Nincs olyan Jehova Tanúja, aki meg ne említené imájában Jézus Krisztust, és ne köszönné meg neki a lehetőséget azért, hogy az imáink meghallgatást nyerjenek Nála és az Ő Atyjánál. Nincs kivétel, azaz minden imánk tartalmazza ezt. Maximálisan szeretjük és tiszteljük Őt és pontosan ez az egyik ok, amiért az Ő Atyját, Jehovát még sokkal inkább tiszteljük, hiszen Jehova adta nekünk Jézust is. Maga Jázus határozta meg számunkra: Szeresd a te Istenedet teljes szívedből és teljes elmédből. Ez az első számú parancsolata, a másodikat nem írom le, mert valószínűleg ismered ezt a részt a Bibliából. Az általunk és ezek szerint általad is maximálisan tisztelt Jézus úgy tanított minket imádkozni a mintaimájában, hogy szenteljük meg az Ő Atyjának nevét. Akkor ott a hegyen megbotránkozást okozott volna, ha azért imádkozik, hogy az Ő saját nevét szenteljék meg. Az igazságot szerető zsidók figyeltek rá, mivel Jézus világosságot gyújtott az elméjükben. Az igazságot nem szeretők viszont meg akarták ölni és gyűlölték őt azért, mert nála volt az igazság.
Ezt az igazságot nem lehet megosztani. A keresztény világ szerint nincs igazság Mohamednél, Buddhánál, Zeusznál stb....
Jehova a mi kezünkbe adta a döntést, mindannyiunknak magunknaknak kell megtalálni az igazságot, és ehhez megfelelő mennyiségű információt és bizonyítékot a Biblián keresztül.
Ezeken az oldalakon mindenki azt hiszi, hogy nála van az igazság, de félnivalója mindannyiunknak van, hogy valóban a sajátunk e az igaz és jó út. Így "négyszemközt" bevallom Neked, hogy féltem megkeresztelkedni és még most is vannak kételyeim néha, de szerencsére a Te leveled is segít visszatérni a helyes útra. Igen, mert süt belőle a gyűlölet, amit nem is magam iránt éreztem ki a leveledből, sokkal inkább az egyházunk iránt. A gyűlöletet viszont más valaki ülteti a fejekbe, nem Jézus.
Ahhoz, hogy valaki a helyes úton járjon, szerintem (hangsúlyozom: szerintem) három dolog kell: becsületesség, szellemi éhség (Isten dolgai, szavai iránt) és alázatosság. Ha ezek közül bármelyik hiányzik, szerintem lehetetlen megtalálni az igaz utat Jehovához, Jézushoz és az örök élethez.
Hová is mehetnék: katolikusokhoz, reformátusokhoz, babtistákhoz, unitáriusokhoz, krisna tudatúakhoz, hit gyülekezetesekhez, adventistákhoz? Nincs időm leírni, de ezekkel mind felvettem a kapcsolatot az elmúlt 7 évben és bevallom, az adott Bibliai és egyéb kérdésekkel kapcsolatban mindig Jehovai Tanúi tudtak megnyugtató és logikus választ adni (hangsúlyozom Nekem és még 6 millió Jehova Tanújának és még 4 millió hozzátartózónak, gyermeknek,érdeklődőnek a Föld összes országából és népéből).
Nem akarok és nem is tudok senkit lebecsülni és nem is merem kétségbe vonni a Te és mások jó szándékát a Biblia megértését vonatkozóan, de mint a Bibliát mind a ketten ismerők, talán abban egyetérthetünk, hogy nem Te és én fogjuk eldönteni, hogy melyikünknek van igaza és ez engem valahol megnyugtat.
A megfutamodásomról annyit, hogy nincs saját internet elérésem, ezért a cégemet lopom meg, ha nem munkaügyben levelezek. Munkaidőn kívűl pedig sokkal fontosabb a családom (két gyermekem és feleségem) és értelmesebb időtöltés Velük tanulmányozni Isten szavát, mert elsősorban értük felelek Isten előtt és csak ezek után lehetek "utcai teológus" (idézet Echo-tól). Emiatt a levél miatt is fél órával tovább kell majd bentmaradnom a munkahelyemen, azaz a becsületesség az elsődleges ok, amiért kiszállok, az alázatosság a második, hiszen elfogadom a szervezetünk véleményét, akik nem javasolják az ilyen oldalak és úgy általában az internet látogatását - most már azt is tudom miért. (Az internet használata a munkahelyem miatt kötelező, de tudom hol a határ!!!) A szellemi éhségemet pedig inkább a Biblia elégítse ki.
