a tavalyi konteneres (tavalyelott vasarolt anyanovenyrol lett levalasztva) nalam is "kenyszer"beerlelt asszem 2 szemet, nekem se izlett! viszont az anyanoveny idei par szem elsotermese az jo izu volt.
tippelnek egyet, valami ilyesmit vettem 2 eve a szikert-tol lila neven (2266.hsz), termese, levelformaja, a noveny habitusa is hasonlit, viszonylag keves levele van, sokkal szellosebb kinezete van mint a tobbi fugemnek es erzekenyebb a vizhianyra is, rogton konyul a levele, ha keves a viz.
Akár györöki lapos (jégfüge) is lehet... Az pl. nekem nem igazán jön be (nem ízlik).
Egyébként érdekes, nálam az egyik fügebokron a nyári termés inkább zöldes barna színű, de az őszi szép lilásfekete. Szóval váltogatja külalakját. Így ismerje fel bárki a fügéket...
Azaz, Lungo/Nero del portogallo, ilyet vettem én is tavasszal, és kiültetettem...termés még nincs rajta. Ellenben a cserepes, FMV-s Ronde de Bordeaux úgy néz ki kineveli a három július elején megjelent termését, már kezd lilulni az egyik, sőt, mintha a levelek hónaljában további kis "borsószemeket" látnék :O :)
Ma reggeli friss szedés , valamivel több mint 4 kiló. A darabok 56-84 gramm közöttiek most.
Ezek voltak a júliusiak: 27 deka a kettő darab. Általában 8 darab kiadott egy kilót. Egy darab majd akkora mint az öklöm (nem lányocska ökölre kell gondolni :)))
Meg nem mondom, hogy milyen füge az enyém de az a lényeg, hogy júliusban van rendszeresen az első termés azokból 8 darab meg van 1 kiló azokból lekvár készül. A második termésekből pálesz készül azok apróbbak .
Bocsánat elsuhantam a kérés mellett. Merre laksz mert, hogy leg jobb lenne ha gyökereseket vinnél. Írj emailt és a többit ott megbeszéljük, adok telót is ha úgy jobb. Szívesen segítek természetesen.
Nálam a kerítésre futó repkény vagy vadszőlő ( nem tudom mi, nem értek hozzá) volt a tenyészterülete, onnan elszaporodva támadta a fügéket.
Most egy hónapja tépkedtem le a kerítésről, lehet nálatok is van valahol a közelben ilyen futó növény, ami egyébként nagyon szép, csak tele van kártevővel, sajnos. :(
Egyetértek. Sosem értettem, hogy lehet korai meg késői érésről beszélni a fügénél, mikor annyira függ a helytől, időjárástól.
Még a termésméret is ilyen változó adat. Idén az egyik fajta fügém másodtermése kb. 30 grammos, köszönhetően a kevés csapadéknak, tavaly pedig 50-60 grammos volt. A zöld ujjas óriás másodtermése nálam 60-65 grammos, másnál 130 gr körül van, ezért kértem valakitől ilyenről hajtást (eddig hiába), tesztelni szeretném a körülmények hatását bizonyítottan nagy termésű bokorról.
A füge tényleg kiszámíthatatlan időben terem. A barna fügénk idén 3. éve van akertben első évben 2. termésből ettünk ami október körül érett be, tavaly volt első termésünk július közepétől, 2. termés október közepétől, a vége már novemberre gyengén ért. Idén július közepétől ért a füge, a másod termés meg kb 1-2 hete kezdett érni, végén még 3. termés is lesz az idén :-)
Nekem régóta van fügefám,szinte minden évben máskor kezd érni.Nagyon függ a téli és tavaszi időjárástól.Idén már június végétől érik,folyamatosan.Amikor megjelenik a pici füge beírom a naptárba 3hónapot előrehajtva,akkor kezd érni.Az utcánkban még két helyen van belőle,mindkettő hetekkel később érik.Nálam védett,napos helyen van.Éveken át csak aug-ban kezdett érni,egészen a fagyokig.
Pár éve vettem jégfügét,tavaly ledobta az összes első termést érés előtt kicsivel,idén már csak a felét.
Úgy veszem észre szeszélyes a füge,mint az időjárás.
Nem gondoltad ugye, hogy laikusnak tettem fel a kérdést. :)
Feltételeztem, az fog válaszolni aki érti mit kérdezek, mások figyelmen kívül hagyják. De ha úgy tetszik, filózhatsz rajta.
Lehet a kérdésemet semmisnek venni, elnézést hogy feltettem. Másoktól már nem kérek rá reagálást. Legyen az, hogy nem kérdeztem semmit. Majd várok tavaszig, és megtudom mi lesz. Köszönöm.