Elbeszélünk egymás mellet! MÉGEGYSZER! ADJÁL EGY RAJZOT. MÉRETEZETT RAJZOT, AMI ALAPJÁN MEGÉPÍTHETEK EGY "tuti" ANTENNÁT! Elötte nem kell számolni....No, nem ragozom tovább...
...ez sem ilyen volt összeállitáskor, hosszas betáppont keresés után ilyennek kell lenni , addig nincs kész, közben nem kellet a tolómérö, vizszintezö függőón, sem szimulátor és mühelyrajz....
...szintén nem egyröl beszélünk, amiket elkészitettél eddig azok is jók voltak ha odébb csúsztatod a betáp pontokat egészen addig amig jó értéket nem kapsz , tehát mérni mindig kell csak nem centivel, stb...
Ha nekem válaszoltál, akkor én másról beszélek. Ha már a műszeres mérésekkel megvannak a pontos méretek, akkor onnantól méret alapján már lehet gyártani és az jó is lesz.
Ez amatőr szemmel nézve igaz, de valójában nem az, ugyanis nem létezhetne sorozatgyártás antennák terén, ha ez így működne. Márpedig a gyári antennákat, amiket készletben adnak és te szereled össze, nem kell hangolgatni és az egyes elemeken sincsenek gyári jusztírozásra utaló nyomok, csak pontos (főleg hossz) megmunkálás. Igaz, azok a méretek sehogy nem fognak kijönni a képletekből, tehát van benne sok hónapos kísérleti munka, mire összeáll a valódi méret.
No, majd a "MATRÓZBAN" megdumáljuk! (Roti-bátyó könyvét majd viszem...)
Régebben még a '9KPD-s időmben alkottam pár 50 mm átmérőben sávszűrőhöz "ürge-rezonátor"-okat . :-)
Gondolom a méretek valahol itt alakúlnának, mert nekem inkább, ahogy láttad, műszerész esztergám vagyon! De a javaslatod a klasszikus volta okán megmozgatta még a halódó agysejtjeimet is! :-) Köszi!
Hát tudod, nekem az agyam, -mert így idúlt az origótól-, mechanikusan jár! :-) :-) (Érted ugye, hogy mechanikus!...)
No, ha nekem egy "Home-Made" esetében a KONKRÉT méreteket írják le, és mellékelik a grafikont a 2 méteres sáv teljes szélességére az átvitel SWR-jérő,l azt én ELHISZEM! (Ha viszont az én mérésem pölö 3 fölötti SWR-t mér, igen "zabos" leszek! Megjegyzem: A mérésem NAGYON hiteles!)
Mivel már régi "harcos" vagyok, tényleg "hajazok" az ŐSKÖVÜLETI leírások irányába! Mintha azok őszintén mondanák! Nagyon kezd a hátam borsódzani a különbféle számítási programok okán!
Mégegyszer: Nekem mezei rádióamatőrnek nem kell program egy "J-POLE" méretezésére, hanem egy MŰHELYRAJZ a megalkotására! Most nem írom ide annak az OM-nek az alkotását, aki önzetlenűl leírta konstrukcióját -köszönet érte- egy impregnált fenyőlécen, de nem adta meg azt a fontos méretet, hohy a kettő huzal középpontját milyen távolságra kell rögzíteni!
No, ennek a méretnek hiányát "szajkózom"! Már bocsi!
Csinálj záróedényest! Remekül bevált, több példányban (sok példányban) készült már, nagyon jól működik. Van drehád, nagyon egyszerűen meg tudod csinálni. Ha jól emlékszem, a Rothammelben az ábrája fel van cserélve az 5/8-ossal. Ha még találok otthon tartalékot, elviszem szombaton a Matrózba.
Legutóbb J-pole-t csináltam 70 centire, de... az SWR jó, és mégse megy olyan jól. Még játszanom kell vele.
Kedves Gyuri , nem jó a megközelités, be kell hangolni müszerrel, elöre megadott tized, század vagy akárhány mm-nek semmi értelme. A leszabás után el kell felejteni a szögméröt , vizszintezöt, függöónt , méröszalagot , stb... amig müszerrel nincs beálitva a megfelelö paraméter addig csak szándék az egész, akkor van kész ha be van hangolva, SWR, fázis, talponti ellenállás, stb.... a dolog nem megkerülhetö, 73!
Nagyon köszönöm elismerő szavaitokat a hatsávos vertikál kivitelezése okán. Ahogy mondják: "A puding próbája a megevés!" És osztom SCH Körtárs gondolatát: No, majd a hangolgatása a "kütyünek" hozza a használhatóságát!
