Azt már évekkel ezelőtt mondta egy szerelő, hogy neki csak úgy éri meg, ha 5000. Ft-al kezd. Függetlenül az eredménytől. Nem emlékszem már, hogy mit akartam csináltatni, de nem lett belőle üzlet.
A konyhai kis FF grundig tv-m kezd büdösödni, valami túlmelegszik benne. Vagyis egyszer meglehetősen büdöset éreztem, és mindent lekapcsoltam, kihúztam. Időm nem volt, ezért csak később kezdtem el egyenként áram alá helyezni a lehetséges darabokat, és időnként körbeszaglászni. Árammal nem szórakozom, már félre is tettem a tettest.
Hogy mi lesz helyette, az nagy kérdés. upc kábelt bele kell dugni. A kis hordozható tv-ket nézegettem már a neten, de csak annyira értek hozzá, hogy inkább nem kísérletezem ilyesmivel. Bár már ez is valami :) Az újak meg drágák, meg még azt is most kezdem kitanulni, hogy melyiknek mi a hátulütője, mert azt ugye nem reklámozzák.
Másodlagos, off kérdés: van még olyan, hogy TV-szerelő? A rádióról nem is szólva.
Tévé még csak-csak, de igazából a régi számtech szervizekben értenek hozzá. Ha kell, tudok elérhetőséget, de az a gond, hogy a javítási költség majdnem meghaladja a "kész mű" értékét. A rádió inkább csak hobbi szinten megy. Akinek van kedve, az babrál vele, de azt a munkaidőt aztán végképp nem lehet a kuncsafttal kifizettetni.
A XV-XVI. században Sankt Peter Gasse, 1689 -től Untere Raitzen Gasse, majd a XVIII. századi valamikortól Schwanen Gasse. Az elnevezésekor az utcában működött az ilyen nevű vendéglő. 1879-től Hattyú utca. Eredetileg a mai Fő utcától a Széna térig tartott.
Hát igen. Sajnos a belsőt alá kellett rendelni ennek az erősen vitatható, már-már perverz külsőnek. De el kell ismerni, jól jön egy-két ilyen szörny, túristacsalogató mint a Lehel téri piac. (az legalább bent jó :-)
Az üzleteket itt szerintem azonban szintén a nagykörúti plázák falták föl.
Még emlékszem mikor a lakásokat Hattyuház címen hirdették. El is mentem megnézni kiváncsiságból. Pocsék rosszbeosztásu lakásra emlékszem. De ez jellemző az egész házra, valami hihetetlen unpraktikus belős kialakítása van. Egyszer keringtem benne egy orvosi rendelőt keresve. Az üzletek majdnem mind üresek, nem megy ott semmi. Nem tudom a lakásokkal mi van. Kivűlről meg úgy szörnyű ahogy van.
Csak az utca neve Hattyú :-) Biztos valami néhai vendéglátó hely után. Elmondhatjuk, van nekünk is egy Hundervasszer házunk. Kicsit savanyúbb, de a miénk :-)
Amikor megépült az a cseppet sem kecses hattyú, roppant nyomasztónak éreztem. Otrombának , már elnézést a nem keresett kifejezésért, most nincs időm finomítani. Ez mit sem változott. itt sok kép http://epiteszforum.hu/egy-organikus-varosi-haz-budan
Az a lanterna soha nem fog visszakerülni szerintem. Legalább akkora baj, hogy hatalmas anyag penészedik a vizes raktárakban. Arról nem beszélve, hogy szép épület, de az az óriási csarnok nemigen alkalmas másra mint bálak rendezésére.:-(
Az Iparművészetivel az a baj, hogy az állam zseniálisan folytatja vele kapcsolatban az elterelő hadműveletet.
Van terv. Van nagyon részletes terv. Van költségvetés. Van iszonyúan részletes költségvetés.
Pénz nincs.
Majd ha mutat nekem valaki egy olyan állami költségvetést, amelyikben a tervkészítésen kívül is van pénz az Iparművészetire, akkor elhiszem, hogy egyszer visszakerül a lanterna a kupolára. Addig nem. A minisztérium persze ügyes, mert hagyja az igazgatót telenyilatkozni a sajtót, hogy hű de remek lesz, amikor majd ezt meg azt csináljuk. Ő üzenget, az államigazgatás vonogatja a vállát, az állampolgár meg joggal hiszi, történik valami.
(Közben fortepanoztam egyet apukával. Csak úgy mondom: tizenhét doboznyi távolságból egyesítettem egy összetartozó dia-képpárt, amelynek egyik felén G. Emma és húga látható tiroli szoknyában a Feneketlen tó melletti medvét ölelgetve, valamint ugyanők, ugyanabban a tiroli szoknyában, ámde fagylaltot nyalogatva, plusz szülők és nagymama, immár egy virágokkal övezett presszóteraszon. Ezt csinálja utánam lajlasz. :-) )
A Galéria kiköltöztetésére az a szakmai magyarázat, hogy a magyar képzőművészet olyan, amilyen, a Szépművészeti kollekciója meg ugyancsak, tehát lyukacsos, hiányos, és ezek csak együtt tudnak releváns képet adni a művészet történetéről mint olyanról, valamint kontextusba helyezni egymást.
