Ezt a topicot azért hozom létre, hogy itt megbeszélhessük az egyes Állati! topicokban felmerülő vitákat, veszekedéseket. Itt szabad vitatkozni, érvelni, támadni, védekezni, DE káromkodás, személyeskedés, és IRL adatok kiadása nélkül!
Remélem, ezt a topicot kitüntetett figyelemmel kísérik majd a tisztelt moderátorok, és megakadályozzák a viták törvénytelen elfajulását.
Valamint nagyon remélem, hogy itt nem ellenségek születnek majd...
Meg az se volt normális, hogy a frissen ellett nőstény görényt a kölykeivel kirakták az emberek elé.. Eleve hogy képzelik, hogy ott szaporítják az állatot.. másrészt meg képzeljétek el azt a stresszt, ami a nőstényt érhette, hogy a kölykei körül "ezer" vadidegen ember mászkál... Tudtommal azt a görit se tudták elhozni, mert amikor kiderült, hogy elhoznák, gyorsan eltüntették a kölykeivel együtt:(
Tavaly nyáron volt belőle cirkusz.Sejtem melyik kereskedésről beszélsz. Papírok nélkül árulják a göriket.Nem megfelelőek a körülményeik. Ha valaki szóváteszi akkor eldugják a raktárban.Kari körül meglépett tölük göri.A mozgólépcsö kapta el a lábát. orvoshoz sem vitték.Kegyetlen ami ott megy.
"Itt többen elfogadjuk,hogy Te a vadvilágot értékeled,de vagyunk egy páran,akiknek a kóbor kutyák a szívügyük,Te miért nem tudod ezt elfogadni?"
Mert itt egyáltalán nem arról van szó, hogy kinek mi a szívügye, hanem objektív értékekről. A vadvilág objektíve képvisel egyfajta ökológiai értéket, a kóbor kutya pedig objektíve nem képvisel semmilyen értéket.
"És egyáltalán honnan veszed veszed a bátorságot,hogy egy állatvédőt,állatmentőt nulla tudással vádolj meg?"
Nem kell nekem vádolnom, ők (nagy részük) épp elég tanúságot szolgáltat a felkészületlenségéről. Aki kóbor kutyát akar menteni az erdőből, az már eleve tanújelét adta, hogy fogalma sincs az ottani körülményekről.
Mindenki menjen nyugodtan kirándulni, de az erdőben viselkedjen úgy, ahogy ott kell. Ne szemeteljen, ne zajongjon, ne okozzon erdőtüzet, és akkor nincs semmi baj.
"Naponta találkozom a vadőrökkel,nagyon jóban vagyok velük,eszük ágában sincs kilőni az erdőbe betévedt kutyákat,hiszen itt vidéken,nagyon sok kutya "önsétáltatja" magát arra.Általában hagyják,mert tudják,hogy nem bántják a vadakat,vagy befogják,és hazaviszik a gazdájának."
Akkor azok a vadőrök nem látják el munkaköri kötelességüket.
Senki nem lődöz feleslegesen. Egy kóbor kutya lelövése nem felesleges lődözés, és nem is agresszió, hanem a vadállomány védelme.
"Egyébként meggyőződésem,és beszéltem erről az itteni vadőrökkel is,egy erdőbe betévedt,rémült kutya,sokkal jobban fél,minthogy egyből nekiessen egy őznek."
Fentebb leírtam,hogy milyen lehetőségek is vannak.Normális vadőrök,vadászok,szeretik az állatokat,még a kutyákat is,nem lődőznek rájuk feleslegesen. De például az is egy megoldás lenne,ha felvilágosítanák az embereket,hogy ugyan már ne zavarja ki a kutyáját a világból,hogy az erdőbe kényszerüljön,és éhségében a vadat támadja.Tudom,hosszabb időt venne igénybe,de mindenhez idő kell,nem az agresszió az egyetlen módszer. Egyébként meggyőződésem,és beszéltem erről az itteni vadőrökkel is,egy erdőbe betévedt,rémült kutya,sokkal jobban fél,minthogy egyből nekiessen egy őznek. Főleg ha egy tacskóról beszélünk,aki még a méreteiből adódóan sem képes ilyesmire.
