Keresés

Részletes keresés

ZsuR Creative Commons License 2008.05.04 0 0 3964
Hogy jon ide, ehhez a temahoz. . .te a madarak vedelme miatt kivanod a macskakat kiirtani.

Van mas ut is ahol vedheted a madarakat. Csak kicsit gondolkodni kell azon amit olvasol - es nem kell gorcsosen mutatni, te jofiu vagy, nem tersz el a topik temajatol. . .:))
Előzmény: Törölt nick (3962)
ZsuR Creative Commons License 2008.05.04 0 0 3963
Te nem fogadod el - mert amit most leirtal az nem az. Neked van egy kulon velemenyed az egesz "macska a kertbe" dologrol, es azt probalod itt mindenkire raeroltetni, mint egyetlen megoldast.

Te torvenyt akarsz hozni olyan helyzetekre, amikre nem lehet torvenyt hozni - es itt mast nem lehet veled tenni, mint bizakodni, hogy egyszer majd csak leesik a tantusz.

Amit lehet csinalni:
- nevelni az embereket, megertetni veluk, hogy mi is a "macska" - elso es legfontosabb meghatarozasban: eloleny, akinek az eletet tisztelni kell
- nevelni az embereket, hogy megertsek, felelosseggel tartoznak maguk fele, embertarsaik fele, a macskak fele: ivartalanitas, vedoltas, orvosi ellatas. . .hogy ne szaporodjanak tul, hogy ne terjesszenek betegseget (es itt jobban gondolok a macskak kozott terjesztheto betegsegekre, mit veszettseg, FIV, ets, mint a macska-ember kozottire)
-nevelni az embereket, hogy a tolerancia az ami a kis teruletre osszetomorult-osszekenyszerult emberek napi eletet megkonnyiti

No most lehet, hogy sok esetben az emberek nevelese tenyleg hosszan tarto, evtizedekig tarto folyamat lesz (es lesznek akik nevelhetetlenek) - viszont a macskak helyzetet meg lehetne oldani ertelmes emberekkel par ropke ev alatt.
Azert a macskakat irtani, hogy "hamarabb" legyen eredmeny - nem megy, mert kiirtani teljesen nem lehet, es ha az ember hulye marad, akkor az egesz kezdodhet elorol. . .

Előzmény: Törölt nick (3961)
ZsuR Creative Commons License 2008.05.04 0 0 3958
Hat persze. Szerencse, hogy nem sok befolyasod a torvenyhozasra . . . igy azok akik videken elnek, elvezhetik amit a videk ad. Egerek (es mas apro kart tevo ragcsalok) nelkul. . .
Igy az agressziodat csak itt eled ki.
Előzmény: Törölt nick (3956)
ZsuR Creative Commons License 2008.05.04 0 0 3957
Szerintem o nem erti - es te nem erted. A macska nem olyan, hogy ha kint el, nem fog latogatoba jarni a szomszedokhoz. . .eroltetheted az otletet, attol meg nem lesz jobban kivitelezheto! Magadat termeszetet vedo embernek tartod - es milyen hibat kovetsz el, amikor azt irod:" Ez a macskák és macskások egyéni szocproblémája." . . . nem vagy kepes a nagy kepet nezni addig amig igy velekedsz, mert a macska is a nagy kep resze. . .

Az irtast meg nem tartom megoldasnak ebben az esetben, mert van masik megoldas is. Amiert a masik megoldast lustasasgbol, butasagbol, makacssagbol egyik-masik ember nem fogadja el - meg ne indok allatok kiirtasara!

Előzmény: Törölt nick (3946)
ZsuR Creative Commons License 2008.05.04 0 0 3954
Hasonlo a torteneted mint a baratnome, aki igy szereti a macsakakat. A kis hetvegi telkere naponta kijar. . .persze, hogy volt etelmaradek, amit egy kis kobor macsakcsapat szivesen elfogyasztott. Telen is kijar, minden nap - foleg a cicak etetese miatt.
A csapat egy resze allando lett, mas resze hamar eltunt. . .viszont a kertje csodalatos volt, tiszta, kellemes kis menedek. . .kisgyerekekkel benne, akik egeszesegesen felnottek.

