Újabb izgalmas fényképanyaggal gyarapodik a Fortepan Kereki Sándor neve ma még nem sokat mond a városfotózás és a várostörténet rajongóinak, de ez pár napon belül megváltozik: a Magyar Televízió nyugdíjas operatőre ugyanis a Fortepannak adományozta fényképeit, amelyeket az 1970-es években készített, döntően Budapesten. Kereki a privát családi képek kivételével mindent az archívum rendelkezésére bocsátott, összesen 4-5000 fényképet, amelyekből 1800 kerül fel hamarosan az oldalra, a szerkesztők tervei szerint e hét pénteken.
Ezt már utólagosan a féknyomokból számolták ki. A síkosság nem volt látható, tapasztalható. Hosszabb nyári száraz időszakot követő gyenge esők első 10 perce volt veszélyes. Utána már le volt mosva. A sebességet aminél bekövetkeztek a balesetek, csökkentette a leejtés. Itt a kresz határai sem számítottak. Déli oldal, ahova a nagy forgalom pora lerakódott. Leejtős út. Láttam én ott lépésben közlekedő csepel teherautótis csúszkálni, mint ha porhavon lett volna.
Abban az időben teljesen életszerütlen sebességkorlátozások voltak érvényben, így bármikor, bárkit meg lehetett büntetni. Egyébként az is érdekelne, hogyan állapították meg azt, hogy 15 helyett pont 20-szal ment.
Retró érzéseim támadtak: bő harminc éve használtam a cégnél - igaz nem sokat, mert volt komolyabb nyák-tervezőnk, ennek meg elég gagyi a posztprocessz része. Nevezetesem nem tud Gerber file-t generálni, a fotoplotterünk meg abból működött. A fúráshoz az NC-file készítése is macerás volt, gyakorlatilag csak optikailag felprogramozva lehetett használni. Viszont elég sok "önjelölt tervező" hozott ebben munkát...
Oktatási anyag elkészítéséhez (screenshot-ok, stb.) szükségem lenne a Wintek smARTWORK 1.4 nevű pcb-tervező programjára. Sajnos a neten nem találok letölthető anyagot, egy-két lapon regisztráció (és fizetés!) ellenében talán lehetne, de egy majd' 40 éves szoftver esetében ezt túlzásnak tartom. (Nem beszélve arról, hogy már a nyolcvanas évek közepén-végén elavult, szinte használhatatlan volt "üzemi" körülmények között.) Hangsúlyozottan NEM üzleti célból kellene, hanem kizárólag ismeretterjesztésre.
Van valakinek esetleg elérhető .zip file-ja hozzá (DOS alatt futott, nem kell telepíteni), vagy olyan linkje, ahonnan ez a "pár kilobyte" letölthető?
Tamas(Ottawa): Syracusa: Köszönöm! Egy apró adalék nekem a feldolgozatlan családi legendáriumhoz. Ez szerint a üknagyiék arrafelé laktak :o Egy prodzsekt lehetne, összeszedni a meglévő puzzle darabokat, talán összeállna történet.