Keresés

Részletes keresés

Kanimani Creative Commons License 2019.03.26 0 0 26244

Én csak szőlöcukrot ratam bele, szépen leerjedt. Szerintem a tiéd is jó úton halad.

macokk Creative Commons License 2019.03.25 0 0 26243

A keg alja domború, a fűtőelem sík. Egy pontban érintkezik, a levegő pedig jó szigetelő . 

Előzmény: Mormota720 (26232)
Hardude Creative Commons License 2019.03.25 0 0 26242

Igen azt akartam írni csak hülye vagyok :D ! Amúgy ha 1032-ről lement 1020-ra akkor nincs miért aggódni, megy az rendesen. Amúgy ez melyik sűrítmény ha kérdezhetem? Direkt akartad hogy alacsony legyen az OG-d?

Előzmény: kardosur (26239)
Mormota720 Creative Commons License 2019.03.25 0 0 26241

Oké, de az a fűtőszál mennyi idő alatt melegít fel mondjuk 20 liter vizet cefrézési (kb. 70°C) hőfokra?

Előzmény: Tótikám (26237)
nantuyou Creative Commons License 2019.03.25 0 0 26240

Ez a sokadik sűritményes söröm, csak még nem használtam szőlőcukrot az indulás 1032, most 2nap után 1020. Valami csak van, hab van a tetején. Valószínűleg valahol ereszt az erjesztőhordóm. 

Előzmény: Tótikám (26236)
kardosur Creative Commons License 2019.03.25 0 1 26239

Gondolom sűrítményből főz. Egyébként kotyogót akartál írni, nem fokolót, ugye?

Előzmény: Hardude (26235)
kardosur Creative Commons License 2019.03.25 0 0 26238

Én kérek elnézést. Tulajdonképpen mindannyian segíteni akartunk.
Sajnos én még nem tartok ott a komlóismeretben, mint Ti, hogy önállóan tudjak tervezni. Egyenlőre még csak kis változtatásokkal merek recepteket megfőzni. (főleg másolok).

Előzmény: Tótikám (26229)
Tótikám Creative Commons License 2019.03.25 0 0 26237

Tri Clamp csatlakozón keresztül inox fűtőszál 3-5 kw szabályozhatóan. Talán kisebb a leégés veszély. Brew boss  ,Electric brewery. You-Tube a barátunk.

Előzmény: Mormota720 (26232)
Tótikám Creative Commons License 2019.03.25 0 0 26236

Gyakori kérdésekre válaszok kezdőknek azaz A FAKU.  Refraktóméter csak kalkulátorral jó, fokoló az igazi.

Előzmény: nantuyou (26234)
Hardude Creative Commons License 2019.03.24 0 0 26235

Miért kevertél bele szőlőcukrot? Palackozni fogsz? Növelni akarod az alkoholfokot az erjedő sörlében? Amúgy a fokoló nem megbízható ilyen szempontból inkább csak szemléltetésre jó.

Előzmény: nantuyou (26234)
nantuyou Creative Commons License 2019.03.24 0 0 26234

Szóval Irish Stout, fél kg cukor, fél kg szőlőcukor dextróz. Bekevertem és 32 órája csend van a kotyogó még egyet sem buggyant. Normális ez?? 

Előzmény: Kanimani (26231)
Hardude Creative Commons License 2019.03.24 0 0 26233

Sziasztok! Valaki nem ismeri véletlenül a Legendában kapható Kojo No Tsuki összetételét? Az tuti hogy valami faék egyszerűségű a malátázása de a komlózása érdekelne. Abban is biztos vagyok hogy Sorachi Ace van benne komlóként csak nem tudom mennyi.

ui: Használt már valaki sorachi acet?

Mormota720 Creative Commons License 2019.03.24 0 0 26232

Brew Monk és társaik milyen gyorsan melegítenek? Ma kicsit kísérleteztem egy felül kivágott 50 literes KEG-gel. Alászereltem 2 db 1200 wattos kerámialapos főzőlapba való fűtőbetétet, de 10 liter vizet 30perc alatt kb. 60 fokra melegített fel. Pedig úgy gondolom, a főzőgépekben is valahogy így van a fűtés kialakítva.

 

 

Kanimani Creative Commons License 2019.03.24 0 0 26231

Én használtam szőlőcukrot.

nantuyou Creative Commons License 2019.03.23 0 0 26230

Üdv  Használt már valaki cukor helyett szölőcukor dextrózt ?

Tótikám Creative Commons License 2019.03.22 0 0 26229

Bocsánat de ezt mi benéztük. De ha  kedved van hozzá tedd fel a te is elgondolásodat. Másoktól is jöhet recept bátran.

Előzmény: kardosur (26226)
mr.mip08 Creative Commons License 2019.03.21 0 0 26228

Sziasztok!

 

Hétvégére tervezve van egy baráti sörfőzés, csak sajnos amatőr módon elfelejtettem roppantott formában megrendelni a malátát...

 

Esetleg van valaki, aki megoldaná a problémámat honorárium fejében, Szeged és környékén?

 

Köszönöm a segítséget! 

