Erről amúgy én is hallottam már, hogy az ember olyankor egy kicsit bepörög, ha abszintot iszik.
"...de túl gyakran iszogatva a túl sok tujon esetleg kikezdheti a májat és az idegrendszert." - azokon már nincs mit kikezdeni :))) (najó nem, fiatal vagyok én még ahhoz, hogy alkesz legyek:).
Gyakorlatilag egy szesz finomításkor sem szabad, hogy gyorsan follyon, mert így fenáll a veszélye, hogy a nemkivánatos részek is a középpárlatba kerülnek. Pálinkánál is a legjobb ha csepeg, vagy maximum vékony sugárban folyik. A káros anyagok általában az elő és utópárlatban szoktak feldúsulni, gondolom az abszintnál is ez érvényes. De ezt majd ki kell tapasztalni... mint mindent általában :)
Úgy van ahogy mondod, az abszintot mindenképp le kell párolni áztatás után (pokolra kerülés terhe mellett:)
Van még egy eddig feloldhatatlan körmondat a kézikönyvben a megfelelő kiázásról, de eddig úgy tűnik, hogy 80%-os szeszbe való áztatás nélkül nem lehet igazán jó abszintot csinálni.
Annyiban meg tudom erősíteni, hogy még nagyonkezdő koromban készítettem tinktúrát abszintrecept alapján (mondjuk most is tartok, néha jó az idegekre), és a 70 fokos szesz érezhetően gyengébb eredményt adott, mint a 80. Pedig napokig ázott.
A poharat az első adag abszinttal rendeltük akciósan (alandia.de), kút nincsen, az sajnos elég drága. Nekem megfelel kancsóval is hígítani, főleg hogy ritkán használok cukrot, így nem szükséges annyira lassan csepegtetni.
Roppant eretnek módon arra is képes vagyok, hogy jeges víz helyett egyszerűen hígítás után beledobjak egy jégkockát:)
Kibé: igen, ez abszolút hamisítatlan valódi abszint:)
Nekem is fáj minden üveg ára (:D), de ha érteni akarok hozzá, akkor egy pár "hivatalos" típust azért kénytelen vagyok megkóstolni, még ha van is házi lehetőség:) Persze jól látod, határozottan jobban megtetszett az íze minden eddigi párlaténál, szóval nekem minden fillért megér.
Gondoltam üstre, csak egyelőre negyedik emeleti lakásban lakok, így a termesztés kilőve, az üst is nehézkes lenne (bár ez a kisebbik gond), de egy ismerősömhöz már útban van az üst és tavasszal ültet is, úgyhogy legalább a tapasztalat gyűlni fog a közeljövőben, remélhetőleg.
Ja igen, elfelejtettem eddig: ha túl sok tujon, vagy más kerül a kész párlatba (máig sem eldöntött, hogy mi okozza, mert sok minden van az abszintban de a hatás létezik) előfordulhat olyan, hogy „minél többet iszol, annál józanabb vagy”. Ez valamennyire megjelenik teljesen jól megcsinált abszintnál is, de ha különösen erősnek tűnik (mondjuk annyira, hogy egyszerűen nem akar ütni az alkohol, pedig már részegnek kéne lenned), akkor vélhetően sok lett.
Namost ez nem azt jelenti, hogy ilyenkor életveszélyes, vagy kórházba kerülsz (még a lepárlatlan tinktúra sem veszélyes), de túl gyakran iszogatva a túl sok tujon esetleg kikezdheti a májat és az idegrendszert.
Azonnali tujonmérgezés nem lehetséges, ahhoz kb 100x-os adag kellene, és akkor nem a párlatról beszélünk, hanem a párlat előtti tinktúráról. Nos azt még nem tudom, milyen változtatással lehet csökkenteni (azon kívül, hogy lassabban párolod), de valahol ezt is láttam leírva:)
Hát ebben egyet értünk, ugyan én még igazi abszintot nem is ittam, de el tudom képzelni hogy az összes Magyarországon abszint néven forgalomba hozott szeszes italnak semmi küzök az igazi abszinthoz. Persze az áruk is hihetetlen, külföldön állítólag sokkal olcsóbb. Piára én nem sűrűn költök pénzt, inkább megfőzöm magamnak :) Egyedül whisky-t szoktam boltba venni, de ha igaz akkor pár év múlva már azt se.