Itt egy masfele helyzetrol beszelnek - haborus zona a kert a macskak miatt, akiket irtani kell tuzzel vassal, es ezt meg meg is tudjak magyarazni miert :((.

Remeljuk a hozzad hasonlok, akiknek jo tapasztalata van, az is ir ide, hogy ne csak a hiszti legyen a macska korul.

Itt a kis csapata, evekkel ezelotti kep. . .de ma is igy van. . .
Előzmény: J. Kathryn (3947)
Opamacska Creative Commons License 2008.05.04 0 0 3953
Az ember a legnagyobb természeti kártevő. Mégsem írtjuk. A Föld túlnépesedését sem úgy akarják megoldani, hogy X ország(ok) lakosságának Y százalékát kiirtjuk....

Nem ismerem Spillot, de az ilyen jellegű szórólapokat igen. Felhívás örökbefogadásra, akciós (támogatott) ivartalanitás, támogatási kérelem menhelyeknek, ötletek a felelős állattartáshoz stb (a lista nem teljes)
Előzmény: Törölt nick (3949)
Opamacska Creative Commons License 2008.05.04 0 0 3952
Sokat tévedsz, sokat csúsztatsz. Lelked rajta!
Nem része a honos........? Vadmacska volt (honos) míg ki nem irtották,el nem pusztították az életterét.
Semmi köze hozzá ........(nem kapcsolódik)? Csak hogy tudd: a világon minden mindennel összefüggésben van, még ha Te ezt nem is éred fel ésszel. PL: Térjünk vissza kicsit az általad "őrjöngve" védett énekes madarakra. Nincs összefüggés a vegyszerek és nevezettek döglése között?!? Nézz utána! Szegény eszi a mérgezett hernyót egyebet=>döglik, vagy csodálkozik hogy hiába csücsül a tojásokon, mert azok nem kelnek ki... Ennyit a nem kapcsolódásról.
Még valami: az én macskáim jóllakva a kertben "döglenek" nagyobbrészt. Persze időnként csavarognak is. De.: hány és hány kamasz rongál élőt,élettelent => mégse jut eszébe senkinek, hogy ezek után ne engedjük őket "szabadon", mert jajistenem.
Mielőtt hülyének nevezel: nemcsak macskám van, hanem kamasz gyerekem is!
Nem félreérteni kell, hanem érteni!
Ja! A macska igenis igényli a kapcsolatok ápolását (ha van kivel)! Ezt már a kamasz gyerekem is tudja!
Előzmény: Törölt nick (3941)
J. Kathryn Creative Commons License 2008.05.04 0 0 3951

Most akkor hagynom kéne, hogy mondjuk egy tízezer forintos növényritkaságot kitúrjanak a földből a vakondokok?

Vagy mint az egyik szomszédos kertben: amíg nyaraltak egy földtúró kommandó szisztematikusan (de tényleg, négyzethálósan) tökéletesen széttúrja a gyepet?

Vagy ne ültessek salátát, mert az meg nem tartozik a helyi flórához szervesen?

Felétek mennyi görény és egyéb harapós kis állatka él? Errefelé előfordulnak. Ezek szerint nekik sincs létjogosultságuk?

Madarat még egyik macskánál sem láttam (nyilván ezeket a bozótosban ejtik el), egeret viszont napi szinten hoznak a lábtörlőre.

Mi a véleményed az éticsigákról? Védettek, mégis borzalmas kártékonyak. Szedjük őket folyton, mégis tömegével vannak. hagynom kéne akkor, hogy mindent lerágjanak?

Mi a véleményed a szinte teljesen visszaszorult erdei macskáról, a farkasokról és a medvékről?

Előzmény: Törölt nick (3949)
J. Kathryn Creative Commons License 2008.05.04 0 0 3947

Üdv! Szabad belekibicelni? Igaz csak az utolsó két oldal hozzászólásait olvastam el, de kérnék szépen egy kis felvilágosítást.

Mondjatok egy olyan dolgot, amivel a kóbor macska kárt tesz a kertben.