Elnézést hogy én válaszolok,nem nekem írtad.De egyáltalán nem biztos,hogy ami Neked értéktelen,az másnak is az.Millió ember él a földön,ezeknek az embereknek mind más az értékrendük.Itt többen elfogadjuk,hogy Te a vadvilágot értékeled,de vagyunk egy páran,akiknek a kóbor kutyák a szívügyük,Te miért nem tudod ezt elfogadni? És egyáltalán honnan veszed veszed a bátorságot,hogy egy állatvédőt,állatmentőt nulla tudással vádolj meg?Miből gondolod,hogy nulla tudással kutyák ezreit tudják a mélypontról visszahozni?Próbálj meg Te,egy acsargó,kapkodó,sérelmei,elszenvedett kínzásai miatt félig elvadult kutyából,értékes,nyugodt,emberekkel,gyerekkel toleráns kutyát csinálni.Meg fogod látni,hogy nem is olyan egyszerű dolog az,kell hozzá némi hozzáértés,és tudás.Nem lehet mindenki vadvédő.Te az vagy,ám legyen.De ne ócsárold le azokat,akik nem a Te oldaladon állnak,mert ők is lehetnek értékes emberek. Ha egy erdőben elszabadult kutyát kell kimenteni,aki kétségbeesésében beveti magát oda,nem hinném,hogy annyira zavarná a vadakat,hogy maradandó károsodást okozna nekik. Ez meg már nonszensz,hogy még még kirándulni sem mehet el az ember,mert megzavarja a vadak nyugalmát.Én szeretem az erdőt,a jó levegőt,szeretek kirándulni, mondjak le róla,nehogy egy őzike szívrohamot kapjon tőlem?Annál több esze van az őzikének,hogy előjöjjön,ha én arra sétálok.A budakeszi vadaspark kifejezetten erre van kitalálva,hogy ott láthassuk a vadak életét,régen sokan jártam oda,bár most nem tudom mi van ott.Semmi bajuk nem lett a vadaknak. Itt,ahol én lakom,naponta járok ki az erdőbe a kutyáimmal sétálni,közel van.Sokszor találkozunk rókával,őzekkel,mókusokkal,még egyszer sem vettem észre,hogy lelki megrázkódtatást okozott volna nekik,hogy arra sétáltunk.Persze hozzáteszem,hogy a kutyáim nem kergetik őket,jól neveltek.Még a vizslám is! Naponta találkozom a vadőrökkel,nagyon jóban vagyok velük,eszük ágában sincs kilőni az erdőbe betévedt kutyákat,hiszen itt vidéken,nagyon sok kutya "önsétáltatja" magát arra.Általában hagyják,mert tudják,hogy nem bántják a vadakat,vagy befogják,és hazaviszik a gazdájának. Valahogy így is lehet.
Egyébként anyagias a térded kalácsa, kedves Spillo. :-) Szerinted miért kardoskodom a veszélyeztetett fajok mentése mellett? Azoknak miféle anyagi hasznuk lehet? Amikor én azt mondom, hogy a kóbor kutya értéktelen, akkor értelemszerűen nem anyagi természetű értékről beszélek, hanem ökológiairól.
