a filuka bőven elég lesz:) köszönöm szépeeen:P úúúú támadt egy ötletem. mit szólnál, ha már most leszaporítanám azt a kis monszterát, és mire hozzád kerülne, már szép, egészséges, gyökeres növényke lenne? naaaaa??? :)
Ha jól emléxem, egy zacsi 10 liter vízbe, a gyári használati ukáz szerint. Én most hasra csapva, 2 ltr vízbe tettem kb fél zacskónyit, viszont nem száraz földet locsoltam be vele, hanem nedveset. Eddig nem kezdtek dülöngélni a lekezelt zöldek...
milyen töménységű oldatot kell az actarából csinálni? Az van nekem itthon, ma a gazdaboltban ajánlottak valami csodaszert, de mérgemben a nevét se jegyeztem meg mert 2000Ft. volt., igaz 10 l oldathoz volt elég de annyira nincs szükségem inni meg elég drága, meg lehet, hogy nem is finom.
kérem alásan, darabolásra készen áll:) most elkezdett ilyen levél nélküli szárat hajtani, azt lenyisszantom és kidobom. a maradék részéből meg levágok neked egy jó darabot:) ha 2 nóduszos dugványt csinálsz majd belőle, szép dús lesz:)
A sárga lapocska is sokat összeszed, de van amelyik az egész szobában cikázik, de nem menne a sárga lapocska felé. A gyerekeknek karácsonykor már azt mondtam, hogy vegyék úgy táboroznak. Utánna olvastam amit Vitya írt. Mind eltünt hetekig. Most megint láttam egyet, lehet ismételni kellene a belocsolást.
Remélem, nálam is beválik! Amíg csak kevés volt belőlük, elintéztem sárga ragacs-lappal, de most annyian voltak, h nem győztem a cserépbe 3-asával rakni a lapokat, és pár naponta cserélni! Brutális volt:(((
Ez az actarás belocsolás nekem is bevált a kis dögökre. Tudom, hogy nem okoznak kárt a növényben, de imádnak az ember orra előtt repkedni. Elég idegesítőek.
háát akkor marad a totális talajcsere. egyszerű: kiveszed a növényt a cserépből. lerázod az összes(!!!!!!) földet a gyökerekről, és friss, tiszta, tápdús földbe visszaülteted. ha van elhalt gyökér, azokat vágd vissza az ép részig.
a muslinca szerü az valószinüleg tőzeglégy lesz. megoldás: totális földcsere, kevesebb locsolás. a ficus benjaminűt bármikor szaporithatod, ha elég melegre tudod tenni, ezért van rajta nálam a nejlonzsák, plusz rá kell rakni a radiátorra. figyeld, hogy ne száradjon ki.
amit a nagy fikuszodról lemetszettél, abból csinálhatod a dugványokat
szia:) szépek nagyon. ha jól látom, a fikuszod alul hoz két ágat is. szerintem vágd el nyugodtan a második ág fölött, semmi baja sem lesz, csak kicsi lesz, de könnyebb mozgatni. ha akarod, megpróbálhatod a levágott rész tetejét meggyökereztetni.
megmutatom ezt a szépséget, már 3. hónapja ontja a virágait
ez meg azt hiszi most van húsvét
ezt a fikusz sok éve nevelem, és most kénytelen vagyok belőle levágni, majd ha az idő engedi kikerül a szabadba, és ha csak egy levele jön is már nem tudjuk ősszel bevinni, most se tudom, hogy hogy fogjuk 3 ajtón keresztül kihozni., van egy lantlevelü is amit már kényszerből elvágtam
Segítségért jöttem de közben megláttam ezt a képet, és nagyon érdekelne, hogy a fikusz benjaminát mikor kell gyökereztetni?
Olyan formátlan az enyém, sok baja volt már főleg pajzstetű abbőól kikezeltem, de gondolom az is közrejátszott, hogy nem ment semmire, féloldalas, jó lenne újjá varázsolni.
