, ha vizsgálódik utánad.
De ez igaz a mobil telefonnal is. Azzal is húzod maggaddal magad után a vonalat, mint a csiga.
Mondjuk bejelentkezik Barbadoson, vagy Braziliában, USA-ban a mobilod. Tudhatják, hogy ott jártál. Min ahogy Karakószörcsög-ről is infót kapnak, ha bármely hivatal kellő indokkal kikéri.
De ha "tiszta" vagy, nincs félnivalód. Akkor jobb a kártya, mert tiltható. A kp. ellopását senki sem pótolja.
Köszönöm, azóta már olvasgattam és tényleg sok minden le van írva:)
Egyedül ez a bankkártyás dolog nem tetszik nekem, nem tudom miért, nem is tudom megmagyarázni hogy miért, de az hogy a kártyámon zárolnak összeget a hideg ráz tőle. De ha jól értem akkor meglehet ezt úgy oldani, hogy kp-ben fizetek illl töltetem fel azt a kártyát amit a hajón használok?
Indulás előtt 1-2 órával, de érdemesebb 3-4 órával előbb érni.
Kaptok majd csomagcimkét, valószínüleg már itthon.
Azzal felcimkéztek minden csomagot a kabinszámmal. A kikötőben a személyzet átveszi és a kabinotokba juttatja.
Csak a kézitáskát és az értékeket kell kézben vinni. Egy pult előtt elhaladva kérik a részvételi jegyet, bankkártyát a költőpénz zárolásához, igazolványt/útlevelet. Megkapjátok a hajókártyát. Ezután egyszerűen felsétáltok a hajóra, megkeresitek a kabinotokat. Ha nem találjátok, akkor a személyzet maximálisan segít mindenben. A csomagokat néhány órán belül beteszik a kabinotokba.
A kikötőben van örzött parkolóház, megfizethető összegért.
A hajókártyát a hajótársaság tölti fel egy reális összeggel. Legjobb ha erre a célra (is) bankkártyát visztek.
Cégenként más az összeg, nem tudom már azt sem, hogy nekünk mennyit zároltak. Úgy sejtem, a 10 napra 500 USD-t. Természetesen felnőtt utasonként. A társaság dönti el az összeget.
Amit nem költesz el belőle, az az utazás végén felszabadul, a költött összeggel terhelik a számládat. Ha fogytán a zárolt összeg, értesítést kapsz a kabinodba, hogy keresd fel ez ügyben a recepciót. Újra zárolnak valamennyi összeget a kártyádról. Megy ugyanez készpénzzel is, de az a hajón már snassz, hogy nincs kártyád.
Kávé, tea, tej, ásványvíz, gyümölcslevek ingyenesek. A cola félékért azonban fizetni kell. Továbbá minden szeszesitalért.
A sör az amerikai desztinációban 5 USD körül volt. De nem az MSC -nél. Európai viszonylatban az € a hajó pénzneme. Abban kb 3,50 lehet egy sör.
A hajóra törölköző nem kell vinni, mert a kabinban naponta (többször) cserélik, a medncéhez pedig szintén adnak egy másik színüt. Azt is igény szerint lecserélik, akár naponta többször is.
A fedélzeten minden műsor, koncert, hangverseny, szinház, mozi ingyenes. Ingyenes az edzőterem, és sok egyébb szolgáltatás. Kivétel a fodrász, masszázs, azaz a személyes szolgáltatások, egyebek. A forma 1 szimulátort nem tudom. Lehet hogy igen, lehet, hogy nem.
Ha leülsz egy bárban, nem úgy mint máshol, nem kötelező fogyasztani. Nézheted a műsort, halgathatod a zenét. Az más dolog, hogy ilyenkor szívesen iszik az ember valami finomat.
Főétkezésekhez javaslom a felszolgálós éttermeket. Több kulináris élményt ad, mint az önkiszolgáló svédasztalos.