Az én egyik mentett,senkinek sem kellő,értéktelen kutyám,is remek mozgássérült segítő kutya lett.És akkor még sorolhatnám az értéktelen kutyákat,pl. az erdőbe,gazdája által kikötött kaukázusi juhászt,akit nem kilőttek,hanem befogtak állatvédők,és ma már csodás gazda mellett,aki értő kézzel nyúlt hozzá,kiváló területőrző egy tanyán,és boldog életet él. Hány kutyát kötnek ki az erdőbe,és hagynák ott elpusztulni,pedig ezekből a kutyákból,ha tényleg értő kezekbe kerülnek,a legkiválóbb társak lesznek. A menhelyen levő lelki sérült kutyák kivétel nélkül mind egészséges kutyákká válnak, természetesen kellő rehabilitálás után.A kutyában megvan az a jó tulajdonság,ami emberekben ritkán,hogy bíznak bennünk.És hisznek abban az az emberben,aki szeretettel közeledik feléjük,feledve régi sérelmeiket. Nem a kilövés az egyetlen megoldás,hogy megoldjuk a kóbor kutyák problémáit. Persze ez a legegyszerűbb némely embernek,miért is kínlódna egy értéktelen korccsal.
Bocsánat,ha túl érzelgősre sikerült,de én pl. naponta olvasok,látok,befogadok értéktelen,senkinek sem kellő kutyákat,jobban értékelem őket,mint a tenyésztőtől vett méregdrága kutyákat.Akiknek természetes a kanapé,és mindent megkapnak,amire szükségük van.
Na, erre kíváncsi vagyok. Mi az ésszerűtlen a kilövésben? Ne (ál)humanista okot, hanem valódi észérvet mondj a kilövés ellen.
Az erdőket nem lehet a kóborkutyamentés színterévé változtatni, mert a sok külsős "önkéntes" zavarná a vadakat. Épp elég baj van a kirándulókkal, nincs szükség rá, hogy nulla tudású, önjelölt kutyamentők gyülekezzenek az erdőkben. Ott rendet tartani a vadőr dolga, és kész.
A csalétkekre jönne minden, csak kutya nem, mert ezek nem fogadják el a kirakott kaját. Egyébként is hogyan képzeled? Huszonnégy órában ott ülne valaki a csalétkek közelében altatópuskával? Nincs annyi kóbor kutya, hogy ennek értelme legyen. Még ha mennének is a csalira, heti-kétheti egy lenne az eredmény. Emiatt ülne kint valaki non stop?
Ráadásul megint megkérdem, hogy az egész hajcihőnek mi az értelme. Ne feledjük, hogy kóbor kutyákról beszélünk, melyek abszolút értéktelenek, neked is csak azért jelentenek valamit, mert fanatikus kutyás vagy. Egyszerűen - objektíve - nem érik meg az erőfeszítést, pláne addig, amíg a rájuk fordított pénznek jó helye lenne náluk sokkal fontosabb, veszélyeztetett fajok mentésének programjaiban.
Azért, mert ésszerű. A csalétkezés és altatás költséges, külön emberek kellenek rá, azt az energiát lehetne valóban fontos problémák megoldására (pl. természetvédelemre) költeni, nem értéktelen kóbor kutyákra.
Személyeskedsz? Te is könnyen kirakva találhatod innen magad.
Ha nem látod a különbséget a fél világ üzleti érdekből való lerohanása és legyilkolása, valamint a természetpusztító kóbor kutyák kilövése között, akkor igen sajnállak.
Persze vannak helyek,ahol még nincs ilyen,de valahol a közelben van. Természetesen a körzetbe tartozó szervezetre gondoltam.Valahol a közelben biztos van egy menhely,akiket értesíteni lehet.Ezzel a módszerrel már vettek el kutyákat több helyen.Önkormányzat meg tudja mondani,hol a legközelebbi menhely./nem gyepi/
jaj ne is mond. ebben a kereskedésben egyszer voltak kisgörik is. nekem még nem volt életemben vadászgörényem (pedig szeretnék de asszem a rágcsálóim már kevésbé), de azért olyan piciket még sose láttam mint amilyenek ott voltak nyáron, szerintem még nem voltak leválasztható korban, be volt nekik rakva ilyen hús"konzerv" vagy nemtom mi az ilyen kis fémdolog amiben nekik való kaja van, (ezt most jól megaszontam..), és nem igazán ettek belőle, hogy odahajoltam a ketijükhöz mind odajött és sirt nekem. rémes volt. de nem csak ők sirtak, a mongolok és a deguk meg a patik is mind mind odajöttek könyörögni a ketrecek szélére..borzalmas volt..
