Ebbe a topikba többségében betegek és hozzátartozóik írnak. Sajnos előfordul, hogy a betegeket gátlástalanul kihasználni akaró fórumtagok (csalók) privát levélben különböző hatástalan csodaszereket ajánlanak a topikban megjelenő új betegeknek.
Persze hogy szurkolunk érted! Amit leirtál, az alapján lehet egy kicsit pozitivan gondolkodni. mindent jól csinálsz, csak igy tovább és ird meg, mi újság és hogy érzed magad! Üdvözlet és minden jót!
Sziasztok! Na már csak 24 sugaram van. :) Amúgy 9-re járok, 10-re már végezni szoktam, csak pár perces a kezelés. Szoros a maszk, de közben megy zene és úgy egész jól bírom. Amúgy a bőrömön még semmi nem látszik, kenem bepanthennel. A nyelőcsövemnél kicsit savas, arra most írt fel doktornő gyomorvédőt. Meg a jobb oldalon le akart esni a var, de volt valami fehér ott, hát kibújt egy cérna, de dokinő levágta és lefertőtlenítette, kívülről semmi nem látszik. Caphosolt kaptam szájöblítésre, tényleg jó, már most az első használatnál éreztem, hogy jobb a szám belül. A lelet szerint van egy kis nyálkahártyagyulladás, de majd helyrejön. Szerintem jó lesz ez, meg legalább itt nyugi van. Törökbálinton vagyok nagyim testvérénél, nem olyan vészes bejárni, ha tud, bevisz kocsival.
Ez az!!!!!!! Hatni fog, már most is hat és ez jóóóóóó! Tudod amikor egy helyettesítő orvos azt mondta a férjemnek, hogy vagy segít a sugárkezelés, vagy vége, legszívesebben megfojtottam volna. Viszont nem hittem neki. Ez 2013-ban volt. A férjem köszöni szépen jól van, stabil az állapota, 5 éve tünetmentes. Én is olvastam dolgokat, leszoktam róla:) Szóval neked sikeres lesz ez a kezelés és kész:) Azért légyszíves jelentkezz a kezelések után.
A következő a helyzet. Tegnap megkaptam a soron következő - második - EGFR és FOLFOX protokoll szerinti kezelést.
A Vectibix beadását követő 30. percben jött egy enyhe, I. fokozatú infúziós reakció, szerencsére ez némi köhögés, nehézlégzés, és tenyér-, hát-, illetve arc viszketés formájában, 45 perc után spontán megszűnt. Némi csavar a dologban, hogy ez a fajta immunválasz éppen azt jelenti, hogy kurvára hat az EGFR. Olyannyira, hogy tegnap és azt megelőző néhány napon reggelente volt a bal oldalon némi szörcsögés a nyirokcsomók elégtelen működése miatt, azonban ez mára teljesen eltűnt. Csillapodott a mellhártya izgalom miatti köhögésem is ma estére. A szokásos csuklásom - amely a hashártya-, és a mellhártya izgalom miatt, valamint a FOLFOX beadást követően szokott fokozódni, szintén minimálisra csökkent. Az étvágyam kezd visszatérni. Eddig csupa jó hír.
Ami viszont árnyalja a képet, az az, hogy a következő kezelésnél, előkezelés formájában kapok szteroidot 22 mg-ot, valamint Szuprasztint, mintegy megelőzendő az infúziós reakciót. Viszont azt olvastam angol és magyar nyelvű tanulmányokban, hogy ez a fajta immunválasz a harmadik-negyedik kezelést követően már enyhülni fog, ami azt is jelentheti, (de csak jelentheti!) hogy csökken az EGFR brutális hatása a daganatokra, bár ez még nem bizonyított egyértelműen. Van olyan beteg, akinél olyan erővel hatott az EGFR gátló hatás, hogy TELJESEN meggyógyult, holott neki is volt néhány daganata. A lényeg, hogy 21.-én harmadik kezelés, január 04.-én negyedik, 18.-án ötödik, február 01.-én a hatodik, és a 15.-én következő hetedik tervezett kezelés után CT. És ott már minden kiderül. Persze lesz közben CEA és CA 19-9 tumormarker vizsgálat is, valószínűleg TSA-val kiegészítve. Ha ezek értéke csökkenő tendenciát mutat, már jó jelnek vehető. Addig meg pozitív elme, terápiás kezelések, és totálisan kiröhögni a halált a feladatom. Ennyi.
