Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
A jól teljesítő fajták hasonló terméseket kívánok mindenkinek aki szereti a fákat és az öket gondozó embereket.A 3-4-5 -ik kép egy ág csak három részeletben fényképezve .természetesen ma reggel készültek .
Szerintem te nem szívesen olvasod az írásaimat mert lendületet vett nálad a kötekedés olyan nincs hogy fagymentes szeglet ezt azért írom mert nem akarok másokat megbántani de közvetlen mellettem is vannak kajszi fák azokon se sok minden van majd nem semmi magyar fajták.Az én ültetvényemben is vannak magyar fajták ceglédi arany ,bíbor,óriás,gönci és ezek nem kötöttek jól van rajtuk de nem olyan mértékben mint pl a tsunamin v a többin.Sajnos el kell mondjam hogy a környékemen se rózsás a helyzet magasság ,szeglet meg minden mástól függetlenül.
Tavasszal a monilia miatt drasztikusan meg kellett válljak kettő fám ágaitól. A monilia jelenleg nem látszik, de rengeteg hajtást hoztak. Lehet-e azt tudni valamiből, hogy melyik ágat hagyjam meg és fog majd teremni, vagy mindegyik egyforma, vágjam le amelyik "nem áll jól" a fának? Köszönöm.
Lehet ugyan nem fényképeztem le minden egyes fát mikor virágzás volt ,de én úgy emlékszem tele voltak virággal csak ledobálta a fa még akkor amikor még a gyümölcs kezdemény ki se alakult és ez az említett fajtáknál jelentkezett .A fagyás teljes mértékben kizárva mivel a tsunami meg a többi fajta nagyság tekintetében sokkal kisebb fák mint pl: a ceglédi óríás,arany .
Környezetünk védelme (?) érdekében az általunk eltartott, elhivatott és logikusan gondolkodó hatóság (NÉBIH) kiötlötte, hogy egyes 1 liternél nagyobb kiszerelésű permetszerek forgalmazási kategóriáját 1-re módosítja.
Bordói lé például (de a legtöbb réz úgy általában is) 3-as kategória, kivéve ha spórolnál a csomagoláson, mert akkor már növényorvos kell.
Ki a tököm fog növényorvosnak fizetni, mikor vehetek akár kétszáz darabot is literesben, recept nélkül ?
Mi értelme van ennek az "intézkedésnek" ?
Ha valaki meg akar mérgezni egy várost, majd az fogja visszatartani, hogy le kell csavargatni a literes flakon kupakját, vagy mi ?
Van egy vírusos kajszi fám. Évek óta aprót terem, kisebb tyúktojás méretűt, de ez még a kisebbik baj. Általában lehullanak félig zölden, félig rohadtan. Már most is elkezdtek rohadni, sok szem fele része már barna, a másik fele zöld. Megérettt a kivágásra?
Az összes többi kajszi fám is vírusos, de azok jól szoktak teremni a legtöbb évben. Idén nem, de ez vírustól független.
Főzés hatására a C vitamin eltűnik. nagyon régi tény, számtalan tanulmány bizonyítja, itt van egy pl:
". The results show that the highest destruction of ascorbic acid or vitamin C occurs at temperatures between 85 and 95°C, especially after 10 minutes of cooking time. The initial value of 66.67 mg for 10Nx10 enriched flour decreases to 2.64 mg after 2 minutes cooking time and becomes practically zero after 20 minutes (0.50 mg)"
2 perc 85-95 fokon főzés után 1/30-ra esett a C vitamin, 10 perc után nullára. Ettől még a sárgabaracklekvár nagyon finom, csak C vitamint ne keress benne
Mondjuk azt hogy nem fagyot le a tsunami mint az alábbi képeken is látszik ,de még is jobban kötött mint pl a ceglédi óriás ,arany a bíbort nem említem mert tavaly szakadt szét annyi volt rajta ezeken is van csak arányaiban a fa méretéhez képest nem kötöttek valami jól virágzáskor ergo érzékenyebbek a virágzáskori mostoha időjárásra monília kizárva ami befolyásolta volna a termés mennyiség alakulását.
Szép! Tudok mutatni 100 fát , amin nincs semmi. A fagyállóság is fenostádiumtól függ. Te hátrébb voltál, de ez nem jelenti azt, hogy jó fagytűrő lenne.
Így van. És nemcsak melegítés/főzés hatására bomlik a C-vitamin, hanem álltában is. Napról napra egyre kevesebb lesz a gyümölcsben/zöldségben. Van erről rengeteg infó a neten, én nem vagyok szakértő.
Ne keverd a kristályos anyag olvadáspontját az egyéb szempontok szerinti stabilitással. Az oxidáció vizes oldatban történik, és többek között a hőmérséklet is befolyásolja. Ezenkívül néhány fémion erősen felgyorsítja a bomlását, ezért nem jvasolják a vitamindús anyagok érintkeztetését fémtárgyakkal.