A helyi állatvédő szervezetet kell megkeresni,kihívni őket.Ha ők úgy látják,hogy a körülmények tarthatatlanok,akkor feljelentést tesznek a rendőrségen,és utána rendőri kisérettel mennek ki.Elkobzás lehet belőle,büntetés,vagy megtiltják neki az állattartást.
Mi Katussal lemaradtunk a vitáról. Hogy miért is lett kitiltva a topic nyito na mindegy. Szerintünk is nagyon jó , hogy van és lesz egy ilyen topic hisz, kivitatkozhatja magát az ember, és talán akinek jó rálátása van már a dolgokra az megtudja győzni a kevésbé jó rálátással rendelkező topicolót a saját igazáról , ami valóban a helyes hozzáállás.
Sajnos ismerem a kereskedések körülményeit. Tisztelet a kivételnek. vadászgörényeket tartok.Minden évben mggyűlik velük a bajunk. Kereskedéssel jelenleg fellépni csak az apeh-nál lehet.Tavaly Újpalotán azt mondta a főállatorovos, hogy készül az új állatartási szabályozás ami kiterjed a vadászgörényekre ill. a kereskedésekre is.Eddig semmi látszatja.
Tényleg nem tudtam, hogy kitiltották. Egyébként nem bántotta senki, kisebbeknél előfordul, hogy érvek hiányában azzal zárják le a vitát, hogy csúnyát mondanak és ezzel befejezik. Nagyobbak elgondolkodnak és bocsánatot kérnek. Itt szabad vitatkozni, érvelni, támadni, védekezni, ez áll a preambulumban. Ha mindenki megsértődik, ha valaki mást mond, akkor elhal ez a topic. Pedig jó ! :)
Nem nagyon értelek , hisz épp az Amcsik ellen háborogsz, hogy mindenkit kinyírnak , szétlőnek, szétbombáznak , stb... Erre te mit akarsz sunyi mód becserkészni egy állatot és a kellő távolságból kilőni. Ez ám a nagy dícsőség. Büszke lehetsz magadra. Tipikus lusta magyar ember megtestesítője vagy. Egyébként ha ennyire lődözni akarsz miért nem mész önkéntesként Irakba? Az gondolom már nem tetszene hisz vissza is lőnek...
én ebben az ÁNTSZ-es meg hatósági állatorvosos buliban nagyot csalódtam. van egy állatkereskedés, amit elég hosszú ideje be akarunk záratni mert olyan rémesek ott a körülmények hogy mindenki aki ott járt,aszerint ez bőven kimeriti az állatkinzás fogalmát. a koszról (minden állatkereskedésben van kosz ahol vannak állatok,ez elkerülhetetlen, de azért hogy vastagon álljon a por és a pókháló és minden kapható cucc holt koszos...), a bűzről (be kellett fognom az orrom), és a sötétségről. Sehol egy itató vagy etető vagy legalább halvány szikrája annak, hogy ott szokták az állatokat gondozni..rémes egy hely..én hoztam onnan ki egy kismalacot akiről azt hazudta hogy úgy született, Crazy a szárnyai alá vette a kis újszülöttet és mint tapasztalt tmalacos, egyből megmondta hogy a fülével nem igy született hanem lerágta a többi malac, a szemével sem úgy született hanem valami megszúrta. a szeme rendbejött, a füle ugye nem nőhetett már vissza, de sajnos elvitte két hét után egy hasmenés. én akkor olyan mérges voltam arra az emberre.. az önkormányzatál nem csak mi,hanem állatvédők,sőt egy közeli kereskedés és magánemberek is feljelentették már. szerintetek megfordult ott valaha is egy hatósági állatorvos vagy ÁNTSZ-es? soha..mert magasról tesznek az ilyen esetekre. a TV volt az egyetlen esélyünk, de az utolsó pillanatban visszamondták a rejtettkamerás akciót. igy nem tehetek énse mást,csak nem megyek be, mert tuti megint kihozok onnan valamit..ha nem látom nem fáj..de ennél többet nagyon nem lehet tenni..:(
Nem vagyok kutyatenyésztő de annyit tudok, ha nem megfelelőek a körülmények akkor értesíteni lehet az ÁNTSZ-t ill. a helyi Hatósági Állatorvost.Minden Önkormányzatnak van .
