Keresés

Részletes keresés

tomobi74 Creative Commons License 2010.12.29 0 0 131

Köszönöm a segítséget, de az összes hirdetésen túl vagyok! Az a baj, hogy mire elmegyek érte, megveszem a tisztitószereket (lúg+sav), annyiba fog kerülni, mintha vennék egy 3 éves francia, vörösboros, 225-ös hordót, amit azonnal lehet tölteni.

Más.

Milyen kihozatalra számíthatok? Öreg-Muslinca által leírt, Brandy módszert fogom alkalmazni.

Előzmény: Kormoss (129)
Kormoss Creative Commons License 2010.12.29 0 0 129
Előzmény: tomobi74 (126)
Kormoss Creative Commons License 2010.12.29 0 0 128

Te a skótwhisky-t kérdezted, ha jól elmékszem, azt pedig használt szokták érlelni. Igazából nem hiszem hogy tragédia fog történni, hogyha te máshogy csinálod, az íze biztos jó lesz :) Skót, vagy ír whisky-t is tehetsz vadiúj tölgyfahordóba,  nem dől össze a világ ha nem úgy csinálod mint ahogy eredetileg szokták.

 

Amúgy az új tölgyafahordót alaposan ki is kell mosni előtte, trisóval meg forróvízzel, aztán meg még ki is kell égetni. A használt boroshordót meg legfeljebb ki kell öblíteni és mehet is bele a nedű. Árban nem tudom melyik kedvezőbb.

 

 

Előzmény: tomobi74 (126)
tomobi74 Creative Commons License 2010.12.29 0 0 126
Azt mondtad az új hordó nem jó.
Nézegettem 2-3 éves vörösboros hordókat, házhozszállítással 25-27e, igaz 225 literes:-) Mire telehordom anyaggal az nem kis idő:-)
Előzmény: Kormoss (125)
Kormoss Creative Commons License 2010.12.29 0 0 125

Szóval ír whisky-t akarsz csinálni :) .

A hordó nálam is gond, ugyan nekem van egy 100 literes boroshordóm, dehát az egy kicsit. Én a legutóbb egy vásárban láttam 15 ezerért vadiúj 30 literes tölgyfahordót. 

 

A szénszűrést most hanyagolom, egyenlőre kipróbálom búzából milyen nedűt lehet főzni. 

 

Előzmény: tomobi74 (124)
tomobi74 Creative Commons License 2010.12.28 0 0 124

Megtöltenék szívesen egy hordót, de jót nem kapok 25e alatt:(

Az a három év, amig érik eltelik pik-pak:)

Megoldodott a szénszűrési problémád? Valahol láttam poharas szűrőt betéttel együtt. Én ezirányba gondolkodom: pálinkánál műgyanta, vodkánál szén, csak a betétet kell cserélni a ház állandó.

Előzmény: Kormoss (123)
Kormoss Creative Commons License 2010.12.28 0 0 123

Tényleg új tűnik minden jól csináltál. Pár napig még hagyd őket, majd behozzák a lemaradást.

 

A cefre nem lesz nagyon sűrű, de ha aggódsz emiatt használhatsz több vizet is, csak úgy hosszabb lesz a felfűtés. 

A leégésre cefrézéskor még duplafalúnál is figyelj oda, a darált árpa a forraláskor szeret az üst fenekére tapadni, nem árt gyakran kevergetni. Kb. fél óra útán, mikor teljesen szétfőtt, ez már nem jellemző, de azért nem árt odafigyelni.

 

Egyébként én ma áztattam be árpát, az újabb adag cefrézhez, amit öreg muslica tanácsa alapján, most búzából fogok csinálni. 

Előzmény: tomobi74 (122)
tomobi74 Creative Commons License 2010.12.28 0 0 122

A nem csírázó szemek vegyesen vannak az edényzetben, alul is, fölül is:)

Úgy csináltam mindent ahogy leírtad, rentgeteg 3 mm-es furat, alul is gazdagon. Fagyis doboz és pet palack is, naponta kétszer mosom a szemeket, hogy nedvesek maradjanak, a hömérséklet 24-28 C°, inkább sötét van, mint világos.

Azt hiszem mindent megteszek az árpaszemek malátává fejlődése érdekében:)

Darált árpát vettem hozzá, ne keveredjenek az ízek:)

12 kg darált árpához vettem 2 kg szemes árpát és majd ehhez jön a 60 liter víz a cefrézésnél. Nem lesz sűrű a cefre?

Duplafalú főzőm van remélem nem ég le benne sem cefrézésnél, sem főzésnél!