Névtelen felebarátaimnak szeretettel, és egyben búcsúzom is, és kívánok mindenkinek éleslátást, az itt levelező kiközösített, vagy elszakadt Jehova Tanúinak pedig ugyan ahhoz a lépéshez kívánok sok-sok erőt és Jehova segítségét, amit most én is megteszek (azaz, soha többé nem jelentkezem be):
Köszönöm a segítséget.
Az a helyzet, hogy nem ismerem az itteni szabályokat, ill. amikor bejelentkeztem, kaptam egy levelet a szerkesztőségtől, hogy mire figyeljek oda, de ennyi ideje nincs az embernek. Én tényleg csak véletlenül keveredtem ide, és mivel Jehova Tanújaként a "véremben van" hogy elmondjam az embereknek, amit megtudtam, ezért az óriási belső késztetés miatt (felrugva a szabályaitokat) muszály volt reagálnom. Tettem mindezt annak ellenére, hogy a testvéreim óva intettek attól, hogy ilyen fajta vitákban részt vegyek, hiszen teljesen értelmetlen.
Én nem hiszem, hogy értelmetlen, hiszen az elveszett bárány a legértékesebb, de a személytelenség miatt itt nem működik valahogy a dolog, mármint a prédikálás. Mivel nem látják az arcom, és nem hallják a hangom az "olvasóim", ezért bizonyos kijelentéseim, mondataim nagyképűnek, pökhendinek tűnnek, és ez fordítva is igaz: én is olvashatok úgy mondatokat, hogy félreértem a szándékot. Röviden: Jehova Tanúi az internetet szintén Sátán csalétkének tekintik (én is természetesen), ami hasonló a TV-hez, mozihoz, stb... és úgy tűnik be vettem a horgot. Szerencsére még nem nyeltem le és nem is akadt be, ezért ezennel elbúcsúzom mindenkitől, és maradok annál a módszernél, amit Jézus talált ki, és ma Jehova Tanúi 140 éve alkalmaznak, azaz hírdetem az igazságot, Jézus királyságát házanként, párosával, ahogy azt az apostoloknak is meghatározták. Ez ma a Föld minden országában bevált és működik.
Most befejezem, mert Cserfa-nak még megírok egy levelet, de Tőled is és mindenkitől elnézést kérek, mert ezektől az oldalaktól és minden hasonlótól a jővőben távol akarom tartani magam.
Ez azt jelenti, hogy sajnos nem akarok reagálni már semmire, viszont imádkozni fogok Jehovához mindenkiért ma este, hogy akiben még Ő lát reményt, azt terelje az éleslátás és a pontos ismeret felé saját magával és fiával Jézus Krisztussal kapcsolatban.
Szia(sztok): Keszi Csaba
Csak és kizárólag személyesen vagyok hajlandó eszmét cserélni.
És mind a szögek, mind a sebek többesben...hm. Maga Russel és Rutheford is a kereszt verziót ismerte el, 1930-ig. Na ja...ők már kihaltak a vezetőségből...a többiek még élnek. Örülök, hogy Te ennyire tudsz latinul és görgül, A JT. vezetősége ennyit sem tud. Beleértve az elhunyt Russel és Rutherfordot.
A JT alkalmatlanságát nem két szög dönti el...hanem a hamis próféciák. Itt dől meg a hitelesség. Nekem mellesleg mindegy hogy halt meg Jézus. Személye ettől még kedves számomra. Ő és nem Mihály személye!
Írod többek közt: "...az utolsó időkben hirdettetik majd Istennek eme evangéliuma az egész lakott földön".
