Oké, és? Az éves vagy hároméves előfizetéseknek pont most kellene lejárnia ahhoz, hogy ezt ki is tudd használni. Amihez az autó gyártását is úgy kellene igazítani, hogy az mostanra fusson ki. Nem életszerű. Nem tudod megvenni most előre sem a következő ciklust. Szóval ez mindenhogy elbaszott üzleti modell.
Egyébként tényleg elindult Magyarországon a CD? 2 dolgot hiányolok, ami elvileg alapvető: magyar CD weboldal, illetve a valódi Connected Drive alkalmazás az AppStore-ban. Csak a régi Connected Classic van, semmi más.
Most, hogy pár napja megújítottam a szolgáltatásokat, tök jó, hogy 25%-os akció van... Ez már a második eset, hogy nagyon elbaszott időben jelennek meg a kedvezmények... Nem tartom korrektnek, mivel csak a két héttel a szolgáltatás vége előtt lehet megújítani azt, és mindenkinek máskor jár le, így elég kis réteget szólíthat meg az akció.
Én nem vagyok érintett, de nézzétek meg a CarPlay árát... :) 74Euro 36 hónapra
A német store-ban 25%-os leárazás van 27.-ig, így még olcsóbb az RTTI: 45EUR (1 évre)
Egyetlen óriási problémája van: időnként előfordul, hogy az autó elindulása után 15-20 perc is kell, mire feláll a CD az autóban. Ilyen esetben természetesen RTTI sincs, szóval aki ezzel tervez útvonalat, és csak közben jön meg a forgalmi infó, az megszívhatja...
Nekem egy magyar rendelésű business navis 530e-m van, a német CD-be regisztrálva, amin nem megy a CP. Többször egyeztettem a német CD ügyfélszolgálattal, konkrétan rákérdeztem, hogy a professional navi hiánya okozza-e, de azt mondták hogy nem.
Végül az lett a mondásuk, hogy valszeg a CP-hez szükséges Wifi antenna nincs benne az autóban. Szétszedtem és benne van. Felhívtam őket, azt mondták, hogy szakszervizben nézessem meg és ha benne van, akkor retrofit kódoltassam be a 6CP opciót és utána már megvehetem a CD storeból a CP-t.
A német ügyfélszolgálatos technikus nagyon őszinte volt, azt mondta, hogy a magyar szakszervizek ezt nem tudják megcsinálni, egy németben sima ügy és valszeg Ausztriában is megcsinálják. A bécsi márkaszervizt megkerestem emailben, nem is válaszoltak. :-(
A Wallis tényleg azt mondta, hogy bármit kódol nekem, amire a BMW Magyarország leírást (itinerary-t) ad neki.
A BMW Mo. azt mondta, hogy a Wifi antenna tényleg benne van a autóban, de itinerary-t nem adnak, mert Magyarországra még nem licencelik a CP-t az Appletól és emiatt nem lehet 6CP Mo-n. Ha majd hivatalosan elindul a CD Mo-n, akkor menni fog.
Próbaképpen a német BMW portálon összekonfiguráltam az én autómat (606 Business Navival) és a végén beletettem a 6CP-t és simán engedte.
Szerintem az első kérdés, hogy az autó CD funkcióval, vagy a CD szolgáltatás elhagyásával lett rendelve? Ha van CD, akkor a kolléga tud segíteni a teljesebb funkcionalitás elérésében. Pld az időjárásnak már most is mennie kell, ha van CD.
A wifi ettől függetlenül nem fog működni szerintem. Sosem ajánlották Magyarországra és valszeg a HW/SW-es korlátozás is van.
Szeretném a segítségetek kérni, mert nekem úgy tűnik itt mindenki otthon van CD téren, de és a sok lehetőség és "hack"között én már elvesztettem a fonalat. Azt gondolom a legtöbbünknek itthon vásárolt és hazai (magyar) első forgalomba helyezésű autója van. Nekem 530e. Nincs regisztrációm sehol, az autó se volt soha CD regisztrálva, csak türelemmel várom, hogy egyszer, talán itthon is lesz valami, ami persze az idők végtelenjébe nyúlik. Szóval, mit lehet tenni?
- Ha magyar kocsit regisztrálok a (pl) német BMW CD oldalán az működik? Nem "dob ki" a régió miatt?
- Nem lesz a kocsi német nyelvű? Ott tudok előfizetni pl Carplay-re, vagy RTTI-re?
- Lehet Wifi?
- Ezek a hazai (Wallis) szerviz oldaláról, frissítésekről a német CD problémás?
- Távoli mobil elérés, 360-as kamera megtekintés, stb... működhet?
Egy szó mint száz, van alternatív félhivatalos megoldás? Olyan, ami halandók számára is elérhető?
A BMW Connected Drive egy gyűjtőfogalom. Sok olyan szolgáltatás tartozik ebbe, ami már széria az autókon, mivel régóta létezik (10éve), csak senki nem foglalkozott vele. Többek között (a teljesség igénye nélkül) a vészhívás is ide tartozik, az okostelefon integráció, a teleservices, de az előfizetéses RTTI, steamelt zenei szolgáltatás, stb. is.
Ha te újonnan vetted az autód és nem tiltottad le a CD szolgáltatásokat, akkor regisztráció nélkül is pár dologhoz hozzáférsz. Szerintem ezek legalább annyira változó dolgok, mint maga a CD portál. :) Három év alatt nem is tudom hányszor szabták át. Nekem az elején az időjárás működött.
Amíg nem regisztrálsz, addig érdemben nem fogsz tudni használni semmit sem. Regisztrációt követően bizonyos szolgáltatások elérhetőek lesznek az új autó vásárlása miatt. Nálam ez három év volt. (Pont most járt le minden :D) Azt követően elő lehet fizetni rájuk. Már itt is megjelentek a csomagok, kedvezőbb áron.
Érdekes ellentmondás. A kezdetektől 609-es felszereltséghez is kötötték a CarPlay-t. A BMW CD oldalán ez a szöveg áll:
Sie benötigen ein Fahrzeug ab Produktionsdatum Juli 2016 mit BMW Navigation Professional und Komforttelefonie mit erweiterter Smartphone-Anbindung oder Telefonie mit Wireless Charging.
Für die Nutzung der Apple CarPlay® Vorbereitung ist ein iPhone® ab Version 5 mit mindestens iOS 10 notwendig
Mondjuk a képarány lehetővé tenné a Bussiness rendszer használatát is... :)
Ha jól gondolom Spanyol kiadás, a Spanyol CD be kellene regisztrálnod és úgy tudod menedzselni ill. használni a szolgáltatásokat. (már ha időközben nem lett máshova átregisztrálva az autó) A carplay alapból megy, a wifi hotspot-ot a CD oldalon lehet elindítani.