Coco80 Creative Commons License 2019.03.21 0 0 26227

Sziasztok!

Köszönöm a tanácsokat. Komlót valóban nem írtam, de a következő volt

30g Chinook forrás kezdetekor.

15g Amarillo utolsó 15perc

15g Cascade utolsó 15 perc

Hideg komló ugye még nem volt. 30g Citra, 15g v.cascade, vagy amarillo.

Üdv.

kardosur Creative Commons License 2019.03.21 0 0 26226

Bocsánat, én csak Coco80 receptjét vittem fel a SörKovács-ra, hogy ajánljam neki a programot és szemléltessem a vízmennyiségeket az ő maláta adagjához, mivel azzal voltak problémái az Úrnak. Ha olvastátok, ezek az ő malátái.
A komlót valóban csak én rögtönöztem hozzá, hogy az is legyen benne, nem különösen variáltam vele, az igaz. Ő arról nem írt.

Előzmény: Tótikám (26225)
Tótikám Creative Commons License 2019.03.21 0 0 26225

Az én cseréim: caramunich és zab pehely helyet, búza, búzapehely, pici melanoidin. Komlók : chinook,citra , mozaik,hasonlóan mint Hardude írta.Persze te söröd, ez csak elmélkedés.

Előzmény: kardosur (26220)
Hardude Creative Commons License 2019.03.20 0 0 26224

Érdekes egy ipa recept. Én mondjuk kicserélném a zabot és a cara münichet egy az egyben carapilsre. De a legfurább az a 30g komó. Stoutba is többet raknék igaz kisebb alfasavval rendelkező komlóból. Amcsik pont a másik véglet, egy 20 literes főzethez elhasználnak hidegkomlóval együtt 200-300 grammot. Ez valahol az arany középút komlózás terén szerintem: forralás kezdete 30g warrior ,50 perc után 30g citra, whirlpool 30g citra , 3 nap után az erjesztőben 50g citra

 

Előzmény: kardosur (26220)
Coco80 Creative Commons License 2019.03.20 0 0 26223

Ohhhh.Köszi:)

Előzmény: Hank Evans (26222)
Hank Evans Creative Commons License 2019.03.19 0 0 26222

Fedőt semmiképpen ne használj, mert az egész főzetet tönkreteheted. Így a forraláskor a DMS (dimetil szulfid) nem tud eltávozni a gőzzel együtt, más illékony anyagok mellett, ami ízhibát okoz. Inkább vedd ketté a sörlevet és forrald kisebb edényben kétszerre, de fedő nélkül. A megoldás valóban a gázzsámoly lesz.

Előzmény: Coco80 (26221)
Coco80 Creative Commons License 2019.03.19 0 0 26221

Nagyon köszönöm! Sokat tanultam ma is.:) Legközelebb használom. a fedőt most muszáj volt használni, mert a konyhába a tűzhelyen nem tudom jobban elérni hogy rendesen bugyogjon. Hamarosan kapok normális gáz zsámolyt amivel ez a része kiküszöbölhető.

Még egyszer köszönöm mindenkinek.

 

Előzmény: kardosur (26220)
kardosur Creative Commons License 2019.03.19 0 0 26220

Pikk-pakk

Előzmény: Coco80 (26217)
kardosur Creative Commons License 2019.03.19 0 0 26219

Ezzel a programmal (is) pillanatok alatt tudsz cefrézést tervezni.

https://gasztrogarazs.blog.hu/2015/06/03/beersmith_sor_recept_tervezes_amerikai_modra_magyarul

Előzmény: Coco80 (26217)
acerola Creative Commons License 2019.03.19 0 2 26218
Szerintem inkább a máslóvíz volt túl sok. Meg egyáltalán a víz. A maláta kilónként durván 1 liter vizet nyel el. Tehát kb 8+27 liter sörleved lehetett a máslás végére. Azaz kb 8 litert kiöntöttél. Itt volt az a cukor, ami hiányzott. Ha ezt besűríted külön és hozzáadod, akkor közebb lett volna a cél. Ja és a fedő a forralás közben nem ajánlott.
Előzmény: Coco80 (26217)
Coco80 Creative Commons License 2019.03.19 0 0 26217

Ohhh erre nem gondoltam.:( 15-20 Liter kb. jó lett volna?

köszi a válaszokat.:)

Üdv.

Cocó

Előzmény: novakszab (26216)
novakszab Creative Commons License 2019.03.19 0 0 26216

Ennyi malátához nekem nagyon kevésnek tűnik a cefrézővíz.

Előzmény: Coco80 (26213)
Coco80 Creative Commons License 2019.03.18 0 0 26215

Forralásnál sajnos nem tudtam beleönteni mind a kb.27 litert a lábosba, mivel a fedőt nem tudtam volna rátenni a 30 literes edényre, ezért sajnos egy pár litert ki kellett borítanom. kb. 23,24 liter lehetett forralásnál az edénybe. (70,80perc). Az erjesztő vödörbe 19,5 liter tudtam átfejteni.

Üdv.Cocó

Előzmény: Hank Evans (26214)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!