A főkérdésem az, hogy mik azok a muslica szerű kis bogarak amik a cserepes virágaim egy részénél a föld közelébe repkednek illetve onnan szállnak fel?
semmi baj, meg fog maradni:) csak erősen visszamarad a fejlődésben, de túl fogja élni:)
a levágott szárakat inkább tedd egyből földbe, vízben könnyen megsárgulnak a levelei. csak ledugod, és ráhúzol a növényre egy zacskót, ráteszed a radiátorra, és locsolgatod, ha kiszárad. hamar meggyökeresedik ezzel a módszerrel. viszont a piros bogyókat( ha jól emlékszem, vannak rajta) szedd le, mert elszívják a tápanyagot a dugványból.
a jukka átültetése ráér tavaszig. annyi a lényeg, hogy ne nagyon locsold, kb 2 hetente adj neki vizet, nyáron lehet gyakrabban. ha nyáron ugye kint van a szabadban, elképesztő erős, vastag, merev leveleket fog hajtani, bár picit rövidebbek lesznek, nem nyúlnak meg. nagyon szép tud lenni őszre:)
Lehet, ogya rákvirágot kinyírtam. Volt 4 új hajtás, valahogy kiszedtem, külön elültettem őket, a nagy, hosszú szárast meg levágtam, és vízbe tettem, gyökereztetni. Merthogy máshol ezt olvastam ültetésre és szaporításra. Kissé megijedtem, mikor a gyökerét megláttam, de sehol sem írták, hogy ennyire érzékeny. :(
A yukka tetején új hajsátok vannak, mióta az ablak előtt van. Nem is gondoltam volna, hogy ez is kevés neki. A tűlöntözés lehetséges :( Átültetéssel érdemes megvárni a tavaszt? Vagy mindegy neki? (én spec mindig akkor ültetek, mikor időm van és már muszáj)
Ügy látom, nagy botorságot nem követtem el néhai avokádöm ellen, csak nem kellett volna nyáron közvetlen napon tartani. Igaz, az a nyár extrém napos volt, akkor sok minden szenvedett napégést az avokadón kívül.
szia:) aglaonema commutatum a neve, magyarul rákvirág. az átültetés egyszerü, választasz egy 5 centivel nagyobb cserepet( a szakirobalom 1-2 centit javasol, de így alig lehetne friss földet tömködni a gyökerekhez). az új cserép aljára 1-2 centi vastagon mosott sódert, vagy törött virágcserépdarabot töltesz. erre mehet egy adag virágföld(általános virágföld, illetve pálmaföld tökéletes lesz). kiveszed a növényt a régi cserépből, ha van rohadt gyökere,, azt levágod. de egyébként nem szabad bántani a gyökérlabdáját, érzékeny rá. beteszed az őj edénybe, eligazgatod, hogy a gyökérlabda középen legyen. a réseket feltöltöd földdel, majd lenyomkodod. addig kell feltölteni, és tömöríteni, amíg a föld el nem éri a gyökérlabda magasságát, tehát egy szintben vannak. ha ez megvan, vékonyan még teríthetsz egy kevés földet a tetejére, alaposan belocsolod, és kész is:)
a jukka baja: kevés fény, túlöntözés, talán még egy átültetés is ráfér, a fent leírtak szerint. szereti a közvetlen, erős napfényt, de vízzel nem kell elkényeztetni, szereti, ha kiszárad. április végétől a fagyokig nagyon jót tesz neki, ha kint tartod a szabadban, félárnyékban, majd fokozatosan szoktatod a naphoz. kb ennyi:)
Van egy virágom, nem tudom hogy ültessem át. Még ha nincs is itt az ideje, nem fér a cserépben, van 3-4 hajtása és a régi szárak már fel vannak kopaszodva. Most hoztam haza az irodából, jó lenne megmenteni:
A hosszú, nagyobb szárakkal mihez kezdjek? Simán csak ültessem át másik cserépbe vagy tudom valahogy szaporítani? Esetleg levágom, vízbe teszem gyökerezni vagy simán elültetem?
A másik a yukkám. Valami baja van. Szerintetek mi a baja és mit csináljak vele?