Nekem teljesen mások a tapasztalataim. Igaz tán nem elég reprezentatív a tapasztalásom, de elmondom miért kérdezek. Valamivel több, mint négy éve élünk kertes házban, ami egy új lakópark kellős közepén áll, és csak az utóbbi egy évben épültek házak körénk. Addig nagy préri, a közelben szintén kertes házak, mögöttük erdő. Töméntelen kóbor macsek, eleinte pár kóbor kutya is volt errefelé, de azok eltűntek. Lehet, rosszul tettem, de az ételmaradékokat mindig kitettem a ház mellé, a komposzt közelébe, ahol reggelre mindig eltűnt.  A macskák ették meg, majd egy fiatalka végül hozzánk csapódott. Elég beteges szerencsétlen kis dög volt. Befogadtuk, állatorvos ellátta, rendes oltási könyve volt, mint bármelyik pedigrés cirmosnak. Ettől és a napi etetéstől eltekintve hagytuk, hogy továbbra is tagja maradjon a macskák szabad népének - csak a téli nagy mínuszokban engedtük be a garázsba aludni. Miután ez a macsek eltűnt, nem sokkal később egy újabb fiatalka, tüdőbeteg, göthös, sebesfülű kis kóbor csapódott hozzánk. Befogadtuk őt is, pontosan azzal az eljárással, mint az előzőt. Most két év után egy igazi, nagydarab joviális kandúrrá forrta ki magát, aki hamarosan megválik majd élete két kis apróságától. Megjegyzem, továbbra is elég sok macska látogatja a portánkat. van pár lányka és van pár rivális kandúr, akik a miénk háreme iránt érdeklődnek.

Az eredményünk: az első évben tele volt a ház egerekkel, a kert vakondokokkal, az erdőből bejövő nyulak folyvást lekajálták a zsendülő salátákat. A ház a macsekok óta egérmentes, vakondokok a szomszédos kertekben vannak, az idei zöldségek pedig egyre kövérebbek az ágyásban.

Na, akkor most mondjatok ítéletet. Rosszul cselekszünk? Vagy csinálnak valamit a macskák, amitől tartanunk kéne?

ZsuR Creative Commons License 2008.05.03 0 0 3945
Amit te csinalsz az nem agresszivitas, az ertetlenseg. A macska az macska. A pintyet be tudod tenni a kalitkaba, a kutyat zart kertbe - a macskat nem.

Te azt hitted, itt arrol folyik a szo, hogy hogyan zarjuk be a macskat a lakasba? Akkor olvass egy kicsit. . .

Előzmény: kisidi (3942)
kisidi Creative Commons License 2008.05.03 0 0 3942
Miről beszéltek itt? Már megint és folyamatosan az elhárítás! Ha a macskád otthon marad, nincs mitől, kitől féltened! Már megint eltértünk a tárgytól, miszerint a gazdáknak kell őket otthontartani, és nem mindenki másnak ilyen-olyan eszközökkel védekezni ellenük, pl. kandúr, slag stb. Ez vicc? Még mindig nem értitek? És még mi lennénk agresszívek? A Ti csakazértis hozzáállásotok az mi?
Előzmény: ZsuR (3922)
Dogfüggő Creative Commons License 2008.05.03 0 0 3923
Aha.
Akkor jelen helyzetben mégsem "ostoba emberek ostoba megoldása" ?... : )
Előzmény: atomgond (3913)
ZsuR Creative Commons License 2008.05.03 0 0 3922
Attol tartok, nem az eloadoban van a hiba. . .rajtad kivul szinte mindenki megerti (talan meg a szoknyas baratunk is, de o ennek ellenere nem varna 10 evet, frissen gyorsan kilone oket. . .

Azt hiszem a te is a humanus modszerek hive vagy - es az ivartalanitas nem az. Hat a likvidalas?
Előzmény: atomgond (3919)
ZsuR Creative Commons License 2008.05.03 0 0 3920
Igazan sajnalom. . . :(( tavaly pedig korrepetaltam oket szovegertesbol, de ugy latszik nem nagy sikerrel. . . :((
Előzmény: Törölt nick (3918)
atomgond Creative Commons License 2008.05.03 0 0 3919

Óvoda, kiscsoport szint amit előadsz. Kevés érv, jó sok üres elmélet között. 

Netán Zsur klón? Erre a szintre tényleg nincs időm.

Jó éjt!