Majd hozzáteszed: "Ennek az egy mondatnak ma csak Jehova Tanui felelnek meg". És közben feleded, mit is írtál pár mondattal előbb: "Aki pedig a "szívében felfuvalkodott és nem Istentől való", arra úgy sem fog hatni a Biblia". Később meg azt: "Egyébként tényleg azt hiszem, hogy csak nálunk van az igazság ..."
Nos, felettébb különös, hogy nem veszed észre magadat, magatokat.
Aztán azt sem érted, hogy melyik lesz az az evangélium, ami hirdettetik majd. Ha már idézted Jézust, tudd meg, nem a ti evangéliumotokat hirdetik majd, hanem azokat, mikre Jézus mondta, hogy ez az evangélium hirdettetik, lásd [Mát. 24.4-14]-et.
Ti azonban más hirdettek, ha megnézed, ti éppen nem vagytok gyűlötesesek Jézus Nevéért! Sőt, igyekeztek elfedni ezt a Nevet! Aztán Jézus megmondta, mikor is jö el a vég. "Mikor azért látjátok majd, hogy az a pusztító utálatosság, * a melyről Dániel próféta szólott, ott áll a szent helyen (a ki olvassa, értse meg)". Ti erről semmit nem szóltok. Nem is értitek! Ahogy a szent helyről sem! Ahogy ti nem is imádkoztok, hogy a futás ne télen legyen, se szombatnapon (Mát.24.21). Ti ezekről semmit nem szóltok, pedig maga Jézus tanírtotta ezeket, ezt az imát is! Ti mást tanítotok!
De tudod, mikor lesz ez más szóval? [Jel. 14.6-9]
És láték más angyalt az ég közepén repülni, a kinél vala az örökkévaló evangyéliom, hogy a föld lakosainak hirdesse az evangyéliomot, és minden nemzetségnek és ágazatnak, és nyelvnek és népnek, Ezt mondván nagy szóval: Féljétek az Istent, és néki adjatok dicsőséget: mert eljött az ő ítéletének órája; és imádjátok azt, a ki teremtette a mennyet és a földet, és a tengert és a vizek forrásait..." (A többinek nézz utána, ha nem hiszel nekem). Szóval [Jel. 14.6-9]-ből kiderül, hogy a fenevad eljövetelekor, közvetlenül előtte, Babilon leomlásakor hirdettetik ez. Ti azonban nem ezt mondjátok, hanem a Bibliából kiragadott pár dolgot emberi vélekedésekkel zagyváljátok, megfosztjátok az Igét az ígért eseményektől, összekeveritek az időket, tákoljátok tanításaitokat bölcsitek okoskodásai szerint újra és újra, a Biblia tisztaságától kétségbeejtően távol estek.
Szó sincs róla, hogy egyedül nálatok lenne az igazság! Kisajátítanád, igaz? Hamis vagy! Az Igazság Jézus, nem tudtad? És tudod, hol van? Ahol ketten, vagy hárman egy akaraton együtt vannak az Ő Nevében.
Te mire fuvalkodtál így fel? Szó sincs róla, hogy igaz lenne, mit magatokról kérkedsz: "A Biblia Isten szava, egyfajta használati útmutató, amely életünknek és céljainknak minden területére kihat"
Van vers, minek megfeltek, jó is, rossz is. De nem kéne inkább félned, nehogy tényleg igaz legyen rátok a Biblia verse, no nem, mi titeket dicsőít, hanem Pál egyik verse: "Mert ezek közül valók azok, a kik betolakodnak a házakba, és foglyul ejtik a bűnökkel megterhelt és sokféle kívánságoktól űzött asszonykákat, Kik mindenkor tanulnak, de az igazság megismerésére soha el nem juthatnak. Miképen pedig Jánnes és Jámbres ellene állottak Mózesnek, akképen ezek is ellene állanak az igazságnak; megromlott elméjű, a hitre nézve nem becsületes emberek. De többre nem mennek: mert esztelenségök nyilvánvaló lesz mindenek előtt, a miképen amazoké is az lett."
Mert néhány JT-ját olvasva (téged is), hallgatva bizony, ezek jutnak eszembe, gondolom, nem véletlenül.
