Sajnos ez van. A fizetős iskola az ilyen. És teljesen mindegy, hogy egyetem, vagy általános, a költség az költség. És amíg az állam nem finanszírozza, önfenntartónak kell lennie. Ezért nem a Waldorf képzés, hanem az oktatási törvény a felelős. És ha eltekintek ordenáré primitív stílusodból adódó pikírt megjegyzésedtől, akkor elmondhatom, hogy, mint ahogyan beírtad, aki nem tud fizetni, ledolgozhatja (ezt hol teheted meg egy egyetemen?). Valamint arra is van példa, hogy valaki szociális alapon jár, és a többiek dobják össze neki (nem állam bácsi, hanem a közösség). Meg elmondhatom azt is, hogy nem csak tanár vagyok, hanem szülő is, és ugyanannyit fizetek, mint a többiek, még ha nem is megy könnyen.
MOndjuk azon kívül, hogy te általában megefnyegetsz mindenkit aki a waldorf ellen van, még SEMMIFÉLE részletet, nem hallottam, hogy miért is??? Vagy ha valahol kifejtetted akkor lécci linkeld be már... elegem van ebből, hogy állandóan csak lehurrogsz, és utalsz arra, hogy te nagy waldorfos vagy. MIért? Mik a tapasztalataid, mik a cáfolataid? Én legalább pofázok és leírom ami eszembe jut, lehet rá reagálni így vagy úgy...
Én egy percig sem vonom kétségbe, hogy a waldorf ovodák/iskolák alapjában véve azért alakultak, hogy egy jobb, érzelmiekben gazdagabb gyerekkort adjanak a gyerekeknek, de azért ez a havi 20 ezer ft-os dolog elgondolkoztat. Ez már egy gyerek esetén is évi 240 ezer ft, ha én egy magániskolába iratom (éppen most adja át az önkormányzat az én régi szeretett iskolámat, ahová a lányaim is járnak valami alapítványnak, akik évi 200 ezer ft-os tandíjat fognak fizetni az előzetesek szerint és őrjöngő toltakozás van ellene), akkor nekem csak elvárásaim lehetnek az iskola felé.
Namármost egy waldorf iskola még ennél is több, sőt több gyerek esetén - még ha árengedmény is van - számomra egyszerűen megfizethetetlen lenne. És nem elég a magas tandíj - mert az, ha hihetek az itt beírtaknak - de még a szülőket is állandóan dresszíroztatják. Annak ellenére, hogy val.szinüleg ők is meg kell kapják az önkormányzatoktól meg az államtól az "egy főre jutót", mint bármelyik mondjuk vallási iskola, ahol nincsenek ilyen elvárások.
Miért van ez???
Miért nem tud egy waldorf iskola úgy működni, hogy a szülőket hagyják már békén a társadalmi munkával???
huhúúú, akkor reszkess, alíz, mert jövök a hatalmas konyhakéssel és itt vér fog folyni, mert hát én elkötelezett waldorfos vagyok (leszek, remélem) tehát CSAKIS képmutató és mögötte gyilkos indulatoktól fűtött lehetek! :-))) és gyorsan tegyük hozzá, szőrcsuhában járó, füstölőt égető otthonszülő, ugyebár, mint azt kifejtetted már :-))))))
milyen érdekes, hogy máskor meg az ilyenekről, mint én, kijelented pl. a szülfelben, hogy önző karrierista :-)))
talán kicsit átgondoltabban és visszafogottabban kéne nyilatkoznod. nem az első eset, hogy az ismereteidet kizárólag az index fórumokra és a tévére alapozva kinyilatkoztatsz, jó nagy marhaságokat.
én ezen már csak nevetek, mert ismerlek, de lám, van szülő, aki asziszi, hogy emögött valami komoly ismeret áll.
Hogy kinek mi a borsos tandíj, az eléggé egyéni megítélés, nem gondolod? A havi 20.000-es (évi 240.000-es) tandíj megfelel ma egy átlag egyetemi tandíjnak, ami nekem elég borsosnak tűnik egy ált.iskolához képest. Neked biztos nem sok (ilyen jól tartanak a szülők?), nekem igen.