Mellesleg látom te igazi abszint-megszállott vagy, miért nem szerzel egy lepárlót, és kezdessz el foglalkozni a témával? Egy kis kisérletező kedvvel szerintem nagy sikereket érnél el. Nemsokára én is ráállok az abszintra, mert ettől a sok recepttől kedvet kaptam hozzá :)
A receptek egy része onnan van, ahonnan linkelted, másik részük nagyrészben amerikai oldalakról. Egyébként nagy különbség nincs köztük, úgyhogy szerintem saját receptet is könnyedén össze lehet hozni, egy kis kisérletező keddvel.
Nem értek nagyon a szőlészethez (sem), de a filoxéra szerintem egyszerűen szétrágta a tőkéket (a 70-es évek után kb a negyedére esett vissza a bortermelés, ennyi biztos), így nem a minőség romolhatott le, hanem egyszerűen kevesebb jutott.
Itthon egyik abszint sem igazi (legalábbis 2 év alatt nem találtam), vagy ha 1-2-t annak is lehet nevezni, pl a Vom Fass kimért abszintjait, akkor azok meg olyan rosszak, hogy szintén nem érik meg a pénzüket. A 12e Ft-os Pernod Absinthe pl. ugyanaz mint a Pernod likőr, csak cukor nélkül és ürömkivonattal...szégyen nem szégyen, a Pernod 200 év után nekiállt abszintot hamisítani:)
A piac ma úgy áll, hogy csak a legjobbakat érdemes megvenni, mert a közepesek a legjobbakkal vannak egy árban, az olcsóbbak meg szinte teljesen nullák (már amikor nem totál hamisítványok).
10e Ft-ból pl kijönnek a legolcsóbb minőségiek (0,5L 70% körül, vagy 0,7L 50% körül, értékben ugyanott tartasz), és efölött már inkább a presztizs vagy esetleg a recept javul, mint a minőség. Szoktunk rendelni időnként, szóval ha érdekel és a Bp–Miskolc vonal környékén laksz, akkor valószínűleg meg tudjuk oldani. Vagy szívesen átadok 1 üvegnél kisebb mennyiséget is, mert akkor hamarabb vehetek újat, és szeretek minél többfélét kipróbálni:) (Egyedül rendelni általában nem jó, mert kb 4 üveg kell, hogy kihasználd a minimum 5e Ft-os szállítási költséget).
Naigen, a Pére áráról annyit, hogy ha elém raksz egy üveg 70 fokos normális szeszt (3500 Ft/7dl lenne a reális kereskedelmi ára talán?), akkor 1-2 illóolajból meg növényből olyan abszintot pancsolok (üvegenként +50 Ft-ból), hogy lekörözöm az egész magyarországi repertoárt......még olyanok is megdícsérték, akik ismerik az igazi abszintot:) De volt aki azt mondta, "tökéletes". (Koktélokhoz csináltam pótabszintnak, mert az igazit sajnálom koktélba önteni.)
Receptek ebben a PDF-ben vannak angolul, de nem kell sokat érteni belőle, ugyanis az elkészítése mindig ugyanaz, az összetevők változnak. Van egy egész másik könyv franciául, majd kihalászom azokból is (a nevek csak nem okoznak gondot:)
Az Ordinaire, demi-fine és fine recepteket nem igazán érdemes megcsinálni, a minőségi az Extra Fine és a Swiss. Az "Absinthe from essences" a hidegkevert abszintokat takarja, ami egy finomabb hamisítási mód volt (előre kinyert illóolajok alkoholba keverése). Annyit kell még tudni, hogy egész növényt általában nem teszünk az üstbe, a száruk ugyanis inkább ront a párlaton.
Itt lemaradt valami a színezésnél: azt a 400 ml-t beszíneztünk, öntsük vissza a többi szeszhez, ahonnan elvettük. Nem mintha ez nem lenne magától érthetődő, de a lemaradt.