Szép estét, minden érintettnek jobbulást! Szurkoljatok...
Tudom, rosszul fogalmaztam, csak rámteszik a maszkot, de a gépben lesz. Nem volt kontrasztanyag a ct-ben és nem is a sugaras gépben volt, hanem külön ct szimuláció szoba van. Nem Primus gép lesz, hanem Truebeam, ami egy lineáris gyorsító, nem kobalt izotóppal működik. Hogy mi lesz pénteken, nem tudom, majd kiderül. Csak az a maszk ne lenne olyan szoros, de tudom, az kell, hogy pontosan célozzanak. Nem tudom milyen öblögetőt kaptam, majd rokonom váltja ki a gyógyszertárban, bepanthent meg veszek és utána kenem majd. Köszi szépen :) Meg persze vigyázok :)
Örülök, hogy itt vagy a "nagyfalumba". Azért szeretnék licsit segíteni tárgyi tévedésed korrigálásához. Írod, hogy
"a műanyag fej-váll maszkot, abban lesz a sugár, meg a ct szimulációt is."
Nos, a maszk tulajdon képpen rögzítésre szolgál hogy a beteg ne mocorogjon, mert rendkívül fontos mozdulatlanság, hisz a sugár nyalábot nagyon pontos helyre kell lőni. Az orvos által meghatározott helyet a fizikusok teszik át gépi nyelvre. Tehát a sugár és a szimuláció a Primus 2 vagy 3 gépben van, nem a maszkban. (Persze lehet Te is tudod, csak picit rossz a fogalmazás)
A CT szimuláció maga a gép része, az asztal (amin majd fekszel) és a ménkű nagy forgó "karika" biztosítja pontos lövést. Működését követheted, egy apró vörös fény. Ez egy viszonylag gyors mozgás, amikor leáll, akkor kapod a sugarad. Hallod a morgó, zúgó hangot és elönt a forróság, persze vénádba benne a tű és adagolva megy lötty.
Pár perc az egész beavatkozás.
Amikor leszállhatsz, legyél óvatos mert egy kis szédülés lehetséges.
Fogsz kapni egy papír lepedőt, az mindig vinned kell magaddal. Gondolom spórolás miatt csinálják. Szemüveged leteheted a pultra.
A kezelők között van kifejezetten kedves, de van kifejezetten undok is sajna.
Azt a kencét javaslom rögtön a sugár után kend fel, ne este, mert akkor már (pár alkalom után) látszik a pír, a bőr égés. Jó nagyon a hab is.
Gondolom a CAPHOSOL A és B öblítőd kaptad. Javaslom kicsit tart a szádban ill. öblögetés után ne egyél, ne igyál legalább 2 óráig.
Most voltam sugaras dokinál, aranyos a doktornő, nagyon profi. A rokonunk megcsinálta a műanyag fej-váll maszkot, abban lesz a sugár, meg a ct szimulációt is. 30 alkalom lesz, pénteken kezdik, utána jönnöm kell majd, még nem tudom mikor lesz napközben. De mondta a tüneteket, meg minden szerdán rámnéz, meg persze hívhatom, ha bármi van 😊 Bepanthent mondta, hogy azzal kenjem este majd, meg szájöblögetőt is írt fel, hogy az majd megelőzi a tüneteket. Meg ha bármire szükségem lenne, felírja. De szerintem jó lesz, legjobb helyen vagyok, az biztos 😊
úgy volt hogy csinálnak biopsziát de sajnos covidos lett az orvos.Ezért döntöt úgy a orvos hogy csinálnak most itt is ct.Neked is köszönöm.És nagyon sok erőt és kitartást.
