Keresés

Részletes keresés

The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2021.03.06 0 0 14125

Nagyon melyre. 10-20 meter meg sem kottyan. A vizet megkeresi.

Előzmény: lacibá70 (14123)
pupákdézi Creative Commons License 2021.03.06 0 0 14124

Én inkább szétterülőnek gondolom. Már kiírtottam 3 db több mint 10 éves bokrot.

Előzmény: lacibá70 (14123)
lacibá70 Creative Commons License 2021.03.06 0 0 14123

Tisztelt fórumtársak!
Kérdezni szeretnék, van-e valakinek információja arról hogy mennyire mélyre megy le a füge gyökérzete? Egy boros pince van alul ahová gondolnék egy fügét (pl Babits) ültetni. Nem szeretném ha leérne a pincéig, kb. 4 méter föld van a pincén, egy nagyon öreg birs fa gyökere sajnos leért.
Szóval szétterülő, vagy mélyre hatoló a füge gyökérzete?

Nem találtam erről sehol infót ezért érdeklődök itt.
Köszönöm!

evodia2010 Creative Commons License 2021.03.01 0 0 14122

Nekem volt több műanyag 12l-es vödörben nevelt fügém, a növény nem volt túl nagy, de teljesen átszőtte a földet, emiatt (földhiány) a vizet nem tartotta, nyáron naponta kellett locsolni :(

PathosVerdesIII Creative Commons License 2021.03.01 0 0 14121

Minden fügéből lehet "törpét" nevelni, azt bonsai-nak hívjuk :)

Szerintem parasztvakítás, a Little Miss Figgy csak egy állítólagosan szelektált példány ami (állítólag, talán, esetleg) lassabban nő mint mondjuk egy kiültetett másik fajta. Rendszeresen járok a külföldi fórumra (ourfigs) és ott is ez az általános vélemény, kb mint a svájci Lubera marketing miatt alkotott "nemesített" fantázianevei.

Dézsában tartott füge méretét metszéssel és 3-4 évente gyökérmetszéssel lehet és kell kordában tartani.

Tavaly kiültettem 17-et ami idén már remélhetőleg terem is, de maradt dézsában is néhány fétve őrzött ritkaság :)) (Panache, Vasanati/Vazanata, Tauro, Mary Lane és a tavalyi Krimsky Cherny légbújtások, Black Madeira, Col de Dame Blanche, Lattarula).

Nekem lesz sok cserepes szaporítványom nyárra vagy őszre, lassan nem tudom hova tenni. Ha lesz időm összeírom és beteszem ide, bár a járvány miatt nem egyszerű az adok-veszek.

anduska6 Creative Commons License 2021.02.27 0 0 14120

Itt azt írja a szerző, hogy közvetítő útján neki lesz egy Little miss figgy tavasszal: http://www.fugesember.hu/2021/02/litte-miss-figgy-fugekisasszony-fajtabemutato.html?fbclid=IwAR2rkKB0Cxf7xVA9z34-K9ZtY_AaVNvsz7xwzRi7SUwmV1SfIUEwgBTnEKE

Hátha szaporít majd róla:)

Előzmény: parga 010 (14118)
parga 010 Creative Commons License 2021.02.27 0 0 14119

Kedves judit! Érdeklődni szeretnék, milyen cserepes fügéid vannak és fogsz e belőlük értékesiteni.Olyan fügét keresek amit dézsában tudnék nevelni.A régi lakhelyünkön 4 fügefám volt,. Most sajnos olyan helyre költöztünk, ahol nagyon pici az udvar, igy egy fügefa,bokor a fél kertet beboritaná. Igy egy dézsás megoldásban gondolkodom.Valaki említette a Little miss figgy /amerikai/fügét ajánlotta, de azt nem lehet mo.-on kapni. Köszönöm a válaszod.

Előzmény: 55judit (14035)
parga 010 Creative Commons License 2021.02.27 0 0 14118

Hallottam egy törpe fajtáról, állitólag amerikai. A neve: Little miss figgy.Egyetlen egy kertészetben láttam hirdetni,de érdeklődésemre azt közölték,a német fél csak 120 db fölött szállít.