950 ml 85% szeszbe 12-24 óráig a következőket áztatjuk:
- 25 g fehér üröm
- 50 g ánizs
- 50 g édeskömény
(minden hozzávalót a lehető legapróbbra őrölve adjuk a szeszhez)
Áztatás után, öntsünk hozzá 450 ml vizet, és desztilláljuk le belőle 950 m-t.
Ezután öntsünk külön 400 ml-t, amibe áztassunk 10g bárányürmöt, 10 g izsópot, 5 g citromfüvet, és az egészet melegítsük fel 60 fokra, majd hagyjuk lehűlni.
Ha beszíneződött, akkor szűrjük le jó alaposan, és ioncserélt vízzel hígitsuk 74%-ra.
Egy svájci recept:
950 ml 85% szeszbe 12-24 óráig a következőket áztatjuk:
- 25 g fehér üröm
- 30 g ánizs
- 30 g csillagánizs
- 25 g édeskömény
- 7,5 melissza
- 4 g izsóp
- 2,5 g angelikagyökér
- 2,5 g kálmosgyökér
A desztillálást és a színezést ugyanúgy végezzük, ahogy a franciánál.
A rossz minőségű borra azért céloztam, mert mint ahogyan írták, az abszint pont abban az évben vált népszerűvé, amikor a rossz bortermés miatt a borból abszintot kezdtek főzni. Említetted, hogy nem értessz a szeszfőzéshez, azt mindenesetre tudnod kell, hogy ha egy bor íz vagy illathibás, akkor az a párlatában is jelen lesz. Kisebb hibák természetesen nem számítanak, azok eltűnnek, de ha egy bor nagyon rossz, akkor azt a desztilláció sem javítja ki a brandy, és gondolom az abszint esetében sem.
Sajnos prémium abszinthoz még nem volt szerencsém. Sajnos... itthon eszméletlen drágán lehet kapni abszintot, és abban se vagyok biztos hogy prémium minőségűek. A másik meg az, hogy tényleg akár a szilvapálinkára is ráírhatom hogy abszint, így az sem biztos, hogy az abszintnak nevezett valami, amit megveszel, egyáltalán abszint e. A Kermanns abszintot egyébként sokszor hallottam, hogy hamisítványozzák. Efelől ugyan nincs kétségem, ízesített vodkának viszont szerintem finom :) Bár az ára eléggé irreális.
Eddig nem igazán foglalkoztatott az abszint, csak mostanába kezdtem el érdeklődni. Remélem nemsokára eljutok odáig hogy megfőzzem a sajátomat is, recept már van, már csak idő kell, de egyenlőre még a vodkánál tartok :)
Szívesen venném, ha tudnál szolgálni egy két klasszikus recepttel, akár angol nyelven is, de franciául egy szót se tudok :)
"Valóban lehet borból is készíteni, de ez nem összetévesztendő az ürmösborral. mellesleg ahhoz nagyon nagy mennyiségű bor kellene. Elterjedésekor a rossz minőségű borokat használták fel, de ez valószínüleg az abszint végleges ízén is megérződött."
A borpárlat a prémium abszint alapja volt (pl Pernod Fils esetén), magyarul a franciák brandy helyett abszintot főztek a tiszta eau-de-vide egy elég nagy részéből, amiből amúgy brandy lett volna:) A rossz minőségű alkohol az gyakorlatilag a legelképesztőbb dolgokból származott, az olcsó abszintba gyakran került ipari célú alkohol, vagy később denaturált szesz is.