Ha csodálkoznál, miért fordulok így hozzád, megkérdem még egyszer, milyen alapon túrnál ki Krisztusból sok Istent kereső embert?
Mire vagy így felfuvalkodott?
Mire is mentél 7 év Bibliatanulmányozással? Kevésre, barátom! Hemzsegnek vélekedéseid a tévedésektől, jössz a Fórumra, és tudomást sem veszel sok Fórum társ esetleg több évi munkásságáról, hogy megmutatná tévelygéseitek egy részét, te ezeket semmibe veszed, és előröl kezded kijelentő módban löketni a dumát, ti vagytok az egyedül igazak, nálatok egyedül az igazság. Vedd észre magad egy kicsit. Te ezt nem hiheted, mert ilyesmiről hit nem lehet!
Te nem keresel, csak kevélykedsz, nem tanulmányozol, hanem másokat ismeretlenül leszólsz, kirekesztesz, és van képed kijelenteni: "...csak nálunk van az igazság".
Pedig dehogyis ...
roviden csak azt valaszolnam, hogy nezd meg a Virgin Suicides (Ongyilkos szuzek) cimu Sofia Coppola filmet. nem kifejezetten valasz, csak elgondolkodtatas
-Milyen Bibliád van otthon? Gondolom Károli Gáspár féle, ha nem, az sem baj, mert bármelyik fordítást nézed, Máriát mindegyik asszonynak nevezi.
-A zsidók a napot naplementével kezdték és azzal is fejezték be. Így történhetett meg az hogy Jézust ugyanazon a napon fogták el és végezték ki.
-Attól függ milyen Bibliát nézel. Az "eredeti" latin vulgata crux-nak írja, az eredeti görök kéziratok (itt-ott könyvtárakban őriznek néhányat) a stauros szót használja a Jézust kivégző eszköz megnevezésére. Mindkettő oszlopot, felállított gerendát jelent. Nézz utána. Létezik ma egy Káldy féle Biblia-fordítás, amely zárójelben ugyan, de a kereszt szó után, mindenhol kiírja, hogy oszlop. Rengeteget tudnék Neked írni a kereszt elképzelés eredetéről, de inkább egy elgondolkodtató példát említek:
Jézust a rómaiak végezték ki. Márpedig ők praktikus emberek voltak. Több 10000 rabszolgát végeztek már ki kínoszlopon. Remélem nem feltételezed, hogy amikor gyorsan ki kellett végezni néhány ezer embert, akkor nekiáltak kereszteket ácsolgatni. Ezt nem tették meg valószínűleg Jézus és a két lator kedvéért sem, hiszen a római katonáknak ez csak egy megszokott kivégzési alkalom és gyakorlat volt. A legfőbb bizonyíték maga a Biblia, amely az eredeti görög formában oszlopnak nevezi Jézus kivégző eszközét.
Köszönöm, hogy válaszoltál, hiszen ebből legalább az kiderült, hogy nem vagy Jehova Tanuja, mert aki azt állítja, hogy nem lehet Bibliai idézetekkel meggyőzni embereket, az nem lehet az.
Nagyon tetszik, amit írtál, hiszen úgy tűnik van egy közös pontunk: Imádjuk Istent.
A felekezetek harcáról pedig az a véleményem, hogy harcoljanak csak. Maga a Bibliai is leírja, hogy lesznek hamis tanítók, és a mi dolgunk, hogy kiválasszuk az igazságot a sok-sok hazugság közűl.