Előzmény: Kormoss (121)
Kormoss Creative Commons License 2010.12.28 0 0 121

Hmmm, hát ennek több oka lehet...

A nem csírázó szemek véletlenül nem azok, amik a csíráztató tál alján vannak. Ha igen, akkor a legvalószínübb az, hogy nem kapnak levegőt. Ezért kell a tál legalját és az oldalát is telefurkálni, lehetőleg akkora furatokkal, amiken épp hogy nem fér át egy árpaszem. Emelett a napi egyszeres átmosás is ajánlott, ilyenkor öntsd ki az összeset egy közös tálba, árztasd vízbe őket, és a vizet kiszűrve rakd őket vissza a csíráztatóba. Emelett nem rossz, ha a szemek mindig nedvesek, de a víz ne álljon benne, mert rothadásnak indulhat.

 

Egyébként mivel fogod cefrézni a malátát? Vagy csak magába lesz?

Előzmény: tomobi74 (120)
tomobi74 Creative Commons License 2010.12.28 0 0 120

Köszönöm a kérdést!

A helyzet az, hogy a szemek 30-40% csírázik és elérte a kellő méretet, a többin pedig kicsi csíra kezdemény van.

Teljesen csírásnak kell lennie vagy így is darálható? Mondjuk csütörtökig még van ideje, akkor szeretném lecefrézni.

Előzmény: Kormoss (119)
Kormoss Creative Commons License 2010.12.28 0 0 119

Hogy megy a malátázás, Tomobi?

Kormoss Creative Commons License 2010.12.27 0 0 117

Utoljára?

Előzmény: Törölt nick (116)
Kormoss Creative Commons License 2010.12.26 0 0 115

Ez igaz, és egyet is értek velük minden országnak legyen csak meg a maga nemzeti itala, de ez az egész a gyakorlatban már nem ilyen egyszerű. A Németországban készített gyümölcspárlat épp úgy pálinka, attól függetlenül hogy nem lehet úgy értékesíteni, vagy feltünteni. A Magyarországon készített agávépárlat meg épp úgy tequila.

 

Nézd meg a vodkát: hiába orosz vagy lengyel eredetű, minden országnak megvannak a saját vodkái. Magyaroszágon is gyártanak whisky-t attól függetlenül, attól függetlenül hogy messze nem magyar eredetű, és annak is nevezik. Érdekesség, hogy a japánok is skót stílusú whisky-t készítenek, és egy alkalommal be is bizonyosodott, hogy bizony jobbat, mint maguk a skótok.

 

Persze a pálinkára igaz az, hogy csak magyar gyümölcsből jó, a tequila pedig csak a mexikói (amerikai) sivatagaiban élő agávéból.  

Előzmény: dr El van Leowe (114)
dr El van Leowe Creative Commons License 2010.12.26 0 0 114

Így van. De ugyanígy nem lehet pálinkának nevezni pl. a Németországban készített gyümölcspárlatot, legyen az bármennyire finom és "pálinkaszerű", mivel nem Magyarországon és nem Magyarországon termesztett gyümölcsből készült.

Előzmény: Kormoss (113)
Kormoss Creative Commons License 2010.12.26 0 0 113

Oks, úgy tudtam, hogy kaktuszféle. Azt én is hallottam, hogy a törzsét kaparják ki, de azt hittem a nagyobb részét a leveleiből nyerik. Úgy látszik tévedtem :)

 

Tehát ha Magyarországon valami csoda folytán hozzájutna valaki elegendő mennyiségű agávéhoz, és tisztességesen meg is főzné, ahogy azt kell, jogilag akkor sem nevezhetné tequilának, csakmert nem Mexikóban készült. Bár az íze attól függetlenül még tequila lenne. 

Előzmény: dr El van Leowe (112)
dr El van Leowe Creative Commons License 2010.12.26 0 0 112

Bocs, de a kék agave, amiből a tequila készül, nem kaktusz, hanem a liliomfélék családjába tartozik, és nem a leveleiből készül a cefre, hanem a részben a földben levő törzséből, a kék agave "szívéből".

Másrészt csak akkor lehet tequilának nevezni, ha legalább 51%-ban kék agavéból készült, amit Mexikó négy adott államában termesztettek és ugyanennek a négy államnak az egyikében pároltak le. Egyébként csak a mezcal vagy pulque nevet viselheti.

Előzmény: Kormoss (106)
Kormoss Creative Commons License 2010.12.26 0 0 111

Csak be ne rúgj tőle, mert lihegni meg ugatni fogsz :)

Előzmény: Törölt nick (110)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.26 0 0 109

mikor iszod, szinte belédharap a hidegben...

