A Pass. caerulae megporzása nekem sem sikerült elsőre.
Eleinte egyszerre csak egy virág nyílt, ezért a virág porzóját juttattam a bibéjére. Ez nem nyert.
Később már több virág is nyílt egyszerre, így már a növény két virágját poroztam keresztbe. Így se történt semmi.
Idén már a második növény is elkezdett virágozni, ezért a két kékgolgota virágait tudtam egymással összeporozni. Ez végre összejött. Az augusztusi teliholdas éjszakán is 1-1 kötött be, és az újholdason is. Tehát összesen 4 termés mutatkozik. Két nagy, egy közepes és egy kicsi, ezért nem félek attól, hogy lesz 1-2 lufi közötte. Csak beérjen legalább egy!
Köszönöm, hogy ismeretlenül is drukkolsz nekem, hogy beérjen! :-) Persze, beszámolok a fejleményekről.
Megírod a Lady Margarett,és a Victória történetét nekem? Beértek már, vagy még nem?
Eddig is nyomon követtem a kinti hőmérséklet alakulását, most még inkább rajta leszek. Arra gondoltam, hogy esetleg nem várnám meg, hogy fagy közelire lehűljön a levegő, mert, ha akkor viszem be, akkor máris kap egy hősokkot. Olyan 18°C körüli világos helyen tudom majd teleltetést elkezdeni. Később hűvösebb (10-12°C-os) helyem is lesz, mert van egy fűtetlen szobánk.
Csináltam egy képet a Pass. caerulea termésemről. Valamivel nagyobb, mint 5 cm most.
A Füvészkertben tavaly a Pass. quadrangularis-on volt termés a Viktoria-házban. Sokáig érlelődött a télen, aztán egyszer csak nem láttam többé. Sajnos nem tudom, mi lett vele.
Érthető. A citrus sem könnyű eset, de a tropi még nehezebb, és esetleg talán még reménytelen is.
A kitartás és a tapasztalat a lényeg mindkettőnél.
Köszönöm a kérdésed. Néhány hete sikeredett beszereznem ceyloni fahéjakat, fekete borsot, szerecsen diót. Mindegyik szépen csírázott és igen energikusan (talán a bors lassabban) növekedik. Itt tapasztaltam az ebay nem rossz növények esetében sem, ellentétben más véleményekkel.
A szegfűszeg talán számomra a legnehezebb eset. Gyorsan csírázik, kezdetben szépen fejlődik, aztán csak vegetál.
Továbbiakban erőteljesen csökkentem náluk is a talaj nedvességet.
A korábbi (sokadik) szegfűszegek bedöglöttek, lassan és biztosan mentek veszendőbe. A bosszantó volt, hogy egy-két évig szegfűszeg maghoz sem lehetett hozzájutni. Nem úgy, mint most.
A Cynometra Ramiflora növényed nagyon szép, megérdemelne egy jobb fotót felrakni a fórumra.
1-2 kép, elnézés a minőség gagyi lesz de csak teló volt kéznél.
Pár ritkaság:
Cynometra Ramiflora friss levelek:
Gnétumfa:
Ez utóbbi kép elég gagyi lett. A gnétum 230 centi fölött van, a Cynometra 1,5 m körül. A Gnétum előtt van, csak nem látszik, a Manila-ébenfa az is már 1,8 m körüli.
Illetve jól nő a Kopsia is, az is 1,5 m körül van már:)
Augusztus 10-én keresztbe poroztam két Pass. coeruleae-mat. Néhány nap alatt veszettül elkezdtek nőni. Szerintetek mennyi idő alatt érhet be a termés, ha kint tartom? Vagy egyáltalán meddig tarthatom kint anélkül, hogy károsodna a termés? Ha be kell vinnem a hideg közeledtével, akkor lakásban is beérhet? Esetleg ebben az estben LED-es növénylámpával tudnám világítani.
Való igaz, rengeteg trópusi gyümölcs kapható, de mangosztán nem.
De minden év novemberében én mindig vettem a füvészkertben.
A trópus a télben kiállításon.
Ha egyáltalán sikerülne is csíráztatni, pátyolgatni, hét évet aligha tartani ki. Amíg egyáltalán termőre fordulna.
Nem véletlen a gyümölcs magas ára és az, hogy nincs elárasztva vele a világ piac.
Én még egyszer megpróbálkozom a törpe mangosztánnal. A leírások szerint a magról már a második évben lehet számítani termésre. A termés megegyezik a nagy tesóval.
Köszönöm a válaszokat. Szeretnék nevelni egy két mangosztánt mert itthon nem lehet hozzájutni a gyümölcshöz és magas antioxidáns tartalma miatt hasznos lehet és elképesztően finom. Ahogy olvastam, nevelése sem egyszerű, hisz nem ehhez az éjhajlathoz szokott :(
az országban nem sok mangosztán van, kb. 1-2 lehet, nekem volt, de elajándékoztam. amúgy 22 magból 1 csírázott ki, és kb. fél év volt mire rendesen kihajtott.
Köszönöm.Ha tudsz oltani,télen küldök egy ágat az enyémről,talán jobban fog kötni.Csodálkozom,hogy ennyire jól bírja a hideget.A szakirodalom valami -10C -ot ír.
Az enyém a ház keleti oldalához van közel.Ott volt csak hely.A déli biztosan jobb lesz.
Első évben mikor kiültettem,akkor takartam,de mivel akkor is lehullottak a levelei,úgy döntöttem,hogy a továbbiakban,takarás nélkül kell átvészelnie a telet. :-)
2 évvel ezelőtt -22 fokot is kapott 2héten keresztül. (Ekkor fagyott ki a basjoom is) Voltak fagysérülések,lehullott az összes levele,és mivel ezeket pótolta,nem is virágzott abban az évben.Most is csak 2 virágot hozott.Amikor cserépben volt,akkor viszont tele volt virággal.
Hogyne lenne magyar oldal simán beírod a google keresőbe és kidobja, elég részletes, mindenre kiterjedő (kivéve a beszerzést, csak külföldi kertészetek szerepelnek benne)