Nem szoktam vicsorogni, ilyenek miatt, mint te, pláne nem.
A leírt dolgok nem titkosak, a szülők számára sem, akik oda vinnék a gyereküket. Te nem viszed oda, mi akkor a problémád? A borsos tandíj ismét a tőled negszokott negatív felhangú túlzások egyike. A borsos tandíj ennek ugyanis a többszöröse, és vannak is iskolák (nem Waldorf, másféle magániskolák), ahol elkérik. Ott nem kell a szülőknek segíteni, nem is építkeznek, takarítanak stb. Nincs is közösség, kő gazdag szülők vannak, akiknek ez így jó (ja, egész évben fizetik, mert ez így logikus, vagy ha nem, akkor annyival fizetnek többet év közben, hogy egész évre kiterjedjen). Meg van az állami iskola, ahol nem kell segíteni a szólőknek semmiben, nincs szülői értekezlet, nem kell semmit befizetni, és nem kötelező semmi (vagy lehet, hogy ez nem igaz?).
Ez biztos így van. Én az oviban azt látom, hogy még óvodán belül, a csoportok közt is elég nagy különbség van, ugyanis az óvónők "waldorf-értelmezése" is más és más. Van olyan csoport, ahol azért sem szólnak a gyerekekre, ha letépik a WC-ajtót (megtörtént), a mi csoportunk viszont nagyon jó (mert nagyon jók az óvónénik), normális, emberi mértékű fegyelem van a játék szabadsága mellett is.
Mit cáfoltál? Hogy borsos tandíj van, amit 12 hónapon át kell fizetni? Hogy cserébe az szülők építkeznek, takarítanak, mosnak? Nem, ezeket te igazoltad, a többire pedig azt mondtad, hogy te ne hiszed el. Az meg ugye magánügy, senkit nem érdekel. Fröcsögő düh tekintetében pedig nézz már kicsit tükörbe, még vicsorogsz is, úgy gépelsz. :))
Ha ez téged megnyugtat, vagy jól esik, hát neked írom: nem megerősítettem, hanem megcáfoltam, csak értési nehézségeidet a fröcsögő düh mégjobban felerősíti. Rossz lehet neked, nehéz lehet így élni.
És továbbra sem szeretnék veled kommunikálni (nem is fogok), de amikor ferdített féligazságaidat fogod beírni, kommentálni fogom őket. Mert bizony ezt nem/sem tudod megtiltani. Nem üzengetek, csak javítok, helyesbítek.
Köszönöm, hogy gyakorlatilag igazoltál mindent amit írtam. Kár, hogy továbbra is csak sunyi, aljas módon "üzengetve", de biztos ettől érzed magad kemény legénynek. Ha valaki nem akar kommunikálni, akkor ilyen görény módon sem kéne, stílusbajnok.
A "valóban nincs napközi" megjegyzés igazságtartalmáról pedig bárki meggyőződhet, ha ellátogat az érintett iskola honlapjára.
Ugye milyen jó félinformáltnak lenni? Ezek uszkve 5 éves képek..... (Vagy több.)
Én elég sok sulit ismerek nagyjából (még ha nem is vagyok naprakész), de nem tudom ezeket a dolgokat igazán beazonosítani (a kapucnis történeten kívül, mert az speckó itt is megjelent, és helyi csoda). Persze, mindegyik suli más, de az alapelv általában ugyanaz, nagyjából ugyanúgy mennek a dolgok, van ahol nehezebbek a körülmények, sőt, van olyan hely is, ahol nem sikerül a dolog, és befuccsol a suli, ilyen vagy olyan okból. Nem vagyunk egyformák, az iskoláink sem azok. Nincs központi ellenőrzés, kerettanterv van, amihez lehet ragaszkodni, meg el lehet térni, nincs szakfelügyelet, stb., de azért nagy vonalakban stimmelnek a dolgok, még ha nem is pont ugyanakkor van a 12-es diplomaelőadás, vagy nem ugyanazt a pásztorjátékot adják elő karácsonykor.
