Hát mifelénk csak páran keltetnek de nekik mind elmegy legalábis gyöngyi de a csirkét és kakast azt nehezebben tudják eladni de a gyöngyit azt mid de hogy mennyiért azt nem tom de mind elmegy
Csak a kacsamama tudja megtanítani úszni a kiskacsákat, beolajozni a tollukat. Könnyen vízbefulladhatnak.
De mi van akkor, ha keltetem, akkor ki tanitja meg uszni? Nálunk van egy kis medence /zuhanytálca beásva a földbe, benne dugó/ a kacsáknak. Ha egyedül megy bele akkor belefullad? Honnan tudom majd meg, hogy melyik a gácsér és melyik a tojó? Napos korban már tudni lehet?
Délkelet-Ázsiából Anglián keresztül terjedt el Európában. Extrém függőleges testtartású (valamikor pingvinkacsának is hívták), feltűnően mozgékony, vékony, különleges típust képviselő kacsafajta. Nyolc színváltozatban ismert a tenyésztése. Tojáshozama 200-at meghaladja. Élősúlya 1,6-2 kg a tojóknál, 1,8-2 kg a gácséroknál.
Ázsiában elsősorban tojástermelő kacsafajtának tenyésztették ki. Jáván kétezer éves kőbe faragott ábrázolása is van. Reggel kihajtották legelni (futott, nem totyogott!), estig szedegedte a csigákat, rovarokat, magvakat; megtanították, hogy ne távolodjon messze a pásztor bambuszbotra kötött szalagjától. Este hazahajtották, bambuszketrecbe zárták éjszakára, reggelre megtojta a tojását, és kezdődhetett minden előlről.
A futókacsa a leghatékonyabban pusztítja a spanyol csupaszcsigát, amely Ausztriát már elözönlötte és várhatóan itthon is tömeges lesz. Nyugat-Európában bérbe is vehető futókacsa (Rent an ent!) a csigák elleni harchoz. Egy kacsapár elég egy kert csigamentesítéséhez. Ne szedjünk nekik csigákat, megfulladhatnak rajta! Kiváló szaglásuk révén maguk is rátalálnak a csupaszcsigákra és odaviszik a kacsaúsztatójukhoz, hogy vízzel nyeljék le. Különösen imádják a csigapetéket.
Egy gácsér mellett 4-5, de akár 6-8 tojó is tartható, ha megtermékenyített tojásokat szeretnénk. Ha több gácsér van, veszekednek, ha egy tojó mellett van a több gácsér, véresre csipkedik a tojó fejét és tönkreteszik. Több gácsér ugyan tartható csapatban, de tojó nélkül.
A tojásai kissé nagyobbak a tyúktojásnál (60-75 g), egy fészekalja, 10-15 db után abbahagyja a tojásrakást és kotlani kezd. Kiváncsi és aktív természete miatt azonban, hajlamos otthagyni a fészket, hogy vadásszon-legeljen a többiekkel, míg a tojásai kihűlhetnek. Ha naponta elvesszük a frissen tojt tojásait, tovább tojik. Ha választhatunk, a japán tyúkok a legjobb kotlók, jobbak, mint a keltetőgép vagy a futókacsa maga. 28 napra kelnek ki a kiskacsák. Négy hétnél öregebb tojásokat már nem érdemes keltetni, két hétnél régebbieknél kb. 10% a veszteség, egyheteseknél is 3%. Csak a kacsamama tudja megtanítani úszni a kiskacsákat, beolajozni a tollukat. Könnyen vízbefulladhatnak. A gácsér bánthatja a kicsiket.
szia. Nem tudom mennyit kapok, de biztosan lesz eladó, tavaly is szóltak, de még akkor nem akartam keltetni.
Ha tudok valamit jelzem itt a fórumon. Csak egy baj van vele, hogy 300 Ft alatt sehol nem kapni, most amikor én is keltetni akarok.
