Lehet kapni kimondottan kacsa indítóttápot. Én személy szerint napraforgót, tengerit, és zabot darálok nekik, nem tápozom őket. Meg persze a kamilla, körömvirág, vérehulló fecskefű, csalán teát kapnak. Amint ezek a természetben is hajtani fognak, akkor már rendes növényt is kapnak. ( Vagyis jelenleg csak egy csirke kap, de tavaly is ezen neveltem a kacsákat, meg ezen fogom idén is.)
Kikelt az első kacsa. Két napig mosolygott a tojásban, mire kibújt belőle. A többi kitört, és ugyanúgy pihen még benne. A kérdésem az volna, hogy milyen tápot adjak nekik? A tyúk táp nekik szerintem gyenge, pulykával esetleg?
Van egy néma gácsérom, neki régen volt egy magyar tojókacsája. Sok éve együtt voltak, még lett volna keltetni való tojás is, de akkor már november volt, a keltetőm meg még sehol nem volt. Egyelőre akkor marad az eladási listán a gácsér, mert túl szép ahhoz hogy levágjam.
Pénze: Lámpázáskor a tompa végén egy kör alaku folt, amely a légkamra. Tudtommal lámpázáskor a tojás kötését, ( csírafolt) nem lehet meglátni.
Tanulópénznek/reggelinek törj meg egy tojást, és nézd meg, hogy van-e kötése. De minden tojást lámpázz meg! A libánál könnyű megtanulni, a kacsánál mégkönnyebb, a tyúknál tűrhető, a gyöngyösnél nekem nagyon neccesen ment.
Nem tudom megmondani, hogy mennyi idős a gúnár, mert úgy 2010. november elején vettem, s akkor volt olyan éppen "felnőtt" nagyságú liba. Azóta megcsak hízott, és nőtt. Most biztos van vagy 10-11 kg. Lehet, hogy fiatal még a tojózáshoz?
Hogy van-e pénze az azt jelenti, hogy a tojás sárgájában van-e csirafolt????
Kezdő vagyok de nagyon, életemben először vannak ludaim, tehát mindent kérdezek, még azt is, ami másnak természetes. Bocs. Köszi a választ!
Egy gácsérhoz általában 3-4 tojót számolnak, igaz nekem több van, de csak elszórva volt eddig 4 tojás :S
A tojásoknak van pénze? Esetleg áldozz fel egy tojást, törd meg, és nézd meg, hogy van-e kötés benne.
Nekem egy gúnárhoz 5 tojó van. 4-et tuti peterél, az 5-be nem vagyok 100% biztos.
Az, hogy tojózni akarja a kacsát, az inkább jelenti azt, hogy nem tűri meg, mintsem hogy tojózná. Nekem a kacsák vannak egymással így, meg a gyöngytyúkok a kacsával.
A gúnár mennyi idős? Nekem volt egy egyéves szürke gúnárom, de az még gyerek volt, el is cseréltem egy tojóra.
Először is szeretném megkérdezni, hogy egy gácsérhoz, hány tojót szoktak számolni? Mert nekem 1 gácsérhoz, 3 tojó van. Hála istennek tojogatnak is már. Viszont a bütykös lúdjaimnál van egy kis gond. A gúnárom nem akarja a tojókat tojózni. Itt egy gúnárhoz 3 tojó liba van. Az egyik liba tojó a vízen, mindenáron a kacsát akarja megtojózni. Teljesen mintha ő lenne a gúnár. A másik két tojó is tojogat, de a gúnárt még nem láttam tojózni. Lehet, hogy nem "Jó" a gúnár?? Vagy még nem ivarérett? Lehet, hogy másik gúnár után kell néznem? Köszi a választ!
Tegyél be egy digi hőmérőt, vagy lázmérőt, és ha túl nagy a hőfok, akkor valakivel piszkáltasd meg, hogy lehessen állítani a hőfokot ( Olvastam valahol, hogy lehetséges.)
3 nappal kelt korábban, volt már rá eset, ismerősömnél, ő direkt játszott a hőfokkal, hogy hamarabb keljen, igaz ő tizedeket állított, és neki egy cochin kelt ki 2 hétre, meg talán a gyöngytyúkok pár nappal korábban keltek. De nem egészséges előrébb hozni szerintem.
Magyar kacsát keltetek. Folyamatos a hőmérséklet. Olvastam már, hogy hasonló géppel 26 napra kelnek. De mi a 25. napon járunk. Mindenesetre köszönöm a segítséget. Estére kiderül, hogy kibújik vagy én törtem. Örülnék, ha egészségesek lennének. Már olyan sokat ki kellet dobnom belőle menet közben is. Géppel még nem keltettem kacsát.
A magyar az 28 napra kel normális esetben, a 25. napon bújtatni kell. Nem lehet, hogy túl magas a hőmérséklet? Ekkor szokott előfordulni a korai kelés.
A némakacsa az 35 napra kel, ha ilyet keltetel, akkor jó esély van, hogy nem lesz egészséges a kacsa.
Segítsetek legyetek kedvesek egy kis tanáccsal. Létezik, hogy a kacsa 25 napra keljen? Mert az egyik mintha kitört volna...Ami persze nem baj. Csak hirtelen megijedtem, hogy én repesztettem meg, amikor forgattam. A pára miatt nem vizslattam meg alaposabban.
Hát akkor tanakodom rajta, hogy mi legyen vele, mert ahol most van, ott feltúrtak a nemkívánatos kisállatok, és a kacsa miatt nem merünk letenni patkányírtót, de a némakacsákhoz meg ha beteszem, akkor tuti nem fog enni, mert a többiek ütni fogják. :S
hát a tojót és a gácsért jobb már télen össze szokatni ijenkor már késő is lehet ha elkezd toljni és nem tojozik nem nagyon lessz már belőle semmi ebben az évben :(
Valalki a ki tud próbáljon néma tojót és más kacság gácsérjait keresztezni...
Először együtt voltak 1 hétig, de annyira félt a gácsér, hogy bebújt egy tojóládába, és ki sem jött egyáltalán. Most magába van, már lassan kezdi megszokni a helyét ( 1 hónap alatt már meg is teheti), de attól félek, ha megint beteszek neki egy tojót, akkor megint nem fog még enni sem :S
Van egy ősmagyar kacsám ( állítólag ősmagyar, de volt aki azt mondta, tőkésréce), ami egy gácsér. Nah most a nématojókkal érdemes lenne egybezárni. vagy ne várjak termékenységet?