Igen azt akartam írni csak hülye vagyok :D ! Amúgy ha 1032-ről lement 1020-ra akkor nincs miért aggódni, megy az rendesen. Amúgy ez melyik sűrítmény ha kérdezhetem? Direkt akartad hogy alacsony legyen az OG-d?
Ez a sokadik sűritményes söröm, csak még nem használtam szőlőcukrot az indulás 1032, most 2nap után 1020. Valami csak van, hab van a tetején. Valószínűleg valahol ereszt az erjesztőhordóm.
Én kérek elnézést. Tulajdonképpen mindannyian segíteni akartunk. Sajnos én még nem tartok ott a komlóismeretben, mint Ti, hogy önállóan tudjak tervezni. Egyenlőre még csak kis változtatásokkal merek recepteket megfőzni. (főleg másolok).
Miért kevertél bele szőlőcukrot? Palackozni fogsz? Növelni akarod az alkoholfokot az erjedő sörlében? Amúgy a fokoló nem megbízható ilyen szempontból inkább csak szemléltetésre jó.
Sziasztok! Valaki nem ismeri véletlenül a Legendában kapható Kojo No Tsuki összetételét? Az tuti hogy valami faék egyszerűségű a malátázása de a komlózása érdekelne. Abban is biztos vagyok hogy Sorachi Ace van benne komlóként csak nem tudom mennyi.
Brew Monk és társaik milyen gyorsan melegítenek? Ma kicsit kísérleteztem egy felül kivágott 50 literes KEG-gel. Alászereltem 2 db 1200 wattos kerámialapos főzőlapba való fűtőbetétet, de 10 liter vizet 30perc alatt kb. 60 fokra melegített fel. Pedig úgy gondolom, a főzőgépekben is valahogy így van a fűtés kialakítva.
Bocsánat, én csak Coco80 receptjét vittem fel a SörKovács-ra, hogy ajánljam neki a programot és szemléltessem a vízmennyiségeket az ő maláta adagjához, mivel azzal voltak problémái az Úrnak. Ha olvastátok, ezek az ő malátái. A komlót valóban csak én rögtönöztem hozzá, hogy az is legyen benne, nem különösen variáltam vele, az igaz. Ő arról nem írt.
Az én cseréim: caramunich és zab pehely helyet, búza, búzapehely, pici melanoidin. Komlók : chinook,citra , mozaik,hasonlóan mint Hardude írta.Persze te söröd, ez csak elmélkedés.
Érdekes egy ipa recept. Én mondjuk kicserélném a zabot és a cara münichet egy az egyben carapilsre. De a legfurább az a 30g komó. Stoutba is többet raknék igaz kisebb alfasavval rendelkező komlóból. Amcsik pont a másik véglet, egy 20 literes főzethez elhasználnak hidegkomlóval együtt 200-300 grammot. Ez valahol az arany középút komlózás terén szerintem: forralás kezdete 30g warrior ,50 perc után 30g citra, whirlpool 30g citra , 3 nap után az erjesztőben 50g citra
Fedőt semmiképpen ne használj, mert az egész főzetet tönkreteheted. Így a forraláskor a DMS (dimetil szulfid) nem tud eltávozni a gőzzel együtt, más illékony anyagok mellett, ami ízhibát okoz. Inkább vedd ketté a sörlevet és forrald kisebb edényben kétszerre, de fedő nélkül. A megoldás valóban a gázzsámoly lesz.
Nagyon köszönöm! Sokat tanultam ma is.:) Legközelebb használom. a fedőt most muszáj volt használni, mert a konyhába a tűzhelyen nem tudom jobban elérni hogy rendesen bugyogjon. Hamarosan kapok normális gáz zsámolyt amivel ez a része kiküszöbölhető.
Szerintem inkább a máslóvíz volt túl sok. Meg egyáltalán a víz. A maláta kilónként durván 1 liter vizet nyel el. Tehát kb 8+27 liter sörleved lehetett a máslás végére. Azaz kb 8 litert kiöntöttél. Itt volt az a cukor, ami hiányzott. Ha ezt besűríted külön és hozzáadod, akkor közebb lett volna a cél. Ja és a fedő a forralás közben nem ajánlott.
Forralásnál sajnos nem tudtam beleönteni mind a kb.27 litert a lábosba, mivel a fedőt nem tudtam volna rátenni a 30 literes edényre, ezért sajnos egy pár litert ki kellett borítanom. kb. 23,24 liter lehetett forralásnál az edénybe. (70,80perc). Az erjesztő vödörbe 19,5 liter tudtam átfejteni.