A napokban asszem én is elnézek még a Pesti éjszakába, próbálok néhány beállítást amíg nem jönnek a mínuszok.
Kipróbálom az expo. kompenzációt, vagy mifenét. :-)
Zotya
Csak türelmetlen vagyok :)
Egyébként pont azt nem értettem, hogy ha ott van a 10-es, akkor mire jó a 2-es késleltetés...köszi az infókat, legközelebb Cloudy-val próbálkozok egyet,üdv:Swirl
Hehe! Ez egy tini csoport volt. De nem akarok beleszólni csajozási szokásaidba. :-)))
A "Letesz benyom,elrohan,mosolyog,és csett"-re ott van a 10mp késleltetés. :-)) Forgasd többet azt a gépet. :-)) A cludy amúgy nem tudatos volt, csak du. felhős volt és úgy maradt. :-)
Zotya
Köszi!Nem vagyok szakértő, de azért dicsekszem azzal,amit tudok :c)
A 8-as blende látszik,tök jó éles mindenhol a kép.Cloudy-n még nem próbáltam éjszaka fotózni, bár a kiskönyv is írja, hogy szürkületkor, és éjszaka ajánlott. Igazából nem is értettem, hogy mire jó a két másodperces késleltetés:Letesz benyom,elrohan,mosolyog,és csett?Ez durván 3 mp. :c) Most rávilágítottál,hogy miért is van valójában.
A 22-esen a csajok is jók:)
59-es: M mód, 8mp záridő, 8-as blende, ISO50, fehéregyensúly cloudy, Single AF, nem használtam effektet, 2 másodperces késleltetés volt, nehogy bemozduljon. Az 58-as, amitől megvakultál, ugyanez a beállítás, csak 15mp zárral.
Ja és köszi! :-) Amúgy a 22-es is M mód és kézből. Nehéz volt. :-)
Zotya
Köszi iscsu,Dr Tib! M móddal nekem sem nagyon sikerült eddig semmi szép, de azért igyekszem. Dr.Tib, megfogadom a tanácsod, nem kellett volna fejest ugranom a mélyvízbe.
Tényleg szuper az 59-es, nagyon bejön,de az 58-astól majdnem megvakultam :c)
Az 59-est milyen módban,milyen záridővel,blendével,fehéregyensúllyal stb. csináltad?
Üdv!
Nos néhány kép a parlamentből. A képeken nem változtattam, akit érdekel az a FileWiever programmal megnézheti milyen beállításokkal készültek. De ha kérdeztek elmondom szívesen. :-))
http://free.x3.hu/zotya/foto
A vaku erőssége és állíthatósága a 30-31 és 38-39-es képeken látszik igazán. A kis foltok megjelentek nekem is, tehát tényleg por. :-)
A felbontás és tömörítés olyan amilyen. Még nem volt pénzem venni új CF-et, spórolnom kellett. :-(
Ja és az 59-es a kedvenc. :-))
Zotya
szerintem kezdő fotósként (én ilyen vagyok:) a P módra koncentrálj eleinte, aztán később ráérsz az M-el foglalkozni amikor Pben már általában jó képet csinálsz (esetleg ott van a zár, és a rekesz prioritásos mód azokkal is lehet sokat játszani nekem M-ben eddig nem igazán jöttek össze jó képek majd egy kis tapasztalatszerzés után talán(remélem) igen:)
(nem véletlen vettem olyan gépet amin szinte mindent lehet állitani amit a profi gépeken is, mert tanulni pont jó lesz, olyat semmiképpen nem akartam amin csak a gombot lehet nyomni aztán ha jó az automatika akkor örülünk a jó képnek ha meg rossz akkor bosszankodunk)
Na így már én is értem. Ezek szerint lehet, hogy a parlamentben nem kellett volna bíbelődnöm az M móddal? :-)) Ja parlament. Azonnal felrakok pár képet.