Azok, akik Istent képviselik, nem a saját szavaikat kell, hogy használják, mert az nem "élő és ható", hogy idézzek én is egy picit. Aki pedig a "szívében felfuvalkodott és nem Istentől való", arra úgy sem fog hatni a Biblia. A széles úton sokan járnak, az örök életre vezetőn, pedig kevesen. Ilyen alapon bármelyik kis egyház (szekta) állíthatja magáról, hogy nála van az igazság, de ebben az esetben figyelmen kívűl kell hagynia azt a biblia verset, amely azt állítja, hogy az utolsó időkben hirdettetik majd Istennek eme evangéliuma az egész lakott földön. Ennek az egy mondatnak ma csak Jehova Tanui felelnek meg, mint ahogy még egy csomó más versnek is. Szerencsére hosszú a lista, de ez a társalgási forma nem teszi lehetővé, hogy mindre kitérjek, de a mennyiségről csak annyit, hogy nekem 7 évem és rengeteg munkám fekszik abban, hogy utánna jártam a legkülönfélébb felekezetek állításainak a Bibliával kapcsolatban. Tettem ezt azért, mert hiszek benne, hogy a Biblia nem egy Ady vagy egy egy József Attila vers, amit gyakorlatilag úgy elemezhetek ahogy akarok, ill. amilyen ember vagyok. A Biblia Isten szava, egyfajta használati útmutató, amely életünknek és céljainknak minden területére kihat. (Már aki engedi, hogy hasson.)
Végezetül még egy idézet, de ez túl hosszú ahhoz, hogy leírjam, ezért kérlek keresd ki a Bibliádból: Ésaiás 43:5-12. Szerintem összefoglalva ezek a versek arról szólnak, hogy lesz majd egy csoport (férfiak és nők) összegyűjtve, akik Istenről lesznek elnevezve, és hírdetni (tanusítani) fogják azokat az igazságokat, amelyek bírtokosai, és amikor mások ezt hallják, azt fogják mondani: igazuk van.
Egyébként tényleg azt hiszem, hogy csak nálunk van az igazság, de azt egyetlen Jehova Tanúja sem állítja, hogy csak mi jutunk be abba a bizonyos királyságba, amely a Biblia központi témája, és hogy csak mi fogunk örökké élni. De a munkát, amellyel Jézus megbízta az apostolokat is, mármint Isten királyságának a hírdetését, azt csak mi végezzük (tökéletlenségünkhöz méltóan az elmúlt 140 évben telis tele hibákkal). Egyébként mi egymás közt úgy szoktunk élcelődni, hogy az új világban 3 dolgon fog meglepődni egy Tanu. Az első: ott lesz egy csomó olyan ember, akiről azt gondolta nem lesz ott. A második: Biztosan nem lesz ott egy csomó ember, akiről biztosan gondolta, hogy ott lesz, és végül azon fog meglepődni, hogy ő ott van.
Az utolsó kérdésed az, volt miért akarok Veled levelezni?
Nem csak Veled szeretnék. Mindenkivel, akiben látok reményt, de sajnos azt is be kell látnom, hogy ez a fórum nem alkalmas emberek meggyőzésére, mivel "csak" egy szellemi adok-kapok folyik és valóban kimarad Isten ill. az ő szava a Biblia. De látod Ő is irattatott egy könyvet, hogy megismerjük Őt és a szándékait. Ez a könyv tud hatni az emberekre, én a saját szavaimmal nem. A Bibliában nincsenek ellentmondások, viszont Sátán mindenképpen ezt akarja elhitetni velünk, amikor felekezeti véleményt ütköztet egy másikéval, de hála Jehovának akinek van füle a hallásra és szeme a látásra, az meglátja a sok vélemény közül az igazságot.
Az OFF az mit jelent? Ha azt, hogy kapcsoljak ki, akkor kifogok, ha azt, hogy részedről vége, akkor bocsi a hosszúra sikeredett levél miatt.
Üdvözlettel: Keszi Csaba
ui.: Kicsit úgy érzem magam itt a sok névtelen bejelentkező között, mint valami őskövület vagy ha nem vagyok az, akkor nemsokára azt hiszem ki fogok halni.
Szeretnek megosztani veletek egy kis tortenetet ami a napokban tortent meg velem!
Kezdenem is:
Kb. ket honnappal ezelott megismertem egy lanyt akivel nagyon jol eltudtam beszelgetni, igazan jol kijottunk egymassal. Beszelgettunk a szuleirol es kiderult, hogy Jehova tanui.... gyulekezeti tagok... Ez meg nem is volt baj es nem is erdekelt igazabol mert nem igazan erdekelt. Na jo azt is tudni kell, hogy a szulok elvaltak az edesanyja egy gyulekezeti "kongresszuson" (vagy minek nevezzem) allt ossze egy masik gyulekezeti tanuval!