Előzmény: Törölt nick (3918)
atomgond Creative Commons License 2008.05.03 0 0 3917
Dehogy ezt. Olvass csak vissza pár napot.
Előzmény: Törölt nick (3915)
atomgond Creative Commons License 2008.05.03 0 0 3916

Nem érted, nem baj. Én nem elleneztem amit mondtál, sőt, egyetértettem vele, te viszont hangyányi megértést sem mutatsz a valós gyakorlati problémák iránt.

Igen, az atomerőmű is az ember műve. De ha már ott van, és netán fel is robbant, akkor nem állhatunk ott tétlenül elmélkedve a te szövegeddel, hanem cselekedni kell tüstént, hogy nagyobb baj ne legyen. Az emberi fejlődés a hibákon át vezet. A hibákból kellene tanulni, ami sajnos nem nagyon megy. Elméletben jól hangzik sok minden, de a gyakorlat más. Amikor jön a tornádó, akkor már azzal kell foglalkozni, hogy lehetőleg minél több embert és értéket mentsünk meg, nem állhatunk ott öngyilkos módon azt mantrázva, hogy "hát igen, hülye az ember mert felborította a klímát és szétfogyasztotta a Földet". Először a problémát kell kezelni, majd ezzel páruzamosan tenni róla, hogy lehetőleg azt a hibát ami a problémához vezetett, többé ne kövessük el.

Előzmény: Törölt nick (3910)
atomgond Creative Commons License 2008.05.03 0 0 3913

Jövök, csak eddig üres lózungokkal voltam elfoglalva. :-)

Nincs itt semmi ellentmondás, mivel a kettő nem zárja ki egymást.

Az ivartalanítás mesterséges beavatkozás az állat életébe, kivitelezése csak kényszerkezelés mellett, az állat akarata ellenére vihető végbe, tehát nem nevezhető humánusnak. Azonban, mivel a megelőzésre jelenleg nincs más, humánusabb alternatíva, a két szükséges rossz közül -túlszaporodás, illetve kényszerkiherélés- a kevésbé rosszat kell választani. Legalábbis számunkra kevéssé rosszat.

Ez viszont nem jelenti azt, hogy akkor ez így minden szempontból rendben van, és hogy az eljárás humánus lenne. Nem eshetünk abba a beképzelt hibába, hogy nincs további teendőnk. A kényszerkiheréléses beavatkozás csak átmeneti megoldás lehet addig, amíg más humánusabb, természetközelibb megoldást nem talál az emberiség, ezen kell dolgozni.

Előzmény: Dogfüggő (3889)
ZsuR Creative Commons License 2008.05.03 0 0 3912
Ezt sokat kellne ide beirjad - mert sok a Pato Pal ur. . .
Előzmény: Törölt nick (3910)
Dogfüggő Creative Commons License 2008.05.03 0 0 3909
: )))

---

3889???
Előzmény: atomgond (3906)
ZsuR Creative Commons License 2008.05.03 0 0 3908
Biztos vagyok benne - es ne feledd: az elso lepes megtortent.
Előzmény: Törölt nick (3907)
atomgond Creative Commons License 2008.05.03 0 0 3906

Látod, ennyi telik! Ez bizony kevés. Minden amire én hivatkoztam és amivel érveltem, visszakereshető a topikban! Tehát buktad. Ezt is.

Próbálj érvelni, üres lózungokkal itt nem sokra mész!

Előzmény: ZsuR (3899)
Opamacska Creative Commons License 2008.05.03 0 0 3905
Bocs!!! A kóbor macska és a szomszéd áttévedt kiváncsi macskája között óriási a különbség!
Mindamellett a kóbor állatok ilyetén irtását sem helyeslem.
Tudod: felelős állattartás....... Tolerancia....
Különben tudd és csodálkozz: a macska tényleg megtanulja, hogy itt lelocsoltak, az rossz, nem megyek arra! (Ilyen szempontból értelmesebb némely embertársunknál)
Előzmény: Törölt nick (3856)
atomgond Creative Commons License 2008.05.03 0 0 3904

Ez az amit végre meg kellene érteni, erről beszélünk: MEGELŐZÉS, NEVELÉS.

Neked pedig azt kellene megérteni, hogy a megelőzés egy már kialakult probléma esetén csak párhuzamosan történhet, a probléma sürgős megoldása MELLETT!

