Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Én a hétvégén hypóval fertőtlenítettem. 2 kisebb vödröt vittem magammal, egyikben erős hypos víz, másikban tiszta víz. Míg átálltam egyik fáról a másikra hypos vízbe tettem az ollót, majd vizes öblítés és metszés.
Egyébként van valamennyi rézelejém is! Az is biztosan jó!
Az ültetvényem az Őregszőlőkben van, annak is nagyjából a közepén, Kacziba és Tábornok dűlő kereszteződése. Te is itt vagy valahol a közelben?
Segítséget kérek kajszival kapcsolatban. Valami olyan baja van, amit még nem ismerek.
Tegnap hirtelen elkezdtek hullani a levelek, s a fonákjukon mindnek pirosas-bordós elszíneződés volt foltszerűen. A színén semmi. Mi lehet ez, s ha gombabetegség, mivel védekezzek?
A fán lévő levelek közül is nagyon sok hasonlóan néz ki, tehát még az is lehet, hogy ez nem betegség, vagy nem ez a levélhullás oka.
Tavaly kerültek be nálunk a földbe. Idén még nem öntöztük meg. Termés miatt nem is fogjuk már. Azt a pár szemet kineveli. Utána, ha marad az aszály, majd kapnak vizet.
Jövő évtől reméljük, hogy lesz rajta mennyiség + dolgozunk az öntözőrendszeren is. (egyre inkább szárazak nálunk a tavaszok)
Valami hasonlókèpp gondolom magam is! Nekem nem ez a szakmám nem ezt tanultam csak nyitott szemmel jártam ezt a "pár"èvet talán elèg lesz hogy èrtsek hozzá idővel, meg persze ott van a szívvel lélekkel:). Kiderül Mai kèpek.... rágyúrt a cserkókra nagyon,kivágott 2 sor Pinova fajtájú almát fúll tele termèssel a múlt hèten
Egy vékonyabb ágán láttam a monília jeleit, gyorsan visszavágtam, pár ágon van egy kis mézga, de olyan furcsán néznek ki, mert nem "csomósak", hanem mint az ónos eső, úgy néznek ki és kemények... Amúgy a fa totál egészségesnek néz ki, hajt, mintha muszáj lenne neki...
Úgy látom hogy ott Ausztriában is úgy működnek ezek a " támogatás " osztások mint nálunk . Nem sazkértelem esetleg területi adottság alapján hanem hogy kit ismer vagy kinek a sógora esetleg kivel vadászik együtt ( nálunk a legbiztosabb módja a pályázatok nyerésének ha a helyi mezőgazdasági atyaúristennel vadászik valaki ebben az esetben akár banántermesztésre is kap százmilliókat ) .
Mondjuk annyi haszna azért van az egyszerű termelőknek ebből a rendszerből hogy ezekből az eurómilliárdokból soha nem lesz semmilyen produktum hanem valahol vagy elégnek ( mint a látott fotókon ) vagy egész más célra költik el így a konkrét árutermelés megmarad a megfelelő adottságokkal rendelkező és hozzáértő embereknél így nem keletkezik ellenőrizhetetlen túltermelés mint ahogy időnként tej gabona hús esetén bizony jelentkezik . A kertészet ...pláne a gyümölcs nem olyan szakma amit lehet hozzáértés nélkül is csinálni ( ellentétben más ágazatokkal ) így talán van esélyük fennmaradni a kisebb termelőknek is mert nem minden a pénz hanem érteni is kell hozzá .
A Kuresia-m második évben terem, tavaly elfagytak a pici barackok, most megmaradt vagy 15-20 db, de csak olyan közepes dió méretűek és pirosodnak ott, ahol a napfény éri. A Ceglédi arany termései legalább háromszor nagyobbak náluk, vajon mi lehet a gond, ha egyáltalán van? (A fa egészségesnek tűnik.)
Hát sajnos nem felindulásból, nem kajszinak való terület ezt be kell látnom!Mikor annó ültettem őket nem voltam meggyőződve egy kèt íratlan szabályról pl talajművelès kizárt ès ezt kajszi nem nagyon tolerálja,permetezès motoros permetezővel a hátadon ezt a dombot járni hát inkább hadjuk (pedig nem vagyok egy gyenge gyerek)mai "èsszel" nem csináltam volna úgyhogy marad a támrendszeres ès pár különálló fa 100% odafigyeléssel! Kajszi akkor is a kedvenc marad ki tudja talán egyszer nekem is összejön egy ha jó fekvésű föld a közelben