Kínából származik a fás szárú bazsarózsa.
Nagy díszértékű 1-2 méter magasra megnövő cserje. Számos változata ismert,úgy színben, mint szirmok tekintetében.
Az enyém is hasonló, már kinyílt mind a 3 virágja .A feje lehúzza igy nem nagyon mutatós a tövön, mert nem látszik a virágfej lekonyul, nem feltűnő. Remélem jövőre erősebb lesz.
Köszi, remélem nálam is beválik ez az ültetés. Ha kinövi a cserepet akkor idönként kell cserélni nagyobbra, vagy szerinted ha vágnék nagy nyílást a cserép alján hogy a gyökér menjen lefelé, ha akar, viszont a tápsó amit adni fogok azt felfogja azért a cserép, nem oldódik ki annyira mintha nem cserépbe lenne.
Mese szép a sok rodi a jeli arborétumba, nem tudom meddig virágzik még, most mi jókor voltunk. Finom örségi hidegren sajtolt olajat is vettem.
Szia! Nekem cserépbnen van besüllyesztve a földbe és kint telet a rhodim, szépen megmaradt és már bimbós. Azaz ez egy működőképes módszernek tűnik. Plusz még igyekszem lágy (csapadék-) vízzel locsolni, és van rhoditápoldatom is.
Szombat-vasárnap voltam buszos kiránduláson szalafő, jeli arborétum. Koromhoz képest tavaly hallottam először erről az arborétumról, annak ellenére hogy szeretem a növényeket, most vettem életem első Rodiját. Rododentron luteum ez azért tetszett mert illatos sárga. Nagyon sokat bajlódom az olyan növényekkel aminek savas talaj kell , és nagyon sok sinylődő rodikat látok a kertekbe, eddig valahogy kimaradt az életemből. Olvasgatok most és az lenne az ajánlatos, hogy jó nagy cserépbe lesülyezteni és gondolom akkor megmarad a savas talaj. Már tervezzük hogy megyünk fenyő erdőbe földet szedni, a tulipán fámat is szeretném elültetni amit akciókor vettem az oázisba.
A cserép jó ötlet? gondolom akkor nem lesz méteres magasságú mint az arborétumba, vagy időnkét ki kell ásni nagyobb cserép, most van kb. vödör nagyságu csepem abba gondoltam. majd lefényképezem igaz nem nagy a növény virágja sincs 1750 ft- volt.
Nagyon lassan nyílik már kb. 10 cm átmérőjű. Az idén ez az utolsó ami virágzik. Az két Egerbe vásárolt tőnek az egyikének kicsit megerősödött a hajtása, remélem lesz belőle még virágzó tő, a másik nagyon gyenge lehet hogy mélyen van? Valamelyik hozzászólásomnál van ezekről az egri peoniákról kép feltéve. Amikor majd szeretnéd a hajtárt emailon írjál, mert ez a fórum nyáron nem nagyon aktív, most is elég későn keveredtem ide.
Nagyon kedves tőled, de irtó messze lakom onnan és még nem is próbáltam a dugványozást. Előfordulhat, hogy járok arra idén még, de legkorábban szeptemberben lenne rá esély... Szeresd helyettem is! :)
Még sosem próbáltam, kicsit tartok is tőle. Fáj a szívem az elpusztult bokor miatt, nagy kedvencem volt. Lehet, hogy meg kellene próbálnom?
Közben szereztem egy másikat Keszthelyen egy árudában, esküdtek rá, hogy fehér lesz - nem tudtak "átvágni", kiválasztottam egyet, aminek a levélnyele és az erek is egészen sötétek voltak. "Ezt a fehéret kérném" :))) Csodaszép püspöklilás színű lett :)) Szép nagy már az is, vihetsz majd belőle, illetve kereskedelmi mennyiségű szép nagy kavicsot is. Szólj, mielőtt jössz, szeretettel várlak :)
Az Oázisban vettem őket tavaly ősszel. Nem tudom, hogyan kell szaporítani, de ha a közelben laksz (Mogyoród), és te tudod a módszert, kiszolgáltatod magad, szívesen látlak. :)
Van egy másik fajta is (Hong Guan Yu Dai), gyönyörű sötét rózsaszín virága volt, meg egy harmadik, ami a leírás szerint szimpla fehér, de őt még nem láttam virágozni.
Pár éve vettem egy tövet Egerben, elvileg szimpla lila. Idén nyílt ki először, és tök ugyanilyen lett. A virága is meg a levélzete is. Szerintem ez a Souvenir de Ducher fajta lehet.
Szerintem ezeket amiket most letettem a földbe már marad ott. Ami vízbe van azt beviszem hűvös helyre, még nem tettem bele aszpirint. Melyik a legolcsóbb aszpirin majd megkérezem a patikába?
