Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
nekem meg eppen az ebay.de -vel nincs jo tapasztalatom, ugy tartja karban a problemakat,hogy tobbszori emailre (nemetul)sem hajlandok valaszolni,kommunikacio =0
az Ali-nal ramesz a megrendelt aru "view detail" -ra es ott latod hogy elkuldtek-e, hol tart az aru, a hataridot,stb., ha tulmegy, ott megnyitva tudsz irni es visszakapod a penzt, amit kuldtel linket,abbol en csak az arut latom, tovabb lepve mar szukseges a bejelentkezes
Az Ali-n ott van a max. szallitasi ido, ha nem kapod meg addig, irsz nekik akar magyarul is, es visszakapod a szamladra a penzt, en is voltam ugy hogy nem jott meg valami az idon belul,irtam nekik es szinte azonnal visszautaltak a penzt, arra ra masnap megjott az aru, igy meg en jartam jol,mert ingyen lett
Sajnos végűl itthonról rendeltem és vettem meg, nem túl olcsón, de sebaj.
Rendeltem 2 20w-os égőt az AliExpress-től, több mint egy hónapja 15 napos szállítási időt írtak, de nem jött meg és szerintem meg sem jön. Természetesen azonnal kifizettem, kb 9 USD-t.
Ilyen csürhe bandát, még nem láttam, mint a nevezett kóceráj.
Hosszú évek óta vásárolok zökkenőmentesen az Ebay-től és néha az Amazontól. A megrendelést követően emai-ben azonnal jön a visszaigazolás és pontosan meg is érkezik.
nem eppen termeszetes hogy ilyenkor meg kint vannak, az elozo evekben oktoberben mar bekerultek, dehat iden felenk decemberig ejszakai minimumot 5-10 fokot jelentenek
Köszönöm a jókívánságot. A Fukushu korábbi években még nem termett ekkorákat. Mostanra sikerült eldöntenem, hogy a Nagami a legjobb ízű kumkvat, korábban a Marumi-ra szavaztam. (Illetve most a Nagami ízlik a legjobban.)
Kb egy hónak múlva kezdődik a visszaszámlálás - én a téli napfordulótól (dec.22.) számolom a télből visszalevő napokat, amikor már hosszabbodnak a nappalok, kifelé megyünk a télből.
A kérdéshez: nálam ha spricceltem a leveleket, ha nem, lett atkainvázió. Idén a légmozgással próbálkozom: egy kisméretű ventilátort fogok időnként járatni. Állítólag az atkák nem szeretik a "huzatot".
De amúgy ártani nem ártasz a spricnivel, bár én tuti napos időben csinálnám, amikor azért aznap fel is szára d a levél a fertőzések megtelepedésének elkerülése miatt...
Ezt én is osztom, most csak arra leszek kíváncsi, az átlag hol lesz majd?
Eddig két atkás telem volt, idén beköltözés előtt kaptak egy Vertimec-es kezelést, meglátjuk... A Kumkvat és Limekvat kicsit hisztizik, vagyis dobál néhány levelet, a Meyer szintén, a többivel addig nincs gond, a Sanguinellonak meg semmi sem számít... ("Ő" az egyetlen citrusom, amelyikkel semmi gondom nem volt a szezonban, eddig a teleltetőben sincs...)
Egy három oldalról zárt és persze fedett terasz kapott egy cellás polikarbonát zárást. Télen nagy hidegben kell egy kis rásegítés fűtésileg, hogy ne menjen 5 fok alá a hőmérséklet.
Sajnos/szerencsére déli tájolás. Világos, de cserébe nagy a hőingás.
Előfordul tiszta, napos időben télen az éjszakai rásegítéses 5 fok, majd napközben a majd 30 is...
De a pára az standard.
Borúban nem is kell öntözni, de a tartósan napos időszakokban a földlabda azért ki szokott száradni.
Nekem minden fagyérzékeny itt telel. Citrusok, leanderek, kaktuszok, hagymások, mediterrán növények, pár Cymbidium, stb... Van is zsufi rendesen...
Szobahibiszkusz is a fény miatt... mondjuk az nem csípi annyira a hűvöset, de ridegtartás van.
A Cymbidium ellenben tök jól elvan, és virágzik. Most jönnek a bimbók, hónapokig virágban van.