Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Próbálok mindenkinek választ adni:)( bár sok mindent èn sem èrtek) A fákat ugyan ott tárolja ahol az almákat(hatalmas hűtőház) az eredèst merem mondani 99%-ra, èrtèkesíteni biztos tudná az nem lehet ok! ( Drága a bió de el is adja) Szerintem olcsón szerezte ès el kellett tenni. Kolègának mondtam lőjön pár kèpet (èn másik kertbe voltam) hát nem egy fotóművèsz.... ha megyek csinálok jobbakat:)
Köszönöm a segítségeket mindenkinek. Igen, hasonlít a tünet ehhez, de csak a gyümölcsön vannak meg a leírás szerinti piros pörsenések (és ilyenek évek óta vannak levélhullás nélkül). A beteg levelek másképp néznek ki: csak a fonákjának egy részén van összefüggő sötétpirosas, a levél felét kitevő szabálytalan alakú folt, de nem a levél felszínén, hanem inkább benne. Nem lyukad ki, nem sárga, nem barna, ahogy a szilván és a cseresznyén szokott, csak hirtelen lehullik.
Megszórtam bordóilé+Topasszal, mert gombabetegségre gondoltam a nedves idő miatt, de ha tényleg a levélfoltosság a baja, és ez nem segít, akkor a Folicurt is bevetem, ez az egyetlen ami nálam erre bevált.
Kajszifánk sajnálatos módon eltávozott az örök virágzás-mezőkre ('gutaütés'). Van-e valakinek ismerete, tapasztalata afelől, hogy ugyanarra a helyre érdemes-e újabbat ültetni?
ami viszont érdekesebb kérdés, hogy mikor konténerezték. az egyik kertészetben ma láttam április elején konténerezett cseresznyét (hátsó, "elzárt" részen, mert még nem eladható), elég ramatyul nézett ki, lekonyult levelek, stb. mandula szintén. a kajszi viszont éldegélt. szóval a cseresznyét nem túl jó konténerezgetni + ha idei, akkor meg még nem is lehet ültetni, mert nem gyökeresedett be...
ha tavalyi (feltételezem, bár itt már semmi sem biztos), akkor meg "túl sokat" volt a könténerben...
ráadásul a konténeres csemete drágább (főleg az 1 évig nevelgetett), nagyobb mennyiségnél már az is "szép" veszteség.