Előzmény: GSanyi52 (14117)
GSanyi52 Creative Commons License 2021.02.26 0 0 14117

Az én tapasztalatom szerint sajnos a dézsában tartott nem annyira fog termést hozni, nekem van egy ca. 20 éves ilyen alanyom, a dézsában kettő évig hozott termést, azután nulla. Télen pince, nyáron a szabadban a dézsában. Három éve kiültettem a szabadba, bírta a fagyot (mondtam, vagy bírja, vagy nem alapon) és megbolondult a növekedése, tavaly tele volt terméssel, de már későn, nem érettek be. Most kíváncsi vagyok mi lesz vele most tavasszal.

De talán Juditnak vannak ilyen fajtái, már ha jól emlékszem, mintha írt volna róla, de nehogy megharagudjon, ha most is rá hivatkozom.

Előzmény: parga 010 (14116)
parga 010 Creative Commons License 2021.02.25 0 0 14116

Sziasztok!Régi házunknál volt több füge fa is. Imádom a fugét.Sajnos a mostani lakásunknál nagyon pici kert van,de szeretnék fügét nevelni itt is, de csak dézsásan tudom.Esetleg van valakinek törpe növésű fügéje- és adna el egy-két ágat gyökereztetéshez?Köszönöm

j007 Creative Commons License 2021.02.18 0 0 14115

gyönyörű a belseje

Előzmény: Miki800 (14114)
Miki800 Creative Commons License 2021.02.15 0 0 14114

Babitsnak a termését nem ismerem még. De amit neten találtam a babitsról arra nem igazán hasonlít.

Előzmény: The Dark Side of the Moon (14113)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2021.02.15 0 0 14113

Babits?

Előzmény: Miki800 (14112)
Miki800 Creative Commons License 2021.02.15 0 0 14112

Üdv a tagoknak! 

Milyen fügét dugványozhattam ?Esetleg valaki egy közelítő fajtát, fajtakört be tud e azonosítani ?  Mutatok két képet a termésekről ,valamint egyet a dugvány leveleiről. 

Előre is köszönöm! :) 

The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2021.02.15 0 0 14111

CBNora állt a legközelebb az igazsághoz, a párolgási veszteség a fő ok, ami miatt a szeles időben hamarabb fagy el a füge (meg a többi),.

Előzmény: sgábor56 (14110)
sgábor56 Creative Commons License 2021.02.14 0 0 14110

Ezt találtam szél és elfagyás összefüggéséről Jeszenszky Géza: A füge c. könyvében.

pintjano Creative Commons License 2021.02.14 0 0 14109

A "nyugalomban" lévő fáknál-szőlőnél is- bizonyára a fügénél is azért van valamennyi keringés és vele "fűtés", különben néhány minusz is elég lenne és elfagyna. Ha levágjuk a vesszőt és otthagyjuk fagyban, hamar elfagy. Ha nem jeges a szél, akkor kevésbé fagy el (legalábbis a szőlőnél igy van-mondta egy idős szőlész- azóta magam is látom. Sőt ha a kötések is el vannak vágva és lengeti a szél, az jobb. S még az is megvédte nálam-még csak szőlő, füge csak egy éve van nálam- ha É-felől más fa közvetlen közelében van). Lehet itt is érvényes? Én cirokkal vettem körül azt a néhány fügét és a D-i fal tövében van közvetlenül. Egyébként fagyzugos terület, nem számitok csodákra. üdv PJ

Előzmény: The Dark Side of the Moon (14102)
sgábor56 Creative Commons License 2021.02.14 0 0 14108

A hőtehetetlenségre (elraktározott hőre) szerintem nem sokáig támaszkodhat a füge, nem tarthat fél vagy egy órát se, míg a kéreg alatti rész átveszi a környezet hőmérsékletét.

Előzmény: The Dark Side of the Moon (14106)
GSanyi52 Creative Commons License 2021.02.14 0 0 14107

Kedves Judit! Én is hasonlóan írtam le, de lehet más volt a fogalmazásom, ne haragudj ezért!

Te jobban ismered e növényeket, a Te tanácsaidra hallgatok legfőbbként, de lehet én is tévedek abban, hogy ki és mit javasolt korábban. Nem akartalak bántani, csak azt hidd el!

