Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
Sajnos a Dt-t nem igazán tudom hogyan kellene emelni. Alacsony, I-s fokozaton addig ég nyugodtam amíg le nem ég kb. a fele töltet. Egy - másfél óra után ha rendesen meg volt pakolva (ez nálam max fél töltet!) valamelyik táskában forrni kezd a víz.
Ez az állapot addig tart amíg szinte le nem ég az egész töltet. Rendesen nem lehet megpakolni a kazánt, mert nem bírom hallgatni a rotyogást! Szerintem I. fokozaton keveset emel és ha nő a szállítandó vízmennyiség beindul a kazán, nyit az ESBE már nem tudom levenni a hőt, mert kéne a nagyobb tömegáram, de már csökken ( vagy nincs is meg) a szükséges emelési magasság.
II-s, ill. III-s fokozaton is jelentkezik a megforrás, de kevésbé intenzív, de a Dt 5 ill. 4 fok lehet. Próbáltam növelni az előremenőt is majd csökkenteni a visszatérőt is . Az eredmény elkeserítő. Forrt mint a teavíz, de a Dt. nem változott.
A fortyogás nem visszatérő és nem előremenő függő, hanem főleg a parázs mennyiségétől és a tűz intenzitásától függ. Erre a megfigyelésre jutottam. A tüzelő 12 cm-nél vastagabb 50 cm hosszú a havas, takaratlan, rakatról vasárnap leszedet 10 éves akác.
Próbáld a primert félig nyitva állítani, a szekundert félig-háromnegyedig nyitva állítani, talán segíthet a visszaböfögésben.
Nyitott vagy zárt a rendszered?
Küldtem emailt a résvezérlő tolóka rajzával, méretekkel.
A kapcsolási rajzot, NYÁK-tervet trakisbandi fórum társunktól kérd el légy szíves, ezt Ő fejlesztette ki, és nekem nem illik ezt tovább adni,csak ha felhatalmazna. A gmailos email címre írjál, biztosan segíteni fog.Egyéb kérdésekben szívesen segítek.
Akkor a legjobb hatásfok szempontjából a beállítás ha minél nagyobb a Dt. az előre menő és a visszatérő között, az ajánlott füsthő mellett.Ez jól hangzik de a megvalósítás már nehezebb, SántaLászló fórumtársunk hőmennyiségmérővel bizonyította ezt már pár éve lambdás Vigas kazánjával.
Próbálkozom... Akkor egyenlőre marad a kínlódás! A vastag fa még várat magára, mert van még 5-6 köbm. a már említett nem túl ideálisból.
Más.
Itt sokan 20-25 fok hőlépcsővel üzemelnek. Nálam sajnos vagy szerencsére (nem tudom eldönteni) jó lett az áramlás, szinte gravitációval is elindul a meleg a pufi felé: GF 25-60/ - I.:12 fok, -II.:7-8 fok, - III.:5fok.
vékony fával ráadásul fenyővel ahogy írod sok fagáz keletkezik, vastaggal kellene keverni
vagy
ventit nem lehet feljebb állítani? Vigason lehet +/-30%-al állítani, én az aprítékot így égettem +30% venti nagyobb fsg-t engedtem illetve növelned kel a hőelvonást, kisebb kazánvisszatérő hófok, vagy nagyobb tömegáram ezekkel játszjetsz
Ha meg tudod oldani rakj vastagabb fákat is a rakatba, mert így mindig befog durranni, meg vissza fog böfögni.Ezt csak akkor nem jelentkezne ha jóval nagyobb átfolyás lenne a kazánodban és nem modulálna a füsthő miatt a vezérlésed.Egy sor vékony egy sor vastag fa ha megoldható.Ezt az állapotot a lambda vezérlés sem fogja kezelni.
- A levegőt (primert, szekundert, ESBE CRA-t, szivattyút). Keresm az ideális értékeket.
- Tavaly bekészített, sok éves, talán már túzottan is száraz fenyő ami nem túl vastagra van hasogatva illetve akác botfa 3-8cm-es.