Na már most, ez prímán lehet igaz, a kérdés csak az: miért nem lehet ez a két gyűjtemény a város két felén? A Chagall-Ámos kiválóan bizonyítja, hogy bármi kontextusba helyezhet bármit - akár hamisba is - akárhol, emiatt még nem kell milliárdokért építkezni.
A válaszom: mert Baán László ezt szánta az életművének. Pont.
Szerintem a liget elkeserítő állapotban van, de nem beépíteni kellene, hanem a növényzetet valamilyen terv szerint fiatalítani. Az egészet rendebe tenni és tisztán tartani, a tavat megint csonakázhatóbá tenni. Szóval egy jó parkot kellene ott megint csinálni, olyan háború előttit.
Muzeumra rengeteg más hely is létezik, nem kötelező mindnek egy csomóban lenni. Majd sétálnak a turisták egy kicsit.
Az iparművészeti botrányos állapotban van, de már van nyertes terv a hiányzó rész beépítésére és az épület rendbehozatalára. Hogy miből, azt nem tudom.
Máig siratom a Divatcsarnokot az Andrássy uton, amiből remek épitészeti múzeum lehetett volna, nem tették volna tönkre a belsejét és a tetőt is lehetett volna használni. Feltehetően a Tözsde palotából is lehetne muzeumot kialakítani és biztos még sok más ilyen parlagon heverő épület van.
Sóhajtozom, mert nem tudom, mi lenne a jó. A New York kávéház például szerintem rém giccsesre sikeredett, annál még a hetvenes évek is jobb.
A Gelériát miért kell kiköltöztetni? Mármint a szakmai magyarázat érdekel, már ha van.
Azért kérdem, mert nehezen tudok más funkciót elképzelni az épületnek, mint a kiállítóteret. Reprezentálni van elég ingatlan, és azzal el is veszítené a város. Ráadásul néhány időszaki esemény miatt.
No, azt nem tudja senki. A vulgármagyarázat szerint politikai reprezentációra akarják használni, de annyi pénz szerintem a földön nincs, amennyiből vissza lehetne palotásítani az egészet. Szegény Zumbok kormánybiztos a halála előtti utolsó interjúban (HVG talán?) pár hete azt mondta, reálisan csak a főbejárat, az ablakok, a Szent István terem és max. még egy-két kisebb terem rekonstrukcióját látja megvalósíthatónak, a díszteremsorét semmiképp. Akkor meg, ugye, ott marad egy nem túl szép, hetvenes évekbeli múzeumi enteriőr, múzeum nélkül. Hát, ez azért elég hülyén hangzik.
(Vasárnaponként az istentisztelet miatt van nyitva. Meg elvileg elnyert a ház valami pályázatot homlokzat- és bejárófelújításra, aminek valami olyasmi volt a feltétele, hogy időnként be kell engedni a népeket nézelődni, de ez csak jövőre lesz meg.)
Nekem pont az a legnagyobb bajom ezzel a tervvel, hogy úgysem lesz belőle semmi. Az EU pénzéből akarják megcsinálni, s mivel az én forgatókönyvem szerint úgysem ad (ill. nem erre, nem annyit, stb.), a nagy terv torzó marad. Magyarán, meglesz az Új Nemzeti Galéria, ami Baánnak tulajdonképpen az igazán fontos, meg egy kis tessék-lássék köztérrehabilitáció. A többit meg "elhalasztják" jobb időkre.
Miközben: 1. Ami a múzeumi területet illeti, a Néprajzi, az Építészeti és a Fotográfiai helyzete elég sürgető, a Magyar Zene Háza értelmezhetetlen, a nagy terv megvalósulása pedig kapásból fölöslegessé teszi/tenné a MüPa-ban a Ludwig Múzeumot. Magyarán, az egyik oldalról pazarolunk, közben meg rongyos 4 milliárd (számoljuk ezt át gyorsan stadionra, bocs) megoldaná az Iparművészeti minden gondját. Nemcsak a Lechner-palotát lehetne belőle helyreállítani, hanem fel lehetne építeni azt a szárnyat is, amelyet százhúsz éve elspóroltak. Ja, az nincs a Ligetben. Pech. 2. A Ligettel ettől a megalomán rémáomtól függetlenül kéne kezdeni valamit, mert kietlen és kihasználatlan. Baán szerint ez persze VII. kerületi ügy, mert a Csikágó népe jár oda rekreálódni (ilyen szoft cigányozást is ritkán hall az ember), de ez szerintem nevetséges érvelés. Olyan, mintha azt mondanánk, Újbuda ügye a Gellért-hegy, vagy a XII. kerületé a Normafa. Oppardon, ezt mondják is mostanság.
(Ma nyitva volt a házatok kapuja, amikor reggel a Capa-kiállítás felé tartottam. Beosontam az udvarra, most láttam csak, milyen elképesztően jó az a kert!)
Igaz, hogy nekem ez az egész múzeumi negyed nem tetszik. Vagyis alapvetően nem lenne rossz dolog, csak nem most és nem így kéne. Ehhez ma tényleg szegény az ország. Vagy ha már, akkor remek alkalom lenne eltüntetni a borzalmas Pecsát, rendezni a Közlöködésit és az egész Ligetet. Rendezés alatt nem azt értem, hogy vegyünk el a területéből.