"A fehér ürömmel nem árt viszont óvatosnak lenni, nem is véletlen hogy az abszintot annak idején betiltották. A fehér üröm tujont tartalmaz, amely hallucinogén. Manapság az abszintok tujon tartalmát kémiai úton szabályozni lehet, ezért a bolti abszintok ilyen szempontból veszélytelenek, viszont ha otthon fehér ürömmel dolgozunk, akkor viszont mértékkel fogyasztani! :)"
Az abszint 19. századi lejáratása bonyolult történet, amibe most nem mennék bele (már egyszer megtettem a magyar Wikipédián, látom ismered a cikket, benne van ez is), de a lényeg, hogy "káros tujontartalomra" vonatkozósan soha semmilyen bizonyítékot nem tudtak felmutatni, mára pedig az is kiderült, hogy képtelen állításhalmaz volt, amit már akkor sem lehetett komolyan venni. A britek pl fél évszázadon át röhögtek a franciákon, hogy nem tudnak mit kezdeni az alkoholizmussal meg a szeszhamisítással (az olcsó abszint nem ürömből volt, hanem vegyszerből meg szemétből), és inkább ilyeneket találnak ki, hogyaszongya „abszintizmus”. A britek soha nem is tiltották be az abszintot. A betiltásnál egyébként még senki sem hitte, hogy a tujon hallucinogén lenne, ez utólag terjedt el. A tujont nem kémiai úton szabályozzák, hanem a korrekt lepárláson eleve nem jut át. A magyarországi bolti „abszintok” meg olyanok, hogy finomszesz, aroma és festék, más lényegi összetevő általában nincs bennük, kivéve a fehérüröm-kivonatot amit vagy érezni rajtuk, vagy nem.
Az "igazi fehér ürmös" párolt abszint egyáltalán nem gyógyszerízű, ezt 8 féle prémium abszint után tanúsíthatom:) A keserűanyag ugyanúgy nem jut át a lepárláson mint a tujon, csak az üröm tiszta íze. (Egyébként csak Magyarországon terjedt el olyan tévhit, hogy másféle ürömből is készült volna. A magyar importőr általában hasraütésre írja meg a kis fehér címkéket, és nem csak az abszintnál, ezért van ráírva fekete üröm. Az eredeti címkéken nincs.)
A Pére Kermanns pl. 60 fokos vodka fehérüröm-kivonattal (a magyar címke ennél is feketét ír), az ízvilágának meg köze sincs az abszinthoz. Az EU-ban (meg szinte mindenhol máshol) narancslére is ráírhatod, hogy abszint, nincs semmiféle (!!) követelmény. Ennek örömére terjednek a hihetetlen hamisítványok, a PR-osok meg terjesztik az elképesztő baromságokat, amikkel ezeket el lehet adni. (Cukorégetés, "hallucinogén hatás", "a tujon olyan mint a THC", bekezdésnyit lehet írni ezekről is).
Svájcban ugyanolyan korlátozás van mint az EU-ban, csak ott nem lehet mindenféle pancsolt szemétre ráírni, hogy abszint, hanem hagyományosat kell készíteni.
A színezésnél gyakorlatilag hamisításnak számít az élelmiszerfesték (svájcban az is tilos) akármiből is van, mert a másodáztatás egész más ízt ad neki (nem a kloroffil miatt, természetesen). A verte és a blanche két egész más verzió, ezért megtévesztő, ha csak úgy befestik a blanche-t. Nagyon sok tökéletesen smaragdzöld abszint készül az általam leírt módszerrel, a prémium márkákba (Obsello, Roquette, Duplais, stb) semmilyen anyagot nem kevernek utólag.
Kéznél van több eredeti recept is, majd teszek fel én is:)
Én is fel akartam tenni abszint receptet, de megelőztél :) Azért hozzáfűznék pár dolgot.
Az abszintkészítés legkényesebb része a szesz. 80-85% alkoholt házilag annyira nem könnyű előállítani kisüsti módszerel. Manapság szakaszos lepárlókkal a cefre beöntése után már csak 96 fok körüli szesz folyik ki, de kisüstivel ez többszöri desztillációt jelent. A minőségi abszintok mind gabonaszesszel készülnek, ami azért nem kis gabonamennyiséget jelenthet, már akkor sem ha egy liter 80% szeszre gondolunk. Otthonfűzés szempontjából is lehet gabonacefréből készíteni, de ez esetben töménytelen mennyiségű cukor hozzáadásával. Valóban lehet borból is készíteni, de ez nem összetévesztendő az ürmösborral. mellesleg ahhoz nagyon nagy mennyiségű bor kellene. Elterjedésekor a rossz minőségű borokat használták fel, de ez valószínüleg az abszint végleges ízén is megérződött.
