Szóljon ez a topic csak a MANDOLINról. Nem igaz, hogy az egész országban 3 év alatt nem sikerül 2-3 embernél többel találkoznom, akinek van ilyen hangszere. Úgyhogy írjatok bármiről, a mandolinotokról, kedvenc zenéről, példaképekről, itthoni koncertekről, tapasztalatokról.
Kívülről elsőre nem nagyon lehetett észrevenni (legfeljebb tapasztalt zenész- hangszerész szemmel - ez nem én vagyok :-), de ha belenéztünk a hanglyukba, akkor már látszott, hogy a vékony fém rúd azon része, ami nem közvetlenül a nyakon belül van, lefelé (a testnek befelé) ki van szakadva a kis járatából, a fajárata pedig szilánkokban. Ennek következtében a nyak elkezdett görbülni, és a vége felé, a tizenkettedik bundtól már nem zengtek ki a húrok. Hangszerésznek is megmutattam, azt mondta javíthatatlan (érthető is: a nyak belövéséhez pont a merevítő szálat kell állítgatni). Pedig a kezdetekkor jól szólt...
de merrefelé szakadt ki? feljött a fogólap?, vagy végighasadt hosszában a nyak?? mondjuk ez így erősen a garanciális kategóriába tartozik, főleg hogy 2 hónapja vetted... reméljük, a másikkal nem lesz ilyen gond! ja, Németországban jó kis biznisz lehet, több mint 2szer annyiért árulják a neten. Mondjuk biztos van költsége hogy elautókáznak Erdélybe az áruért meg vissza, de még így is baromira megérheti, ha valaki 2-3.000 eurót keres egy hónapban, annak nem tétel egy hangszerért a 2-300 euró.
Ez a banasmod figyelemre melto!! Szar hangszer a millios kategoriaban is van. A kerdes hogy valal-e felelosseget ra a tag. S itt valalt (pedig enm millios hangszerrol volt szo). Bravo!
Megosztom veletek buzukim feltámadásának történetét. Kb. két hónapja vettem egy Hora buzukit a nyíregyházi Opus hangszerbolttól. Meg voltam vele elégedve egészen addig, amíg váratlanul (vagy csak nem vettem észre időben) ki nem szakadt belőle a nyakmerevítő fémrúd, melynek következtében a nyak végzetes gellert kapott. Játszani még mindig lehetett rajta, de nyilvánvaló, hogy már nem "szólt" úgy, mint régen. Pénteken felhívtam a boltot, és megegyeztünk, hogy szerdán - azaz ma - meglátogatnak Budán. Ki is jött a boltos egy hangszerekkel megtömött transporterrel és egy pillanat alatt kicserélte! Az új modell masszívabbnak tűnik mint az elődje, más a dizájn is, színe is...
Szóval, az Opusnak jár egy piros pont a rugalmasságáért (elvégre húzhatták volna az időt, vagy megpróbálhatták volna rám kenni a hibát, ahogy azt sok "kedves" kereskedő meg szokta játszani, de ők nem: ők valóban korrektek voltak).
Jár azonban egy ideiglenes fekete pont a Horának (még eldől, hogyan muzsikál az új hangszer).
Hátha van rajta okulnivaló.
Ahogy nézegettem az eBay-t és a külföldi boltokat, nyomatják ott is a Horát rendesen bagóért, csak nem mindig írják ki a márkát, hanem vagy azt írják, hogy Irish bright (or black) bouzouki, és valahol az ismertetőben megemlítik a romániai eredetet, vagy Ozark név alatt hozzák forgalomba és szintén megemlítik, hogy "szolid vúd", meg Románia (ami egészen pontosan Erdély, Szászrégen).
Ezúton jelzem, hogy november 20-21-22-én bluegrass workshop (nem csak bluegrass zenészeknek) Nyíregyházán! Oktató zenekar: Kreni! Bővebb információ és jelentkezés a www.vazze.hu fórumában, a "Nyíregyháza workshop 2009" topicban.
Az IRA's Banda mandolinost keres Ír népzenéhez ! Novemberig még itthon van a mandósunk : az Ő segédletével gyorsan betanulhatnád a repertoárt ! Hogy lásd , halld , hogy milyen a vonal : ÍRA's Band Blarney Pilgrim a TeCsőn ( YouTube )
Inch meg szokott hasznalni olyan trukkoket is hogy megjelenik a mandolin. Elkezd rajta latvanyosan jatszani. S ha veletlen rakerdeznek "a szervek" akkor ugy tesz intha ez mar egy 1000 eves hangszer lenne. Csak regen jatszott rajta :)