Ha a gálavacsorákon részt szeretnétek venni, (egy hetes úton általában kettő van) elvárt öltözék a sötét öltöny és minimum a kisestélyi. (Kb. mint az operába.) Az élmény azonban felejthetetlen. Gyerek is résztvehet, egy jobb ruha neki sem árt.
Persze, mindez nem kötelező, hisz a svédasztalnál és a nem gálavacsoráknál a sportos ruházat is megfelelő.
Kivétel a poló, rövidnadrág. Ez többnyire ki is van írva. Természetesen a hajón a medencénél lehet fürdőruciban és máshol az egész fedélzeten glottgatyában, polóban lenni. Sőt, ott mindenki úgy van.
Egyébbként olvassatok vissza itt, sok hasznos infót találtok még, ami szintén hasznos lehet.
Bizonyosan most és előbbiekben én is ismétlem önmagam.
Június 30-án indulunk Genovából az MSC Fantáziával .Ez az első hajóutunk, gyerekekkel megyünk.Szeretnék tanácsokat kapni. Genovába kocsival megyünk. Mennyivel érdemes korábban menni? Hogy történik a beszállás? Mennyivel érdemes feltölteni a beszálló kártyát? Milyen árban van egy üditő vagy sör?
A programok a hajón ingyenesek (színház, forma 1 szimulátor , mozi)?
Szóval ha bárki járt már a hajón és megosztaná velem tapasztalatait megköszönném
Bár részemről egy fagyin nem múlik. Ha nagyon kell veszek, de el vagyok nélküle.
Ráadásúl most 18 napot fogunk az MSC Orchestrán tölteni. Ebből 8 teljes nap csak a tengeren lesz az itthoni kora télben.
Jó, mert pihenünk, napozunk, közben átkelünk az egyenlítőn. Az ár kedvező, hisz az egész útért a 12. szinten, balkonos kabinban kérnek fejenként 1189 €-t.
(Amit nagyon várok, mert a déli féltekén még nem voltunk, bár sok távoli egzótikus helyen voltunk.)
Meglepődtem, ahogy az italcsomaggal jártatok. Én bizonyosan panaszt tettem volna valamelyik "hotel tisztnél".
Egy korlátlan fogyasztásra befizetett lehetőséget nehogy már felülbírálja egy terem, vagy platz főnök.
Az Orchestrán kíváló olasz konyháról tesznek említést.
A freestyling jelentése, hogy szabadstílusu öltözködés. A gálaesteket leszámítva nem annyira szigorú az öltözködési szabály.
A freestyling estéken az ala cart éttermekben elfogadott a sima hosszúnadrág, ing (nem poló), ha kell pulóverrel.
Azaz nem elvárás az öltöny. A gálaesteken azonban (szinte) mindenki sötét öltönyt visel nyakkendővel.
Ez miként volt az MSC -nél?
A Norwegiannal mi már voltunk. Ajánlani tudom.
Ott választékos az étkezés, talán még a Princess-nél is jobb.
Van néhány (hanyagolható) étterem, ahol egy fix összeget 10-15 USD-t kell fizetni.
Csak nehany megjegyzesem lenne az alabb szolokhoz es egy kerdes:)
Nem akarlak elkeseriteni bennetek de az msc nem egy igazan luxushajo.
Voltam mar tobb ceggel (costa, royal). De az utolso ket utam mscvel volt.
Az ara miatt elosszor a Fantasiaval most meg juniusban a Liricaval.
Az elso sem volt osszehasonlithato a tobbi utammal de a Liricas egy picit meg lejebb tette az mscs szintet.
En mar csak akkor megyek veluk ha tenyleg nagyon de negyon olcsok lesznek:)
Nagyon edesszaju vagyok de a Fantasian sem tettek ki magukert a cukraszok de a Lirica....