Lenne egy kérdésem, főleg azok irányába, akik kutyatenyésztéssel foglalkoznak..
Ha az ember tudomást szerez egy szaporítóról, aki elég rossz körülmények között tart sok-sok kutyát (sárból eszik, vödörből esővizet iszik, minimális alapterületen van összezsúfolva a rengeteg állat), és pénzt kér a kölykökért (persze törzskönyvük nincs), mit lehet tenni ilyenkor?
persze, ha senki nem venne tőlük kutyát, megoldódna a dolog, de ez ugye hiú remény.
Kimeríti ez az állatkínzás fogalmát? Rá lehet szabadítani az állatvédőket, rendőröket, el lehet koboztatni tőle a kutyákat?
(csak azért kérdezem, mert nemrég egy barátom az elpusztult öreg németjuhásza "helyére" keresett kutyát. Ajánlottak neki egy "tenyésztőt", még szerencse, hogy előre felhívtam a figyelmét az ilyen renitens szaporítókra, így azonnal fordult is ki onnan, és végül az Illatosról hoztak el egy kis keveréket. De azzal a "tenyésztővel" sztem kéne valamit csinálni...)
Ez mind szép, ám nem a kóbor kutya szelídítése a gond, hanem a befogása. Már ha nem rémült kis ölebről van szó, hanem mondjuk egy elvadult vizslakorcsról. Nem hiszem, hogy az ismerőseid ilyeneket fognak be, mert ezek kerülik az embert, mint a tüzet, lőtávra cserkészni is nehéz őket.
Szóval szerintem a kilövés akkor sem indokolatlan, ha nem háromszázezer, hanem csak három megfohatatlan kóbor kutya rohangál az országban. A számuk hosszútávú és tartós csökkenését mindenképpen a szabályozás és az ivartalanítás hozza majd (ha sikerül valaha keresztülvinni), de a kevés számú kóborebet ugyanúgy ki kell lőni, mint a sokat.
hát azért ez nem minden esetben igaz. a menhelyi kutyusok többsége olyan szeretetéhes, hogy szomjazik egy új gazdira, nem lelkisérült, csak szomorú és csalódott, és minden vágya hogy hű társa lehessen valakinek mégegyszer. a menhelyi kutyusok általában hálásabbak mint a többiek, mert már egyszer megjárták a hadak útját, és ettől érdekes módon megszelidültek. az embereknél meg ez nagyon másképp működik. de egy gyerek sem lesz feltétlen lelki sérült, ez személyiség függő, és persze nagyban függ a körülményektől is. és van akinek nem lehet gyereke, annak marad az árvaház. sok az olyan gyerek ott is akinek minden álma egy új család. itt nem használati cikkekről van szó, hanem érző lényekről. ez olyan ha használt már nem kell kifogás. nagyon nem szép dolog.
és az sem szép dolog hogy az ilyen "ingyen" embereknek az állatok fogyóeszközök. mert akkor már nem is veszi meg a jobb tápot, hanem eteti a saját kajájával, ami jó lehet hogy van akinél működik, de nem a legegészségesebb, legtöbbször betegséget és elhizást okoz ami nemjó a kutyának. persze kellő odafigyeléssel akár még jobb is lehet mint a kész tápok.