Ha az atomerőmű már felrobbant, akkor már nincs mit megelőzni, a kialakult problémát kell kezelni!! Megelőzni pedig már csak a hasonló problémák újbóli kialakulását lehet.

Vagyis, igazad van abban, hogy a nevelés/megelőzés szükséges és fontos, azonban a macskák esetében már egy erősen túlszaporodott fajjal van dolgunk, amire először sürgős és hathatós megoldást kell találni, és csak ezzel párhuzamosan lehet a megelőzésre fókuszálni azért, hogy ha az aktuális problémát seikrült kezelni, akkor az már ne alakulhasson ki újból.

Előzmény: Törölt nick (3893)
ZsuR Creative Commons License 2008.05.03 0 0 3903
Valahogy igy. . .
Előzmény: Opamacska (3901)
ZsuR Creative Commons License 2008.05.03 0 0 3902
Ertelmes gondolat. . .de hogy mennyire kivitelezheto. . .
Ha egy falu lakossaga - sot, kertszomszedok! nem tudnak megallapodni abban, mi a jo nekik. . .

Mert lehet torvenyt hozni - aztan mar csak be kell tartatni.
Előzmény: Törölt nick (3900)
Opamacska Creative Commons License 2008.05.03 0 0 3901
Minden relativ. Nem természetes, de sokkal természetesebb, mint:
-éhező kóbor macskák az utcán
-mellékutcákban száguldó hangos autók
-vegyszerek a kertben nyakló nélkül........
Nem, nem vezetek naplót a fiókákról. ellenben naponta nyitott szemmel járok a kertben. Nem mondom hogy soha egy madár sem esett áldozatul a macskáknak, de a többségük felnő. Mit mondjak? Én nem kötekedni jöttem, csak elmondani a véleményemet. Nem mindig egyezik mindenki máséval. Viszont egyik szomszéddal sem vagyok haragban. Sőt: amig Érden laktam addig sem voltam haragban velük....pedig ott is volt macska, kutya.
Előzmény: Törölt nick (3848)
ZsuR Creative Commons License 2008.05.03 0 0 3899
Oregem, neked nincs erved, nem tudsz egy vitaban iranyt tartani, ossze vissza keversz mindent, es kihozod magad gyoztesen :))! Politikus vagy? Mert ha nem, nyergelj at. . .

Szevasz!!!
Előzmény: atomgond (3898)
atomgond Creative Commons License 2008.05.03 0 0 3898

A celja ennek a topiknak nem az, hogy a vadorok feladatkoret irjuk le,

hehe:-) Igazán következetes vagy, a baj csak ott van, hogy magaddal szemben nem gyakorlod. Előbb ELSŐKÉNT te írtál egy OFF-ot arról, hogy az "én házam az én váram" gondolkodású emberek milyen betegek. Én erre válaszként írtam, hogy szánalmas ezzel olyan országól érvelni, ahol törvény adta jogod lelőni egy embert a saját telkeden. Viszontválaszként összesen annyi tellett tőled, hogy OFF-olással vádoltál, az érdemi részt szokásod szerint válasz nélkül hagyva. 

Most ugyanezt játszod el a vadászattal, amivel kapcsolatban ismét mondtál egy butaságot, majd mikor erre felhívtam a figyelmedet, ismét előkerítetted a "te most OFF-olsz" lemezt.

Ferfiak is hasznalnak sampont

Frappáns érv. Az állatkínzás részére -ami a lényeg volt- itt sem térsz ki. Talán mert nehezebb beismerni, hogy nem volt szempont egy sampon vásárlásánál, hogy a forgalombahozatal előtt hány állat szemét égették ki, vakították meg mielőtt az emberi szemre veszélytelen formulát megtalálták. Inkább előhúzod ezt a kényszeredett férfi vs. női kérdést, aminek semmi köze a témához, mert ugyan mit változtat az a tény, hogy a férfiak is használnak ilyesmit? Evidens, hogy akkor rájuk is vonatkozik.

Előzmény: ZsuR (3890)
ZsuR Creative Commons License 2008.05.03 0 0 3897
:)) Hat ez jo volt, jot rotyogtem rajta :))!
Előzmény: Dogfüggő (3887)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!