Előzmény: Törölt nick (108)
öreg-muslica Creative Commons License 2010.12.26 0 0 107

Ha a Brandy-módszerrel fözöd le, a kozmaolaj probléma  jelentéktelen lesz.

 

ö-m

Előzmény: tomobi74 (104)
Kormoss Creative Commons License 2010.12.26 0 0 106

Ha tequilát legalább 51%-ban agávéból erjesztett cefréből készítik, a többi része általában semleges szeszt adó gabona, vagy cukor.

 

Az agávé Mexikóban őshonos kaktuszfélesék, itthon is előfordul szobában dízsnövényként fordul elő. A vastag húsos leveleiről a "bőrt" letépik, és a benne lévő húst kikapara kezdik erjeszteni. Vannak legalább 51%-ban agavécefréből készült tequilák is, a mixito-k, ezek taroznak a minőségi tequilák közé, ami nagyon ritka.

 

A cukros húst tehát erjeszteni kezdik, általában cukor társaságában, és a kierjdt cefre dessztillációja adja a végeredményt. Kisüstön természetesen kétszer kell lepárolni a cefrét, de a tequila készítés inkább lepárló tornyokban történik.

 

Az érlelés fajtafüggő, van amit egyáltalán nem pihentetnek, van amit hónapokig, de van amit évekig érlelnek tölgyfahordóban (ha érdekel az érlelés, akkor a wikipédián fentvan).

 

Mexikóban az agávé elterjedt növény, bírja a nagy meleget és szárazságot, emelett rendkívül igénytelen, termesztése az ő éghajlatúkon igen könnyű, itt viszont legfeljebb cserepes növényként jöhet szóba a dolog, amit szerintem nem lehet úgy megoldani, hogy akár egy normális mennyiségű cefréd is összegyűljön.  

 

Gyógynövényboltokban lehet kapni agávé szirupot, jó borsos áron lehet ilyet is használni, bár az árából már kijönne egy üveg tequila is.

 

Ezek alapján annyira nem javasolnám, hogy belefogj, ha mégis akkor választhatod, az egyszerűbb utat is: 90-80 fokos tiszta alkoholba áztass bele agavészirupot vagy az agávé húsát egy napon át. Az áztatás után hígítsd le 60-70 fokra a szeszt, és desztilláld le. A végeredmény íze hasonló lehet, bár akkorsem az igazi.

 

Gabonánál is van kozmaolaj jó bőségesen, sajnos azt annál sem lehet megúszni :) Ha a szeszt majd aktív szenezni fogod, akkor fölösleges szűrni, mert a szén úgyis megoldja. Ha whisky-t készítessz, akkor úgy fogd fel, mintha pálinka lenne: bizonyos mennyiséget le lehet választani, de a kozmaolajoknak fontos szerepük van a whisky ízvilága szempontjából, akárcsak a pálinkánál.  

Előzmény: tomobi74 (104)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.26 0 0 105

Másnap pedig szőrével harapni a kutyát?

Előzmény: Törölt nick (101)
tomobi74 Creative Commons License 2010.12.26 0 0 104
Előre is köszönöm:-)

Feltennék egy bugyuta kérdést! A gabonaszesznél is kell kozmaolajat szűrni?
Előzmény: Kormoss (103)
Kormoss Creative Commons License 2010.12.26 0 0 103

Még én se főztem tequilát, és valószínüleg nem is fogok, de van valahol hozzá egy receptem, azt előkereshetem neked, ha érdekel. Bár nem valószínű, hogy a tequila főzése errefelé megvalósítható, ugyanis az legfőbb alapanyagának, az agavénak a beszerzése nehézkes és drága lenne. De azért majd felteszem neked.

Előzmény: tomobi74 (100)
Kormoss Creative Commons License 2010.12.26 0 0 102

Köszön a segítséget, ez sokat segített!

 

Arra jutottam, hogy a maradék kukoricám ami van, abból majd whisky lesz, a vodka dolgot meg újrakezdem más alapanyagokkal. A búza és a rozs jól hangzik.

 

A szűrő után meg majd nyitva tarom a szemem, de az is lehet, hogy építek egyet, ha lesz kedvem, meg alapanyagom :)

 

Egyébként néha szokta néha ezt csinálni hozzászólás küldésekor. Én mielőtt elküldöm a szöveget, kijelölöm az egészet, és rákattintok hogy másolás. Aztán elkülöm, és ha megjelenik akkor nincs gond, ha nem, akkor csak új hozzászólás, és beillesztés.

