Keresés

Részletes keresés

öreg_néne_b Creative Commons License 2023.06.10 0 1 20740

A leírás szerint a Farbaly kajszi íze "kiemelkedő". Meg tudjátok ezt erősíteni?

 

james69 Creative Commons License 2023.06.10 0 0 20739

A jól teljesítő fajták  hasonló terméseket kívánok mindenkinek aki szereti a fákat és az öket gondozó embereket.A 3-4-5 -ik kép egy ág csak három részeletben fényképezve .természetesen ma reggel készültek .

james69 Creative Commons License 2023.06.10 0 1 20738

Szerintem te nem szívesen olvasod az írásaimat mert lendületet vett nálad a kötekedés olyan nincs hogy fagymentes szeglet ezt azért írom mert nem akarok másokat megbántani de közvetlen mellettem is vannak kajszi fák azokon se sok minden van majd nem semmi  magyar fajták.Az én ültetvényemben is vannak magyar fajták ceglédi arany ,bíbor,óriás,gönci és ezek nem kötöttek jól van rajtuk de nem olyan mértékben mint pl a tsunamin v a többin.Sajnos el kell mondjam hogy a környékemen se rózsás a helyzet magasság ,szeglet meg minden mástól függetlenül.

Előzmény: Törölt nick (20737)
Törölt nick Creative Commons License 2023.06.10 -1 0 20737

Kedves James:

 

Bár szívesen olvasom a hozzászólásaid, és remélem lesz is még sok száz.

De le kell írnom, szerintem te félreviszed a kajszi ismereteket azoknál akik esetleg

a fórumról próbálnak tájékozódni.

(És ezáltal a kultúrát, a fejlődési irány meghatározását stb-t is.)

Szóval elég meggyőzően arra jutottam/tunk itt korábban, hogy te egy fagyvédett

szegletben laksz - illetve ott van a barackoskerted-.

És a te fáid akkor sem fagynak le teljesen , ha itt -7°C van, sőt ha -10 akkor sem.

:-)

Szóval a többi témában a véleményed lehet mértékadó, de (nekem) fagyállóságban nem.

 

Köszönhetően helyrajzi, domboldalos (nem a völgyben fekvő)

ha jól emlékszem Észak-Keleti tájolású telkednek,

ami mellett ha jól emlékszem húzódik egy árok a völgyig (fagyfolyosó?)

Északi tájolás: itt mindig később kezdik az élettevékenységet a fák, a nálam lévő fához 

képest a te fád 2 hét késésben van, persze hogy a ma éjszakai fagy nem okoz neki olyan gondot.

Keleti tájolás: a fagy sokszor a hajnali órákban a legerősebb, akkor pusztít igazán.

Van hogy csak reggel megy le -3 vagy -5 fok alá. De a keleti tájolású telek kapja meg a legelső napfényt, hamarabb véget ér a fagynak való kitettség.

 

Észak-Keleti tájolású domboldal: a legjobb.- legideálisabb - a korai fagyérzékeny fák ellen.

Domboldal: feljebb van a völgyben elterülő fagytól, a fagyos lévegő lefelé folyik.

+Még biztos van valami más is.

 

De nem korrekt azzal hitegetni másokat, mikor az Ország 90%-ban lefagy -3 fokon ez a fajta,

hogy mennyire állja a sarat mégis.

Vagy ha igen írd oda hogy:

CSAK ITT NÁLAM, EBBEN A MIKROKÍMÁN!!!

:-):-):-)

Előzmény: james69 (20721)
Törölt nick Creative Commons License 2023.06.09 0 0 20736

Gombás betegségre gyanakszom, korábban írt itt valaki hasonlót.

(Még monilia is lehet annak nem a tavaszi virágot támadó fajtája,

hanem a nyári gyümölcsrothasztó fajta..)

 

De pld egy szilvafán nekem azért pereg le minden évben a termés, mert nagy szemű fajta,

nagy a súlya. Mindig megszúrja a szilvamoly, amint érni kezdene.