Férejemnek vannak vegyszerei, bármely gombaölő jó bele?
A bronz remélem jövőre nagyobb lesz. Érdekes van a töve mellett egy magról kelt.Pedig a bronz most virágzik először.
cserépbe és kb. 15 fokos helyre tedd.melegebb helyen kisebb az esélye az eredésnek.pince a legjobb.gyökereztetésnél a fény nem számít/ennél a növénynél/
megnéztem amiből szeretnél tőről nem igazán lehet, viszont van olyan ág ami leér a földig azt lehetne bujtással.
Majd eldöntöd, hogy jó lesz -e az ág. Hormonnal pl. 10-ből mennyi marad meg. Én szabadföldbe ástam most le öket, ha hormonnal fogom csinál akkor cserépbe tegyen?
Nemrég telefonáltam a Siófoki bácsinak. Azt sajnálom hogy nem jelöli meg a színeket, gondoltam jövő héten elmegyek, és fotó alapján veszek pár darabot amit vonaton eltudok hozni, de nem sok értelme van, mert én vettem tőle 7 darabot most csak látatlanba tundnék venni. Mondom neki én olyan szeretnék amilyen még nincs, érdekes hogy nem jelöli meg, hogy milyen színű, mondja kiesik a tábla.
Szerintem biztos volt belőle problémája, hogy reklamáltak más színű lett amit vett az illető, és így oldaja meg hogy menjük akkor mikor nyílik, mondom messziről megyek minden nap nem ugorhatok be. Ő így is eltudja adni.
Szeretem a liliomokat is igaz nem sok van, iriszem van, télálló kaktusz 3 féle , és alé is van cserére.
Május 15-én megyek fogdokihoz a kerületedbe, kenéz u., meg ismerős van az avarszállás u-ba. Szép kerület a XVI.
nem minden fajta gyökerezik könnyen.valamelyiket legjobb a szőlőhöz hasonlóan döntéssel/bújtással/szaporítani.Érdekes,hogy általában oltással szaporítják,pedig az oltottak általában évekig nagyon nehezen indulnak meg,ami pedig bujtott,illetve gyökereztetett,azok sokkal gyorsabban fejlődnek.ha sok ága van,nagy a töve,akkor a legcélravezetőbb leválasztani gyökeres vesszőt ősszel,illetve tavasszal.én is jó pár félét tudok neked adni gyökerestől.
A magoncok rendkívül változatosak lesznek.bizony nekem van magonc,ami szebb lett az anyanövénynél is.Egyetlen hátrányuk,hogy kb. 6 év,néha több kell ahhoz,hogy egy magonc megmutassa a virágát.én már sárgából is csináltam magoncot,nagyon kíváncsi vagyok,mi lesz belőle.Adj mailt és cserélgethetnénk.Sokféle liliomom is van,nemes ,oltott gyümölcsfáim.
Köszönöm a tanácsot, abból amit kértél tudok adni, majd megnézem van -e mellette gyökeres, ág van bőven. Most virágzott először, nagyon halvány barack szin, szépek szép, kicsit halovány a szine, a képen ázott a virága azért csapzott.
Régen én is közel laktam a XVI. kerülethez (olvastam ott laksz).
Nyugdíjas vagyok eltudom vinni személyesen is szeretek kimozdulni ingerszegény városkámból.
Én rákosfalvához közel laktam a rákos patak is közel volt,.
Amit feltettem ágat, három féleképpen próbálom gyökereztetni, mivel csak most olvasom, hogy hormon is kéne.
1. vízbe tettem egy ágat, a fás és a zöld találkozásánál letörtem. Hüvös helyen egy nagy peónia árnyékába raktam a edénnyel (betudnám még tenni garázsba, vagy van borospincénk, előtte gádor rész ott is sötét van mivel a palettás ablak van, egy pici része világos ott pici ablak.
2.szaporítás: ugyan úgy törtem le az ágat mint az elsőnél csak földbe tettem.
3-ik ágat meghagytam a fáságon és úgy ültettem el egy jó nagy peónia mellé ahol áryék van és még a levél is takar (az alá ammiből szeretnél)
Hátnem tudom sikerül-e valamelyi? Szerinted van essély? hornont majd beszerzek, milyent kell venni és hol, itt van monoron oázis.
Már kaptam máskor is bogácson ágat igaz nem a megfelelő időszakba és nem maradt meg.
A vízbe még utólag tudok tenni aspirint. ovastam a tápsót is a vizbe, cukor vagy gombaölőszer.
Elég egy befőttes üvegbe tenni, vagy nagyobb vödör, pl. 1-2 liter vizhez mennyi aspirin (vagy mi a legjobb úgy csinálom nekem nincs tapasztaltom. a cukor mire jó? Bocsi a sok kérdésért !