Én most itt abbahagytam, mert jogom nincsen tovább pofázni, lévén nem vagyok érintett, csak innen a topicokból, meg pár olvtárs blogjából tájékozódtam, és azt is olvastam, hogy ahány waldorf iskola annyiféle, van melyik kifejezetten csak a tandíjra megy, van amelyik kifejezetetten a Steiner féle elméletre épít, van amelyik kifejezetten a lila szülőkre, attól függ hol van. Szóval csak annyit, hogy engem elrémítettek az itt beírtak, ahelyett, hogy örvendeztem volna.
Röhejes vagy. Ha direktbe nem óhajtasz hozzám szólni, akkor Alicen keresztül se, te stílusbajnok. Mert ez valóban nem kommunikáció, hanem sunyi,gyáva kis szemétkedés.
Egyébként hozzáteszem, hogy görbe olvtárs beírása tipikus esete a tények elferdítésének.
A hozzájárulás minden iskolában nyárra is szól, mert a tanárok nyáron is élnek, és az iskola is létezik, nem sátor, hogy összecsomagolják. A Waldorf szülői kezdeményezésből létrejövő iskolatípus, aminek, hacsak nincs külön szerencséből milliárdos háttere (egyiknek sincs Magyarországon), bővítése is a szülőkre hárul, így-vagy úgy. A takarításban is részt vesznek a szülők, meg a festésben is. Sőt, ahol van felső tagozat, ott a gyerekek is. Aki nem tudja a hozzájárulást fizetni, valóban munkájával is törleszthet, ez szerintem normális. Amíg nem állami támogatásból él egy intézmény, és nem tud ingyenes lenni, sajnos ez van. A kötelező részvételt, meg "közmunkát" igen megkérdőjelezném, jó lenne, ha lenne itt valaki az érintett intézményből. Ezek a kötelező dolgok általában kérések szoktak lenni. A szülői esten havonta részt lehet venni, és akit érdekel, mi folyik az iskolában, ott is van. A többi közös program is lehetőség, nem hiszem, hogy igazolást kellene vinni, ha valaki nem jelenik meg egy Bazáron pl. Hogy a helyi szülői kör hogyan éli meg, ha valaki kivonja magát az iskola életéből, az már más téma, és nem lehet általánosítani. A "valóban nincs napközi" megjegyzés igazságtartalmáról pedig bárki meggyőződhet, ha ellátogat az érintett iskola honlapjára. Fehérlófia Hogy a keresést megkönnyítsem: Osztályok/Napközi
Mivel ignoráltam (tudom, nehéz angol szót írtam, hibáztam, meaculpa), nem kívánok hozzá szólni. Stílusa nem fedi azt, amit emberek közti kommunikációnak gondolok.
Annyi nincs benned, hogy nekem beszélj? És most már nem csak félinformált vagyok, de hazug is? Pusztán azért, mert bizonyos dolgok nem férnek bele a waldorfról alkotott képedbe? Én a nemesvámosi w iskoláról beszélek, utána is nézhetsz éppenséggel, ahelyett, hogy ócska módon kételkedsz és hazugsággal vádolsz. Ki mint él, úgy ítél, ugyebár. Sokat kamuzol, hogy másokat vádolsz ezzel, mi?
a waldorf iskolák csakis délelőtt működnek, még nemhogy napközi, de még menza sincsen.... hogy ha egymással nem elehet megoldani a gyerek du. 1 utáni hazaszállítását, akkor, be se irassuk... hogy MINDEN waldorfos szülő, tekintet nélkül, hogy otthon van e avagy felelősségteljes munkája van köteles hetente egyszer áttakarítani az iskolát, szabadidejében fersteni, függönyöket varrni, sőt az iskolai segédeszközöket is maga elkészíteni,
Ez nálunk is így van. Havi 20.000 Ft az ajánlott tandíj, amit nyáron is fizetni kell, "cserébe" a szülők építkeznek (folyamatosan kell bővíteni az iskolát), a szülők takarítanak, mosnak, valóban nincs napközi, és nyáron is 40 óra "közmunka" kötelező. Ezen kívül havi rendszerességgel vannak szülői körök, munkadélutánok, közös programok, melyeken a megjelenés nem ajánlott, hanem kötelező. Ha valaki nem tud fizetni 20.000-et havonta, akkor "ledolgozhatja". Ne hidd el, hogy ez helyik túlkapás, ez így van.