Nem tudom, de nekem amikor a prosztatámban is volt dagi, az összes környezetben lévő nyirokcsomóból vettek mintát. Nálad ez nem volt napirenden? Érdemes rákérdezni, mert nem mindegy a nyirokinvázió miatt. Teszem hozzá megnyugtatásul, hogy a heredaganat az legjobban kezelhető fajta és nagyon ritkán ad áttétet, főleg ha ún. seminoma típusú. Ennek a kiújulási esélye max 20%. Viszont nagyon ajánlatos a teljes együttműködés!
Heredagatal mütöték és utána volt ct és a vese mellet találtak gyirorok csomot de nem egy értelmü hogy az most mi is lehet ezért csinálnak megint egy ct a kék gólyóba.Köszönöm hogy ilyen gyorsan irtál.
Légyszíves írd le konkrétan mit szeretnél megtudni. Mert ez sokféle lehet. Maga a CT berendezés, vagy az orvosok, akik a leletet adják, vagy milyen szempontból érdekel?
Sziasztok.lehet hogy egypáran hülyének néztek.de lenne egy kérdésem a kék gólyóba a ctröl érdeklödnek hogy menyire meg bizható.Válaszokat elöre is köszönöm.
Az nem elképzelhető, hogy amit akkor a pet ct látott, és most a ct nem, az azért van, mert hatott a kezelés? De itt egyértelműen nincs nyoma azoknak a dagiknak.
Köszi, bár a hasnyálmirigyen és a hashártyán lévő dagikat a PET CT látta, ez a CT valamivel gyengébb, viszont az az említett bizonyos "műtermékképződés" az nem más, mint egy dupla sérvháló, az egyik inlay, a másik sublay formában beültetve a hasfalba. Ez miatt ez a CT lehet, hogy nem látta azt, amit a PET CT viszont igen.
De a PRÓFÉTA szóljon belőled, mert akkor nem hogy tucatnyi, hanem jó, ha 3-4 dagi van a tüdőkben. Azt meg röhögve kiköhögöm :))) !
A CT lelet szerint a hasnyálmirigyed ép, és a hashártyáról sem irja, hogy áttéteket látna. Lényegében csak a tüdőről ír rosszat. A mediastinumban és a jobboldali hilusban latnak újonnan megnagyobbodott nyirokcsomókat.
Szia! A történet dióhéjban. Múlt hét szerda, a kórházban történő vérvételt követően, itthon délután a pulzus hirtelen felugrott 100 felé, és elkezdtem egyre jobban köhögni. Ez szombat hajnalra már annyira fokozódott, hogy kihívtam a Mentőt. Gyorstesztet készítettek, majd bármiféle vizsgálat nélkül irány a covid sürgősségi, pusztán a köhögés miatt. Egyébként a köhögésen kívül semmilyen covid specifikus tünet nem volt. A sürgősségin 2:20 és délelőtt 12:45 között feküdtem. Vizsgálódtak, majd tüdőgyulladás diagnózissal átvittek... a Covid 19 osztályra! Pedig minden tesztem negatív volt, sőt keddre a PCR teszt is negatív eredményt hozott.
Közben volt a CT vizsgálat még vasárnap. A jelek szerint nem túl rózsás a helyzet. Mindkét tüdőben, a hashártyán, a mellhártyán és a hasnyálmirigyen is van több daganat. Van, amelyik október óta nőtt. Ha kivesszük a tüdőgyulladás miatti infiltrációk tömeges jelenlétét, még akkor is van némi dagi többletem. Egyébként az első EGFR kezelés úgy tűnik hatásos, mert olyan a pofám és a mellkasom, mint egy háborús aknamező.