A fűszerek listája hosszú de a legfontosabb az ürümfű: az eredeti abszintban fehér üröm (artemisia absinthium) van. Ilyet egyébként nem is nehéz szerezni, szinte bármelyik gyógynövényboltban ott van teaként. Étvágyatalanságban szenvedőknek javasolják a teáját. Mellesleg egész olcsók szoktak lenni.
A fehér ürömmel nem árt viszont óvatosnak lenni, nem is véletlen hogy az abszintot annak idején betiltották. A fehér üröm tujont tartalmaz, amely hallucinogén. Manapság az abszintok tujon tartalmát kémiai úton szabályozni lehet, ezért a bolti abszintok ilyen szempontból veszélytelenek, viszont ha otthon fehér ürömmel dolgozunk, akkor viszont mértékkel fogyasztani! :)
A keserűségről: az igazi fehér ürmös abszintnak keserű, gyógyszeríze van. A fehér üröm kivontanának akár egy cseppje is érezhetően keserűvé tud tenni 100 liter vizet. Ezért bárhogy főzzük, az akkor is keserű lesz. Ha inkáb finom, édes ízű és illatú abszintot akarunk, akkor fehér üröm helyett fekete ürmöt (Artemisia vulgaris) használjunk. A fekete üröm nem tartalmaz tujont, és mégcsak nem is keserű.
Magyarországon a legelterjedtem abszint a Absinthe Pére Kermanns, amely szintén fekete ürömből készül. Nagyon kellemes íze és illata van. Itthon egyébként tudtommal nem is lehet fehér ürmös abszintot kapni, és a legtöbb ország tiltja is őket, vagy megszabja a tujontartalom mértékét. Kivétel ez alól Svájc, ahol ilyen korlátozás egyáltalán nincs.
A színezést úgy is meg lehet oldani, ahogy írtad, de egyszerűbb az ételszínezék. Az sem természetellenes anyagokból áll, a zöld ételszínezék kloroffilból van. Az eredeti abszinthak sóskafőzelékre emlékeztető zöld színe van. A tökéletesen zöld abszintok, mind színezékkel készülnek.
Van több abszint receptem is, később felteszem őket ha valakit érdekel. Ha abszintot akartok készíteni, javaslom előbb a wikipédia cikkét, ott sok hasznos információ van róla. Recepteket ugyan nyilvánosan nem közölnek sehol, de az alapok ott vannak.
A leülepedés normális jelenség, ez a gyümölcscefrénés is így van. Hogy a bundának keménynek kell e lennie, arról fogalmam sincs. De szerintem teljesen mindegy. Nekem a könnyű, hab volt. A lényeg hogy kevergesd, naponta akár többször is, az nem árt.
A „kötelező” és a „minimum” kifejezések persze nem a mennyiségekre vonatkoznak, hanem az összetevőkre, igaz mindhárom alapösszetevőből van egy mennyiség, ami alatt a párlat nem fog megfelelni az abszint fogalmának, magyarul ötödölni azért nem lehet őket.
80-85% körüli semleges gabona- vagy borpárlat kell hozzá (illetve végülis bármilyen semleges szesszel ki lehet próbálni, de rumból pl. nem jó, azt mondják). Ebben legalább 12-24 óráig kell áztatni a fűszereket, de minél tovább, annál jobb.
Ami „kötelező” bele, az 100 liter szeszre számolva 2,5 kg fehér üröm (csak virágzat és levelek), valamint 5-5 kg termése az ánizsnak és római édesköménynek. Az édeskömény problémás, mert a „közönségestől” ocsmány kámforos íze lesz (olyan köményes), ez egy olasz változat, Foeniculum vulgare var. dulce. Egy ismerősöm pl. külföldről rendelt hozzá magokat.
A fenti három nélkül nem létezik abszint, ez a minimum. Ezek mellé érdemes még félkiló koriandermagot és angyalgyökér-magot adni, de egyébként rengeteg európai gyógynövény illik még az abszintba. A desztillátumban 3-12 közt normális a növények száma, bár 20 fölött is kóstoltam már, csak elsőre olyan lapos volt. A fűszerek minősége egyébként eléggé lényeges, aki komolyan foglalkozik vele, legjobb ha magának termeszti a fontosabbakat.