Ami nekem lesz az kifujt emu-tojásért lesz cserébe. Hónap végére igérte a csajszi, hogy küld vagy 60-70 db tojást vegyesen kacsa, liba, pulyka, de hogy melyikből mennyi lesz azt nem tudom. Abban egyeztünk meg, hogy ápr.1-re ideér vele, addigra kikelnek a csibéim két részletben.
Szia. Akkor rendesen megtaláltuk egymást. Igen tőlem vitted a kacsákat is meg a fürket is. A kecskét is sikerült eladnom egy falubelinek, és az idén ikreket ellett, ebből most fogom majd elhozni a kisfiut. Igen még mindig azzal a géppel keltetek, bár igaz, hogy régi, de szuperül müködik, tavaly minden keltetésem 90-95 % között mozgott. Remélem be jön az idén is. Az utolsó csibekeltetésem julius vége-augusztus elejére esett és a 300 tojból 270 kelt ki, pedig azt hittem, hogy már késő a keltetéshez, de el is fogyott mind egy szemig.
Részemről rendben van a vadkacsa csere.
Ha kikelnek a libák abból is cserélhetünk. Nekem ápr.9-én kelnek, neked?
A fehér pecsenyeliba 700 Ft/db, a landeszinek 800 Ft/db-ja, de ha ugy jó neked, akkor ezekből egy pár darabot cserélhetünk, csak szólj előre, hogy mennyit hagyjak.
Pulykatojót nem tudok, és az a baj, hogy hiába keresel Nógrád megyében sehol nem találsz mostanság, sem magyar kacsát.
Én most hónap végén kapok fehér és bronz pulyka-tojásokat, de hogy mennyit azt nem tudom.
Épp ma raktam fel a hirdetést az expresszre hogy napos libák előjegyezhetők és már hivtak is, hogy nem vállalok-e bérkeltetést is, mert vannak fehér libái, tojnak is. Mondtam, hogy de vállalok, kikeléstől függően fele megy - fele marad és igy ő sem én sem fizetek. Azt mondta hogy ez igy jó lesz neki és ráadásul kiderült, hogy még falubeli is.
A pulykatojás engem is érdekelne, ha netán valakinek lesz eladó. Meg ha valakinek van futókacsa, vagy magyarkacsa tojása, ami keltetésre alkalmas, kérem jelezze, és megbeszéljük, mert azt is szeretnék venni. Köszönöm!
Nekem van vadkacsa tojóm viszont nincs gácsérom. Tehát a csere érdekel. Vagyis megkérdezem anyukámat, remélem nem vágta le.
Tavaly én 6 fehér magyar kacsát + néhány fürjet vettem egy etesi hölgytől, aki épp akkor akarta eladni a kecskéjét és egy nénitől örökölt keltetőgépe volt. És az expresszen hirdetett. A monogramja azt hiszem M. B.-né. Magadra ismersz?
Igen én most landeszit keltetek de én sem keltettem még libát. Az eladáson még nem gondolkoztam mert most kezdtek el tojni nemrég és még csak az egyik tojik. De megbeszélhetjük.
Tudsz már árakat?
Nekem most pusztult el a pulyka tojóm és szeretnék venni helyette. Nem tudsz valakinek eladót?
Van még néma kacsám de az nem kezdett el még tojni. A futókacsához most intézek tojót. Itáliai tyúkok (velük meg vagyok elégedve mert jövő héten kelnek és még egyet sem kellett kidobnom), brahma tyúkok. A magyar kacsa tojik viszont nem akarnak pározni, hozzá is szeretnék még egy tojót.
Szia. Fehér pecsenye liba, ők most kelnek majd 9.-én ,és ha igaz lesz fehér és rézpulyka, hónap végén, jövő hónap elején kapom a tojásokat. Meg jövő hónapban lesz még ugyanilyen fehér pecsenye liba, és fehér pecsenyekacsa tojás is.