"Ha nekem címezted a választ akkor kire vonatkozik?"
Mivel megkerdeztel, az illendoseg ugy kivanja, hogy valaszoljak.
Ha az utcan egy ismerossel osszefutok, es az idojarasrol kezdek beszelni, az nem azt jelenti, hogy ot hibaztatom a jegvereser.
Ugyszinten, ilyenfajta nyilvanos forumon egy valasz tartalma nem mindig csak a ket hozzaszolora vonatkozhat - arra celra maganlevelezes szolgalna. Azzal, hogy ugy kezdek egy (zarojeles) mondatot, hogy "sajnalom azokat ..." - es nem pedig: "sajnallak teged/titeket..." mutatja, hogy csak megemlitettem valakiket, akik koze tortenetesen te nem is tartozol, de olvashatja olyan, akire viszont igen.
Szoval a teatralis - es toled szamomra meglepo* - kirohanasod alaptalan volt (es a magam reszerol az ugy be van fejezve, akar kerdezel, akar nem :) *mindig is nagy tiszteloje voltam a SF-vel kapcsolatos gondolataidnak
Hát már az Interstellar esetében is több mint zavaró volt számomra a lavornyi könnyel megoldott dráma, így aztán túl sok jót ne várjak a Discovery ettől az évadától sem?
Talán két rész volt meg eddig, azzal még hellyel-közzel elvoltam.
Nézd ha valami gondod van GR és a Star Trek világnézetével, abban én nem tudok segíteni neked. Attól mindez nem fog megváltozni hogy jelzőket aggatsz másokra.
Szerinted ez a lényeg. Szerintem meg az, hogy GR idealista és humanista volt, ami kizárja azt, hogy kommunista is legyen egyben. És ezt szépen be is mutatta a Star Trekben. A kommunisták valamiért nem értik, a jelek szerint.
Érted ugye hogy az nem annyira érdekes hogy te mit gondolsz GR ideáiról, a lényeg az hogy ő mit gondolt. Szerintem te csak politizálsz, nem értem hogy hogy jön ide hogy Magyarországon miért nem működött a kommunizmus. A Bolygók Egyesült Föderációjában működik. Ez egy Sci Fi utópia. Nem a Magyar rögvalóság.
Nem láttam az említett részletet, de feltételezem, hogy az 'emperor'-t lehet általánosságban 'uralkodó' értelemben használni, pl. többes számban 'Emperors of Austria'.
Tényleg, Data is szerepel benne, mentségemre szóljon, hogy majdnem éjfélkor írtam a hsz-t. :) Ő is sziunkronizál még, így 5-ből 3 szereplőnek lehetne az eredeti szinkronhangja most is. Majd meglátjuk.
"[...] de hogy hogy zajlik az élet a mindennapokban, azt csak találgathatjuk."
Igy van. Jomagam [is] nagyon sajnalom, sem a Star Trek-nek, sem Az Orville-nek nincsen olyan epizodja, ami kizarolag foldi, koznapi eletet mutatna be (es akar el is hintenek, hogy hogyan is jutottak el arra a szintre). Erre lennek a legkivancsibb. "
- Szerintem jól van ez így. A Star Treknek éppen nem az a feladata, hogy a jövőbeli földi társadalmi élet részleteit boncolgassa-jósolja. Az ellaposítaná, átlagosítaná és végeérhetetlen vitákat generálna.
Éppen az a feladata, hogy az ST-hősök kiemelkedve ezekből, mintegy időtlenül karizmatikus személyiségekként találkozzanak és megküzdjenek a Világegyetem kihívásaival, veszélyeivel, a történelem mintázataival, az idő örvényeivel.
A valódi ST-hősökre gopndolok, természetesen, a TOS Spockjára, Kirkjére, Dokijára, Janewayre, Picardra, vagy éppen Ro Larenre.
Nem azokra az elcseszett utánzatokra, akikkel a Discoveryt telerakták, a pityergő semmittevőre, seggfej császárnőre, homoszexuális gombafőnökre és a többi vacakra.
Nem keverek semmit, csak tudom, hogy a kommunizmus miért nem működhet. Igen, lehet a kapitalizmusból totalitárius rendszert építeni, de lehet másmilyent is. A kommunizmusból viszont nem lehet semmi mást, csak totalitáriust. Hasonló ahhoz, amikor a szabadsággal egész országok nem tudnak mit kezdeni, mert sosem volt lehetőségük az önrendelkezésre és a felelősségvállalásra, ami a működéséhez szükséges. Nem meglepő, hogy Magyarországon sokan - köztük te is - egyfajta nosztalgiával tekintenek vissza a nagy kommunista eszmére, pedig hát nem omlott olyan régen össze a Szovejtunió. Kína részben ettől is rántotta be a vészféket, és megmutatta, hogy képes korrigálni a kapitalizmus felé, de még nem tart a végén. Talán kitalálnak valami újat, ami más hasonlít a Föderáció felépítéséhez, ki tudja. Pár száz év. :-D De addig is marad a jó öreg kapitalizmus, mint a leghatékonyabb működési forma. :-)
Szerintem meg te kevered a kommunizmust mint ideát, a rá épített totalitárius rendszerekkel. Kapitalizmusra is építettek már totalitárius rendszert nem is egyszer, sőt talán többször is mint a kommunizmusra.
"[...] de hogy hogy zajlik az élet a mindennapokban, azt csak találgathatjuk."
Igy van. Jomagam [is] nagyon sajnalom, sem a Star Trek-nek, sem Az Orville-nek nincsen olyan epizodja, ami kizarolag foldi, koznapi eletet mutatna be (es akar el is hintenek, hogy hogyan is jutottak el arra a szintre). Erre lennek a legkivancsibb.