Zotya
Expozíció-korrekciónál a rekesz és a záridő értékeket módosítja a gép, ha - irányba mozgatod, akkor szűkíti a rekeszt, és gyorsabb zárat használ, ha + irányba, akkor meg fordítva.
Auto módban teljesen automata, azért nem tudod állítani
P módban ezzel tudsz kicsit belenyúlni az expoba
Av módban a rekeszt te állítod, az expokorrekcióval a záridőbe piszkálsz bele
Tv módban a záridőt te állítod, az expokorrekcióval a rekesz méretébe piszkálsz bele
M módban mindkettőt Te állítod közvetlenül, így nincs értelme az expokorrekciónak
Utánaolvastam a dolognak, amit nagyjából megértettem. Tehát a havas tájat a gépem automatikája sötétíti, de egy fekete bársonyt világosítja. (www.fotovilag.hu)
Úgy tűnik logikusnak, hogy ha automata módban fényképezek, akkor a gép ezt nem állítja, viszont M módban sem állíthatom...na ezt viszont nem értem. Kipróbáltam, és P módban valóban nagy világosságbeli különbség lett a két határértékkel készített kép között, viszont a világos nem lett szemetes, mint az ISO fényérzékenység változtatásánál. Ha megírjátok, hogy valójában mit is csinál a gép, ha ezt állítom, azzal sokat segítenétek, és talán egyszerre meg is érteném a dolgot. Köszi! Ja, és ha valamiben tévedtem, légyszi javítsatok ki. Üdv:Swirl
A kiskönyv leírása az expozíció kompenzációról: "Többek között elkerülheti,hogy a hátulról megvilágított, vagy fényes háttér előtt álló témák a felvételen túl sötétek legyenek."
Ez mind jó meg szép, de valójában mit is állítunk ezzel? És mi az, hogy többek között,mire jó ezen kívül? Egyáltalán ti szoktátok használni?
Szia, en frissitettem, persze az utasitasokat betartva, ovatosan meg minden.
Semmi valtozast nem tapasztaltam, ocsem gepen 1.0.0.0 van, de a kettot egymas mellett hasznalva sincs semmi eszreveheto kulonbseg. PictBridge igazabol nem erint, de megsem birtam ki hogy ne frissitsem. Nem is tudom mit vartam az uj fw-tol.
ha jól látom, akkor PictBridge képességekkel ruházza fel a kamerát a frissités. Erről szó volt, hogy az A80as már alapból tudja de a régebbi készülékek is felkészithetőek erre.
én minden esetre a szakszervizhez fordulnék, egy garanciális gép esetében ugyanis elvileg lehetnek gondok a firmware frissitéssel, meg egyébként is csinálják ők, ha meg elrontják hozzák rendbe...
(általában ezt ingyen elvégzik garis termék esetében tuti, de sok helyen nem garisra is, bár a Canont nem ismerem de pl az Ericsson nagyon korrekt ilyen ügyekben). Fel kellene őket hivni egyszer...
a Type I. a tipusa. CFből kétféle van. Type I. és Type II.
A különbség annyi, hogy amig a Type I.-es 3,3mm magas addig a Type II.-es 5mm magas. A többi méretük, valamint az interfészük azonos (a súlyuk tér még el de ez logikus:).
Általánosságban igaz, hogy Type II. esetében sokkal nagyobb memória méret érhető el, de ezt használják különleges esetekben is (pl: ütés/sugárzás álló tokozás vagy olyan CF kártya ami egyéb eszközt is tartalmaz, pl BT adaptert).
A PSA60/70 valóban Type I.es kártyával működik, a Type IIest nem tudja fogadni. A boltokban általában kapható kártyák 95%a Type I.es de azért nézd meg alaposan a dobozát, fel kell, hogy tüntessék rajta.
most hivtak olyan helyről ahol nekem is félre volt tetetve egy A60-as, hogy kaptak valami 11db 60ast, és valami 18db 70-est, ha érdekel még a dolog, dobj egy mailt elküldöm a telefonszámukat aztán megbusineselitek...
