Az ősszel vettem málnatöveket, Polka és Sugana folytontermőket. Jó alaposan utána olvastam, hogy mi módon, hogy kell majd metszeni, ha azt szeretném, hogy csak őszi termése legyen, mert egyszertermőm az van már régóta, úgyhogy a szándék: odázni szeretném a termést. Azonban most, hogy megjött a jó idő, kimentem a kertbe, megfogtam s metszőollómat és rájöttem, hogy már most elakadtam az elején, tanácstalan vagyok és nem találtam rá szinte sehol semmi leírást. Szóval ahogy meghozták, úgy elültettem, s van neki kb. 25-30 cm. szára. Okés, hogy a következő szezonban ledúrhatom föld színéig, de már most, az első évben is meg lehet tenni? Van olyan erős a gyökér, hogy abból már most ki tud hajtani, vagy célszerű inkább hagyni valamennyi szárat így az első évre? Megköszönném, ha tudnátok rá válaszolni, hogy ti hogy csináltátok ülltetéskor, félek tőle, hogy ha földig metszem, nehogy kinyírjam szegényeket.Köszi
Üdvözlök minden málnatermelőt! Segítséget szeretnék kérni. Régebben jómagam is málnatermelő voltam de sajnos szép lassan ellehetetlenítették a nagybani termelést. Időközben elköltöztem Vác mellől de szeretnék málnát a kiskertembe. Gyermekkorom kedvenc málnáját keresem a Nagymarosi gurulóst. Sajnos még seholsem akadtam rá erre az igazán kiválló fajtára. Remélem itt sikerel járok. Kérnék mindenkit akinek még megvan ez a málnafajta jelleze irányomba. Elöre is köszönöm.
Akkor ti már testközelből is tapasztalhattátok sajnos . Én abban bizom , hogy a hosszan tartó hideg megritkitotta őket . Vagy a legoptimistább , hogy mind elpusztult . :)
Tavaly nem csak Nógrádban voltak. Nálunk Gödöllőn is alig lehetett málnát enni. Először lezabálták a rigók, aztán jöttek a pettyesszárnyú muslicák. Ősz vége felé lehetett valamennyit éretten is szedni, az Autumn Blissünkről főszezonban csak a félérettek voltak ehetők. Mire megérett, megplöttyedt, megkukacosodott.
Talán ez a januári hideg ártott nekik, majd ki fog derülni. Tapasztalat még nincs, eddig csak annyi sejthető, hogy a csapadékosabb nyarak kedveznek nekik.
Idén még nem vágyom a legtöbbre majd később . Majd úgy csinálom , hogy tetszen neki a talaj . Ültetéskor megpróbálok neki adni mindent . A csepegtető öntözést is ki kell épiteni ültetés után . Az időjárásra nem vagyok hatással sajnos :D :D . Igen nagy munka lesz de remélem megéri majd .
Szia, valahol mintha olyat olvastam volna, hogy tövenként 2 kg körüli málna termés, az jó, első évben, ha a telepítés évére gondolsz, biztos hogy nincs annyi....
Szép estét :) Ha sikerül elültetnem a 800 tő polka málna tövet és a 200 fertődi zamatost . Első éven kb mennyi termésre lehet számitani ? Remélem sikerül majd eladnom a termést :) . Köszönöm a válaszokat .
A lényeget beetee a 2504 és a 2601 hozzászólásokban tökéletesen megírta.
Nekem is nagy kérdőjelek voltak a fejemben, hogy hogyan is kell a málnát termeszteni, de fórumos segítséggel sikerült.
Tavaszi egyszertermő ismeretelen fajta a téli képen és a nyári kép jobb oldalán.
Előző évi vesszőin hozza az oldalhajtásokat és azon terem, termés után a vesszők elszáradnak, a nyár folyamán kivágjuk őket az új hajtásokat pedig felkötjük azon lesz következő évben a termés.
A kép közepén ismeretlen tájfajta, ez kétszer teremne, de csak egyszer engedjük neki.
Télen tarra vágom. A nyár folyamán nővesztett vesszőin terem, úgy július végétől... késző őszig.
Ez talán Blissi, de igazából nem tudom... lehet éppen Polka is.
A téli képen, az ami nem látszik az a málna, tarra vágva... és a nyári kép jobb oldalán.
Ez is kétszer teremene de neki sem engedjük, csak a nyárvégit... A nyár folyamán nővesztett vesszőin terem, úgy július végétől a fagyokig.
Én a folytontermő málnánkat akkor szoktam visszavágni, mikor már elkezd rügyezni. Akkor látszik, meddig él a hajtás, és az első igazán életerős rügy fölött szoktam visszavágni.
Tavalyelőtti 3 szál ültetéséből 1 maradt meg, ez is csak egy gyenge kis hajtást hozott, ősszel tövig vágtam. Tavaly ezt a 4 hajtást hozta, sajnos a hegyéig nem látszik, de a karója 140 cm, a legnagyobb szál 160 cm, és látszik mennyi termés volt rajta. Nem volt nagy szemű a termése, és édes sem. Legalábbis a sugana messze lekörözte minden tulajdonságát. (Az is új nálam.)
Kérdésem az, hogy ha azt szeretném hogy nyár elején is teremjen, akkor mennyire vágjam vissza a hajtásokat?Ahol látszik hogy termés volt, annak alatta? Vagy elég lenne 30-40 cm-t levágni?
Ha szeretnéd a nyár elején megkóstolni, akkor, mint a hagyományos málnát, ezt is a művelésmódjától (ágyásos-soros...) és a vitalitásától függően (mekkorát hajtott tavaly...) meghagyhatod 120-150-180-... centisre. Akkor a vesszőkön oldalhajtások és azon virágok jönnek tavasszal.
Letermés után ezeket a vesszőket nyáron el kell távolítani, és az induló sarj- és gyökérhajtások ősszel a hajtásvégeken fognak virágzani-teremni.
Vagy tarra vágod, akkor csak a második terméshullámot hagyod kinevelődni, de ekkor az gazdagabb lesz. És a gubacsszúnyog és egyéb vesszőbetegségek sem tudnak a régiről az újra átfertőzni.
Tavaly tavasszal ültetett Polka málnám szép nagyra nőtt. Hogy metszem? (Valaki azt mondta, hogy 10 cm magasan vágjam vissza. Tényleg? A többi fajtát ritkítom és mell magasságban vágom el.)