De ahogy a lehetőségek... A természet romba döntötte 2 méteres körsugárzómat. Szeretnék helyére egy "Home-Made" alkotást. Megtenné a "J-Pole" is, mert a környezetemben a célom az, hogy az átjátszókon elérjem kedves OM ismerőseimet. DX ÖK-t nem vágyom csinálni, de szakmai dolgokat szívesen megbeszélek akár szimplex csatornákon, avagy a kőr-QSO szelektálásokon is!
Nos: Kérem valaki OM-et, hogy adjon tippet arra, hogy melyik leírás szerint készítsek el egy jól működő 2 m-es antannát.
Mondanám azt is kedves Barátim: Összebütyköltem már pár leírást, jó pár kivitelt. Ugyan a matematika nem volt soha gyengém, számolgattam, hogy miként méretezzek. No.... Nem akarom bántani pölö a qsl.net publikációit, de az a képletük nagyon nem érdekel, hogy: "7.4/F (MHz) " milyen méretű csőátmérő lészen! VAZZE! Írja oda hány miliméter!!!
No, barátim: Kérem azt az OM-et aki csinált 145 MHz-ra jól működő antennát, ami a konstrukció adta 1.5 -ös swr alatti értéket tudja, azt kérem árúlja el nekem! Köszönöm! tetszene minden KONKRÉTUM! Értsd: Tetszik az "MM-Falvezeték" anyagú kivitel is.... avagy a "mezei" 1.5 mm-es vezetékből készített is, de KÉREM ADD MEG, HOGY az "U" alak két szára TIZED miliméterre milyen távolságra van egymástól!!! Csak csendesen említem: A poublikált, és elkészűlt antenna esetén mértem az "MM" vezetéáknél a leírás helyetti 1.5 alatti érték helyett, 2.5-3.5 SWR-t. Gondolom ilyen Neked sem kell!!! (Ne mond, hogy valami mást csesztem el!)
Ha már "kotyogtam" egy komolynak mondható vertical készítéséről, jelezném, hogy a"MŰ" elkészűlt! Sokak jótanácsát ezúton is megköszönöm, és természetesen, ha Valaki kérdez tapasztalatomról, ...szívesen! Pár fotó a készítés fázisainak egy-egy pillanatáról:
És, hát van még sok kép, és megosztható tapasztalatom...
Picurka nyák, vagy drótdarab, rögtön utána nagy bemenő ellenállású erősítő. Nem csodaszer, hanem pót-antenna. A fizikát megt@szni nem lehet! Az erősítő jól kompenzálja a levezető kábel veszteségét, de a széles sávú bemenet miatt összeszed minden zavarjelet is. Olyan helyre ajánlatos, ahol kicsi RF szmog van. Egy lakótelepi bérházba nem jó megoldás, de kint a természetben kitelepülve, jó magasra téve egészen jó is lehet. Akkor teljesít jól, ha minden fémes tárgytól távol tudod elhelyezni.
Azért ennél egy kicsit több. Nem drót, felület. Nem valami nagy, de mégis. Aztán az se mindegy, hogy mi van utána, meg az se, hogy mihez csatlakoztatod. Van olyan, amelyik egy kézi Kenwoodra közvetlenül tűzve viszonylag jól teljesít, más kütyüvel meg nem. Ha a holland WebSDR-hez jó, akkor vélhetően nem lehet annyira hitvány dolog. Mindenesetre FET-es az erősítő, nyilván nem véletlenül.
Alapvetően nem sok a difi. Az antenna olyan mint az öreg Ford világképében az autó: a köbcentit és a krómot nem pótolja semmi. Az antennánál sem pótolja semmi a huzal hosszát és a méretezését. A MiniWhip az egy kényszerantenna, kicsi drót és erősítő. Innentől kezdve hadd fogalmazzak úgy, hogy mindegy, hogy konkrétan milyen az erősítő, nem az számít. Elrontani persze lehet, de ha nincs elrontva, nem az lesz a behatároló paraméter.
Csak vevőnek is kéne :) láttam kapcsolási rajzot sima tranyókkal és MOSFET-ekkel is. Mi a különbség köztük? Azon kívül, hogy speckó szerszámok nélkül egy SMD alkatrészt nehezebb beforrasztani...
Sőt, az első és a harmadik hívójel gazdájánál működés közben megtekinthető, kipróbálható! Aki meg az elkészítésre vetemedik, kurrens anyaggal (tekercsnek való aluhuzal), valamint gépmunkával tudok segíteni.
(QTH3-ra érdemes lesz megépíteni, eszméletlenül csendes).