Ne viccelj, a karton sör alap! :-) Némi bor v tömény is lehet, sosem volt probléma. Ha kutakodtak, akkor is a kishűtőt nézték, a nyrshús és a nagyon piacképes sajt miatt, hátha CSAK eladni viszem, de nem volt tételes elszámolás sosem.
Persze jó sörök kaphatóak ott is, de vannak kedvencek, ami tart, amíg tart!
(Sőt "egyesek" még Szlovákiából is szoktak hozni kedvencet. Igaz P.? )
Régen volt rémhír, hogy mindent elvettek, ami nem szendvics, de ennek min 20 éve.Ja és akkor is a horvátok meg a román tesóék annó, az átkos határán.
Így néz ki. Ha Miskolc-Ózd vonalon valaki el tud érte jönni, átpasszolom ingyen és bérmentve, még aug. 2-ig jó, kb. 1 gigát használtunk el. De tényleg baromi olcsó.
Az az igazság,hogy a sör illetve a bor miatt aggodok egy kicsit,mivel egy karton sört ,4l bort,és a megérkezés napjára (2 napra) elöre lefagyasztott ,otthon előre megfőzőtt ebédre valót ,valamint némi tejterméket szoktam vinni ugy kezdésnek.Persze nem előszőr utazom a balkánra,eddig semmi probléma nem volt a határnál(Samacnál,Orasjénál) ,de mivel olvastam,hogy nem rég Jasenovacnál néhány autot tételesen átvizsgáltak (nem magyarokat),és hamarosan vagy Gradiskánál vagy Jasenovacnál fogok átmenni a határon( Jajcéban foglaltunk egy éjszakára,majd tovább Montenegro) mely határátkelőket még nem ismerem,ezért érdeklődtem ,és köszönöm a megnyugtató választ.
Érdeklődnék ,hogy a Jasenovici határetkelőhöz mikor értetek,és mennyit kellett várni,illetve tapasztaltál-e bárkinél is tételes vámvizsgálatot?Ezt azért kérdezem,mert kb 1 hete irta valaki,hogy a határátkeléskor átkeléskor néhány autot átvizsgáltak.
Hogy kikerüljük a Vranduk alagutakat, mi most a Barcs-Jasenovac-Prinjavor-Sanski Most - Mliniste-Glamoc-Livno-Arzano-Ploce útvonalon jöttünk. Most jártam először erre, de végig jól lehetett haladni, alig volt forgalom, az út jó volt, csak kevés helyen volt szerpentines. Az egész bosnyák szakaszon csak egy alagút volt!
határ után szemben útkereszteződésnél szemben van egy nagy tábla: menjacnica (? ) lehet, nem pont így írják, a jegyzeteimben van felírva :), a településre beérve balra benzinkút, kicsivel utána lesz egy körforgalom, balra épület, annak az aljában trafik, mi ott váltottunk. A benzinkúton pedig ezt vettük: 15Gb net, 4 bosnyák márka, 30 napig használható.
Eszerint nem csak ott,mivel én már 3 alkalommal tankoltam ezen a kuton és egyben váltottam is.Én meg azt nem tudtam,hogy a szomszédos kutnál is lehet váltani.
Elfelejtettem megkérdezni,hogy mennyibe kerül,gondolom olyan 2 ,3 márka lehet,mivel kb 40 km hosszú.Még azt szeretném kérdezni,hogy a hid után,de még a bosnyák határ előtt van egy valutaváltó,aminek a nyitvatartása érdekelne.Vajon éjszaka is nyitva van?Ha nincs akkor ahogy a Samaci Nestro kutnál itt is bármelyik benzinkutnál váltanak hivatalosan?
Üdv mindenkinek, a vallás és a folklór szerelmesinek ki mit ajánl? melyik települést ? illetve a fővárosban milyen helyek vannak? az Art Kuća Sevdaha-t ismerem. ezen kívül van e valami más ? illetve apró hegyi falvakban milyenek az emberek mennyire vendégszeretőek?
Köszönöm a tippeket. Jasenovácot idén és azt hiszem Gabelát is te írtad le részletesen 2-3 éve. Időt és idegeskedést spóróltál meg vele nekem. :)
Nos egy kis időjárásjelentés Blaceból:
Tegnap megérkezésünkkor tudtunk fürödni és még napoztun is kicsinyt. De este komoly zuhé volt Ploce felől. Ma reggel hűvös, de napos időre ébredtünk és a levegő kb. 28-30 fok körülire melegedett mostanra. Mivel nincs hőmérőm, csak tippelem, de most megy a klíma a szobában, mert kint nagyon meleg van. Viszont a víz szerintem 23-24 foknál nem melegebb még itt az öbölben sem. Házigazdánk szerint holnaptól lassú melegedés, szerdától kánikula várható a térségben. Nagyjából ezt látom a DHMZ oldalán is. :)
Akkor lehet ez nem is olyan ritkaság. Ezzel szemben ma Gabela poljénél 5 autó állt előttünk és mikor odaértünk a bosnyák bódéhoz a határőr még csak nem is nyúlt a személyinkért, csak intett, hogy tovább. A horvát követte a példáját. Itt is 5 perc alatt átjutottunk. Nem tudom, mennyien lehettek így szombat 12.30 tájékán Metkovicnál, de tuti hamarabb átértünk, mintha ott jöttünk volna át. 13 órakor már itt a szálláson voltunk. :)