Ahogy körberágja a szilvamoly pondrója fent a szilva száránál,

le is esik a súlyánál fogva a földre.

Ott utóérik persze.

 

A kisebb szemű fajtákat is megszúrja, de azok nem esnek le.

 

Szóval gomba de rovar is lehet a bűnös.

De akár még madár is.

A nagyanyámnál a sárga és őszibarackok mind kis termetű fák voltak,

és félérés előtt be lettek hálózva.

Különben kicsípdeste egy madár. És mindig más termést kezdett csipegetni.

A sebhelynél meg rothadásnak indult.

Ez egy védett madárfajta volt, úgy emlékszem úgy mondták.

 

Szóval...környezete válogatja, bármi okozhatja, legalább 1 képet tegyél fel.

Ha ágelhalás is van, akkor azt is okozhatja gombás betegség, van ami ellen elég könnyű védekezni...

 

 

Előzmény: Balage-81 (20725)
james69 Creative Commons License 2023.06.09 0 0 20735

Látni kellene esetleg ha tennél fel képet akkor többet tudnánk mondani.

Előzmény: kozso1 (20734)
kozso1 Creative Commons License 2023.06.09 0 0 20734

Sziasztok.

Tavasszal a monilia miatt drasztikusan meg kellett válljak kettő fám ágaitól. A monilia jelenleg nem látszik, de rengeteg hajtást hoztak. Lehet-e azt tudni valamiből, hogy melyik ágat hagyjam meg és fog majd teremni, vagy mindegyik egyforma, vágjam le amelyik "nem áll jól" a fának? Köszönöm.

zsorsz Creative Commons License 2023.06.08 0 0 20733

De szépek.

Előzmény: james69 (20732)
james69 Creative Commons License 2023.06.08 0 0 20732

Remélem  beérik .

 

 

james69 Creative Commons License 2023.06.07 0 0 20731

Lehet ugyan nem fényképeztem le minden egyes fát mikor virágzás volt ,de én úgy emlékszem tele voltak virággal csak ledobálta a fa még akkor amikor még a gyümölcs kezdemény ki se alakult és ez az említett fajtáknál jelentkezett .A fagyás teljes mértékben kizárva mivel a tsunami meg a többi fajta nagyság tekintetében sokkal kisebb fák mint pl: a ceglédi óríás,arany .

Előzmény: poza (20726)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.06.06 0 0 20730

Ez akkora hülyeség, hogy szerintem nem maguktól találták ki, hanem átvették...

Előzmény: Bubi504 (20729)
Bubi504 Creative Commons License 2023.06.06 0 0 20729

Környezetünk védelme (?) érdekében az általunk eltartott, elhivatott és logikusan gondolkodó hatóság (NÉBIH) kiötlötte, hogy egyes 1 liternél nagyobb kiszerelésű permetszerek forgalmazási kategóriáját 1-re módosítja. 

Bordói lé például (de a legtöbb réz úgy általában is) 3-as kategória, kivéve ha spórolnál a csomagoláson, mert akkor már növényorvos kell. 

Ki a tököm fog növényorvosnak fizetni, mikor vehetek akár kétszáz darabot is literesben, recept nélkül ? 

Mi értelme van ennek az "intézkedésnek" ? 

Ha valaki meg akar mérgezni egy várost, majd az fogja visszatartani, hogy le kell csavargatni a literes flakon kupakját, vagy mi ? 

 

öreg_néne_b Creative Commons License 2023.06.06 0 0 20728

"Általában lehullanak félig zölden"

 

Az alternancia más. Meg minden évben nem lesz ugyanúgy gombás.

Előzmény: poza (20726)
poza Creative Commons License 2023.06.06 0 0 20727

Ha rohad, akkor szerintem más lesz. Gombaölő ? Kontakt kell neki.

Előzmény: Balage-81 (20725)
poza Creative Commons License 2023.06.06 0 0 20726

Alternancia?