Előzmény: 55judit (14094)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2021.02.14 0 0 14106

Valóban nem csak a széltől.

A hőtehetetlenségre gondolok, mint okra, erről írtam.

Előzmény: CBNora (14104)
sgábor56 Creative Commons License 2021.02.14 0 1 14105

Elismerem, hogy  szélben lehet valamivel nagyobb az esélye  a károsodásnak, de ez a különbség nem lesz lényeges. Pl. Ha rövid ideig tart a kritikus érték alatti hőmérséklet, a vékonyabb ágak hamarabb kihűlnek. De éppen a szeles időben ez nem jellemző (mármint a rövid ideig tartó kritikus érték), inkább a szélcsendes időben, hajnalban, kisugárzó fagy , vagy az éjszaka folyamán átmenetileg derült égbolt esetén.

Azt sem gondolom, hogy a gallyacskákon ugyanolyan vastag a kéreg, mint modjuk egy  5 – 10  cm vastag ágon.

A vékonyabb ágak károsodását azzal magyaráznám, hogy nem olyan beérettek, mint a vastagabbak. További ok lehet derült időben napkelte után a gyors felmelegedésük.

A szélvédett helyre ültetett fügefa inkább a vegetációs időszak alatt hasznosítja a jobb mikroklímát.

Fenntartom a véleményem, hogy a hőérzetnek csak melegvérű élőlények esetén van jelentősége a tartós hőmérsékletkülönbség és hőveszteség miatt. Ha valami kihűl a környezete hőmérsékletére, tovább már nem veszít hőt  ( kivétel klímaberendezések, hűtőgép,stb.).

Előzmény: The Dark Side of the Moon (14098)
CBNora Creative Commons License 2021.02.14 0 3 14104

Vagyis de, kapkodva olvastam, a fiatalabb ág valóban hamarabb elfagy, más növénynél is. De szerintem akkor is, ha nincs szél, az nem a széltől függ.

Előzmény: CBNora (14103)
CBNora Creative Commons License 2021.02.14 0 2 14103

Vagy mégsem hamarabb fagy el, csak mi jobban aggódunk.

Előzmény: The Dark Side of the Moon (14102)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2021.02.14 -2 0 14102

"A szél az erősebb párolgás miatt hűt."

Az elmélet igaz, csak szerintem télen gyakorlatban nem ez történik.

A fügében ilyenkor tudomásom szerint nincs nedvkeringés, nyugalomban van. Nem tud extra párolgási veszteség keletkezni.

"Ha vastagabb a kéreg, az megvédi a növényt a párolgástól"

Egy 5 cm átmérőjű ágon nincs vastagabb kéreg, mint egy 2-3 cm átmérőjűn. Mégis borítékolhatóan hamarabb fagy el az utóbbi.

Előzmény: CBNora (14101)
CBNora Creative Commons License 2021.02.14 0 3 14101

A szél az erősebb párolgás miatt hűt. Ha vastagabb a kéreg, az megvédi a növényt a párolgástól, ha zsenge zöld, kevésbé. Egyébként nem fog jobban lehűlni, mint a környezeti hőmérséklet, legfeljebb gyorsabban éri el azt a hőfokot, ha jobb a hőcsere.

Előzmény: The Dark Side of the Moon (14098)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2021.02.14 -2 0 14100

Pont ezért van, hogy amikor napközben enyhébb az idő, csak éjjel ordítanak a farkasok, a füge viszonylag jól bírja. Amikor napokon át permanensen -10 alatt van, ráadásul borús az idő, vagy fúj a szél, akkor biztosan károsodik.

A nagy szél kompenzálja a hőveszteség növelésével azt, amit a szerencsétlen növény napközben "magába szívott"... :-(

De ne legyek ennyire negatív, éljen a pozitív szemlélet! :-D

Nem fagy el! :-D

Előzmény: Veszpremi (14097)
Gyula65 Creative Commons License 2021.02.14 0 0 14099

Egy adalék! Érdemes végigolvasni!

https://agrarkozosseg.hu/telallobba-tehetjuk-egyes-novenyeinket/

Üdv!

Előzmény: Veszpremi (14097)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2021.02.14 0 1 14098

Ugyanazt írtad az elején, mint én.