A lenyeg az, hogy a lany az unnepeket hol az apjanal, hol pedig az anyucikajanal toltotte.
Kozben velem talalkozgatott! Karacsony 25, 26-an egyutt voltunk csak ugy mint szilveszter napjan! Nem nagyon akartak elengedni pedig mar nagykoru. (es mint utolag megtudtam nem is volt olyan szent mit ahogyan a szulok kepzeltek, jehova felreneveles, mikor a tulzott megszoritasok hatasara nem igazan az tortenik mint ahogyan azt a szulok gondoljak, a gyerek pont az ellenkezojet tette! ) boccs a zavaros fogalmazasert! Szoval a szilveszter utan hazament a jehova szulokhoz es ket napra ra mintha kicsereltek volna teljesen megvaltozott! Egy helyes kis agymosason vett reszt a dragam! Es el lettem kuldve a fenebe! Szoval rajott, hogy O most oriasit vetkezett! Azt furcsaltam az egeszben, hogy nekem aztmondta, hogy utalja a jehova tanuit es, hogy O soha sem lesz az! Hat megis!
Koszi ha elolvastatok! Kivancsian varom velemenyeteket! Kicsit szarul erzem magam a tortentek miatt mert mindvegig nagyon szerettuk egymast es egy-ket nap alatt tonkrement minden!
Most hallgattam végég egy előadást a Jehova Tanúirűl, és mostanra fejeztem be egy könyv olvasását, szintén róluk. Nem semmi egy társaság...
Az alapító - C.T. Russel - sosem rendelkezett lelkészi végzettséggel, igaz másmilyennel sem. Nem beszélt semmilyen idegen nyelvet. Ezzel kapcsolatban ajánlom a Ross vs. Russel per anyagát mindenkinek. Russel a pert elvesztette...
A Bibliával sem lehet megyőzni embereket. Nézd végig a topicocat. Idézetek harcolnak, idézetek ellen és közben mindenki meg van győződve az igazáról. Felekezetek harca ez barátom, ahol elvész Isten és marad a szó.
Sajnos nem tudom, hogy Jehova Tanuja vagy e, és nem is volt időm végigolvasni a teljes levelezésedet Garlanddal.
Viszont kérlek, használd a Bibliát, amikor válaszolsz egy kérdésre, mert e nélkül szerintem nem lehet meggyőzni embereket.
Valóban nincs olyan Biblia vers, ami azt mondja:
Bizony mondom néktek, ha összegyültök illő ruhában (pl. öltönyben)legyetek.
Az viszont tény, hogy nem kell ahhoz Jehova Tanujának lenni, hogy egy ember, ha valóban tiszteli a teremtőjét, akkor ezt kimutassa neki, még az öltözködésével is.
Régebben egy faluban ha valaki nem a legszebb ruháját vette fel vasárnap a templomba, azt szintén kiközösítette (de legalább is megszólta) a falu népe.
Egyébként amikor elkezdtem járni Jehova Tanuinak a gyülekezetébe, soha senki sem szólt rám, hogy nem vagyok öltönyben, viszont elég hamar megértettem, hogy ott miért van mindenki szép ruhában.
A mai napig nehezemre esik vasárnap felöltözni öltönybe, a feleségemnek mégnehezebb lehet, hiszen neki kell kivasalni az ingeimet, de mégis megtesszük, mert ez is ugyan olyan erőfeszítést igényel, mint minden más Istennek tetsző cselekedet: szelídség, jóság, hosszútűrés, stb...
Olvasd el hozzászólásomat egy kis cinizmussal, fűszerezd meg egy adag gúnyorossággal és rájössz, hogy egy véleményen vagyunk. :-)
( és még nem is említetted a milyen hosszú lehet egy szoknya kérdéskört.:-) )
Háááááááááát, kedves Echo, elsőre majdnem olyasmi választ akartam írni Neked, mint Te a minap Cuffi-nak a mellébeszéddel kapcsolatban... :)))))
Egy kócos, teveszőrbe öltözött, szakálas, sarus férfi elterelné a figyelmet a mondandóról, hiszen a hallgató annak ruházatával lenne elfoglalva Ez így nagyon "meggyőző"-nek tűnhet, de valójában picit olyan leegyszerűsítően demagóg, - tudod, olyan tipusú "érvelés", amit Te sem szoktál szeretni a nyilvános előadásokban... :)))
Biztosan Te is érzed, hogy én sem arra gondoltam, hogy miért nem megengedett, hogy egy vén csövesnek maszkírozza magát.