(csak a piskotas sutit ismertek kulonfele szineben ) ( volt ez az egyszeru piskotas suti profiteroll izben is es ugye tudjuk hogy annak hogy kellene kineznies es az ize:() (a vacsoraknal sem jeleskedtek az edesegben) (ingyen fagyirol csak az uletetesesnel ehetek a bufeben nincs fagyi!!! csak fizetos:()
Mi fizettunk drinkpackaget 15 euro/nap elmeletileg korlatlan a Fantasian igy is volt de itt ha sokat rendeltem a bufeben akkor odahivtak egyszer a placcmestert hogy ne rendeljek ennyit:O
Na az mscrol ennyit .
Most gondolkodunk a Norwegianen Velencebol.
Tapasztalat van hogy milyen es mit is takar pontosan a freestyling .
Én esetetekben autóval mennék, Pesttől 1100 km Genova. Őrzött parkolóban hagyható a kocsi, nem is vészes összegért.
Wizzair megy Milánóba, de a Bergamo repülőtérre. Onnan nincs transzfer. :((( Pedig a mi időpontunkban a Wizzair 2990 Ft ért vinne.
Keresem is a lehetőségét a kikötőbe jutásnak. (Vissza, már Braziliából indulunk.)
Az MSC hajótársaságnak jár a transzfer busza:
Strecke (Hafen - Flughafen)
Preis Anzahl Genua - Genua pro Person und Strecke 16,- €
Genua - Mailand Linate pro Person und Strecke 30,- €
Genua - Mailand Malpensa pro Person und Strecke 30,- €
Genua - Nizza pro Person und Strecke auf Anfrage
Transferzeiten (mind. einzuhaltende Zeit bis Ablegen des Schiffes): - Flughafen Genua: mind. 3,5 Stunden vor dem Ablegen - Flughafen Mailand Linate: mind. 3,5 Stunden vor dem Ablegen - Flughafen Mailand Malpensa: mind. 6 Stunden vor dem Ablegen - Flughafen Nizza: mind. 5,5 Stunden vor dem Ablegen
Az európai utakon és az onnan induló hajók fő nyelve a német. Elszámoláés, fizetés €-ban.
Az MSC -vel még nem mentünk, de az ellátás általában hasonló minden hajón. Azaz szuper!!!
(Mi a Norwegiannal és a Princess hajókkal mentünk eddig. (Braziliába az MSC Operával megyünk novemberben.)
"Etetés" éjjel nappal. Fizetni csak az alkoholos italokért és a cola félékért kell. A többi ital, tea, kávé, ásványvíz, gyümölcslevek ingyenesek.
Az ala cart éttermeket javaslom főétkezéshez. A svédasztalos is jó, de az ala cart -ot nem lehet hozzá hasonlítani.
Igaz, oda jobban illik öltözni. Az egy hetes úton legalább két gálavacsora van. Az egyik a kapitányi, az a csúcspont. Remek a hangulat, még különlegesebbek az ételek. A gálavacsorákon elvárt öltözék uraknak a sötét öltöny, hölgyeknek minimum a kisestélyi. Tudom cipelni kell a szép ruhákat, de egy ilyen est, örök élmény.
Az ala cart-os éttermekben is felár nélkül korlátlanul lehet rendelni. Mondjuk egy steak után akár homárt is. Van néhány speciális étterem, ami feláras. Azokba mi sem mentünk. 10-15 €-t kel fizetni személyenként.
Homárt életünkben először a Norveggian Pearle -n ettünk. Láttuk mi éttermekben, de megfizethetetlen. Egyszerűen sajnáltam rá.
(A metróban 9000 Ft kilója.)