A hőveszteség miatt olyan a hőérzetünk, amilyen. Ha hideg vízbe mártózol, hamarabb kapsz hipotermiát, mint a levegőn, ahogy nagy szélben hamarabb kihűlsz, mint szélcsendben, miközben a hőmérő ugyanannyit mutat.

Ettől a ponttól tér el a véleményünk.

A növény szövetei mikor károsodnak? Ha -15 fok alá csökken a hőmérsékletük, vagy ha a hőveszteség miatt nem elegendő a nap közben felvett hő?

A -15 fok egy tapasztalati érték, nem a füge biológiai képessége.

A növény működésének lényeges és károsodás szempontjából kritikus részei a közvetlenül a kéreg alatt vannak a vékony és a vastag ágban egyformán. Nem védi vastagabb "hőszigetelés" egyiket sem a másiknál.

A vékonyabb ágak mégis hamarabb fagynak el, mint a vastagok.

Ott lehet a kutya elvermelve, hogy a vastag ágak több hőt tudnak eltárolni nappalról és az egységnyi tömegre kisebb lehűlő felület jut. Erős szélben, vagy nagyon kitartó hidegben aztán minden elfagyhat, mert elégtelen a vastagban is a hőtehetetlenség. Még csak nem is kell -15 fok, elég a mínusz 10-12.

A telepítési tanácsok ezért javasolják többek között a "szélvédett helyet". :-(

Előzmény: sgábor56 (14096)
Veszpremi Creative Commons License 2021.02.14 0 1 14097

Érdekes fejtegetésbe csaptunk, lehet, hogy neked van igazad, de én mégis a magam véleményét látom alátámasztani leginkább a gyakorlatból. Picit keresgéltem ezügyben, és találtam egy kiszámolót, ahol szélsebesség és T birtokában kiírja hőérzetet.

https://kiszamolo.com/hoerzet-index-kalkulator/

Köztudottan Veszprém az ország talán legszelesebb városa, a Bakonyból lejövő szél felgyorsulva gyakran fúj 90-100-as löketekkel, minap is így volt, és akkor már napközben is -7 fok alatt voltunk! Ha beírjuk a fenti kalkulátorba, akkor 50-es (a löketek csaknem a duplája voltak) szélnél -7 fokkal kidobja a -17.7-es hőérzetet. Itt a füge biztos padlózna valós T esetén, gyökérről hajtana majd, mint pár éve történt (sajnos az évet nem tudom, akkor -15 alatt volt a T, azt hiszem 15.8). De mint írtam is már, volt -14.9-es T mellett kutya baja a fügénknek, még viccesen is hangzik, talán 1 fok sem volt a különbség a kettő között.

Evvel csak azt akarom mondani, hogy nálunk - ha a hőérzet határozza meg a kifagyást - akkor sokkal gyakrabban kéne kifagynia a fügénknek, mint a gyakorlatban történt. De idén is meglátjuk! :)

Előzmény: The Dark Side of the Moon (14093)
sgábor56 Creative Commons License 2021.02.14 0 1 14096

Ami a hőérzetet illeti, szerintem Veszprémi jól mondta. Úgy gondolom, azért van hőérzetünk, mert melegvérűek vagyunk és igyekszünk tartani a testhőmérsékletünket, testünk és a környezet között hőmérsékletkülönbség és hőcsere alakulhat ki. Ha pl. hideg szél fúj ( vagy akár nem öltözünk fel, nedves a bőrünk, stb.) több hőt vesztünk - tehát olyan a helyzet, mintha hidegebb lenne, hidegebbet érzünk. A füge ilyesmit nem érez, lehűl a környezete hőmérsékletére, és mindegy, hogy a levegő áll vagy mozog, csak a hőmérséklete a lényeges. Bárhogy fog fújni a szél, -10-nél csak -10-re hűti le a fügét, az tovább nem veszít hőt, mert nincs hőmérsékletkülönbség.

Pl. a béka hidegvérű állat, átveszi a környezet hőmérsékletét, és "hidegen hagyja" hogy lassú melegítés után megfő. Legalábbis így mondják, én nem próbáltam :)

Előzmény: The Dark Side of the Moon (14093)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!