Ma már itthon vagyok, a tüdőgyuszi elmúlt - még szedem a Zinnat nevű antibiotikumot, de a köhögés nem sokat csillapodott, aminek az az oka, hogy feltehetően a mellhártya izgatja a légzőrendszert. Erre szedek Sinecod nevű gyógyszert, aránylag jónak tűnik. Az erre a hétre tervezett kezelés elmaradt, mert a vérképem kurvaszar volt.
Semmi fehér-, és vörösvérsejt, hemoglobin alacsony, hematokrit alacsony, kratinin magas, CRP 155, GOT 90, GPT 11, Alkalikus foszfatáz 125, vizelet tele fehér és vörösvérsejttel, keton gyanú, szóval a leletem csak úgy piroslik.
A CT lelet:
2020.11.22 10:09 - CT/MR vizsgálat Dr. Málits Erika
A mellkas acut natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata. Pulmonalis angiographia. A beteg 90 ml Iomeron350 intravénás kontrasztanyagot kapott.Előző vizsgálat: 2020. augusztus 14.A truncus pulmonalis és az arteria pulmonalis főtörzsek homogénen telődnek. Egyértelmű emboliára utaló elődési hiány a lebeny és segment artériákban sem látható. A szív rendes nagyságú. A mediastinumban paratrachealisan néhány 10-15 mm nagyságú, subcarinalisan egy 20 mm és néhány 10 mm-nél nemnagyobb harántátmérőjű nyirokcsomó van. A jobb hilusban néhány 10-20 mm nagyságú nyirokcsomó ábrázolódik. Ezek korábbi vizsgálathoz képest növekedtek. Bal felső lebeny eltávolítás utáni állapot. A fémvarratsor környezetében kóros képlet nem látható. A jobb alsó lebeny 10. segment hörgői tágabbakés kitöltöttek, környezetükben kb. 5-6 cm axiális kiterjedésű inhomogén infiltratio látható. A jobb csúcsban paravertebralisan subpleuralisan egy 10 mm nagyságú centrálisan üreges góc látható. A bal csúcsbanegy 8 mm-es hasonló góc van. A jobb 2. segmentum basisán az interlobaris pleura mellett egy 8 mm-es, a középső lebenyben az interlobaris pleura mellett néhány 5 mm-nél nem nagyobb valamint az alsó lebenyben elszórtan néhány 7-8 mm nagyságú szabálytalan kontúrú góc látható. A bal 8. segmentumban ventralisan egy 8 mm-es nodulus látható, melynek környezetében kb. 4 cm axiális kiterjedésű,tejüvegszerű infiltratio ábrázolódik. A jobb csúcsban számos 5-20 mm nagyságú emphysemás bulla van. A rekeszi felszínen baloldalon néhány adhaesio látható.A felhasi régió megítélését a műtermékképződés korlátozza. A hepar natív denzitása csökkent, 1-es segmentumában ismert cysta látható, melynek átmérője 22 mm. A bal és jobb lebeny széle mentén műtéti fémvarratok láthatók. A pancreas normális szélességű. A lép nem nagyobb. A mellékvesék szabályosak. A bal vese felső kehelycsoportjában egy 4 mm nagyságú kő látható.A csontokon destructio nem mutatkozik. Vélemény: Status post lobectomiam sup. l.s. Pulmonális embolia nem volt kimutatható. Bronchiectasia és peribronchialis infiltratio jobb alsótüdőlebenyben. A bal alsó tüdőlebenyben szintén körülírt infiltratio.Multiplex gócok a tüdőben, melyek lehetnek met.-ek. Mediastinalis és jobboldali hilaris lymphadenomegalia, melyek szintén korábbi vizsgálat hozképest novumok. Ismert cysta hepatis. Steatosis hepatis. A heparbanresectio nyomai. Nephrolith l.s.