Egyből beidul, felszalad a füsthő leáll a venti és ettől túlgázosodik ezután visszaböfög néhányat.
Ha begerjed tisztességesen apró megforrások hallatszanak amíg nem csillapodik a tűz intenzitása és gőzbuborékok mennek a puffer felé.
Én a fára gyanakszom. Túl gyorsan gázosodik, szinte egyszerre gyullad be az egész rakat, megzavarja a vezérlőt. Túl nagyok a kilengések. Alig várom, hogy elfogyjon.
Köszi a képeket. A rajzot is elkérhetem, ha nem túl nagy kérés?
Szeretném megkérdezni, hogy mivel fog többet tudni így, mintha a gyári ventilator vezerlés juttat be egeshez szükseges levegőt?
Nekem is ladan x40 van. Begyujtástól a leégésig szabajozott az égés.
170es fgh próbálja tartani. Addig amig nem éri el a 85 vízhőfokot, kicsit fölé modulál 200-220 fgh-ig. Utána viszont leégésig 20-30% ventilátor fordulaton 170fgh. Amint elfogy a fa és 170 fgh alá esik, elkezdi emeli a ventilátor teljesítményét. 70 fgh időzítve kikapcsol.
Jelenleg nincs hiány érzetem, de biztos tud valamit a belimo. Hol nyulsz bele a folyamatba, és miert nem jó igy ahogy van?
Sziasztok. Új fűtésrendszer építése elött állok. Faelgázosítós kazánban gondolkodom. Unical gasogen tűnik nekem szimpatikusnak valakinek véleménye, tapasztalta? Radiátor és padlófűtés is lenne, érdemes e puffert beépíteni?
Sajnos nem ismerem a kazánodat , de nálam a nyitott csappatyúnál hozzáférhető a füstcső , ha nálad is, elég levegővel a kémény felé kifújni . Nekem van tisztítónyílás a füstcsövön mert olyat vettem és azért van benne kevés ,,hamu,, gyakorlatilag por ,ha nem lenne én a fentieket alkalmaznám, egy kompresszor 8-10 bar nyomás elintézi a kémény felé a tisztítást .
Segítséget szeretnék kérni a megvalósításhoz. Én is belevágnék.
Nagyon vegyes a tüzelőm. Az otthon töltött időm nagy részét a kazán mellett töltöm és állítgatom. Egy idő után már kezd unalmassá válni.
Kezdésnek a kacsolási rajz és a NYÁK-terv érdekelne illetve pirolizin kolléga szekunder csappantyú kialakítása, hogy el tudjak indulni, de minden egyéb információt és gyakorlati tanácsot szívesen fogadok. /Az email címem publikus./
Előre is köszönöm a segítséget.
Tisztelettel: Laca
u.i: Köszönöm szatti kollégának, hogy sok infóval, gyakorlati tapasztalattal segített a kazán beállításában!
nekem vízszintesen megy ki a Vigasból ~70cm a kéményhez évente 1-2x amikor a kazán hőcserélőt takarítom egy hosszú műanyag kefével kiseprem a kémény zsákrészbe a port
a 45fokba nem hiszem, hogy bármi megmaradna a 90°könyökbe meg a kazán kis csövébe lehet esetleg valami, amíg nem tapasztalt huzat csökkenést biztos nincs gond
Sziasztok. Füstcsövet milyen időközönként illik kitakarítani?
Nálam a felállás: kazánból kilépve 90 fok, majd 1m cső, majd 45 fok a kéménybe. Évi 30q fa durván. 2,5 szezon óta nem pucoltam, de nem nagyon van kedvem szétszedni, mert hőálló szilóval körbe kentem legutóbb.... Tisztító nyílás elég hozzáférhetetlen helyen van a könyökön.
így klasszikus értelemben nincs tengelye, működését a a kazánvezérlés biztosítja 60 foknál indul, 50 foknál leáll. A rendszer szivattyú csak akkor indul ha a "visszatérő ág" hőmérséklete 64 fokot eléri, (és leáll ha 62 fok alá süllyed) és az égéstermék hőmérséklete 65 fok felett van.