 

Mégegyszer köszönöm a segítséget!

Előzmény: öreg-muslica (98)
tomobi74 Creative Commons License 2010.12.26 0 0 100

Elnézésedet kérem, valóban a tequila nem szerepel a felsorolásodban!

A gin készítése továbbra is érdekel engem, bármikor is írod le, annak örülni fogok és előre is köszönöm!

 

 

Márcsak a megfelelő hordó beszerzése van hátra a whisky érleléséhez. Ami olcsó az elég silány minőségű, ami az ízlésemnek megfelelne az megfizethetetlen:(

Előzmény: öreg-muslica (99)
öreg-muslica Creative Commons License 2010.12.25 0 0 99

Igen, ha van rá igény felteszem a gint is. Kis türelmet kérek, nem csak azért mert két ujjal gépelek, hanem

másfée elfoglaltságaim is vannak.  Ez is az oka, hogy nem tudok mindennapos látogatója lenni a fórumnak.

Azt hiszem valamit félreértettél a tequilával. Sose föztem és nem is fogok mert nem szeretem.

 

ö-m

Előzmény: tomobi74 (88)
öreg-muslica Creative Commons License 2010.12.25 0 0 98

A kukorica  trükkös tud lenni. Ami jó a bourbon-nél az hiba a vodkánál.

 

Azt hiszem mondtam korábban, hogy próbáld meg kihagyni vagy csökkenteni

a kukoricát. A búza teljesen ízetlen, a rozs (ha tudsz szerezni) kifejezetten kellemes.

Persze minden az árától  és elérhetöségtöl függ…..

 

A 3x lepárlás vodkánál és ginnél kötelezö. A harmadik elött lehigitva, de lehet kétszer is higitani.  Minden higitás szagot és ízt csökkent.

Részben ez is az oka a higitásnak a pálinka fözésnél is. Sok kellemetlen ízt és szagot el lehet tüntetni.  Ha ezt nem tesszük és higitás nélkül önjük fel a másodikat és jó szokás szerint  a rézeleje utántól majdnem nulla fokig  mindent beleengedünk akkor kapjuk azokat a borzalmas házi fözéséket.

Ezek azok a szörnyü italok amitöl egy pohár  után percekig ökölbe szorul a talpad….

 

Vissza a szürésre.  A legegyszerübb gravitációs szénszürö amit láttam így nézett ki :

Egy 1,2 m magas arasznyi széles müanyag csö (PVC?) , felül nyitott  alul az also

30 cm a kb fele szélességüre csökken .  Ez egy levehetö tölcsérben folytatódik.

A tölcsér tetején egy szita van, ez felett egy szürö papir. A tölcséres rész alján egy

finoman állitható csap van( ez fontos)

 

A szürés :

Elöször a szenet tesszük bele kb 2-3  összemarék szén ez kb 20-25 cm magas szén-oszlopot alkot az also részben. Ezután jön a vodka nagyon lassan ( a csap elzárva ).

A csapot megnyitod gyorsan csöpögösre, 1-2 dl után megszagolod és megkóstolod.

Ha jó, akkor nagyobbra veszed , ha nem akkor csökkented. Idönként újraellenörzöd.

( ez a legjobb része ) Kb 1-2 óra/5-10 liter. Sok mindentöl függ.

Tehát a szürés minöségét mi szabályozzuk a folyadék sebességével.

 

A belekevert szén nem hiszem hogy jól méködne, mivel a szürésnél valaminek mozognia kell . A bor derítésénél pl. a folyadék áll és a szürö mozog ( a derítö anyag ) függölegesen amig leülepedik az alján.

 

Sok sikert

 

ö-m

 

 

Más téma :

Ezt a választ két nappal ezelött akartam feltenni. Amikor kész lettem vele megnyomtam  az “ Elküldöm “ gombot , erre az egész eltünt.

Gyakran fordul ez elö vagy csak velem történt ? Ha igen, mit lehet tenni ez ellen ?

 

 

 

 

Előzmény: Kormoss (89)
Kormoss Creative Commons License 2010.12.25 0 0 97

Szegény macskát be kéne katéterezni hozzá :D

Előzmény: tomobi74 (96)
tomobi74 Creative Commons License 2010.12.25 0 0 96
Már csak a macskával kéne megdumálni, hogy gabonaszeszt húgyozzon:-)
Előzmény: Törölt nick (95)
öreg-muslica Creative Commons License 2010.12.24 0 0 94

Boldog Karácsonyt mindenkinek !

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!