Főzés előtt másfélszeresére hígítod lassan meleg vízzel (60-80 C°), majd állandó, jól eltalált hőmérsékleten kell lefőzni (nem árt, ha duplafalú...), hogy szépen folyamatosan follyon le (amúgy nem értek nagyon a szeszfőzéshez, de a 100 éves kézikönyvek szerint ha ezt nem sikerült eltalálni és tartani, akkor vagy átjön az abszintin és keserű lesz, vagy az sem jön át aminek kellene, és akkor meg gyenge íze lesz, ami abszintnál megint csak nagy baj. Ha lejött a kétharmada (tehát a víz hozzáadása előtti mennyiség), akkor a maradékot érdemes leválasztani, lerontja az első kétharmad minőségét. Az elő- és utópárlatot szintén elválasztjuk, és az pedig jó a következő ázatba, sok benne az ízanyag.
Ezzel kész is van a blanche (avagy fehér, én sokkal jobban szeretem a zöldnél). Ha zöld abszintot szeretnél, ahhoz 1 kg bárányüröm (Artemisia pontica) kell, fél kg szárított izsópvirágzat, és fél kg citromfű. Persze ez is variálható, a bárányüröm és az izsóp számít „kötelezőnek”.
Melegen kell áztatni 12 órán át (valamiért nem adnak meg hőmérsékletet). Ha túl forró, akor kellemetlen füves íze lesz. Ha több bárányürmöt adsz élénkebb zöld lesz, ha több izsópot, akkor sárgásabb. Színezés után sötétben kell tárolni (ezért palackozzák sötét üvegekbe), mert a fény lebontja a kloroffilt.
Az érlelés jót tesz neki, de csak semleges hordóban szabad, hogy ne vegyen át ízeket. Magyarán legjobb, ha üvegben érleled. Fogyasztani – bocs, ha eddig is tudtad – 3-5 rész jeges vízzel hígítva kell, így adja ki az ízét. Ha igen lassan engeded bele a vizet, látod, mikor teljes a „louche”. Arra még egy kicsit ráengedsz, és jó is lesz. A vízsugár alá (abszintkanálra, villára) tehetsz kockacukrot vagy kihagyhatod, ízlés kérdése. A víz minősége fontos, a legtöbb csapvíz elrontja.
Ha tudsz angolul vagy franciául, akkor több eredeti receptet és kézikönyvet is tudok mutatni, de a közeljövőben én is beleásom magam:) Azt még el kell mondanom, hogy a fentieket nem próbáltam ki, de ezeket az 1900-1910 körüli abszintokat ma is a legjobbaknak tartják (sok megmaradt belőlük). Nagyon rossz nem lehet, mert ismerek valakit, aki ennél sokkal kevesebb dologra odafigyelve főz elmondása szerint finom abszintot.
Az abszint készítésről is szívesen olvasnék egy tanulmányt!
A ti leírásaitok sokkal jobb tanulmány, mint a tudományos leírás, mert a kitaposott hobbista utvonalát jobban tudom követni, mint egy könyv írójának agymenéseit! Ráadásul sokkal érthetőbben mondjátok el a teendőket és kapok visszajelzéseket is tőletek.
Kormoss
Forr a cefrém, naponta keverem ahogy irtad. Úgy látom, hogy a sűrűje lent van a hordó alján. A közepe tiszta, átlátszó, a teteje pedig, mintha bunda lenne, de nem olyan "kemény", mint a gyümölcsöknél. Ez így oké, vagy nem stimmel valami?
Akkor nincs megbundázva a cefre :) Pedig ha megbundázod gyorsabban erjed ám!
Amúgy a bunda akkor jelentkezik amikor a cefre a legerősebben erjed: főerjedéskor. Naponta többször is érdemes elkavarni a cefrében, mert a fertőzések imádnak rátelepedni.
Megpróbálom tömören leírni a gin készítését, tehát történelmi áttekintés és hasonló dolgok kimaradnak. Ha kérdések merülnek fel azzal ami kimarad, késöbb ha tudok válaszolok.
A vodka és gin készitése az elején szinte azonos. A cél egy (majdnem) ízmentes alkohol
párlat nyerése. Mindkettö a Brandy-módszer szerint készül, hagyományosan gabonából.