Szobaszervíz:
Naponta 2, 3 alkalommal takarítanak, mely során mindig tiszta törölközőket adnak. Naponta többször beágyaznak, estére pedig lefekvéshez megterítik az ágyat. A kabinba vitt "kinti" evőeszközöket elviszik, a kabin poharait tisztára cserélik. Naponta többször hoznak jégkockát termoszban. Olykor finom, friss gyümölcsöket is tesznek az asztalra. Amit mindig megkapsz a kabinban, az a hajóújság. Benne a másnapi teljes program, esemény a hajón, várható időjárás, hajó útvonala. Ez utóbbit követheted a kabin tv-jén is. Az egyik csatornán csak a " log "-ot adják. A log, a navigációs adatok halmaza, kordináták, haladási irány, hajó sebessége, szélsebesség, várható érkezési idő, GPS szerinti helyzet a téképen, pillanatnyi hőmérséklet, légnedvesség, stb.
A mi hajónk is Genovából indul. Mi repülővel megyünk Budapest-München-Genova (Lufthansa). A repülőtér, legalábbis ahogy térképen néztük 5-6 km-re van a kikötőtől. Onnan majd taxival, vagy kikötői transzferrel megyünk át a kikötőbe.
2011.07.22-29. MSC Lirica hajóval megyünk. A kérdésem az lenne, hogy valaki tud-e valamit erről a hajóról? Milyen az ellátás? A személyzet? Németül beszélnek-e? Esetleg valaki jön-e ebben az időpontban?
Nagyon köszönöm válaszodat kielégítő számomra. Még nincs konkrét hajó, csak tervezési folyamat van. Februárban szeretnénk, Miamiból menni ketten a férjemmel. Mostmár egy pár éve magam szervezem az utazásainkat, eddig mindig mindig jó volt. Remélem ez is sikerülni fog.
A hajóra indulás előtt 5-6 órával általában megkezdhető a beszállás. USA viszonyltban indulás előtt azonban 2 órával zárul a beszállás lehetősége.
Kapsz majd az irodától (ahol befizetted az utat) egy részvételi jegyet, melyen sok egyébb melletta kabinszám is szerepel.
Kapsz hozzá bőröndcimkéket is, melyet kitöltve, csomagra felhelyezhetsz. A kikötőben ezeket a csomagokat a hajó személyzete átveszi, és a kabinodba juttatja. Néhány óra eltelik, mire megkapod. Magaddal csak a kézitáskát érdemes vinni.
A hajóút végén mód van transzferre befizetni. Kivisznek a "MIA" reptérre. Díja 15-20 $. Ha a gép később indul, mód van különféle városnézésre való befizetésre. A csomag végig a buszban marad őrízve, míg sok szép helyet megmutogatnak idegenvezetővel.
Úgy szervezik, hogy időben, de ne túl korán érj ki a reptérre.
"Repülő indul 16 óra után" "Repülő indul 18 óra után" stb. csoportok vannak. A csomagon egy újabb szalag valamely színnel és számmal. Ezt a személyzet a megfelelő buszba beteszi. Te is kapsz egy ugyan olyan színű ruhára ragasztható plecsnit, számmal.
A személyzet ezek alapján a buszhoz kalauzol. Minden flottul szervezett. Érdemes így elhagyni a hajót.
Ha egyénileg méssz, a hajó kikötése után fogod a cuccodat és elhagyod a hajót.
Előtte a svédasztalnál, vagy az ala cart étteremek valamelyikében érdemes jól bereggelizni...
Kérdésem az lenne, hogy a hajóra az indulás előtt kb. mennyi idővel előbb lehet felszállni és a bőröndöket, kabint mikor kapjuk meg? Illetve a hajóút végén érkezéskor is érdekel, hogy milyen sorrendben lehet elhagyni a hajót, a böröndöket ilyenkor hogyan kapjuk meg és ha például reggel 8 óra van írva érkezésnek, akkor kb. mi lehet azaz idő, amikor végleg lejut az ember a hajóról. Ezek az infók a repülőgép menetrend miatt érdekelnének főleg, mert mi előtte akarnánk pár napot Miamiban vagy Fort Lauderdale-ben tölteni visszafelé meg egyből jönnénk haza, majd csak februárban, de már most nézelődöm meg informálódom.