Előzmény: james69 (20723)
Balage-81 Creative Commons License 2023.06.06 0 0 20725

Van egy vírusos kajszi fám. Évek óta aprót terem, kisebb tyúktojás méretűt, de ez még a kisebbik baj. Általában lehullanak félig zölden, félig rohadtan. Már most is elkezdtek rohadni, sok szem fele része már barna, a másik fele zöld. Megérettt a kivágásra?

 

Az összes többi kajszi fám is vírusos, de azok jól szoktak teremni a legtöbb évben. Idén nem, de ez vírustól független.

TK421 Creative Commons License 2023.06.06 0 1 20724

Főzés hatására a C vitamin eltűnik. nagyon régi tény, számtalan tanulmány bizonyítja, itt van egy pl:

 

". The results show that the highest destruction of ascorbic acid or vitamin C occurs at temperatures between 85 and 95°C, especially after 10 minutes of cooking time. The initial value of 66.67 mg for 10Nx10 enriched flour decreases to 2.64 mg after 2 minutes cooking time and becomes practically zero after 20 minutes (0.50 mg)"

 

https://www.journalijar.com/article/31727/effect-of-temperature-on-the-degradation-of-ascorbic-acid-(vitamin-c)-contained-in-infant-supplement-flours-during-the-preparation-of-porridges/

 

2 perc 85-95 fokon főzés után 1/30-ra esett a C vitamin, 10 perc után nullára. Ettől még a sárgabaracklekvár nagyon finom, csak C vitamint ne keress benne

Előzmény: Törölt nick (20716)
james69 Creative Commons License 2023.06.06 0 0 20723

Mondjuk azt hogy nem fagyot le a tsunami mint az alábbi képeken is látszik ,de még is jobban kötött mint pl a ceglédi óriás ,arany a bíbort nem említem  mert tavaly szakadt szét annyi volt rajta ezeken is van csak arányaiban a fa méretéhez képest nem kötöttek valami jól virágzáskor ergo érzékenyebbek a virágzáskori mostoha időjárásra  monília kizárva ami befolyásolta volna a termés  mennyiség alakulását.

Előzmény: poza (20722)
poza Creative Commons License 2023.06.05 0 1 20722

Szép! Tudok mutatni 100 fát , amin nincs semmi. A fagyállóság is fenostádiumtól függ. Te hátrébb voltál, de ez nem jelenti azt, hogy jó fagytűrő lenne.

Előzmény: james69 (20721)
james69 Creative Commons License 2023.06.05 0 0 20721

A nagyon lesajnált fagyállóság szempontjábol sőt talán a legrosszabb minősítést kiérdemelt tsunami  2023 06.05   

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2023.06.01 -2 0 20720

Jó, biztos így van.

(Bár mióta az MI doktori disszertációkat ír bármiről, amit megadnak neki -akár hamis témákban is-

én már nem hiszek semminek ami a netről származik.)

 

De ez most ok, tudom hogy a C vitamin hőérzékeny, de szerintem akkor is eltúlozzák.

Előzmény: Belohin (20718)
Balage-81 Creative Commons License 2023.06.01 0 0 20719

Így van. És nemcsak melegítés/főzés hatására bomlik a C-vitamin, hanem álltában is. Napról napra egyre kevesebb lesz a gyümölcsben/zöldségben. Van erről rengeteg infó a neten, én nem vagyok szakértő.

Előzmény: Belohin (20718)
Belohin Creative Commons License 2023.06.01 0 1 20718

Ha már nekem nem hiszel, akkor tessék, még egy forrás, ahol részletesen szó van a hőmérséklet és a pH hatásáról főzés során.

A vas- és rézionok pedig nem az általános fém-sav kölcsönhatás miatt hátrányosak, hanem katalizátorként hatnak a bomlási folyamataiban.

Előzmény: Törölt nick (20716)
Kenny___ Creative Commons License 2023.06.01 0 2 20717

Hagyd, tipikus mindenhez IS erto forumozo.

Előzmény: Belohin (20715)
Törölt nick Creative Commons License 2023.06.01 0 0 20716

Nem keverem.

Az olvadáspontja megegyezik a bomlásának a hőmérsékletével.

Nem keverem bizony.

