Nekem is az. És tudtam, hogy a térdem meg fogja érezni. Mindig is utáltam lefele futni. Ismerem azt az útvonalat is, arra szok lenni a tavaszi hegyi félmaraton.
Lefelé futottad az Istenhegyit? Mert ha valami halál -nekem legalábbis- az a lefelé futás. Hogy az ember lábát szétveri, az hagyján, mert értem, miért van. De a hosszú futások végén, ha le kellett jönni az Istenhegyin (kellett a francnak, a végén inkább buszoztunk), mindig megfájdult az oldalam. Nem úgy szúrt, mint amikor beszorul a levegő, hanem valami mélyen levő, tompa, és borzasztó erős fájás jött elő. Edzésen letojtam, mert azok felfelé, vagy szintben voltak, a lefelék a levezetéshez tartoztak, el lehetett őket bliccelni. De amikor az olimpiai ötpróba 28 km-ét csináltam (1984?), az két 14 km-es kör volt a Normafa - Jánoshegyi út - Tündérhegy út - Mátyás király út - Eötvös út útvonalon. Az első lement szépen négypercesre, de a másodikban a Jánoshegyin lefelé gyalogolnom kellett. Nem elég, hogy fájt cefetül, ráadásul hallgathattam a mellettem elfutók gúnyos megjegyzéseit az erősen bekezdőkről. Aztán persze nem volt rossz a Tündérhegyin, meg a Mátyáshegyin, de főleg az Eötvösön fölfelé visszaszólni nekik.
Ja, és láttad a kész MG TC-met? Azóta kollégával fejlesztettünk a tengelyeken, most úgy gurul, de úgy... "Fut a vonat néma sínen, wie die alte Nähmaschienen."
- Mert lusta vagyok. - elvégre gyereknek nem hazudunk, legfeljebb a Jézuskáról, meg a fogrontó manókról. Lábadra vigyázz! Nekem ilyen hidegben mindig könnyen jött a csonthártya gyulladás.
Tespedek. Még két napig nem futok, valami nem stimmelt a térdem alatti részen. Az meglehet, hogy szereztél neki egy jó napot. Mit mondtál volna, ha megkérdezi a lány, hogy: -Apa! Akkor te miért nem futsz?
Tespedsz, meg futsz egész nap? Binzunsteinné beteg, ezért minap hármasban mentünk sétálni a csajokkal. Épp mennénk át az úton a motorokkal, már fogtam a lányok kezét, amikor láttam, hogy jön lefelé az utcán egy futó. Mondom a lányoknak, hogy ne induljunk, ne zavarjuk futás közben. - Miért fut a bácsi? - kérdezte Lina. - Mert futni jó. - mondtam neki. Erre a csóka hátranézett, és elfojtott röhögésben tört ki. Biztos hitelesen hangzott az én számból ez a szöveg.