Valami elkezdte enni a fügénket, a végén van kicsípve, a megkezdetteknek a közepét majdnem mindnek kiette, amelyiknek nem bírta annak csak a végét. Kb 4-5 füge bánta eddig, de jó megérzéssel csak az éretteket. Seregélyre gondolok, mert még néhány napja ott cserregtek a szomszéd fenyőfáin.
Idén volt szerencsénk a mézfügéhez, tehát termett, még nem valami nagy bokor, de 4-5 gyümölccsel megajándékozott minket, eszembe is jutott, és hálás is vagyok érte, köszönöm!
Köszönöm a képeket,nekem is van ilyen.Pár éve jégfügeként vettem.Idén már nem szórta le az összes első termést,locsoltam is rendesen.A fagytűrését tesztelem majd,hátha többet bír mint a másik,mert az 5-7 évente szinte tövig visszafagy.Azért az se hátrány,mert idén már létráról se lehet elérni a tetején levőket.
Előre is köszönöm. Sajnos valóban nem tudok érte elmenni. Talán nem probléma, ha feldarabolod. Aki mennyiségre megy, az is hasonlóan szokott eljárni, ha jól tudom. Azonos fajta a 2 tő?
Ha küldesz nekem email-t a számlaszámoddal és neveddel, a válaszban megírom a pontos címemet.
Ha valaki most metszené az amúgy jónak tartott fügéjét és postázná is a fölösleget, arra vevő lennék. Portugál fekete, RdB, illetve egyéb híresen jó fajták különösen érdekelnének.
Cserealapom nem igazan van, talan csak tüskétlen szeder, de némi forintot áldoznék rá.
Lidlben láttam talán lila dugványt. Vett olyat valaki?
Az enyém a korábban idézett brunswick(?) dmkertes képeihez hasonlit. Némelyikből cseppent méz, viszont cefrésedett is, belül nem élénk piros, oldalán repedős. Talán csak egy első termést nem dobott el. Azt a keveset, ami éppen érik, a hangyák bőszen látogatják.
Szeretnék vödörben is teleltetni, akkor biztos enyhe tél lesz.
Így még valószínűbb hogy ugyanarról a fajtáról beszélünk. Az utcai bokor is elszórta az első terméseket. Összesen 2 szem volt. Nem tetszik. Másod termés rengeteg van ezen is, de 1 hete érlelte az első szemet, most is egy van ami éri. Ez sem tetszik, mert túl későn érlel, ha jön közbe néhány hideg nap, vége az egésznek.
Jobban tetszik ennél az ujjas óriás, sok az első termése is, és hamarabb is érlel mind a két alkalommal. Ilyen jó a sárga óriás is. lehet, ezt a cserepesemet meg sem tartom.
Idén az első terméseket elszórta, második sok van rajta. Tavaly a másodterméseket szinte az utolsó szemig beérlelte, sokáig kitartott. Szereti a sok csapadékot vagy az öntözést.
Ha most van pici a fügéden, az már valószínű nem fog beérni.
Nálunk is van utcára kiültetve, de még sosem láttam teljesen érett termését, mert idő előtt leveszik. Szaporítottam róla a nyáron, már pici füge is van rajta, ami szerintem nem fog már beérni.
Megerősíthetem, van másodtermés tövig fagyás esetén.
Mikor még nem tudtam lesz-e, úgy próbáltam meggyorsítani a dolgot, hogy június közepén visszavágtam a legerősebben növő új vesszőket. Így nem csak termés lett ősszel, de sok ágazódás is, ami növeli a következő év első termésmennyiségét.
"noha a jól fejlett, idősebb bokrok a 10-12 fokos hideget is átvészelik takarás nélkül, az ennél nagyobb hidegben elfagynak. Igaz, ezt követően tőből kihajtanak, azonban kell hozzá három év, hogy ismét teremjenek." - ezzel nem értek egyet. Idős példány esetében elfagyás és tőből kihajtás után simán lehet már ugyanabban az évben másodtermést szüretelni (az nyilvánvaló, hogy a mennyiség természetesen kevesebb lesz)
"A füge a talajban nem válogat: a sziklás száraz földön is megél, de a jobb termőhelyet, aszályban az öntözést meghálálja. Nagy gyöngéje a fagyérzékenysége (1-3 éves korban különösen érzékeny), és noha a jól fejlett, idősebb bokrok a 10-12 fokos hideget is átvészelik takarás nélkül, az ennél nagyobb hidegben elfagynak. Igaz, ezt követően tőből kihajtanak, azonban kell hozzá három év, hogy ismét teremjenek. Ezért fontos, hogy a kert déli, meleg, védett fekvésében keressünk helyet a fügének, és gondoskodjunk a téli takarásáról."