Az hogy fémekkel reagál, az ok (hiszen egy sav, aszkorbinsav).

Ott sem bomlik el, hanem elreagál. PLD vas kanállal:

vas-aszorbinát keletkezik, ami már biológiailag valóban nem olyan hasznos.

De eslyes hogy a gyomor sóavtartalma vissza tudja alakítani sima formává.

Szóval erősen el van ez túlozva.

 

A gyógyszer és étrend kiegészítő lobbi elég erős nyomot hagyott az emberek tudatán.

Azt pedig a középkor óta tudjuk: a valóság nem az, ami a valóság,

hanem amit bele vagy elképzelünk.

 

Csak akkor még a szentháromságban hittek az emberek, nem a vitaminokban

és étrendkiegészítőkben.

Előzmény: Belohin (20715)
Belohin Creative Commons License 2023.06.01 0 3 20715

Ne keverd a kristályos anyag olvadáspontját az egyéb szempontok szerinti stabilitással. Az oxidáció vizes oldatban történik, és többek között a hőmérséklet is befolyásolja. Ezenkívül néhány fémion erősen felgyorsítja a bomlását, ezért nem jvasolják a vitamindús anyagok érintkeztetését fémtárgyakkal.

https://www.bioextra.hu/2021/07/19/tenyek-es-tevhitek-a-c-vitaminrol/

Előzmény: Törölt nick (20712)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.06.01 0 0 20714

Szóval ha karamelizálva sütötted, lebomolhat.

De főzéssel, ami 100°C -on megy vagy kicsit felette, nem hinném.

 

Simán hidrolizálhat 100 fok környékén. 

Előzmény: Törölt nick (20712)
Törölt nick Creative Commons License 2023.05.31 0 0 20713

Főzésnél maximum akkor csökkenhet a c vitamin tartalom, ha kilúgozódik.

Mivel vízoldható, oldódik a főzővízben is.

Ha a főzővizet kiöntöd, kiöntöd a vízoldható vitamink egy részét is.

 

Még a kuktában is csak max 130 °C van.

Nyugottan főzd a szörpót, nem fog lebomlani benne a C vitamin.

 

Persze a forró sütés már más dolog, azt elismerem.

Törölt nick Creative Commons License 2023.05.31 0 0 20712

Szörpkészítés közben főzéssel? Nem hinném.

 

Wikipédia: C-vitamin: Olvadáspont190–192 °C (bomlik)

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Aszkorbinsav

 

Szóval ha karamelizálva sütötted, lebomolhat.

De főzéssel, ami 100°C -on megy vagy kicsit felette, nem hinném.

 

Ez tipikus tévhit, amit pld a Béres vitamin terjeszt, meg a hozzá hasonló gyártók.

Hogy vedd meg, mert 100 milliárdos üzlet ha nekik ha te ebben hiszel.

 

A rendszerváltás után nagymamám rákos volt, diagnózistól számolva 1 évig élt.

Végig itatták vela Béres cseppeket, mert akkoriban azt úgy reklámozták hogy rákellens, meg kigyógyít a rákból.

Persze szegény nagmamám meghalt. A béres csepp meg csak egy multivitamin koktél.

De hát valahogy el kell adni...

 

Ma már nem terjesztenek ilyet, mert szigorodtak a törvények.

Bár hazudni még így is lehet nagyot, csak nézz szét a vitaminoktól a potencianövelőkig a piacon.

 

Hatástalan pirulák százai, nagy marketingdumával, több ezer ft/doboz árral, és

több száz milliárdos üzlettel.

Bizony, bizony, a hit hegyek mozgat. Pénzhegyeket.

 

És még szerencsés lehetsz, ha a gyógyulás helyett nem mérgeznek meg a pénzedért-

 

 

Előzmény: Balage-81 (20708)
Amita13 Creative Commons License 2023.05.31 0 0 20711

Ez tény. :) 

(Ez az amigdalin avagy "B17" ezért kaphatta a nevét, hogy 'vitamin', habár nem az - ahogy a cikkben írják).

Előzmény: Balage-81 (20710)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!