Egyébként meg kurvára nem érdekel, hogy ha megvetsz azért, mert nem olvasok Steinert.
Ajvé, hát az emelkedett stílus hova lett? Én nem vetlek meg (ez valami kivetítés lehet nálad), csak florg barátod engem tart félinformáltnak, miközben te egy kanyi bötűt nem olvastál Steiner papától. Én meg igen (nem is megyünk w suliba :)).
Hát lehet, hogy a való világban ez nem úgy van, de ami az interneten idejut hozzám, az rémisztő megvallom.
A furcsa az, hogy én - immár 60 éves lévén - annak idején amikor anno a gyerekeim ovodások lettek, faltam az akkor újdonságként megjelent Vekerdy füzeteket, és nekem nagyon sokat segítettek is, és arra gondoltam, hogy jaj mennyire boldog világ lesz az, amikor ezek az elvek lesznek az irányadók a közoktatásban... és megvallom, most mikor unokám van és ujra utánanézek ezeknek, elrémiszt, hogy ez valójában miket is takar... hogy teokratice ki van mondva, hogy egy gyerek 4 éves kora előtt alkalmatlan az ovodára... hogy a waldorf iskolák csakis délelőtt működnek, még nemhogy napközi, de még menza sincsen.... hogy ha egymással nem elehet megoldani a gyerek du. 1 utáni hazaszállítását, akkor, be se irassuk... hogy MINDEN waldorfos szülő, tekintet nélkül, hogy otthon van e avagy felelősségteljes munkája van köteles hetente egyszer áttakarítani az iskolát, szabadidejében fersteni, függönyöket varrni, sőt az iskolai segédeszközöket is maga elkészíteni, és ha ehhez nem vág jó képet, akkor kibeszélik... hogy csakis természetes anyagokból való játékok az igaziak... hogy nem szabad csukjás kabátot visdelniük, meg napellenzős sapkát... (miért is????) , hogy csakis pasztellszinekkel dolgozhatnak... ésatöbbi ésatöbbi... és mindezért még elég borsos árat is kérnek egy átlagfizetéshez képest.
Már ne is haragudjatok, de nekem ez olyan, mintha mesterésgesen vissza kéne menni a világba vagy 100 évvel. Elismerem, hogy mondjuk 1900-ban vagy akörül boldogabbak voltak a gyerekek, na de ezt mesterségesen ujrateremteni a XXI. században...
Az a kevés is nehezen megy. Pl.: szöveges értékelés. Bevezetésekor sikoltórohamot okozott, mostanra vannak már patternek, amiket lehet használni, így mindneki megnyugodott, nem kell a pedagógusnak gondolkodni, hogy mit is gondol_pontosan_ a gyerekről, a szülőnek meg egy csomót olvasni. :) vagy inkább :(
Tudod, kedves Sinx, neked nem az informáltságoddal van baj, ha jól értem, hanem az információfeldolgozási képességeiddel. Talán még egy számítógép is többet megért a beletáplált infromációkból, mint Te. Egyébként meg kurvára nem érdekel, hogy ha megvetsz azért, mert nem olvasok Steinert.
Hogy Te mekkorát tévedsz, amikor azt feltételezed, hogy Florg egy "ájtatos manó"! Nem az. Nagyon is hús-vér ember. Nem tartozik a farizeus kategóriába. Úgyhogy tök felesleges ezen az alapon provokálnod.
Csak rólad burkoltam a véleményemet, a többi egyenes beszéd volt, az hogy meghaladja értési képességeidet, nem az én hibám.
Ha neked az udvariasság álarc, arról megint nem én tehetek.
Nem sorolom föl a "mértékadó jól informáltakat", mert nem adtak fölhatalmazást. Viszont naponta együtt dolgozom velük, vagy csak simán találkozom velük a szülői közösségben. Persze nem mindannyian mértékadók, vannak, akik csak jól informáltak.