Lassan nekünk, a természetet tisztelő és védő túrázóknak (akik nem mellesleg quad-dal járnak) kell szégyenkeznünk : a saját fajtánk miatt.
http://index.hu/politika/bulvar/motbukk1119/
Önszabályozást is végrehajtunk - ha kell, és ha lesz partner benne. Na ehhez várom itten a segítségeket...
...az, hogy nem találkoztatok turistákkal, hogy múlott rajtatok?...
Nagyon egyszerű. Ahogy nincs semmilyen SZABADnak hirdetett tevékenységben (motorozás, repülés stb) valódi SZABADSÁG , úgy a quad túrázás sem arról szól, hogy 'megyek amerre látok'.
Egyrészt helyismeret kell, és ez nem abból áll hogy ott lakom három éve a környéken, vagy egyszer már jártam erre valakivel... Ismerni kell igényeinket, határainkat, és kicsit "kívülről" kell tekintenünk tevékenységünkre. Ez a módja, hogy hosszú távon, békésen teljenek hobbinkkal töltött napjaink. (ellentétben egyes MÉRTÉKADÓ újságcikkekkel, miszerint a tilosban járás, és a riogatás számunkra az egyetlen élményszerzés. Ez egy f@szság.) Lehet hogy csak 4-5 km-en múlik, és túristák hada miatt kellett volna minduntalan félreállnunk, leállítanunk a vasakat, vagy épp hallgatni a szitokszavakat. De nem így történt - mi a magunk útján, kultúráltan, és a jó idő okán valószínűleg ők is hasonlóképp - valahol máshol.
És a háttér: a kipufogók gyáriak, ami azt jelenti, hogy autókétól nem hangosabb - a motorok ált. 1-2 évesek, tehát műszakilag fittebbek a Magyar átlag járműveknél, és környezetbarátabb működésűek. És ami a legfontosabb: fejben rendben van mindeki, akit meghívunk magunkkal. És ha nem is célirányosan, de végülis ez lesz eszköze/módja az önszabályozásnak: aki barom módon megy, előbb utóbb bírságot kap, összetöri magát, vagy - mivel meghívást nem kap - partnerek nélkül marad. Megunja, és eladja a gépet. Aki pedig tesz érte hogy motorozhasson, az -talán- továbbra is hódolhat ennek a sportnak.
Darwin örül, és mi magunk is: az evolúció virágzik.
Attól még ő elöbb itt volt mint mi emberek, csak szegényem nem tehet róla hogy ekkora és hogy az a kitinpáncél nem védi meg a rovarirtótól....megnézném mi lenne ha hirtelen minden rovar 1,5m es lenne, tudom én is meghalnék a földön mindenkivel együtt, de akkor mi lenne?
"...tízből három un.sportquad volt de mivel ezek vezetői is tudták hogy kell túrázni semmi gond nem volt velük! ...ahol kellett rásegitettünk a kétkerékhajtású gépeknek! Megjegyzem nem túl sokszor volt rá szükség mert a jó kezekben voltak a gépek!..."
Naaa Teeee, még elpirulok! :-)))
Jani mesélte a baromfejű Kia-s köcsögöt a körforgalomban ? Látjátok, nem kell ahhoz se quad, se crossmotor hogy valaki 'pusztítást' végezzen - majdnem törött Kia ajtó/Polaris első rész lett a vége, és nem az autóson múlott hogy nem lett az. (Más kérdés, hogy utána szerintem más is tört volna.. :-)))
Úgyértem persze, hogy a pálca a feje felett tört volna, mielőtt valaki becopyzza és hetekig csámcsog rajta ! :-(
Egyébként meg most megyek egy ujságiróhoz mert szólt,hogy a hétvégén kifeszitett dróttal találkoztak KÖZUTON és van róla felvétel valamint más is szólt,hogy szöges deszkát ásnak a földbe!
Európában valószínűleg nem volna rá szükség, ilyen az amikor a törvénytelenség törvénytelenséget szül.
Egy galamblelkű barátom aki a szúnyogot is rábeszéléssel hessegeti, eljutott odáig hogy műszaki megoldásokat ötöl ki a patakmederben úttalan utakon sportolók ellen.
Mindaddig amíg a derék kvadosaink be nem érnek agyban Európába!
"Alapvető probléma az az elterjedt vélekedés, hogy ahol tábla nem tiltja, ott akár terepmotorozni, quadozni is lehet. Minden természeti területnek van azonban tulajdonosa, akinek a hozzájárulása nélkül minden tevékenység eleve jogellenes. A tulajdonos hozzájárulása mellett ugyanolyan feltétel az előírt hatósági engedély is, a jogszerűséghez pedig mindkét feltétel együttes teljesítése szükséges."
Az nem számít mikor lekaszálják a zalapartot traktorral felborítva ezzel az ott élő talajkultúrát, az apró rovarok, emlősök,rágcsálók által alkotott biokultúrát? A kasza levágja a védett kockás liliomot is....vagy kér kerék nyomán ezt tilos de hektárokat levágni a törvény ellenére az legális??????
Én meg erre kérek hatályos törvényt ami ezt megengedi, linket vagy bármit!!!!!!!
Én is sokat túrázom olyan helyeken, amelyek úgymond nem számítanak frekventáltnak a gyalogosok körében, ott igazából nem is zavarnak. Pl találkoztam kettő quadossal nemrég valahol Diósviszló és Drávaszerdahely között egy földesúton a mező közepén, ott nem zavartak, ellenben ha pl a Jakab-hegyen futok össze velük, akkor kurvamérges vagyok.
nyilván eltapostál több növényt, állatot. azért írtam hogy hagyjuk, mert ez más téma, mint ahogy gyalogoson is megölök több élőlényt. honnan kapjátok a milliárdos dumát? link?
világos, bár én tipikusan az a túrista vagyok, aki nem a tipikusan túristák által látogatott utakon szoktam túrázni. ezt inkább véletlennek nevezném. a zéró károkozásról azért ne álljunk le vitázni, ezt nem tudhatod. de mielőtt belekötsz: igen, akár gyalogosan is okozhatok kárt.