Mindkettö min. 3x lepárlást igényel, a harmadik elött lehigitjuk 35-40%-ra. A Brandy-módszerhez jellemzöen a fejét és farkát félretesszük egy majd késöbbi lepárláshoz.
A cefre készitése
Számtalan variácio lehetséges, próbálok egyszerüt használni. A recepteket kis (20-21L)
mennyiségre adom, így egyszerü felszorozni. A cél a kb. 9,5-10,5% cefre nyerése.
Gabona cefre
2 kg árpamaláta, 4,5 kg törött búza (elcukrositva 65 C –on 90 percig ), 1 teáskanál citromsav, víz kiegészíteni 20-21 literre,1 evökanál pék élesztö 26-28 C nál.
Aki nem akar vagy nem tud gabonával bajlódni különbözö adott tényezök miatt (pl. emeleti lakás, lustaság stb.) annak ajánlom az un.” Szupermarket cefre “ használatát
amit hobbisták ezrei( ha nem milliói) használnak szerte a világban vodka és gin készitésére.
Szupermarket cefre
180 ml paradicsom süritmény pl. Arany Fácán ( só, vagy egyébb adalékok nélkül),
1 evökanál búzacsíra, 1 evökanál zabpehely, 2 citrom leve, 4 kg cukor, víz kiegészíteni 20-21 literre, 1 evökanál pékélesztö 25-28 C nál.
Mindkét cefre ízmentes vodkát ad a 3x lepárlás után. A kezdö fajsúly 1.070-1.080 az erjedés után 0.9995-1.0005 között lesz. Ha kezdeti fajsúly kevesebb, kevés cukorral kiegészitjük. Legjobb ha csak a második napon tesszük fel a kotyogót.
26-28 C on 4-5 nap alatt kész, 16-18 C on 12-14 nap.
Lepárlás
Mivel csak folyadékot fözünk, nem kíván dupla falú üstöt.
Az elsö fözés után a kb. 37 %-os fözetet úra felötjük(higitás nélkül).
A második fözés kb. 77 %-nál indul meg. Itt elvesszük a rézelejét és 71-72%ig a fejét gyüjtjük. Itt jön az elsö vágás( B ), ami ezután jön az megy a szívébe. 52%-nál jön a második vágás( C ), ami ezután jön az megy a farkába egészen 10%-ig.
A második lepárláskor kapott szíve átlaga kb. 62-63% alkohol . Ezt lehígitjuk kb. 37%-ra és harmadszor is lefözzük ahogyan a másodikat tettük. Tehát a fejét 72%-ig gyüjtjük, a farkát 52% után.
Az így kapott szíve megint 62-63%-os, ezt fogjuk használni a gin készitésére füszerekkel.
A harmadszori fözést lehet füszerekkel fözni, vagy anélkül és késöbb beáztatni, a módszertöl függöen.
A gin füszerezése ( Botanicals )
Három népszrü módja van a füszerek ( botanicals ) hozzáadásának a ginhez. Mindnek van elönye és hátránya is.
1) Együtt fözés : a kivánt füszereket a harmadik fözéskor az üstbe tesszük és együtt pároljuk le.
Elönye (+): Egyszerü.
Hátránya(-): Kb 50% -kal több füszerre van szükség
2) Macerálás : a harmadik lepárlás után a kész párlatba áztatjuk a füszereket.
(+) : intenziv aroma, egyszerü ( legalábbis annak látszik )
( - ) : a boróka gyantája minden szüröt eltömít, sok kinlódással jár
3) Göz-infuzió : Az üstböl kijövö páracsö egy megfelelöen széles szakaszában un. ginkosarat lógatunk a pára útjába amibe a füszereket rakjuk. Ez lehet tea-tojás, drót-szita vagy tüll-zacskó, a lényeg hogy a göz átjárja.
(+) : Ez adja a legjobb ízeket, nincs baj a szürésnél
(- ) :Meg kell csinálni a gin-kosarat ( de csak egyszer )
A füszerek
Több mint 300 füszert lehet használni a ginben, gyakorlatban leginkább a következöket használják( nem fontossági sorrendben):