De!
Nem erről van szó, hanem arról, hogy ha nem állsz be a nyakkendős PR uniformist hordók körébe, akkor lehetsz Te a legtisztább, legrendezettebben öltözködő, soha nem fogsz nemhogy szolgai tisztséget kapni, de még egy gyülekezeti imára sem fognak felkérni soha sem, "periférikus testvér" maradsz, amíg élsz. Holott a nyakkendő kötelező viselésének semmi de semmi bibliai alapja sincs, akárcsak a szakáll merev tiltásának. (Vagy csak én nem tudok róla.)
Tudod, ez engem egy első századi csoport gyakorlatára emlékeztet, akik roppant mereven, központilag előírták a ruházat részleteit, meg hogy meddig kell a ruha ujját felhajtani kézmosáskor...
- A tömeg elé csak zakó+nyakkendő szerelésben lehet kiállni, még rekkenő melegben is. -
Ki az a "tömeg"???
A nyájra gondolsz?
Nem mennénk át a tévtanítások topicba ? Persze, menjünk át, nagyon szívesen.
Bár tudod, az általam eddig feszegetett témák a rejtett erőszak témaköréből valók voltak... :)))
Ej, no, garland kérdésén jár az eszem s nem jut eszembe egy páli vers. Hm, holnapra előkotorászom. Egyébként: valami megemntésről szól az is. UGYANIS: nem biztos, hogy Jehova csak minket ment meg mint népét - életem a szójáték. Előadásban volt, megütköztem rajta. Hallomásból tudom, épp ezért kérdezősködöm efelől annyit.
A rövidítésről.
Rengeteg versben előfordulunk. Büszke vagyok. Lowell így ír: Olyan világtól elmaradott voltam, hogy soha addig nem hallottam még Jehova Tanuiról. "Te is E.E. vagy?" - kérdeztem egy hasonszőrű börtöntölteléktől - "Nem" - mondta - "Én J.T. vagyok" ...
Garland.
Köszönöm a száztizenhetedik hozzászólást. Én nem tudtam ennyire higgadt lenni talán épp azért, mert rólunk van szó.
Annyit azért még hozzátennék, hogy nem egyedeül Jehova Tanúi hiszik magukat egyedülinek. Valahol minden felekezet ezt hírdeti - nyíltan, vagy burkoltan.
Az öltöny, nyakkendő bevett szokás. Egy tanúnak, aki kincset visz nem szabad toprongyosan kinéznie, hiszen az megbotránkoztathat másokat. Az öltözködéssel is a vitt üzenetre kell a figyelmet irányítani. Egy kócos, teveszőrbe öltözött, szakálas, sarus férfi elterelné a figyelmet a mondandóról, hiszen a hallgató annak ruházatával lenne elfoglalva :-)
(Az egy másik kérdés, hogy az öltöny is lehet gusztustalan - manager lila, zöld, kék stb.)
- A tömeg elé csak zakó+nyakkendő szerelésben lehet kiállni, még rekkenő melegben is. -
Köszönöm a válaszod kedves Echo.
Szomorú ez az individualizmus mint mindig, amikor úgy érzem, egy embercsoport önmaga kizárólagos megmentését és tévedhetetlen értékítéletét hirdeti másokkal szemben.
Más.
Amikor Jehova Tanúinál jártam az előadásokon, felhívták a figyelmem, hogy jobban teszem, ha mindig nyakkendőben és zakóban jelenek meg, mert az ő vallásukban előírás, hogy nem "szalonképes", nem lehet elöljáró, soha nem állhat ki előadóként az az ember, aki nem vesz fel nyakkendőt és öltönyt vagy legalább zakót.
Ennek mi a bibliai alapja?