AOTD - Album of the day
EFB - Első felületes benyomás
NFR - Nice fucking refrén (azaz épp nem tudod kitörölni az adott refrént, dallamot a füledből)
MM - Most megy (azaz most épp ezt hallgatod)
Még Lénárd Laci lelkendező ajánlása nyomán csekkoltam a kanadai brigádot, ugyanis az egykori baráti körömben totál ismeretlen volt ez a zenekar. Tényleg jó kis old school metal az aranykorból, kapkodósan, ráspolyos hangzással, totál egyet tudok érteni azokkal, akik azt mondják, hogy a korai Slayer és Exodus is merített tőlük. Az meg más lapra tartozik, hogy ki mire vitte Ma is jó felülni erre a nosztalgiavonatra. 10/8
Swallow the Sun Moonflowers
Nagyon hosszú ideje nagy kedvenceim a finnek, nem is akarom túlragozni. Egy leheletnyivel halványabb és kevésbé monumentális, mint az ezt megelőző tripla lemezük, ráadásul a Light of the Morning Star majdnem megelőzte őket ebben az évben, de összességében mai fejjel is fantasztikus anyagnak tartom ezt, ráadásul biztosan többet hallgattam, mint a LotMS korongot, szóval mindenképpen megérdemelt az elsőség és a maximális pontszám. 10/10
Voivod Nothingface
Sosem voltam Voivod rajongó, az Angel Rat-ot azonban szívesen szoktam lekapni a polcról. Emlékeim szerint a Nothingface-t óriási csalódásként emlegette a korabeli sajtó, el is kerültem annak rendje s módja szerint. Kb. másfél évtizeddel a megjelenése után egy barátom unszolására végigtoltam a diszkográfiát és az a helyzet, hogy a korai anyagok után ettől kezdett tetszeni valamelyest a dolog. A kezdeti kapkodós témahalmozás itt vett számomra olyan irányt, amelyet már értékelni is tudtam. Lehet, hogy kisebbségben maradok ezzel a véleménnyel, de sebaj, szerintem egész jó lemez, noha a későbbiekben több olyan anyaguk is volt, amelyet többre tartok. 10/7
( bocsi a kérdésért, egy ismert orosz oldalt használtam az új albumok "meghallgatásának" elérésére. Ám mostanában nem nagyon megy, mivel 99%-ban minden zenedolgot innen érek el és minden megtalálható, idegesít a dolog. Aki használja ezt az oldalt, annak rendben megy?)
Persze, Kalóz Records, nyócker, Bródy Sándor utca 25. Azért ők, mert nekik az a jelszavuk, hogy mindent átvesznek, még ha teljesen értéktelen, akkor is. Látatlanban ezekért ne várj sokat, bár egy Illés, Omega akár meg is érhet nekik pár száz forintot, nem tudom. Esetleg egy puhatolódzó telefont megejthetsz előtte.
Az nekem teljesen jó, ha ingyen veszik át, csak ne foglalja otthon a port. Tudtok valami konkrét helyet ajánlani Budapesten? 20 éve nem jártam lemezboltban...
A vaterát nem ajánlom. Ha nincs köztük ritkaság, vagy a külföldiek nem nyugati nyomásúak, akkor ezek tömegtermékek, valószínűleg több lesz velük a vesződség, mint a haszon. Tényleg inkább a lemezboltok.
Bp.? Van pár hely, ahol talán még némi pénzt is adnak érte, persze ez sok mindentől függ, állapottól, nyomástól stb. De ha nem, szerintem 30-40 lemezt simán átvesznek ingyen, az mégiscsak kulturáltabb megoldás, mintha kidobnád.
Van itt hagyatékból kb. 30-40 bakelit-lemez (kis- és nagylemez) a 60-as, 70-es, 80-as évekből mindenféle stílusban (Illés, Omega, Beatles, Boney-M, Modern Talking, stb). Se eszközöm nincs a lejátszáshoz, se port fogni nem akarom tartogatni ezeket (és úgyis mind fent van a Youtube-on) - mit lehet ezekkel kezdeni azon kívül, hogy lomtalanításnál kipakolom őket?
Hát akkor ennyit a YouTube Musicról. Az élelmiszerbolt, ahol nem árulnak kenyeret.
A vinil-t streaminget még úgy, ahogy meg tudom érteni, ha nagyon megerőszakolom a tudatomat, de hogy mi a kurvaéletért vesz valaki CD-t Youtube Musicot, az teljesen érthetetlen számomra
Nyilván senki sem akarja, hogy ezredszer is leírjam, mi a véleményem a Pasi utáni Amorphisról. Divcsy azt ajánlja, keressek jobbat, még jó, hogy nem azt, hogy csináljak jobbat, mert az nem menne, a keresés és a találás sajnos simán. Egyébként a saját kereteik között ez egy szépen kivitelezett, színes, élvezetes album, tele jó dalokkal, emlékezetes dallamokkal, míves hangszereléssel, kellemesen ismerős hangulatokkal, és mivel ez még viszonylag a pasitlan időszak elején készült, itt még nem is voltak annyira elhasználtak a panelek. Csak aztán meghallgatom a Tuonelát, és nem 2 pont a különbség, hanem egy egész világ. Mindegy, azért 10/8.
Trivium - In Waves
- Jó napot kívánok, mit hozott?
- Metalcore-t. Nagyon különleges, a kemény részek még...
Tényleg, volt ez az angol vonal is - Ten, FM, Shy ( az Excess All Areas mekkora királyság - de lehetne napestig sorolni, nagyon jó lemezek jelentek meg ebben a stílusban akkor.
Nekem ez a kedvenc Exciter lemezem. 16 - 17 évesen ők voltak a kedvenceim. A Metallica, Iron Maiden nekem akkor mainstream volt, azt gondoltam, sokkal menőbb a "másodvonalt" hallgatni. Thrashből meg a Nuclear Assault volt a király:). Ma már persze jól megférnek egymás mellett. Sajnos akkor nem volt lehetőségem élőben látni őket - mármint az Excitert - de tavaly az Obscene Extreme fesztiválon ez is összejött. Maradjunk annyiban, hogy a nosztalgia sokat dobott az élményen:).
Remek összefoglalás, egy kiváló debütről egy olyan korszakból amikor a dolog újszerűsége miatt igenis számított és pluszt jelentett hogy ki játszik gyorsabban és vadabbul. Én a kilenc pontot se sajnálnám és be is dobom a top 20-at 1983-ból amin előkelő helyen szerepel a Heavy Metal Maniac.
Ezt a lemezt nem, de a következő Violence & Force-ot ismerem, sőt, még a Long Live The Loud is rémlik, nyomatták a haverok orrba-szájba. De ebben a vad, nyers és csiszolatlan metalban én nem sok szeretnivalót találtam, és most sem találok, ebben az elvileg jobb lemezben. Volt a Venom-Celtic Frost vonal, amit utáltam, meg volt a Maiden-Metallica vonal, amit meg szerettem, na ez valahol a kettő között van, de még a nemszeretem vonalon innen, valahol a Motörhead mellett. Pedig Beehler orgánuma nem áll messze pl. Di’Anno-étól, de a zene alatta az azért egész más, a Maidenben van egyfajta izgalmas, változatos elegancia, ami ebből teljesen hiányzik. Én elhiszem, hogy teljes szívből szerették, amit csináltak, csak az én szívemhez nem találtak utat. 5/10 Allan Johnson meg a leglányosabb arcú basszgitáros volt akkoriban, mostanra, 40 év elteltével kopaszon, szakállal, +20-30 kilóval már férfiasabb jelenség. :)