A repülő 172 € (- 45 € az illeték) + transzfer 2x30 összesen 187 €. ~50.000 Ft.
A hajóút kb. 95 ezer, ~ 13600/nap. ami 51 €/nap nak felel meg.
Mi is fogtunk már ki remek last minut-es utat.
6 éve lehetett. Csütörtök foglalás, szombat délelőtt indulás.
Bécs - Antalia (7 éj, fp. 5*) benne Pamukale 2 nap. Antalia - Egyiptom Luxor Nílusi hajóút Asszuánig és vissza. (7 éj, teljes p.) Egyiptomban minden kirándulás fakultatív volt. Luxor - Antalia (1 éj fp. 5*) Antalia - Bécs. Április végén, május elején, a legkedvezőbb időjárással.
Mindez mennyiért? Senki nem hiszi, de valóban 104 ezer Ft/fő. Saccra a repülőjegy ára, a többi grátiszkén vehető.
A repülő 172 € (- 45 € az illeték) + transzfer 2x30 összesen 187 €. ~50.000 Ft.
A hajóút kb. 95 ezer, ~ 13600/nap. ami 51 €/nap nak felel meg.
Mi is fogtunk már ki remek last minut-es utat.
6 éve lehetett. Csütörtök foglalás, szombat délelőtt indulás.
Bécs - Antalia (7 éj, fp. 5*) benne Pamukale 2 nap. Antalia - Egyiptom Luxor Nílusi hajóút Asszuánig és vissza. (7 éj, teljes p.) Egyiptomban minden kirándulás fakultatív volt. Luxor - Antalia (1 éj fp. 5*) Antalia - Bécs. Április végén, május elején, a legkedvezőbb időjárással.
Mindez mennyiért? Senki nem hiszi, de valóban 104 ezer Ft/fő. Saccra a repülőjegy ára, a többi grátiszkén vehető.
A facebook.hu-n is fent vannak, oda folyamarosan teszik fel az akciós utakat. De fel is tudsz iratkozni a hírlevelükre. Nagyon ajánlom őket, mi évek óta náluk foglalunk. Maximálisan segítőkészek és rugalmasak.
Tegnap raktak fel ismét egy jó kis hajóutat a facebook-ra, bemásolom nektek.
Én egy vadonatúj fórumos vagyok és olvastam az ajánlatot és meg szeretném kérdezni, hogy melyik utazási irodánál foglaltad ezt az utat. Várom válaszod. Előre is köszi.
a kávézó is nagyon drága. A wifi-vel egy árban van. A partokon, mint általában sok helyen lehet szabad wifi-t találni. Pl. a Mekiknél.
A hajóról való ki-beszálás nincs korlátozva. Egy praktika: Vissza lehet menni a hajóra ebédelni.
A szárazföldön vásárolt italt a kabinodba nem lehet bevinni. Minden hajóralépéskor ultrahangos csomagvizsgálat van.
(Na persze cipőt, derékszíjjat nem kell levenni.) Ha italt vettél a parton, azt a szolgálat átveszi, igazolást ad róla. A hajóút végén kiszáláskor felveheted és hazaviheted. Ez leginkább azt a célt szolgálja, hogy az alkoholos italokat a hajón vedd meg a bárokban, éttermekben.
Ha a hajón a duty free ben veszel italt, azt is az út végén veheted át.
Még egy technikai dolog. Nem minden hajón van hazai csatlakozó aljzat, és 220-30 voltos feszültség.
Némelyiken 110 V van és amerikai aljzat. Egy csatlakozó átalakítót érdemes vinni.
A telefon, fényképezőgép, laptop töltők többsége 110 - 230 voltról üzemelnek. Érdemes megnézni, a műanyg házon rajta van.
Más fogyasztó pedig nemigen kell. Hajszárító minden kabinban van.