Nem, szerintem azokat nem lehet. En vettem a mediamarktban 4 db hama 2000maH-s elemet meg hozza hama gyorstoltot. A 4 elemet azt hiszem 2,5 vagy 3,5 ora alatt telenyomja. Meg nincsenek nagyon tesztelve, de remelem bevalnak!
nem tudom, hogy mi az igazság belőle, de azt olvastam valahol, hogy ezeknek a kompakt gépeknek a beépitett vakui általában max 3-6 méteres távolságban használhatóak. Ha valakinek ennél komolyabb teljesitmény kell, akkor azt csak külső vakuval lehet elérni, szóval ez elég általános jelenség (egy fotózással foglalkozó ismerős mindig nevetett rajta amikor focimeccseken látta a nézőtér felső sorában villogó vakukat, és Ő állitotta, hogy az gyakorlatilag csak arra elég, hogy 4-5 sorral előtte még világos legyen:)
Sziasztok! Tegnap a parlamentben tapasztaltam pár érdekes dolgot és ezt szeretném veletek megosztani és megvitatni. Szerintem ezek igazak minden nagy légterű gyengén megvilágított helyre.
A vaku bizony gyenge és P módban nagyon sötét képeket készített. Persze használhattam volna iso200-at, de tiszta képet akartam kapni. Így kénytelen voltam az M módot használni, ahol a vakku erősségén állítva és a záridőt buherálva már nagyon jó képek készültek, csak így ugye kézből bemozdul. :-( Ja és a kupolateremben nem lehetett vakuzni, ez csak fokozta az izgalmaimat. :-)
A másik pedig az, hogy a kivilágított várat is lekaptam, persze különböző záridőkkel,hogy az elsuhanó kocsik ne látszódjanak, csak a "csíkok". Nagyon is jó lett az egyik ilyen 8-as blendével és 8mp zárral és iso50-nel. De mégsem teljesen élethű, az ég és a megvilágított vár találkozása nagyon mű. Mit lehet ilyenkor csinálni? Ja nem kézből csináltam, találtam helyet ahova letámasszam a gépet. :-))
Ha lesz kis időm felteszek pár képet, hogy lássátok mennyire gyenge a vakku.
Zotya
Sziasztok! Tegnap a parlamentben tapasztaltam pár érdekes dolgot és ezt szeretném veletek megosztani és megvitatni. Szerintem ezek igazak minden nagy légterű gyengén megvilágított helyre.
A vaku bizony gyenge és P módban nagyon sötét képeket készített. Persze használhattam volna iso200-at, de tiszta képet akartam kapni. Így kénytelen voltam az M módot használni, ahol a vakku erősségén állítva és a záridőt buherálva már nagyon jó képek készültek, csak így ugye kézből bemozdul. :-( Ja és a kupolateremben nem lehetett vakuzni, ez csak fokozta az izgalmaimat. :-)
A másik pedig az, hogy a kivilágított várat is lekaptam, persze különböző záridőkkel,hogy az elsuhanó kocsik ne látszódjanak, csak a "csíkok". Nagyon is jó lett az egyik ilyen 8-as blendével és 8mp zárral és iso50-nel. De mégsem teljesen élethű, az ég és a megvilágított vár találkozása nagyon mű. Mit lehet ilyenkor csinálni? Ja nem kézből csináltam, találtam helyet ahova letámasszam a gépet. :-))
Ha lesz kis időm felteszek pár képet, hogy lássátok mennyire gyenge a vakku.
Bocs a sok szövegért.
Zotya
A kis 3 darab hajlítható lábú állványt csak ajánlani tudom, már a régi EOS-omhoz is ezt használtam, azt is simán elbírta, nagyon praktikus, kicsi és bármilyen felületre fel tudod rakni a géped, photo hallban mediamarktban lehet kapni kb. 1000 petákért.