Aki érti, hogy itt mi van leírva, az írjon már valami biztatót is legyen szíves!
Szia! A történet dióhéjban. Múlt hét szerda, a kórházban történő vérvételt követően, itthon délután a pulzus hirtelen felugrott 100 felé, és elkezdtem egyre jobban köhögni. Ez szombat hajnalra már annyira fokozódott, hogy kihívtam a Mentőt. Gyorstesztet készítettek, majd bármiféle vizsgálat nélkül irány a covid sürgősségi, pusztán a köhögés miatt. Egyébként a köhögésen kívül semmilyen covid specifikus tünet nem volt. A sürgősségin 2:20 és délelőtt 12:45 között feküdtem. Vizsgálódtak, majd tüdőgyulladás diagnózissal átvittek... a Covid 19 osztályra! Pedig minden tesztem negatív volt, sőt keddre a PCR teszt is negatív eredményt hozott.
Közben volt a CT vizsgálat még vasárnap. A jelek szerint nem túl rózsás a helyzet. Mindkét tüdőben, a hashártyán, a mellhártyán és a hasnyálmirigyen is van több daganat. Van, amelyik október óta nőtt. Ha kivesszük a tüdőgyulladás miatti infiltrációk tömeges jelenlétét, még akkor is van némi dagi többletem. Egyébként az első EGFR kezelés úgy tűnik hatásos, mert olyan a pofám és a mellkasom, mint egy háborús aknamező.
Ma már itthon vagyok, a tüdőgyuszi elmúlt - még szedem a Zinnat nevű antibiotikumot, de a köhögés nem sokat csillapodott, aminek az az oka, hogy feltehetően a mellhártya izgatja a légzőrendszert. Erre szedek Sinecod nevű gyógyszert, aránylag jónak tűnik. Az erre a hétre tervezett kezelés elmaradt, mert a vérképem kurvaszar volt.
Semmi fehér-, és vörösvérsejt, hemoglobin alacsony, hematokrit alacsony, kratinin magas, CRP 155, GOT 90, GPT 11, Alkalikus foszfatáz 125, vizelet tele fehér és vörösvérsejttel, keton gyanú, szóval a leletem csak úgy piroslik. Ennyi.
" remélem nem éget annyira meg nem lesz nagyobb bajom tőle, de mindenképp jobb, mint az izotóp :)"
A sugár forrása az izotóp, ha jól emlékszem Kobalt izotóp sugárforrás, maga a gép az OOI-n Primus 2 és 3,
-változtatható sugár ágyú -nem éppen a legmodernebb, több, mint 20 éves. Ilyen működik Miskolcon is. A radiológus orvos nem szokott semmi kencét javasolni, átirányít a sugaras kezelőhöz, az pedig azt fogja mondani, hogy nem kell semmi!
Ha bizonytalan vagy, kérj tanácsot egy bőrgyógyásztól, akár bármelyik patikustól, bár mi, akik megjárták a kanosszát, elmondtuk tapasztalainkat.
A OOI. környéke tele van hibi-hubi üzletekkel, horribilis pénz költésre jó, de lózung többnyire.
Hát biztos lesz jó pár kezelés, majd szépen eljárok, utána meg tudok dolgozni meg vizsgázni. Köszi a szurkolást, majd szerzek olyan krémet, amit doki mond, remélem nem éget annyira meg nem lesz nagyobb bajom tőle, de mindenképp jobb, mint az izotóp :)
Ebben igazad van! És ha NEKED ez a jó, akkor így kell tenned. Nem akarlak ijesztgetni, de férjem egyszer 38, másodszor meg 33 kezelést kapott, Ha jól emlékszem szept végén, vagy október elején kezdtük, és karácsony körül végeztünk:) Csak türelem kérdése, mindennapos elfoglaltság. És mégegyszer, ha van lehetőséged választani, akkor válassz délutáni időpontot, mindenki reggel akar menni. Mi pedig szurkolunk neked.